Kolejne perypetie z Vistą :D
Moderator: Moderatorzy
- Artur_prezes
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Kolejne perypetie z Vistą :D
Już pisałem posty na temat mojej sieci tzn 3 laptopy+router+broadband internetm, teraz troszkę zmieniłą się konfiguracja o są 2 laptopy i 1 komuter stacjinarny, ale mniejsza z tym, moje pytanko polega na czym innym. Siec działa jak trzeba,komputery łączą się tylko jest problem z udostępnieniem plików, a mianowicie włączam udostępnianie plików na 2 kompach z vistą i na stacjonarnym z XP. Komputery z VIstą mają dostęp do siebie na wzajem jak i do komputera z XP, ale komputer z XP nie ma dostępu do plików na komputerach z Vistą - troszkę zagmatwałem sprawę, ale myslę że każdy zrozumie o co biega. Z góy dzięuję za konkretne odpowiedzi.
CLEARW'RE
Broadband
Broadband
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Kolejne perypetie z Vistą :D
Artur_prezes pisze:Siec działa jak trzeba,komputery łączą się

Tylko tym problemem zajmiemy się w HP i tam przenoszę wątek.Artur_prezes pisze:problem z udostępnieniem plików
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Artur_prezes pisze:komputery łączą się tylko jest problem z udostępnieniem plików
Zobacz to:Artur_prezes pisze:komputer z XP nie ma dostępu do plików na komputerach z Vistą
> Mam dwa komputery z zainstalowanym systemem Windows, połączone ze sobą kablem sieciowym. Mam problem z działaniem sieci i udostępnieniem zasobów między tymi dwoma komputerami. <
> Co trzeba zrobić by przesyłać dane pomiędzy komputerem stacjonarnym a laptopem (podłączenie do karty sieciowej w obu przypadkach przez kabelek taki jak standardowo używa się do netu lub poprzez Router/Acces Point/Switch) <
Z tego co wiem, to szeroko było tam to omówione

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja miałem kiedyś problem, żeby Vista i XP się widziały. Z tego co wyczytałem później i koledzy z WATu mówili, Vista i XP nie są ze sobą kompatybilne do końca pod tym względem. Może jakieś łatki Vista ma, ale widać coś do końca nie działa jak powinno.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Vista i XP mają nieco inną politykę jeżeli chodzi o konto gościa, ograniczenia, zabezpieczenia itd...
Często trzeba mieć na jednym i na drugim kompie takie samo konto itd i tak ustawić, żeby sieć nie używała konta gościa tylko to właśnie konto (znaczy nie sieć tylko połączenie), ale chyba wszystko było opisane w wątkach powyżej.
Często trzeba mieć na jednym i na drugim kompie takie samo konto itd i tak ustawić, żeby sieć nie używała konta gościa tylko to właśnie konto (znaczy nie sieć tylko połączenie), ale chyba wszystko było opisane w wątkach powyżej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)