iPlus Modem USB NetBox EDGE

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piterepidemia

iPlus Modem USB NetBox EDGE

Post autor: piterepidemia »

witam serdecznie, posiadam w/w modemik w plusi [abonament 60 PLN] i mam taki problem który już wystąpił z 5 razy. 4/5 razy zdażyło się to podczas pracy BitCommetem 0.60 ale wczoraj ten sam problem pojawił się przy zwykłym przeglądaniu stron. broblem obiawia się w następujący sposób, w momęcie gaśnie monitor i pojawia się taki piękny błękit :? z ostrzeżeniem "..że jeśli pierwszy raz widzisz ekran stop to ..." dalej coś tam jest napisane nie zabardzo wiem bo znam się na tym mizernie ale na końcu jest coś w stylu że nowo zainstalowane urządzenie nie dział prawidło czy coś takiego. przypominam sobie że podczas instalacji menagera 1.4 wyskoczyły mi trzy ostrzeżenia o tym że program nie ma certyfikatu windowsa. czy ma to może jakiś wpływ na te zdarzenia o których pisze :?: czy ktoś może spotkał się z takim samym problemem proszę o pomocne rady. dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Re: iPlus Modem USB NetBox EDGE

Post autor: Vipera »

piterepidemia pisze:podczas instalacji menagera 1.4 wyskoczyły mi trzy ostrzeżenia o tym że program nie ma certyfikatu windowsa. czy ma to może jakiś wpływ na te zdarzenia o których pisze
Wszystkie sterowniki nie zatwierdzone (albo coś w tym rodzaju) przez MS, Windows traktuje w ten sam sposób.
Większość sterowników dostarczanych ze sprzętem nie posiada takiego podpisu.
Jednak jeśli czytałeś instrukcję producenta zauważyłeś, że jest tam informacja, żeby instalować mimo takiego komunikatu.
Taka sama sytuacja jest np przy sterach dla ES 75 ( a z innych urządzeń to nawet przy nVIDIA!).
Pomimo braku tego "podpisu" urządzenia chodzą.

Moim skromnym zdaniem bardziej tu chodzi o wiarygodność źródła z którego pochodzi dany sterownik.
Podobna sytuacja występuje tez w Linuksie (dokładnie w Fedora Core 5, bo 4 tego zdaje się jeszcze nie miała). Gdy instalujesz tam program nie posiadający podpisu kluczem GPG otrzymasz informację o zagrożeniu. Jeśli jesteś pewny pochodzenia programów (sterowników) które są instalowane to nie ma żadnych problemów.

Co do tzw "niebieskiego ekranu Stop'u" to pojawiał mi sie na Windzie swego czasu dosyć często i przyznam, że najlepszym wtedy wyjściem był "format c:" i re instalacja systemu.
Uprzedzam, że to moja indywidualna opinia i nie jestem żadnym autorytetem w Windowsie, ale był to pomysł, który zasugerowano mi w serwisie.
Co ciekawsze, gdy zakupiłem oryginalnego XP, problem przestał się pojawiać.
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" :(
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić ;)
Awatar użytkownika
MaciekAdv
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MaciekAdv »

Proponuje zapuscic SKAN DISKA C ale tego szczegółowego, jelsi nie pomorze
to format partycji na ktorej jest windows(domyślnie C) i postawidz winde od nowa.Jesli masz XP bez service packa lub service packa 1 to proponuje doinstalowac 2, a moze nawet 3 bo chyba juz wyszedł - sprawdz sobie.
Pozdrawiam
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

piterepidemia pisze: ...wczoraj ten sam problem pojawił się przy zwykłym przeglądaniu stron.
Jakiego FireWalla używasz??

piterepidemia pisze: broblem obiawia się w następujący sposób, w momencie gaśnie monitor i pojawia się taki piękny błękit :? [....]ekran stop to ..."
A masz gdzieś dokładnie zapisane co on tam jest napisane?
Jakieś numery błędu lub nazwę pliku??
Bo czasem ten numery mogą dużo powiedzieć tak samo jak nazwa pliku, który mu się nie podoba.
Ostatnio zmieniony 2007-10-04, 07:03 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
piterepidemia
Użytkownik forum

witam ponownie. a więc doczekałem się kolejnego widoku tego pięknego błękitu :lol: ale tym razem wszystko zanotowałem w nadzieji że ktoś pomoże mi rozwiązać ten problem. a więc zacznę od przepisania całej treści tego komunikatu...

"...Komputer
DRIVER_IROL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Jeżeli poraz pierwszy widzisz ekran błędu stop ponownie uruchom komputer.Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie wykonaj nastepujące kroki.Upewnij się czy wszelki nowy sprzet i oprogramowanie są poprawnie zainstalowane i jeżeli jest to nowa instalacja poproś producenta sprzętu lub oprogramowania o wszelskie aktualizacje dl asystemu Windows które mogą być potrzebne. Jeżeli problemy będą się powtarzać wyłącz lub usuń wszelki nowo zainstalowany sprzęt i oprogramowanie,wyłącz opcję pamięci BIOS ,takie jak buforowanieprzesłanianie.Jeżeli do usunięcia lub wyłączenia składników musisz uzyc trybu awaryjnego ponownie uruchom komputer naciśnij klawisz F8 aby wyświetlic zaawansowane opcje startowe a następnie wybierz opcje tryb awaryjny.
Informacje techniczne:
***STOP: 0X000000D1(0XF95B4000, 0X00000002, 0X00000000,0XF4AD5C11)
***ftser2k.sys-AddressF4AD5C11Base at F4AD3000, Datestamp 4084e7c5
Rozpoczynanie zrzucania fizycznej pamięci
Zrzut pamięci fizycznej został zakończony.
W sprawie dalszej pomocy skontaktuj się z administratorem systemu lub obsugą techniczną...
koniec cytatu... :roll:

...a wiec moja prośba, jeżli ktoś coś wie na temat tego powiadomienia i chciał by sie z tym "zmierzyć" proszę o jakąś radę.

Mam ten modem dwa tygodnie i dopóki go nie zainstalowałem problem ni występował <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font>.

Na pewno mam zainstalowane wszystkie poprawki windowsa.

Na koniec chciałbym jeszcze pokazać dwa sceenshoty z powiadomieniami które pojawiły sie odrazu po "twardym" restarcie.
1.
Obrazek
2.
Obrazek

Pozdrawiam. Piter
fuhmen
Stały użytkownik forum

Post autor: fuhmen »

Ja używam akurat modemu netbox i sprawuje się wyśmienicie, raczej to windows. Można użyć jakiegos programu do naprawy np. Tune up Utilities
iPlus -MotorolaV235
zDaleKi

piterepidemia pisze: DRIVER_IROL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Musisz sprawdzić od czego jest ten plik: ftser2k.sys
Czy to jest jakiś driver czy coś innego.

Po drugie napisz jakiego masz FireWalla, bo ja miałem dokładnie podobny
przypadek i winny tu sie okazał FireWall.

Może właśnie drivery modemu gryzą się z FireWallem?

Zobacz jeszcze to:
Microsoft 1
A tam sekcja z błędem: Komunikat zatrzymania numer 0x000000D1 Tekst opisowy: DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
piterepidemia
Użytkownik forum

witam, dzienx za reakcję :P
"ścianke" mam standardową windy...
dienx z ten sznurek poczytam i zobaczę co da się zrobić...
pozdrawiam. piter. :D
zDaleKi

Nie ma problemu, po to jest forum, żeby sobie pomagać.
Co do ścianki, to przy oryginalnej raczej nie powinno się to dziać, czyli ta hipoteza upada.
Zostają więc jednak drivery. Sprawdź to i daj znać.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
piterepidemia
Użytkownik forum

Witam. chciałem napisać tylko że sprawa jush jest załatwiona. wszystko działa zaj...., tu pisze o kompie i o jakości połączenia. modem jeszcze ani razu nie :twisted: zstękał.

pozdrawiam. piter.

ps. metodą format:c ... :wink:
Awatar użytkownika
MaciekAdv
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MaciekAdv »

Ta metoda zawsze działa:) chodz to ostatecznosc, zawsze warto poszukac innej przyczyny przed formatowaniem dysku. Ale wazne ze ci pomogło i net ci hula.
Pozdrawiam
MaciekAdv:iPlus EDGE na Comander
Kom. Nokia 6021
Awatar użytkownika
stone21
Stały użytkownik forum

Post autor: stone21 »

Miałem ten sam problem pomogła zmiana sterowników na nowsze bo na starych to cuda się działy.Zawiasy, błędy,blue screen itp.
fuhmen
Stały użytkownik forum

Post autor: fuhmen »

@stone21 może nie zauważyłeś, ale problem został rozwiązany rok temu.
iPlus -MotorolaV235
Awatar użytkownika
stone21
Stały użytkownik forum

To zauważyłem ale jak ktoś będzie miał taki sam problem to może nie będzie musiał formatowć dysku tylko z tego powodu że sterownik powoduje błąd i spróbuje zainstalować inny sterownik może to pomoże. Format c: to ostateczność. Ja osobiście miałem ten sam problem i zainstalowanie nowszych sterowników pomogło i nie musiałem formatować c: (Ja osobiście robię BACKUP 8 minut i po sprawie.)
michal_99
Stały użytkownik forum

Post autor: michal_99 »

nie wiecie gdzie mozna sciagnac poprawke do tego bledu...?

DRIVER_IROL_NOT_LESS_OR_EQUAL

kiedys sciagnalem i przestal mi sie resetowac komp ale mialem format no i szukam szukam po stronce microsoftu i nie moge tego odnalezc :/
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Na początek, zajrzyj >TUTAJ<.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
michal_99
Stały użytkownik forum

Post autor: michal_99 »

no wlasnie grzebalem juz wczesniej po tej stronce o ktorej piszesz ale nie ma nigdzie tam linku zeby pobrac plik...
Awatar użytkownika
stone21
Stały użytkownik forum

Sterowniki do konwertera w modemie NETBOX są na stronie:

http://www.ftdichip.com

Sam modem Nokia 12i nie powoduje błędów.
iPlus60 Option iCON 225 + HUB USB
ODPOWIEDZ