wifi i co dalej

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maniek1973
Początkujący użytkownik forum

wifi i co dalej

Post autor: maniek1973 »

Witam wszystkich na forum. Jestem tu nowy proszę sie nie dziwić na tak proste pytania, jestem tak niekumaty z internetu, że postanowiłem poradzić się ekspertów. Otóż mam internet w virgin media 2mg z kablówki i 2 laptopy przez które sie łącze sie z internetem za pomocą modemu. Ostatnio kupiłem router linksys wrt54gs v.7. Może ktoś z was kto ma więcej czasu pomógł by mi to z konfigurować. Nie znam się kompletnie na tym. Jak to ustawić w win vista i w tym routerze za pomocą zdjęć bo inaczej nie dam rady tego skonfigurować a moja córka mi jęczy że musi chodzić z tymi kablami. Najlepiej krok po kroku, bo tu czytałem na forum trochę ale nic nie rozumiem a fachowca ci w Angli brak. Dlatego opis ustawień wifi w routerze i w viscie na prawdę by mi pomógł z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez maniek1973, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: wifi i co dalej

Post autor: Jo_gurt »

maniek1973, zajrzyj do tutoriala ktory mam w podpisie - router ten sam, oprogramowanie na nim inne (ale sa wzmianki odnosnie standardowego oprogramowania) i wspomniane jest co trzeba ustawic przy kablowce :)
Jakbys mial dalej jakies problemy to daj znac tutaj opisujac od razu co juz zdzialales :)
maniek1973
Początkujący użytkownik forum

Post autor: maniek1973 »

do yo_gurt dzieki za zainteresowanie moim postem.mniej wiecej poustawialem ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> sklonowac mac adresu bo mi sie rozlancza router.a gdybym zmienil soft do routera to moze bys podeslal gotowy konfig jezeli to mozliwe.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

maniek1973 pisze:<font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> sklonowac mac adresu bo mi sie rozlancza router
Tzn co sie rozlacza konkretnie?
To sprobuj inaczej:
- poustawiaj wszystko jak trzeba poza klonem MAC
- wylacz modem kablowy z gniazdka z pradem
- odczekaj ok minute
- wlacz router (to wazne, zeby byl wlaczony przed modemem!)
- polacz modem z routerem tak jak powinno to wygladac (czyli modem do WAN)
- wlacz modem
I sprawdz teraz
maniek1973 pisze:a gdybym zmienil soft do routera to moze bys podeslal gotowy konfig jezeli to mozliwe.
U ciebie niestety nie da rady wrzucic Tomato. Masz za nowa wersje (v7). Ostatnia wersja jaka umozliwia zmiane softu to v4.
ODPOWIEDZ