test iplus

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gość

test iplus

Post autor: Gość »

testuje iplusa na modemie ed77 dokładnie simdata jaki powinna być szybkość zasięg mam na 5 kresek
Awatar użytkownika
Enzo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: test iplus

Post autor: Enzo »

To zależy czy jesteś w zasięgu EDGE.
Po GPRS w iPlusie powinienneś mieć max około 40kb/s
Jak jesteś w zasięgu EDGE to max 177 kb/s (6 klasa).
Najlepiej sprawdź na jakiejś stronce do testowania prędkości połączenia lub ściągając jakiś większy plik dobry jest też net meter
iPlus+E61i=FUN
Awatar użytkownika
MaciekAdv
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MaciekAdv »

Dokładnie tak z tym ze stronek do testowania predkosci nie polecam, poniewaz sa strasznie nie miarodajne raz mi pokazuje 50kb/s a na drugi dzien 102kb/s w zaleznosci od obciazenia strony i innych czynnikow(zasiegu, obciazenia sieci)
Lepszy sposób (co Enzo tez napisał) to odpalic netmetera i zapuscic jakies sciagansko i sobie poobserwowac Download i Uplink, choc to tez nie jest w 100% miarodajne(zelezy od obciazenia serwera) polecam zrobic taki test w godzinach nocnych gdy duzo osob nie siedzi na necie :D
Pozdrawiam
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
Awatar użytkownika
Enzo

Post autor: Enzo »

Wynik podany przez miernik prędkośći połączenia zależy też od tego czy w czasie pomiary np: otwierasz inne strony, ściągasz jakiś plik itp. Ja czasami korzystam z http://twojeip.wp.pl/?ticaid=11423 wydaje mi się że jest w miare dokładny.
iPlus+E61i=FUN
Awatar użytkownika
MaciekAdv

Enzo napisał
"Jak jesteś w zasięgu EDGE to max 177 kb/s (6 klasa). "
To prawda, ale tylko na papierze ja mam modemik z EDGEM 6 klasa ful zasieg i mam 115kb/s co daje około 10-15 KB/s
Wiec nie spodziewaj sie cudow nawet gdy zakupisz antenke zewnetrzna, bo raczej nigdy nie uda ci sie osiagnac tego co pisza w specyfikacjach modemow.
Pozdrawiam
Kom. Nokia 6021
Czarek88lol
Stały użytkownik forum

Post autor: Czarek88lol »

To prawda, ale tylko na papierze ja mam modemik z EDGEM 6 klasa ful zasieg i mam 115kb/s co daje około 10-15 KB/s
Wiec nie spodziewaj sie cudow nawet gdy zakupisz antenke zewnetrzna, bo raczej nigdy nie uda ci sie osiagnac tego co pisza w specyfikacjach modemow.
da się duzo wiecej wyciągnąć;D
Obrazek
tu akurat miałem transfer maksymalny około 215kb/s;) czyli ładnie;) przy ściaganiu plików miałem około 17kB/s.
tylko co z tego skoro z orange to ciągła walka:( po kilku dniach dobrych transferów znowu około 56kb/s... i jutro znowu telefon z reklamacją do BOK;/

Business Everywhere || ed77 || zasięg 4 na 7 kresek || zainstalowany Accelerate ||

ciągła walka z orange...
Gość

Post autor: Gość »

MaciekAdv pisze: ja mam modemik z EDGEM 6 klasa ful zasieg i mam 115kb/s co daje około 10-15 KB/s
Pozdrawiam
Transfer zależy od wielu rzeczy więc Ty możesz nie osiągać max transferu a ktoś inny tak.
adams

Post autor: adams »

do testów proponowałbym ściąganie z nielimitowanych serwerów takich jak http://www.apple.com/trailers
gc 85 max 284 K b/s na es 75 384 Kb/s
Awatar użytkownika
tracer.on

Post autor: tracer.on »

MaciekAdv pisze:Enzo napisał
Pozdrawiam
Ja mam modem z comander 6 klasą i ATK20 do btsa ok 15km i transfer ok 152kb/s czyli19kB mierzony przed chwilą na http://speed.airlan.pl i innymi stronami net meter przy zasysaniu skacze od 17kB do 22,2 kB czyli max. prędkość tego modemu.
Te osiągi poprawił Accelerate.
Bez tego programu miałem 120-135kb/s
Awatar użytkownika
MaciekAdv

No no, chyba zeczywiscie sie mylę, ja też mam Comandera i iPlusa mam
ful zasieg ze zwykłej antenki, czysta widocznosc nadajnika i mam 115kb/s
hmmmmm <font color="#FF00FF"><b>»»błąd ort.««</b></font> tez instalowac Accelerate, co prawda stronki sie szybciej otwieraja ale predkosc połaczenia sie nie zmienia.
Jakies pomysły co zrobic zeby wyciagnac wiecej kb/s?????
Kom. Nokia 6021
Awatar użytkownika
tracer.on

MaciekAdv pisze:No no, chyba zeczywiscie sie mylę, ja też mam Comandera i iPlusa mam
ful zasieg ze zwykłej antenki, czysta widocznosc nadajnika i mam 115kb/s
hmmmmm <font color="#FF00FF"><b>»»błąd ort.««</b></font> tez instalowac Accelerate, co prawda stronki sie szybciej otwieraja ale predkosc połaczenia sie nie zmienia.
Jakies pomysły co zrobic zeby wyciagnac wiecej kb/s?????
Wyłącz managera on przestawia prędkość modemu na 115,2kb/s ja mam połączenie dial-up i we właściwościach połączenia -ogólne-konfigurój- zmiana prędkości modemu za 115,2 na 230,4 kb/s
Manager automatycznie przełącza przy połączeniu na 115,2 nie wiem dlaczego. Zadałem takie pytanie w którymś poście, ale brak odpowiedzi.
Zmanagerem miałem połączenie max 80-90kb/s
Awatar użytkownika
MaciekAdv

zrobiłem tak i zeczywiscie cos szybcie, ale przy połaczeniu mi wyskakuje cos takiego:
Nie udało sie uzyskac połaczenia za pomoca jedengo lub
kilku żadanych protokołów sieciowych.
TCP/IP CP został podłaczony pomyślnie.
IPX/SPX lub zgodne CP zgłosił bład 733: Nie mozna ukończyc połaczenia do zdalnego komputera. Moze byc potrzebne dopasowanie protokołow na tym komputerze. W celu uzysaknia dalszej pomocy kliknij przycick wiecej informacji lub wyszukaj numer błedu w pomocy i obsłudze technicznej.
I mam dwa przyciski akceptuj i rozłacz daje akceptuj i mnie łączy ale czy wszytsko jest ok??????
Kom. Nokia 6021
Awatar użytkownika
tracer.on

MaciekAdv
U mnie nic takiego nie wstępowało. Tylko jak zapomniałem wyłączyć managera to wyskakiwał błą że modem jest zajęty.
Zobacz jeszcze we właściwościach połączenia-sieć u mnie odznaczyłem sterownik monitora sieci+peotokół internetowy(TCP/IP)
Awatar użytkownika
MaciekAdv

tracer.on
A to tworzyłeś recznie nowe połączenie i je konfigurowałeś czy używasz tego co stworzył Menager, bo ja używam tego co stworzył menager.
Kom. Nokia 6021
Awatar użytkownika
tracer.on

MaciekAdv pisze:tracer.on
A to tworzyłeś recznie nowe połaczenie i je konfigurowałes czy urzywasz tego co stworzył Menager, bo ja <font color="#FF00FF"><b>»»używam««</b></font> tego co stworzył menager.
Tworzyłem nowe połączenie ręcznie od początku. tego połączenia Urządzenie iPlus nie urzywałem.
Utwórz nowe połączenie *99***1# i powinno być ok.
Awatar użytkownika
tracer.on

Maciek Adv
Sprawdż czy we właściwościach modemu masz wpisane dodatkowe połączenie inicjujące jeżeli masz wykupione APN dynamiczna za 5 zeta netto to wpisz AT+CGDCONT=1,"IP","pro.plusgsm.pl" a jeżeli nie to AT+CGDCONT=1,"IP","m2m.plusgsm.pl"
Awatar użytkownika
MaciekAdv

Stworzyłem nowe połaczenie, ustawilem tak jak mowiles i nawet mnie nie połaczy. <font color="#FF00FF"><b>»»używam««</b></font> tego stworzonego przez menagera, wywala mi ten bład co wyrzej pisałęm ale łaczy, mam nadzieje ze nie przyjdzie mi jakis kosmiczny rachunek ze tam wszystko jest dobrze ustawione hehe:)
Kom. Nokia 6021
Awatar użytkownika
tracer.on

Ja nie miałem żadnych błędów. Odinstaluj modem i managera i zainstaluj od nowa, a sterowniki za strony www.comander.pl to powinno zadziałać.
Awatar użytkownika
kemott1

Post autor: kemott1 »

nie zapomnijcie o wprowadzeniu pina do modemu :wink:
Awatar użytkownika
tracer.on

kemott1 pisze:nie zapomnijcie o wprowadzeniu pina do modemu :wink:
Pewnie często zapominasz o pinie !!! Musisz zainstalować sobie managera który zrobi to za ciebie ale pod jednym warunkiem musisz ten pin mu podać bo inaczej to lipa, jak nie wiesz skąd go wziąść to zadzwoń do opa :wink:
Awatar użytkownika
kemott1

Post autor: kemott1 »

czyli pewnie tu jest problem :P
Awatar użytkownika
tracer.on

wystarczyło zapytać :lol:
Awatar użytkownika
MaciekAdv

Przeinstalowałęm sterowniki do modemu(sciagniete ze strony co podałeś) przeinstalowałem menagera dodałem dodatkowe polecenie we własciwosciach modemu, pin mam wpisany i zaznaczona opcja zapamietaj:)
i dalej mi jakis blad wywala, juz mi sie nie chce pisac jaki. Łaczy mnie poprzez to połaczenie stworzone przez menagera, co prawda dalej wywala ten bład co pisaęłm wczesniej, ale pozatym wszystko smiga. Mam nadzieje ze ten bład nie powoduje ze za połaczenie z netem przyjdzie mi jakis duzy rachunek, ze to wszytsko dalej jest liczone jak aboanment w koncu to połaczenie stworzone przez menagera Iplus.
Pozdrawiam i dzienki wszystkim za pomoc, szczegulnie tobie tracer.on.
Kom. Nokia 6021
Awatar użytkownika
tracer.on

MaciekAdv pisze:Przeinstalowałęm sterowniki do modemu(sciagniete ze strony co podałeś) przeinstalowałem menagera dodałem dodatkowe polecenie we własciwosciach modemu, pin mam wpisany i zaznaczona opcja zapamietaj:)
i dalej mi jakis blad wywala, juz mi sie nie chce pisac jaki. Łaczy mnie poprzez to połaczenie stworzone przez menagera, co prawda dalej wywala ten bład co pisaęłm wczesniej, ale pozatym wszystko smiga. Mam nadzieje ze ten bład nie powoduje ze za połaczenie z netem przyjdzie mi jakis duzy rachunek, ze to wszytsko dalej jest liczone jak aboanment w koncu to połaczenie stworzone przez menagera Iplus.
Pozdrawiam i dzienki wszystkim za pomoc, szczegulnie tobie tracer.on.
Rachunkami się nie przejmuj, ja managera używam tylko do podawania PINU i wysyłania SMSow. Od początku jade na połączeniu dial-up. Żeby programik Pin.exe pamiętał pin i podawał go ze startem systemu to bym managera wcale nie używał.

Jeszcze nie słszałem żeby był jakiś dialer, który może nabić rachunek jedynie wysyłając SMS Premium, bo na GPRS jest ryczałt.

Porównaj połączenie stworzone przez managera i te co robisz ręcznie, może jest jakaś różnica w konfiguracji.
Awatar użytkownika
MaciekAdv

Nie wspomniałem wczesniej, ale swojego EDGA dziele z kuzynem; wziołem dzisiaj modem do niego zainstalowalem menagera odpalilem to połaczenie co tworzy menager i co mnie zdziwiło połaczyło bez zednego błedu!!!
Pewnie moja winda juz sie sypie i dlatego bład wywalało.
Jeszcze raz dzienki za pomoc.
Pozdrawiam
Kom. Nokia 6021
Awatar użytkownika
Kuna
Użytkownik forum

i[plus

Post autor: Kuna »

Ogólnie iPlus chodzi u mnie coraz gorzej... (umowa dla abonentów)

Heyah chodziła bardzo dobrze, GPRS cały czas ok. 80kbps (nie edge)

Teraz myślę czy może nie wyłączyć iPlusa i odejść do ERY, tylkota umowa na 2 lata.... :? :(
Awatar użytkownika
MaciekAdv

Kuna

Znam ten ból, u mnie miesiac po tym jak wziołem iPlusa(umowa na 2 lata 60 zeta na miesiac) założyli radiowke 512kb/s - 40zeta za miesiac bez ograniczen :D
Troche sie jak to mowia wkopałem, ale <font color="#FF00FF"><b>»»skąd««</b></font> mogłem wiedziec ze sprawy sie tak potocza hmmmm
Kom. Nokia 6021
fuhmen
Stały użytkownik forum

Re: i[plus

Post autor: fuhmen »

Kuna pisze:Ogólnie iPlus chodzi u mnie coraz gorzej... (umowa dla abonentów)

Heyah chodziła bardzo dobrze, GPRS cały czas ok. 80kbps (nie edge)

Teraz myślę czy może nie wyłączyć iPlusa i odejść do ERY, tylkota umowa na 2 lata.... :? :(
to gprs jest taki szybki? a myślałem że max na gprs to 53,6 :?:
iPlus -MotorolaV235
ODPOWIEDZ