Witam
Otóż mam problem z zainstalowaniem a właściwie z uruchomieniem modemu SE GC89 na Linuxie Mandriva 2007. Instalował już ktoś na tym tym systemie coś z edge gprs albo 3G?? W specyfikacji pisze że mój system obsługuje właśnie wymienione technologie. Kiedy chcę stworzyć nowe połączenie wyskajuje błąd nie można zainstalować pakietów " comgt, ppp". Proszę o pomoc. Z góry dzia za udzielone odpowiedzi. Pozdro
PS.
Próbowałem skryptów pokazanych na tym forum ale niestety nic nie chce działać. Nie wiem dokładnie ale wydaje mi się jakby skrypt nie wprowadzał do modemu kodu PIN.
SE GC89 i Linux Mandriva 2007...
Moderator: Moderatorzy
- matinati
- Stały użytkownik forum
SE GC89 i Linux Mandriva 2007...
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
iPlus
- matinati
- Stały użytkownik forum
Re: SE GC89 i Linux Mandriva 2007...
PROBLEM rozwiązany...
Modemu SE GC XX są szczególnie wybredne na prędkości udzielane przez porty aby bezproblemu uruchomić np. GC89 na mandrivie bądź ubuntu (ew. inna dystrybucja linuksa) należy zainstalować programik setserial
i poleceniem
gdzie
/dev/ttyS1 - nasz modem zlokalizowany w systemie można to sprawdzić wyciągając modem z portu wydać polecenie następnie włożyć z powrotem modem do portu i wydać polecenie
wartość 460800 ustala prędkość portu na 230400 (czyli odpowiednią dla np. GC89,GC85)
Polecenie z setserial należy wprowadzać za każdym razem przed rozpoczęciem połączenia (tzn. przed wydaniem poleceń dla pppd) można to polecenie o tyle sobie ułatwić że utworzyć skrypt konsolowy z tym poleceniem w autostarcie.
Modemu SE GC XX są szczególnie wybredne na prędkości udzielane przez porty aby bezproblemu uruchomić np. GC89 na mandrivie bądź ubuntu (ew. inna dystrybucja linuksa) należy zainstalować programik setserial
i poleceniem
Kod: Zaznacz cały
setserial /dev/ttyS1 baud_base 460800
/dev/ttyS1 - nasz modem zlokalizowany w systemie można to sprawdzić wyciągając modem z portu wydać polecenie
dmesg -a
dmesg
wartość 460800 ustala prędkość portu na 230400 (czyli odpowiednią dla np. GC89,GC85)
Polecenie z setserial należy wprowadzać za każdym razem przed rozpoczęciem połączenia (tzn. przed wydaniem poleceń dla pppd) można to polecenie o tyle sobie ułatwić że utworzyć skrypt konsolowy z tym poleceniem w autostarcie.
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
iPlus
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: SE GC89 i Linux Mandriva 2007...
Lubmatinati pisze:sprawdzić wyciągając modem z portu wydać polecenie
Kod:
dmesg -a
następnie włożyć z powrotem modem do portu i wydać polecenie
Kod:
dmesg