test iplus
Moderator: Moderatorzy
test iplus
testuje iplusa na modemie ed77 dokładnie simdata jaki powinna być szybkość zasięg mam na 5 kresek
- Enzo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: test iplus
To zależy czy jesteś w zasięgu EDGE.
Po GPRS w iPlusie powinienneś mieć max około 40kb/s
Jak jesteś w zasięgu EDGE to max 177 kb/s (6 klasa).
Najlepiej sprawdź na jakiejś stronce do testowania prędkości połączenia lub ściągając jakiś większy plik dobry jest też net meter
Po GPRS w iPlusie powinienneś mieć max około 40kb/s
Jak jesteś w zasięgu EDGE to max 177 kb/s (6 klasa).
Najlepiej sprawdź na jakiejś stronce do testowania prędkości połączenia lub ściągając jakiś większy plik dobry jest też net meter
iPlus+E61i=FUN
- MaciekAdv
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dokładnie tak z tym ze stronek do testowania predkosci nie polecam, poniewaz sa strasznie nie miarodajne raz mi pokazuje 50kb/s a na drugi dzien 102kb/s w zaleznosci od obciazenia strony i innych czynnikow(zasiegu, obciazenia sieci)
Lepszy sposób (co Enzo tez napisał) to odpalic netmetera i zapuscic jakies sciagansko i sobie poobserwowac Download i Uplink, choc to tez nie jest w 100% miarodajne(zelezy od obciazenia serwera) polecam zrobic taki test w godzinach nocnych gdy duzo osob nie siedzi na necie
Pozdrawiam
Lepszy sposób (co Enzo tez napisał) to odpalic netmetera i zapuscic jakies sciagansko i sobie poobserwowac Download i Uplink, choc to tez nie jest w 100% miarodajne(zelezy od obciazenia serwera) polecam zrobic taki test w godzinach nocnych gdy duzo osob nie siedzi na necie

Pozdrawiam
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
- Enzo
Wynik podany przez miernik prędkośći połączenia zależy też od tego czy w czasie pomiary np: otwierasz inne strony, ściągasz jakiś plik itp. Ja czasami korzystam z http://twojeip.wp.pl/?ticaid=11423 wydaje mi się że jest w miare dokładny.
iPlus+E61i=FUN
- MaciekAdv
Enzo napisał
"Jak jesteś w zasięgu EDGE to max 177 kb/s (6 klasa). "
To prawda, ale tylko na papierze ja mam modemik z EDGEM 6 klasa ful zasieg i mam 115kb/s co daje około 10-15 KB/s
Wiec nie spodziewaj sie cudow nawet gdy zakupisz antenke zewnetrzna, bo raczej nigdy nie uda ci sie osiagnac tego co pisza w specyfikacjach modemow.
Pozdrawiam
To prawda, ale tylko na papierze ja mam modemik z EDGEM 6 klasa ful zasieg i mam 115kb/s co daje około 10-15 KB/s
Wiec nie spodziewaj sie cudow nawet gdy zakupisz antenke zewnetrzna, bo raczej nigdy nie uda ci sie osiagnac tego co pisza w specyfikacjach modemow.
Pozdrawiam
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
-
- Stały użytkownik forum
da się duzo wiecej wyciągnąć;D"Jak jesteś w zasięgu EDGE to max 177 kb/s (6 klasa). "

tu akurat miałem transfer maksymalny około 215kb/s;) czyli ładnie;) przy ściaganiu plików miałem około 17kB/s.
tylko co z tego skoro z orange to ciągła walka:( po kilku dniach dobrych transferów znowu około 56kb/s... i jutro znowu telefon z reklamacją do BOK;/
Business Everywhere || ed77 || zasięg 4 na 7 kresek || zainstalowany Accelerate ||
ciągła walka z orange...
Transfer zależy od wielu rzeczy więc Ty możesz nie osiągać max transferu a ktoś inny tak.MaciekAdv pisze: ja mam modemik z EDGEM 6 klasa ful zasieg i mam 115kb/s co daje około 10-15 KB/s
Pozdrawiam
do testów proponowałbym ściąganie z nielimitowanych serwerów takich jak http://www.apple.com/trailers
gc 85 max 284 K b/s na es 75 384 Kb/s
gc 85 max 284 K b/s na es 75 384 Kb/s
- tracer.on
Ja mam modem z comander 6 klasą i ATK20 do btsa ok 15km i transfer ok 152kb/s czyli19kB mierzony przed chwilą na http://speed.airlan.pl i innymi stronami net meter przy zasysaniu skacze od 17kB do 22,2 kB czyli max. prędkość tego modemu.MaciekAdv pisze:Enzo napisał
Pozdrawiam
Te osiągi poprawił Accelerate.
Bez tego programu miałem 120-135kb/s
- MaciekAdv
No no, chyba zeczywiscie sie mylę, ja też mam Comandera i iPlusa mam
ful zasieg ze zwykłej antenki, czysta widocznosc nadajnika i mam 115kb/s
hmmmmm <font color="#FF00FF"><b>»»błąd ort.««</b></font> tez instalowac Accelerate, co prawda stronki sie szybciej otwieraja ale predkosc połaczenia sie nie zmienia.
Jakies pomysły co zrobic zeby wyciagnac wiecej kb/s?????
hmmmmm <font color="#FF00FF"><b>»»błąd ort.««</b></font> tez instalowac Accelerate, co prawda stronki sie szybciej otwieraja ale predkosc połaczenia sie nie zmienia.
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
- tracer.on
Wyłącz managera on przestawia prędkość modemu na 115,2kb/s ja mam połączenie dial-up i we właściwościach połączenia -ogólne-konfigurój- zmiana prędkości modemu za 115,2 na 230,4 kb/sMaciekAdv pisze:No no, chyba zeczywiscie sie mylę, ja też mam Comandera i iPlusa mam
Manager automatycznie przełącza przy połączeniu na 115,2 nie wiem dlaczego. Zadałem takie pytanie w którymś poście, ale brak odpowiedzi.
Zmanagerem miałem połączenie max 80-90kb/s
- MaciekAdv
zrobiłem tak i zeczywiscie cos szybcie, ale przy połaczeniu mi wyskakuje cos takiego:
Nie udało sie uzyskac połaczenia za pomoca jedengo lub
kilku żadanych protokołów sieciowych.
TCP/IP CP został podłaczony pomyślnie.
IPX/SPX lub zgodne CP zgłosił bład 733: Nie mozna ukończyc połaczenia do zdalnego komputera. Moze byc potrzebne dopasowanie protokołow na tym komputerze. W celu uzysaknia dalszej pomocy kliknij przycick wiecej informacji lub wyszukaj numer błedu w pomocy i obsłudze technicznej.
I mam dwa przyciski akceptuj i rozłacz daje akceptuj i mnie łączy ale czy wszytsko jest ok??????
Nie udało sie uzyskac połaczenia za pomoca jedengo lub
kilku żadanych protokołów sieciowych.
TCP/IP CP został podłaczony pomyślnie.
IPX/SPX lub zgodne CP zgłosił bład 733: Nie mozna ukończyc połaczenia do zdalnego komputera. Moze byc potrzebne dopasowanie protokołow na tym komputerze. W celu uzysaknia dalszej pomocy kliknij przycick wiecej informacji lub wyszukaj numer błedu w pomocy i obsłudze technicznej.
I mam dwa przyciski akceptuj i rozłacz daje akceptuj i mnie łączy ale czy wszytsko jest ok??????
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
- tracer.on
MaciekAdv
U mnie nic takiego nie wstępowało. Tylko jak zapomniałem wyłączyć managera to wyskakiwał błą że modem jest zajęty.
Zobacz jeszcze we właściwościach połączenia-sieć u mnie odznaczyłem sterownik monitora sieci+peotokół internetowy(TCP/IP)
U mnie nic takiego nie wstępowało. Tylko jak zapomniałem wyłączyć managera to wyskakiwał błą że modem jest zajęty.
Zobacz jeszcze we właściwościach połączenia-sieć u mnie odznaczyłem sterownik monitora sieci+peotokół internetowy(TCP/IP)
- MaciekAdv
tracer.on
A to tworzyłeś recznie nowe połączenie i je konfigurowałeś czy używasz tego co stworzył Menager, bo ja używam tego co stworzył menager.
A to tworzyłeś recznie nowe połączenie i je konfigurowałeś czy używasz tego co stworzył Menager, bo ja używam tego co stworzył menager.
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
- tracer.on
Tworzyłem nowe połączenie ręcznie od początku. tego połączenia Urządzenie iPlus nie urzywałem.MaciekAdv pisze:tracer.on
A to tworzyłeś recznie nowe połaczenie i je konfigurowałes czy urzywasz tego co stworzył Menager, bo ja <font color="#FF00FF"><b>»»używam««</b></font> tego co stworzył menager.
Utwórz nowe połączenie *99***1# i powinno być ok.
- tracer.on
Maciek Adv
Sprawdż czy we właściwościach modemu masz wpisane dodatkowe połączenie inicjujące jeżeli masz wykupione APN dynamiczna za 5 zeta netto to wpisz AT+CGDCONT=1,"IP","pro.plusgsm.pl" a jeżeli nie to AT+CGDCONT=1,"IP","m2m.plusgsm.pl"
Sprawdż czy we właściwościach modemu masz wpisane dodatkowe połączenie inicjujące jeżeli masz wykupione APN dynamiczna za 5 zeta netto to wpisz AT+CGDCONT=1,"IP","pro.plusgsm.pl" a jeżeli nie to AT+CGDCONT=1,"IP","m2m.plusgsm.pl"
- MaciekAdv
Stworzyłem nowe połaczenie, ustawilem tak jak mowiles i nawet mnie nie połaczy. <font color="#FF00FF"><b>»»używam««</b></font> tego stworzonego przez menagera, wywala mi ten bład co wyrzej pisałęm ale łaczy, mam nadzieje ze nie przyjdzie mi jakis kosmiczny rachunek ze tam wszystko jest dobrze ustawione hehe:)
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
- tracer.on
Ja nie miałem żadnych błędów. Odinstaluj modem i managera i zainstaluj od nowa, a sterowniki za strony www.comander.pl to powinno zadziałać.
- kemott1
nie zapomnijcie o wprowadzeniu pina do modemu 

gc75e , es75 AKCJA PAJACYK , >> DZIECI NEOSTRADY<<
- tracer.on
Pewnie często zapominasz o pinie !!! Musisz zainstalować sobie managera który zrobi to za ciebie ale pod jednym warunkiem musisz ten pin mu podać bo inaczej to lipa, jak nie wiesz skąd go wziąść to zadzwoń do opakemott1 pisze:nie zapomnijcie o wprowadzeniu pina do modemu

- kemott1
- tracer.on
wystarczyło zapytać 

- MaciekAdv
Przeinstalowałęm sterowniki do modemu(sciagniete ze strony co podałeś) przeinstalowałem menagera dodałem dodatkowe polecenie we własciwosciach modemu, pin mam wpisany i zaznaczona opcja zapamietaj:)
i dalej mi jakis blad wywala, juz mi sie nie chce pisac jaki. Łaczy mnie poprzez to połaczenie stworzone przez menagera, co prawda dalej wywala ten bład co pisaęłm wczesniej, ale pozatym wszystko smiga. Mam nadzieje ze ten bład nie powoduje ze za połaczenie z netem przyjdzie mi jakis duzy rachunek, ze to wszytsko dalej jest liczone jak aboanment w koncu to połaczenie stworzone przez menagera Iplus.
Pozdrawiam i dzienki wszystkim za pomoc, szczegulnie tobie tracer.on.
i dalej mi jakis blad wywala, juz mi sie nie chce pisac jaki. Łaczy mnie poprzez to połaczenie stworzone przez menagera, co prawda dalej wywala ten bład co pisaęłm wczesniej, ale pozatym wszystko smiga. Mam nadzieje ze ten bład nie powoduje ze za połaczenie z netem przyjdzie mi jakis duzy rachunek, ze to wszytsko dalej jest liczone jak aboanment w koncu to połaczenie stworzone przez menagera Iplus.
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
- tracer.on
Rachunkami się nie przejmuj, ja managera używam tylko do podawania PINU i wysyłania SMSow. Od początku jade na połączeniu dial-up. Żeby programik Pin.exe pamiętał pin i podawał go ze startem systemu to bym managera wcale nie używał.MaciekAdv pisze:Przeinstalowałęm sterowniki do modemu(sciagniete ze strony co podałeś) przeinstalowałem menagera dodałem dodatkowe polecenie we własciwosciach modemu, pin mam wpisany i zaznaczona opcja zapamietaj:)
Jeszcze nie słszałem żeby był jakiś dialer, który może nabić rachunek jedynie wysyłając SMS Premium, bo na GPRS jest ryczałt.
Porównaj połączenie stworzone przez managera i te co robisz ręcznie, może jest jakaś różnica w konfiguracji.
- MaciekAdv
Nie wspomniałem wczesniej, ale swojego EDGA dziele z kuzynem; wziołem dzisiaj modem do niego zainstalowalem menagera odpalilem to połaczenie co tworzy menager i co mnie zdziwiło połaczyło bez zednego błedu!!!
Pewnie moja winda juz sie sypie i dlatego bład wywalało.
Jeszcze raz dzienki za pomoc.
Pozdrawiam
Pewnie moja winda juz sie sypie i dlatego bład wywalało.
Jeszcze raz dzienki za pomoc.
Pozdrawiam
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
- MaciekAdv
Kuna
Znam ten ból, u mnie miesiac po tym jak wziołem iPlusa(umowa na 2 lata 60 zeta na miesiac) założyli radiowke 512kb/s - 40zeta za miesiac bez ograniczen
Troche sie jak to mowia wkopałem, ale <font color="#FF00FF"><b>»»skąd««</b></font> mogłem wiedziec ze sprawy sie tak potocza hmmmm
Znam ten ból, u mnie miesiac po tym jak wziołem iPlusa(umowa na 2 lata 60 zeta na miesiac) założyli radiowke 512kb/s - 40zeta za miesiac bez ograniczen

Troche sie jak to mowia wkopałem, ale <font color="#FF00FF"><b>»»skąd««</b></font> mogłem wiedziec ze sprawy sie tak potocza hmmmm
Kom. Nokia 6021
Kom. Nokia 6021
-
- Stały użytkownik forum
Re: i[plus
to gprs jest taki szybki? a myślałem że max na gprs to 53,6Kuna pisze:Ogólnie iPlus chodzi u mnie coraz gorzej... (umowa dla abonentów)
Heyah chodziła bardzo dobrze, GPRS cały czas ok. 80kbps (nie edge)
Teraz myślę czy może nie wyłączyć iPlusa i odejść do ERY, tylkota umowa na 2 lata....![]()

iPlus -MotorolaV235