Modem dla internetu bezprzewodowego na kartę
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem dla internetu bezprzewodowego na kartę
Chciałbym obsługiwać internet w terenie za pomocą laptopa.
Proszę o dobranie modemu. Chciałbym kupić najtańszy i najlepszy z kategorii. Modem musi obsługiwać kartę telefoniczną Heyah.
Czy istnieje taka możliwość? Z góry dziękuję za wypowiedzi.
Proszę o dobranie modemu. Chciałbym kupić najtańszy i najlepszy z kategorii. Modem musi obsługiwać kartę telefoniczną Heyah.
Czy istnieje taka możliwość? Z góry dziękuję za wypowiedzi.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Modem dla internetu bezprzewodowego na kartę
To może napisz jakiego masz lapka to dobierzemy ci sprzęt.pablo128 pisze:za pomocą laptopa.
Temat przenoszę do odpowiedniego działu.
-
To chyba nie ma znaczenia. Laptop będzie nowy. Każdy nowy notebook ma wejście ExpressCard. I właśnie takiego modemu szukam!
- bob
- Guru bezprzewodowy
A tylko laptop dobrej klasy potrafi zasilić to gniazdo odpowiednim prądem aby taki modem mógł pracować bez problemów.pablo128 pisze:Każdy nowy notebook ma wejście ExpressCard.
-
Przejdźmy do rzeczy.
Zastanawiam się czy kupić modem, czy może jakiś lepszy telefon komórkowy, którym poprowadzę neta do lapka przez bluetooth'a.
W jakiej cenie dostanę dobry modem?
Zastanawiam się czy kupić modem, czy może jakiś lepszy telefon komórkowy, którym poprowadzę neta do lapka przez bluetooth'a.
W jakiej cenie dostanę dobry modem?
Chodzi o laptop Asusa. Chcesz znać serię produkcyjną, czy firma Ci wystarczy?A tylko laptop dobrej klasy potrafi zasilić to gniazdo odpowiednim prądem aby taki modem mógł pracować bez problemów.
- Jaco
Uspokój się bo chcemy ci pomóc a Ty zaczynasz brudzićpablo128 pisze:Chcesz znać serię produkcyjną, czy firma Ci wystarczy?

[ Dodano: 2008-05-03, 09:43 ]
Ja na Twoim miejscu wybrał bym modem. Jeśli zamierzasz wiązać się umową to weź tego lapa na zakup modemu aby nie było rozczarowań . Zanim to wszystko zrobisz przeczytaj sobie ten temat: Chcę mieć internet bezprzewodowy, co i jak mam wybrać?? - spis rad i wskazówek dla przyszłych "bezprzewodowych" internautów który jest w naszym <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> .
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Powodzenia.pablo128 pisze:Chodzi o laptop Asusa.

Raczej Ty się powinieneś tym zainteresować bo na forum było które serie Asusa są uwalone już w produkcji.pablo128 pisze:Chcesz znać serię produkcyjną, czy firma Ci wystarczy?

[ Dodano: 2008-05-03, 12:42 ]
A jednak te numery seryjne dotyczą Acera. Zawsze mylą mi się Ci dwaj producenci.

-
Przepraszam jeśli to tak odebrałeś. Chcę być po prostu bezpośredni.Jaco pisze:Uspokój się bo chcemy ci pomóc a Ty zaczynasz brudzić
Nie zrozumieliśmy się. Ja będę miał sieć wi-fi w domu. Internet bezprzewodowy ma być tylko na czas podróży. Nie chcę się wiązać umowami. Chcę płacić za ilość pobranych danych. Abonamenty i umowy nie wchodzą w grę.Jaco pisze:Ja na Twoim miejscu wybrał bym modem. Jeśli zamierzasz wiązać się umową to weź tego lapa na zakup modemu aby nie było rozczarowań . Zanim to wszystko zrobisz przeczytaj sobie ten temat: Chcę mieć internet bezprzewodowy, co i jak mam wybrać?? - spis rad i wskazówek dla przyszłych "bezprzewodowych" internautów który jest w naszym »FAQ« .
Czyli rozumiem, że Asus dobrze obsługuje modemy.bob pisze:pablo128 napisał/a:
Chodzi o laptop Asusa.
Powodzenia.![]()
Asus to dobra i sprawdzona firma. Obecnie liderzy, nie mają wadliwych serii. Czego nie można powiedzieć o Acer'ze.bob pisze:pablo128 napisał/a:
Chcesz znać serię produkcyjną, czy firma Ci wystarczy?
Raczej Ty się powinieneś tym zainteresować bo na forum było które serie Asusa są uwalone już w produkcji.
[ Dodano: 2008-05-03, 12:42 ]
A jednak te numery seryjne dotyczą Acera. Zawsze mylą mi się Ci dwaj producenci.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Dobrze to nie wiem. Od czasu do czasu trafiają się kłopoty nawet "liderom"pablo128 pisze:Czyli rozumiem, że Asus dobrze obsługuje modemy.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7381
- Jaco
Spoko ale jestem wrażliwy na takie teksty.pablo128 pisze:Przepraszam jeśli to tak odebrałeś. Chcę być po prostu bezpośredni.
Zrozumieliśmy się dokładnie tylko ty nie napisałeś w swoim wątku że nie chcesz wiązać się umowami.Nie wiemy co będziesz robił w tej sieci podczas podróży a też by się przydało.W jakim będziesz przebywał zasięgu. Dlatego podałem ci linka od którego powinieneś zacząć i jak widzę nawet nie kliknąłeś .pablo128 pisze:Nie zrozumieliśmy się. (...)Internet bezprzewodowy ma być tylko na czas podróży. Nie chcę się wiązać umowami. Chcę płacić za ilość pobranych danych. Abonamenty i umowy nie wchodzą w grę.

Zamiast modemu możesz sobie kupić telefon z modemem dla przykładu Nokię 6230 i do tego Bluetooth.
-
Już czytałem ten temat wcześniej.Jaco pisze:Dlatego podałem ci linka od którego powinieneś zacząć i jak widzę nawet nie kliknąłeś .![]()
Chciałbym mieć jak największą z możliwych zasięgów (UMTS).Jaco pisze:Nie wiemy co będziesz robił w tej sieci podczas podróży a też by się przydało.W jakim będziesz przebywał zasięgu.
Bluetooth już posiadam.
Tak więc w grę wchodzi kupno modemu lub telefonu. Moim zdaniem opłacalniejszy będzie telefon. Obawiam się tylko o sprawność działania takiej mini sieci.
[ Dodano: 2008-05-04, 18:02 ]
Czekam na opinie i pomocne rady!
-
- Guru bezprzewodowy
Odradzam Heyah jako kartę do internetu. Korzystając z pakietu 1MB = 1zł.pablo128 pisze:Modem musi obsługiwać kartę telefoniczną Heyah.
Do tego celu są przeznaczone 2 oferty Orange Free na kartę i Simdata.
Koszt przesłania 1MB = 0,30zł.
Kwestia wyboru, wiesz gdzie będziesz jeździł? Czy raczej są to wycieczki "to tu to tam"? Jak są to wycieczki "to tu to tam" to polecam Orange Free na kartę. Orange ma zasięg EDGE w 98% Polski. Niekiedy jest to trochę oszukiwane EDGE(transfery ok 100kb/s). Osobiście posiadam iPlusa, bardzo denerwuje fakt, że w małych miejscowościach jest tylko zasięg GPRS (ok 30kb/s).
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jest jeszcze WPmobi z taryfą MobiTransfer. http://wpmobi.pl/cennik.htmlmarens pisze:Do tego celu są przeznaczone 2 oferty Orange Free na kartę i Simdata
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie oszukany tylko inna klasa.marens pisze:Niekiedy jest to trochę oszukiwane EDGE

Co do WPmobi to działa na infrastrukturze Orange. Plusem są długie terminy ważności konta. 5zł przedłuża na 30 dni połączeń wychodzących. Minusem może być doładowanie tylko przez internet. Przynajmniej tak mi się wydaje.
Zestawienie operatorów na karte masz w moim podpisie.
-
Chciałbym "podpiąć" się do pytania!pablo128 pisze:Chciałbym obsługiwać internet w terenie......
Modem potrzebny jest do kompa stacjonarnego, lokalizacja- okolice wsi Rybczyzna, koło Rajgrodu, podlaskie. Wiem, że z BTS- ami tam słabiutko. Lepiej szybko pewnie nie będzie, Polska "B", ale i największy polski park narodowy z dużym obszarem otuliny parku- ograniczenia inwestycji...Siedzę tam przez 3 m-ce w roku, więc chyba najlepiej pre payd a nie umowy na 24 miesiące. Myślałem o iPlusie, ale nie koniecznie, jakiś modem i antena zewnętrzna. Poradźcie, bo jak pisałem w przywitaniu jestem zielony

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Masz telefon na abonament w Orange lub Plusie? Możesz wtedy wiąść internet jako usługę dodatkową na tyle na ile chcesz. Aktywujesz, płacisz abonament, masz "nieograniczony" dostęp do internetu i dezaktywujesz kiedy chcesz. Modemem byłby wtedy Twój telefon.lesiek pisze:Siedzę tam przez 3 m-ce w roku, więc chyba najlepiej pre payd a nie umowy na 24 miesiące.
- bob
- Guru bezprzewodowy
A nie na następny okres rozliczeniowy ?Sundance_kid pisze:dezaktywujesz kiedy chcesz.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W Plusie jest z tego co pamietam, tak, ze rozliczaja co do dnia. A dezaktywacja kosztuje dyche. Czyli po pol miesiaca bedzie 15*(60/30)+10.bob pisze:A nie na następny okres rozliczeniowy ?
Ale czytalem ten regulamin jakis czas temu

- bob
- Guru bezprzewodowy
To zdaje się w Orange jest na następny okres rozliczeniowy. Przynajmniej kiedyś tak mi mówili w saloonie.
-
Niestety jestem abonentem Ery i nie wiem czy moje telefoniki spełniałyby funkcję modemu ( nokia 6300, samsung E 250, SonyEricson T 630, LG U 880), no i co wtedy z anteną zewnętrzną?Sundance_kid pisze:Masz telefon na abonament w Orange lub Plusie?.lesiek pisze:Siedzę tam przez 3 m-ce w roku, więc chyba najlepiej pre payd a nie umowy na 24 miesiące.
- Jaco
Te na 100% mogą pracować jako modem.lesiek pisze:Niestety jestem abonentem Ery i nie wiem czy moje telefoniki spełniałyby funkcję modemu ( nokia 6300, samsung E 250,
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=32598#32598no i co wtedy z anteną zewnętrzną?
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Te 2 wykorzystasz spokojnie jako modem. Jesli chodzi o typ kabla to najbardziej uniwersalny ma Nokia (mini USB), Samsung ma jednak lepsze zastosowanie, poniewaz o ile sie nie myle to laduje sie z portu USB i nie ryzykujesz ze bateria nagle padnielesiek pisze:nokia 6300, samsung E 250

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
A jakie są opcje z wykorzystaniem modemu?... bo rozumiem, że przewagą opcji "modemowej" jest wolny telefon i bez kłopotów antena zewn. nawet podniesiona na jakąś sosnę
Przypominam, że to do komputera stacjonarnego.

-
Mam wielką prośbę!
Czy może ktoś z Was powiedzieć mi- nie polecam ci takiego to a takiego modemu z tanich, możesz ew.z tańszych kupić taki to a taki; z trochę droższych możesz kupić taki to a taki, nie kupuj takiego czy takiego, ect, ect...
Potrzeba na 2-3 m-ce w roku, słaby sygnał, GPRS tylko, w środku lasu, ew. antena zewnętrzna, komp. stacjonarny.
Proszę.....
[ Dodano: 2008-05-16, 17:16 ]
Qrczę ....a myślałem, że ktoś pomoże
Jestem zawiedziony ![:]](./images/smilies/splash.gif)
Czy może ktoś z Was powiedzieć mi- nie polecam ci takiego to a takiego modemu z tanich, możesz ew.z tańszych kupić taki to a taki; z trochę droższych możesz kupić taki to a taki, nie kupuj takiego czy takiego, ect, ect...
Potrzeba na 2-3 m-ce w roku, słaby sygnał, GPRS tylko, w środku lasu, ew. antena zewnętrzna, komp. stacjonarny.
Proszę.....

[ Dodano: 2008-05-16, 17:16 ]
Qrczę ....a myślałem, że ktoś pomoże

![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Stały użytkownik forum
Poszukaj Option GT z GPRS . Optiony znane są z znacznej czułości w porównaniu do innych modemów.
Np
Option Globetrotter gprs
Czasami są jeszcze z EDGE ale chwilowo brak....
....jest , ale 4x droższy ....
Modem Option Globetrotter Edge
Może masz EDGE ale o tym nie wiesz ??
A jak komp stacjonarny to i karta ze slotem PCMCIA ....
Mostek pcmcia pci ricoh
O antenach jest temat
Tak albo telefon i podłącz przez kabel
Np
Option Globetrotter gprs
Czasami są jeszcze z EDGE ale chwilowo brak....
....jest , ale 4x droższy ....
Modem Option Globetrotter Edge
Może masz EDGE ale o tym nie wiesz ??
A jak komp stacjonarny to i karta ze slotem PCMCIA ....
Mostek pcmcia pci ricoh
O antenach jest temat

Tak albo telefon i podłącz przez kabel
Ostatnio zmieniony 2008-05-17, 06:02 przez Tracer, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Ja polecę ci to: Nokia 6230lesiek pisze:Potrzeba na 2-3 m-ce w roku, słaby sygnał, GPRS tylko, w środku lasu, ew. antena zewnętrzna, komp. stacjonarny.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Kup sobie Siemensa s55.