wifi i co dalej
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
wifi i co dalej
Witam wszystkich na forum. Jestem tu nowy proszę sie nie dziwić na tak proste pytania, jestem tak niekumaty z internetu, że postanowiłem poradzić się ekspertów. Otóż mam internet w virgin media 2mg z kablówki i 2 laptopy przez które sie łącze sie z internetem za pomocą modemu. Ostatnio kupiłem router linksys wrt54gs v.7. Może ktoś z was kto ma więcej czasu pomógł by mi to z konfigurować. Nie znam się kompletnie na tym. Jak to ustawić w win vista i w tym routerze za pomocą zdjęć bo inaczej nie dam rady tego skonfigurować a moja córka mi jęczy że musi chodzić z tymi kablami. Najlepiej krok po kroku, bo tu czytałem na forum trochę ale nic nie rozumiem a fachowca ci w Angli brak. Dlatego opis ustawień wifi w routerze i w viscie na prawdę by mi pomógł z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez maniek1973, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: wifi i co dalej
maniek1973, zajrzyj do tutoriala ktory mam w podpisie - router ten sam, oprogramowanie na nim inne (ale sa wzmianki odnosnie standardowego oprogramowania) i wspomniane jest co trzeba ustawic przy kablowce 
Jakbys mial dalej jakies problemy to daj znac tutaj opisujac od razu co juz zdzialales

Jakbys mial dalej jakies problemy to daj znac tutaj opisujac od razu co juz zdzialales

-
- Początkujący użytkownik forum
do yo_gurt dzieki za zainteresowanie moim postem.mniej wiecej poustawialem ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> sklonowac mac adresu bo mi sie rozlancza router.a gdybym zmienil soft do routera to moze bys podeslal gotowy konfig jezeli to mozliwe.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn co sie rozlacza konkretnie?maniek1973 pisze:<font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> sklonowac mac adresu bo mi sie rozlancza router
To sprobuj inaczej:
- poustawiaj wszystko jak trzeba poza klonem MAC
- wylacz modem kablowy z gniazdka z pradem
- odczekaj ok minute
- wlacz router (to wazne, zeby byl wlaczony przed modemem!)
- polacz modem z routerem tak jak powinno to wygladac (czyli modem do WAN)
- wlacz modem
I sprawdz teraz
U ciebie niestety nie da rady wrzucic Tomato. Masz za nowa wersje (v7). Ostatnia wersja jaka umozliwia zmiane softu to v4.maniek1973 pisze:a gdybym zmienil soft do routera to moze bys podeslal gotowy konfig jezeli to mozliwe.