Kolejne perypetie z Vistą :D

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Kolejne perypetie z Vistą :D

Post autor: Artur_prezes »

Już pisałem posty na temat mojej sieci tzn 3 laptopy+router+broadband internetm, teraz troszkę zmieniłą się konfiguracja o są 2 laptopy i 1 komuter stacjinarny, ale mniejsza z tym, moje pytanko polega na czym innym. Siec działa jak trzeba,komputery łączą się tylko jest problem z udostępnieniem plików, a mianowicie włączam udostępnianie plików na 2 kompach z vistą i na stacjonarnym z XP. Komputery z VIstą mają dostęp do siebie na wzajem jak i do komputera z XP, ale komputer z XP nie ma dostępu do plików na komputerach z Vistą - troszkę zagmatwałem sprawę, ale myslę że każdy zrozumie o co biega. Z góy dzięuję za konkretne odpowiedzi.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Kolejne perypetie z Vistą :D

Post autor: Jaco »

Artur_prezes pisze:Siec działa jak trzeba,komputery łączą się
:ok:
Artur_prezes pisze:problem z udostępnieniem plików
Tylko tym problemem zajmiemy się w HP i tam przenoszę wątek.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Artur_prezes pisze:komputery łączą się tylko jest problem z udostępnieniem plików
Artur_prezes pisze:komputer z XP nie ma dostępu do plików na komputerach z Vistą
Zobacz to:
> Mam dwa komputery z zainstalowanym systemem Windows, połączone ze sobą kablem sieciowym. Mam problem z działaniem sieci i udostępnieniem zasobów między tymi dwoma komputerami. <
> Co trzeba zrobić by przesyłać dane pomiędzy komputerem stacjonarnym a laptopem (podłączenie do karty sieciowej w obu przypadkach przez kabelek taki jak standardowo używa się do netu lub poprzez Router/Acces Point/Switch) <

Z tego co wiem, to szeroko było tam to omówione :) Szczególnie problem pomiędzy XP i Vistą. Problem u Ciebie zależy zapewne w koncie typu gość.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ja miałem kiedyś problem, żeby Vista i XP się widziały. Z tego co wyczytałem później i koledzy z WATu mówili, Vista i XP nie są ze sobą kompatybilne do końca pod tym względem. Może jakieś łatki Vista ma, ale widać coś do końca nie działa jak powinno.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Vista i XP mają nieco inną politykę jeżeli chodzi o konto gościa, ograniczenia, zabezpieczenia itd...
Często trzeba mieć na jednym i na drugim kompie takie samo konto itd i tak ustawić, żeby sieć nie używała konta gościa tylko to właśnie konto (znaczy nie sieć tylko połączenie), ale chyba wszystko było opisane w wątkach powyżej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ