Orange, GC85 i zrywane połączenia
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange, GC85 i zrywane połączenia
Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Czy normalne jest, że GC85 pracujący w sieci Orange co jakiś czas zrywa połączenie?
"Co jakiś czas" oznacza cokolwiek między parę minut a godziną. Przez zrywanie połączenia rozumiem "LCP: rcvd TermReq" od mojego PPP (używam tego pod Linuxem).
Dzieje się tak zarówno na działce (z anteną kierunkową, AT+CSQ pokazuje między 21 a 25), jak i w Warszawie z anteną wbudowaną, gdzie AT+CSQ pokazuje 15-17. Z anteną kierunkową objawy są zawsze takie same: jeśli działa, to działa rewelacyjnie, transfer ok. 20kB/s. Tylko że się często rozłącza.
Zgłaszałem problem w Orange, nie widzą żadnych anomalii w sieci. Stąd pytanie -- czy inni też tak mają? Czy zmienić operatora? Czy mój GC85 może być uszkodzony?
A może taka po prostu jest jakość tej usługi?
"Co jakiś czas" oznacza cokolwiek między parę minut a godziną. Przez zrywanie połączenia rozumiem "LCP: rcvd TermReq" od mojego PPP (używam tego pod Linuxem).
Dzieje się tak zarówno na działce (z anteną kierunkową, AT+CSQ pokazuje między 21 a 25), jak i w Warszawie z anteną wbudowaną, gdzie AT+CSQ pokazuje 15-17. Z anteną kierunkową objawy są zawsze takie same: jeśli działa, to działa rewelacyjnie, transfer ok. 20kB/s. Tylko że się często rozłącza.
Zgłaszałem problem w Orange, nie widzą żadnych anomalii w sieci. Stąd pytanie -- czy inni też tak mają? Czy zmienić operatora? Czy mój GC85 może być uszkodzony?
A może taka po prostu jest jakość tej usługi?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Orange, GC85 i zrywane połączenia
Żeby stwierdzić czy to jest wina modemu najlepiej kup jakiegoś pre-paida z innej sieci, czyli w tym przypadku np. SimDatę (bo odpada Ci Orange free na kartę jak też WPmobi) i sprawdź jak się na niej modem zachowa. Pod warunkiem, że nie ma simlocka.jwr pisze:może taka po prostu jest jakość tej usługi?
Ponieważ testowałeś to w domu i na działce, to problem złego działania BTSa raczej bym wykluczył, bo chyba w domu i na działce masz zasięg z innej stacji.
Jeżeli możesz, to sprawdź też modem w innym komputerze. Ale myślę, że pierwszy test z inną kartą wszystko nam wyjaśni. Ja opiszę może wkrótce moje porównanie WPmobi (na infrastrukturze Orange) i SimDaty

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Modem chyba nie ma simlocka
Modem chyba simlocka nie ma:
at+clck="PN",2
+CLCK: 0
OK
dobrze myślę?
Może faktycznie zrobię "sprawdzam" za 20zł z SimData. Zastanawiam się, czy to nie jest tak, że po prostu ta usługa ma tak kiepsko działać, tylko że wszyscy to akceptują.
at+clck="PN",2
+CLCK: 0
OK
dobrze myślę?
Może faktycznie zrobię "sprawdzam" za 20zł z SimData. Zastanawiam się, czy to nie jest tak, że po prostu ta usługa ma tak kiepsko działać, tylko że wszyscy to akceptują.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ja bym jeszcze sprawdziła to np w nocy.BliSki pisze:Ponieważ testowałeś to w domu i na działce, to problem złego działania BTSa raczej bym wykluczył, bo chyba w domu i na działce masz zasięg z innej stacji.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja z kolei proponowałbym przełożyć kartę do jakiegoś telefonu z EDGE i wówczas sprawdzić (to nawet teoretycznie łatwiejsze od kupowania nowego startera). Jeśli problem zniknie, może to niestety oznaczać problemy z modemem albo też (to tylko przypuszczenie bo na Linuksie się nie znam kompletnie) z systemem.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, jeżeli odpowiedź modemu jest 0 to nie ma blokady SimLock.jwr pisze:Modem chyba simlocka nie ma:
Mi się wydaje, że to nie ma znaczenia jakiego systemu się używa, ale mogę się mylić.przewaks pisze:to tylko przypuszczenie bo na Linuksie się nie znam kompletnie
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
No bo teoretycznie nie powinno mieć ale... wszystko jest możliwe.YaHooo pisze:Mi się wydaje, że to nie ma znaczenia jakiego systemu się używa (...)
-
A czy wam dobrze działa?
W nocy jest podobnie, zaś z innego telefonu i z innym systemem (Samsung i600 przez Bluetooth PAN połączony z MacOS) jest nieco lepiej, choć też czasem zrywa.
Tak serio, z ręką na sercu -- czy Wam taki internet przez EGDE/GPRS działa stabilnie? Stabilnie tzn. tak jak kabel, że można 2 dni używać i się nie zawiesza ani nie wywraca?
Czy może wszystkim działa tak źle, tylko to oprogramowanie operatora pod Windows przywraca połączenie gdy się wywróci i jest tylko pauza?
Tak serio, z ręką na sercu -- czy Wam taki internet przez EGDE/GPRS działa stabilnie? Stabilnie tzn. tak jak kabel, że można 2 dni używać i się nie zawiesza ani nie wywraca?
Czy może wszystkim działa tak źle, tylko to oprogramowanie operatora pod Windows przywraca połączenie gdy się wywróci i jest tylko pauza?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To ja bym stawiał albo na problemy z siecią, albo z Twoim systemem.jwr pisze:W nocy jest podobnie, zaś z innego telefonu i z innym systemem (Samsung i600 przez Bluetooth PAN połączony z MacOS) jest nieco lepiej, choć też czasem zrywa.
Cóż ja mam internet od Plusa. Ale się wypowiem jak to jest u mnie. Znajduję się z zasięgu HSDPA i powiem, że GPRS działa u mnie stabilniej niż HSDPA. Czasem się zdarza, że nie mogę połączyć się po HSDPA, ale wtedy przełączam się na GPRS i działa zawsze. Jakiś czas temu przez 2 tygodnie nie miałem HSDPA to GPRS nie zerwał mi się ani razu.jwr pisze:Tak serio, z ręką na sercu -- czy Wam taki internet przez EGDE/GPRS działa stabilnie?
Uwierz mi oprogramowanie operatora potrafi przerywać, rozłączać i to Ty tylko chcesz. Dlatego polecam albo sam dial-up albo aplikację producenta modemu.jwr pisze:tylko to oprogramowanie operatora pod Windows przywraca połączenie gdy się wywróci i jest tylko pauza?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Ja korzystam z Orange i praktycznie nie narzekam. Owszem, zdarzają się sporadycznie sytuacje, że mam problemy z połączeniem się czy transmisją danych ale połączenie rzadko kiedy się przerywa, wręcz prawie nigdy, zwłaszcza w EGDE (bo takim w Warszawie i tam gdzie bywam jeszcze) dysponuję zasięgiem. Podobnie jak YaHooo, też mam czasem problemy z HSDPA a EDGE jest w 99% niezawodny.
Ja bym stawiał raczej na problemy z komputerem.
Ja bym stawiał raczej na problemy z komputerem.