Prosze o poradę
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Prosze o poradę
Witam wszytskich serdecznie
Zwracam się do Was z pytaniem.
Mianowicie chodzi o to, co według Was najlepiej wybrać?
Chodzi mi głównie o Internet bez kabli, w cenie do 60 zł, komputer stacjonarny
Warto "pakować" się w blueconnecty czy iplusy, itp. czy jest może jakaś alternatywa do tego. Dodam jeszcze, że w Rzeszowie mieszkam.
A i jeszcze, czy jeżeli wykorzystam limit w internetowym abonamencie, powiedzmy blueconnect, to czy naliczane są dodatkowe złowótki, jak to bywa w zwykłym abonamencie za komórkę?
Dziękuję za wszelkie rady
Pozdrawiam
Zwracam się do Was z pytaniem.
Mianowicie chodzi o to, co według Was najlepiej wybrać?
Chodzi mi głównie o Internet bez kabli, w cenie do 60 zł, komputer stacjonarny
Warto "pakować" się w blueconnecty czy iplusy, itp. czy jest może jakaś alternatywa do tego. Dodam jeszcze, że w Rzeszowie mieszkam.
A i jeszcze, czy jeżeli wykorzystam limit w internetowym abonamencie, powiedzmy blueconnect, to czy naliczane są dodatkowe złowótki, jak to bywa w zwykłym abonamencie za komórkę?
Dziękuję za wszelkie rady
Pozdrawiam
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Prosze o poradę
Najpierw zapoznaj się z tym tematem: Chce mieć internet komórkowy, co wybrać? .
[ Dodano: 2008-04-25, 07:10 ]
[ Dodano: 2008-04-25, 07:10 ]
Jak nie masz innej możliwości lub potrzebujesz internetu mobilnego to tak. Ale lepiej najpierw zorientuj się czy może nie masz w okolicy jakiegoś dostawcy internetu radiowego lub jakieś kablówki.kult_kazika pisze:Warto "pakować" się w blueconnecty czy iplusy, itp.
Nie. Po wykorzystaniu limitu prędkość spada do około 4 kB/s. W którejś taryfie Orange jest to około 64 kb/s. Wpisz sobie w forumową wyszukajkę prędkość po limicie i poczytaj jak to wygląda.kult_kazika pisze:to czy naliczane są dodatkowe złowótki,
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A ResMan Cię nie zadowala? >KLIK do spisu ISP WiFi<kult_kazika pisze:Dodam jeszcze, że w Rzeszowie mieszkam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- bob
- Guru bezprzewodowy
W Rzeszowie ale konkretnie to w jakiej dzielnicy?kult_kazika pisze:Dodam jeszcze, że w Rzeszowie mieszkam.
-
- Stały użytkownik forum
Właśnie teraz korzystam z RESMANa, jednak przeprowadzam się i raczej nie będę mógł wtedy z niego skorzystać.
Mieszkać będę przy ulicy Orzeszkowej
, jeszcze jedno, powiedzmy w orange, nie będzie problemu z zasięgiem?
Pozdrawiam
Mieszkać będę przy ulicy Orzeszkowej

Pozdrawiam
-
Co do zasięgu danej sieci, to jak już tu nie raz pisaliśmy musisz kupić kartę pre-paid wszystkich sieci (tzn. TT dla Ery, SimDatę dla Plusa i Orange free na kartę dla Orange) potem włóż do jakiegoś telefonu bez SimLocka który ma przynajmniej EDGE a najlepiej UMTS/HSDPA i podłącz go jako modem do kompa. Będziesz widział jaka sieć tam działa najlepiej. Lepszego lepszego sposobu nie ma.kult_kazika pisze:jeszcze jedno, powiedzmy w orange, nie będzie problemu z zasięgiem?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Orzeszkowej to centrum miasta, nie sięga tam ResMan ?kult_kazika pisze:Mieszkać będę przy ulicy Orzeszkowej

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Lub ewentualnie dobra antena (yagi, parabola) do najbliższego nadajnika na 5GHz.bob pisze:Orzeszkowej to centrum miasta, nie sięga tam ResMan ?
-
- Stały użytkownik forum
tego jeszcze nie wiem... powinien, dwie szkoły tam są. Jednak bede mial problemy z wystawieniem anteny za okno, ratuje mnie odbiór sygnału przez okno zamknięte, a to graniczy chyba z cudem, Antenę mam Yaggi 19dBm.bob pisze:Orzeszkowej to centrum miasta, nie sięga tam ResMan ?kult_kazika pisze:Mieszkać będę przy ulicy Orzeszkowej
Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie można wiercić?kult_kazika pisze:bede mial problemy z wystawieniem anteny za okno,
Zawsze możesz kupić przyssawkę do przenoszenia szyb. Mają udźwig ponad 70kg. Przykleisz na szybę i przymocujesz do niej antenę.

-
- Stały użytkownik forum
no w tym sęk, że nie będę mógł wywiercić ;P
Ale jak to z tymi przyssawkami ma działać? Antena będzie wystawiona poza okno? Czy jak w ogóle ? ;P
Pozdrawiam
Ale jak to z tymi przyssawkami ma działać? Antena będzie wystawiona poza okno? Czy jak w ogóle ? ;P
Pozdrawiam
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wiesz jak wygląda przyssawka do przenoszenia szyb?kult_kazika pisze:Ale jak to z tymi przyssawkami ma działać? Antena będzie wystawiona poza okno?
Przyklejasz taki uchwyt do szyby i do tego uchwytu przykręcasz kawałek rurki w kształcie rozciągniętego "U". Do drugiego końca przykręcasz antenę.

Na zdjęciu jest przyssawka na 70kg.
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
I bez wiercenia.
Kwestia tylko czy kabel antenowy przez okno przejdzie.

Kwestia tylko czy kabel antenowy przez okno przejdzie.
-
I czy to aby nie odpadnie przy wichurze? 

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Stały użytkownik forum
Wszystko wydaje się ładne, piękne. Ale powiedz mi, bo nie bardzo rozumiem, którędy mógłbym przepuścić kabel, bo tu rozchodzi się oto, że wiercić nie mogę wcale 
Pozdrawiam
edit:
A i jeszcze mam pytanie. Co sądzicie o Wimax w Netii? Widziałem cenniki, opłaty abonamentowe. Zastanawia mnie jednak fakt, iż potrzebny do odbioru sygnału będzie odpowiedni sprzęt i, czy Netia go daje w ramach aktywacji usługi, czy może dochodzą dodatkowe koszta? No i ważne, w wypadku z korzystania z usługi, nie będę musiał "wyrzucać" nic za okno?

Pozdrawiam
edit:
A i jeszcze mam pytanie. Co sądzicie o Wimax w Netii? Widziałem cenniki, opłaty abonamentowe. Zastanawia mnie jednak fakt, iż potrzebny do odbioru sygnału będzie odpowiedni sprzęt i, czy Netia go daje w ramach aktywacji usługi, czy może dochodzą dodatkowe koszta? No i ważne, w wypadku z korzystania z usługi, nie będę musiał "wyrzucać" nic za okno?
Ostatnio zmieniony 2008-04-27, 20:33 przez kult_kazika, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jeśli dało by się wykorzystać taką przejściówkę było by po sprawie http://www.allegro.pl/item349515496_prz ... kabel.htmlkult_kazika pisze:którędy mógłbym przepuścić kabel, bo tu rozchodzi się oto
Ostatnio zmieniony 2008-04-27, 20:44 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
To byłoby najlepsze rozwiązanie, ale czy w ogóle jest takie do anteny internetowej? Będę musiał przejść się po paru sklepach i sprawdzić.
No i pozostaje jeszcze kwestia długości tej przejściówki, a mówią, że długość nie ma znaczenia
Pozdrawiam
No i pozostaje jeszcze kwestia długości tej przejściówki, a mówią, że długość nie ma znaczenia

Pozdrawiam
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Dlatego napisałem
. Podejrzewam że nie znajdzie się taka bo końcówki są inne ale to też myślę że nie było by problemem. Zależy gdzie będzie używane i jaką długość kabla będzie.Jeśli dało by się
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
70kg udźwigu ma taka przyssawka. Dla pewności zawsze można użyć takiej na ponad 100kg.BliSki pisze:I czy to aby nie odpadnie przy wichurze?

Do do przejściówek przez okna to nie wiem jak one są robione, ale przypuszczam, że nic skomplikowanego. Mam jedną do anteny, ale niepotrzebna mi. Może ją rozbiorę i zobaczę co i jak. Przypuszczam, że to po prostu kabel rozłożony i zaizolowany z końcówkami na końcach.