antena dookólna

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
penar
Użytkownik forum

antena dookólna

Post autor: penar »

witam
potrzebuję jakiejś anteny dookólnej 900/1800, najlepiej mocowanej do jakiegos masztu, obecnie mam na kutrze zamocowaną magnetyczną samochodową, ale wyczytałem na elektrodzie ze magnetyczne potrzebują przeciwwagi co w przypadku samochodu podobno dach jest taką przeciwwagą, ja mam ją zamontowaną niestety na maszcie na malutkiej stalowej blaszce, czy moze byc to przyczyną słabego jej działania? czy moze ktos wie czy są jakies dookólne anteny niemagnetyczne? potrzeba nam glównie do gsm i do gprs żeby w morzu pogode z netu sobie sciagnac, bądź do żony zadzwonić ;).
ze 50km od lądu na platformie wiertniczej petrobaltic zamontowany jest bts z orange :)
pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2008-04-19, 08:54 przez penar, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: antena dookólna

Post autor: ja.michal »

penar pisze:ze 50km od lądu na platformie wiertniczej petrobaltic zamontowany jest bts z orange :)
:szok: Zaskoczony jestem penar. ;)

Ciężko będzie z tą niemagnetyczną do gsm. :(
Pewnie chodzi Ci o coś takiego?
ObrazekObrazek
Z tym, że to do WiFi. :(

Zawsze można samemu taką niemagnetyczną zrobić. Jak myślę masz duży ten maszt więc i antenka może być dłuższa niż robi się to fabrycznie, a co za tym idzie lepszy zysk. :)
Ostatnio zmieniony 2008-04-19, 16:49 przez ja.michal, łącznie zmieniany 2 razy.
penar
Użytkownik forum

no własnie o tego typu antenki chodzi
Obrazekhttp://www.portalmorski.pl/firma_514.php nasza krajowa, ciekawe ile sobie życzą za te antenę na samym dole, choć z jej parametrów to nie jestem zbyt zachwycony, piszą że 0 db na 1800, choć nie wiem dokładnie czy ten bts na petrobalticu działa na 900 czy 1800, choć podejrzewam ze 900 bo już parę lat pływam i on działał jeszcze za czasów idei.
jeszcze jest coś takiego i niestety wyczytałem ze handlują tylko w usa i kanadzie, ciekawe czy u nas by znalazł http://www.digitalantenna.com/prods/cel ... multi.html
Obrazek
a co do roboty samemu to można by zrobić, tylko chęci pewnie zabraknie :) myślę że miejsca jest dużo, bo troszkę anten już tam "wisi", 2 anteny VHF 150-160mhz, TV, trochę niżej GPS, jakaś antena od szpiega co nam niedawno poinstalowali i jeszcze niżej radar, no i ta magnesowa do gsm :gwiazdki: może jeszcze coś ale zapomniałem hehe
kuter ma dł 17m i szer. 5m, wysokość masztu przedniego to tak na oko od lustra wody to 15m, tylnego może z 13m, i właśnie antenka miałaby być na tylnym maszcie. mogę fotki podrzucić :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja znalazłem na ebey-u. :)
5 dBi 806-939MHz / 5 dBi 1850-1990 MHz za około 150-160zł z przesyłką z usa. :)

http://cgi.ebay.pl/Cellular-16-Fiber-Gl ... dZViewItem

Albo taka 5.12 dBi 806-894MHz / 6.12 dBi 1850-1990 MHz za około 260-270zł.

http://cgi.ebay.pl/Wilson-Cellular-Dual ... dZViewItem
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Ja znalazłem na ebey-u. :)
:ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Powiem nawet, że taka antenka chyba lepiej się w domu by spisywała niż ta magnetyczna. :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Wiem o czym myślisz. ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Chyba, że mamy dom z metalu. :hyhy:
penar
Użytkownik forum

dzięki, chyba sie skusze na te z ebay. choc sprobuje jeszcze napisac do tych z PROCOM z dani, ciekawe ile kosztuja ich anteny.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Prosimy oczywiście po zakupie i uruchomieniu o odpowiedni komentarz u nas na forum. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bob pisze:Prosimy oczywiście po zakupie i uruchomieniu o odpowiedni komentarz u nas na forum.
Dokładnie :ok:
penar
Użytkownik forum

witam ponownie
zamowilem te wilsona - juz leci albo plynie :)
Obrazek

mam jeszcze pytanko odnosnie kabelka
dl. to bedzie cos ok 12-15m
czy rg58 bedzie odpowiedni, czy moze jakis lepszy kabelek kupic, np. h500/h1000 choc sa dosyc grube, ale moze h155. bedzie jakas różnica?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

H155 ma mniejsze tłumienie i jest grubszy. Chyba najlepiej taki wybrać bo na łodzi wilgotno i jak mówiłeś dużo innych anten.
penar
Użytkownik forum

witam ponownie
antene juz mam w domu teraz wlasnie kabelek zalatwiam napisali mi wlasnie ze lepszy bedzie Draka MRC-240

ale mam pewne obawy co do tej antenki bo znajomy powiedzial ze w stanach sa inne czestotliwosci gsm :/
w specyfikacji tej anteny napisali
Frequency Range
806-894 MHz / 1850-1990 MHz
czy bedzie to u nas gralo?
psol
Początkujący użytkownik forum

Post autor: psol »

Jak zamontujesz napisz proszę czy jest jakaś poprawa zasięgu.

Ja szukam podobnej anteny - tylko raczej na UMTS/GSM. Do łączenia się do internetu z portów, z Zatoki.
Też na morze - na jacht. Też mam magnetyczną - jacht stalowy - ale słaba ta antena i wolę antenę zamocowaną na stałe.

Googlałem, googlałem i nic mądrego nie wygooglałem.

Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

penar pisze:czy bedzie to u nas gralo?
W usa teraz chodzi głównie o częstotliwość 3G bo u nas jest na 2100 a tam 1900.
W telefonii komórkowej używa się częstotliwości
900MHz GPRS, EDGE
1800MHz GPRS, EDGE
2100MHz UMTS / HSDPA
(850MHz 1900MHz Używa się w większości krajów Ameryki Północnej i Południowej.)
Powinno grać. ;)

[ Dodano: 2008-06-02, 00:41 ]
psol pisze:Googlałem, googlałem i nic mądrego nie wygooglałem.
Skocz na ebay. Tam dużo tego.

[ Dodano: 2008-06-02, 00:42 ]
Oczywiście na ebay w usa bo naposlim nic nie ma w tej kwestii. Najlepiej szukać z pozycji polskiego ebaya z zaznaczoną opcją "Przedmioty dostępne dla Polska".
psol

Widziałem, że tam mają ale u nich UMTS jest na innej czestotliwości niż w Europie więc "ichniejsza" antenka nie będzie strojona na 2,1GHz......

A u nas - dziwna sprawa - tych magnetycznych wynalazków pełno a stacjonarnych anten dookólnych brak :/ .
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Trzeba otworzyc skrzynke z narzedziami i samemu zrobic antenke. :) Zrobienie anteny nie jest trudne. Nie jest tez kosztowne. Oczywiscie zysk nie bedzie taki jak na fabrycznej, ale robienie anteny samemu daje mozliwosc wykonania jej wieksze niz sa dostepne. :)
psol

Znalazłem :hurra:

http://www.procar.pl/antenym5pl.php

Nazwa produktu:

MAR2050 - 1920-2170 MHz
Nr Katalogowy: MAR2050
Częstotliwość: 1920-2170 MHz
Moc maksymalna: 40 Watt
Długość: Approx. 660 mm (cylindrical)

Teraz czekam na cenę :szok:
miszaa

Post autor: miszaa »

psol pisze:Teraz czekam na cenę :szok:
No i za ile jest taka antenka?

Pozdr.
Mirek

Panowie tniemy cytaty.
Ostatnio zmieniony 2008-06-09, 17:40 przez miszaa, łącznie zmieniany 1 raz.
psol

Nie jest łatwo uzyskać od tej firmy informacje..... na razie wiem że 230PLN netto, nie wiem ile bym na nią czekał, jakie ma złącze do kabla, ani nie mam dokładniejszych informacji, wykresu VSWR itd.....

Pozdrawiam
PSOL

Czy ktoś wie kiedy ERA uruchomi node-b w Helu, Władysławowie, Ustce i Świnoujściu?????
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

psol pisze:Czy ktoś wie kiedy ERA uruchomi node-b w Helu, Władysławowie, Ustce i Świnoujściu?????
Takich informacji to sama Era nie wie. :]
psol

Tym razem, wyjątkowo Era pozytywnie mnie zaskakuje-od Górek Zachodnich do Łeby cały czas w zasięgu UMTS. W Helu, Władku, Łebie mam HSDPA w kabinie bez żadnych zewnętrznych anten. Zobaczymy jak bedzie dalej na zachód.
penar
Użytkownik forum

psol pisze:Tym razem, wyjątkowo Era pozytywnie mnie zaskakuje-od Górek Zachodnich do Łeby cały czas w zasięgu UMTS. W Helu, Władku, Łebie mam HSDPA w kabinie bez żadnych zewnętrznych anten. Zobaczymy jak bedzie dalej na zachód.
a jak daleko od lądu?
jak my pływamy 30mil to na 1/4 drogi tel sie urywają :) zależy jeszcze od pogody.
a te swoją willsona dopiero w październiku przetestuję bo do tego czasu mamy zakaz połowów :(
psol

penar pisze:
a jak daleko od lądu?
Bliziutko, z 1 -3 NM.
penar pisze: jak my pływamy 30mil to na 1/4 drogi tel sie urywają :)
I dalej nie pociągnie, a wynika to nie z propagacji fal, siły sygnału, wysokości zysku anten tylko z zastosowanej w GSM technologii.
W GSM na jednej częstotliwości może działać kilka telefonów, żeby każdy mógł pogadać nadajnik każdą sekundę dzieli na przedziały czasowe (zwane szczelinami czasowymi - time slot) czyli nadajnik który wydzi twój telefon przydziela temu telefonowi np. 1/30 sekundy i tylko wtedy z nim "gada". Gdy wzrasta odległość, opóźnienie z jakim dociera sygnał jest zbyt duże i sygnał z twojego aparatu dociera do nadajnika zbyt późno i nie trafia na przydzieloną szczelinę, nadajnik go ignoruje. Długość time slota w GSM i prędkość fal elektromagnetycznych powodują że mimo mocnych sygnałów nie pogadasz z odległości większej niż ok. 35km mimo że telefon widzi sieć. Jest na to metoda którą może zastosować operator, ustawiając nadajnik w tryb Extended Range - system przydziela dwa razy dłuższe timesloty, kosztem ilości możliwych równoczesnych rozmów. Nasi operatozy tego nie włączają (podobnie jak nie kierują anten w morze, popatrz na jakiś nadmorski BTS), wyjątkiem jest podobno nadajnik Orange na Beta 1 Petrobalticu. Wtedy jest szansa na rozmowy z 70km..... o ile sygnał będzie wystarczająco mocny - i tu trzeba anteny i wysokości.

Nie wiem czy duńskie nadajniki na Bornholmie i na Christiansoe nie chodzą w Extended Range, jak się troche wydmucha i przejdzie na E to zobaczę :-)

Pozdrowienia z Łeby
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

psol, ciekawe info z tym Extended Range. :ok:
penar
Użytkownik forum

Witam po latach :)
Z pytaniem, czy warto kupić repeater dwuzakresowy 900/1800, czy wystarczy tylko 900Mhz?
Następny zakup na kuter. Antena Wilson dualband sprawuje się całkiem nieźle na morzu, 2-3 kreski dochodzą na modemie w pcmcia ;) no i w starej noki6210 tez jest znaczna poprawa zasięgu. Tylko uciążliwe bywa przełączanie urządzeń. Dlatego pora na repeater ;) no i w zasadzie będę miał zasięg na całym kutrze bez potrzeby wpinania się w kabel.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

penar pisze:czy warto kupić repeater
Zakładam że wiesz o tym, że repeatery są nielegalne poza tymi zamontowanymi przez operatora(ów).
Nie pomagam na PW!
penar
Użytkownik forum

Nie, nie wiedziałem że są nielegalne heh. A jakie są konsekwencje samodzielnego montażu. Kto będzie w ogóle wiedział czy mam zamontowany repeater.... Na serwisach aukcyjnych są repeatery z podpisem "legalny". Tak czy siak, jestem skłonny zamontować taki wzmacniacz, ale dalej nie wiem czy wystarczy 900 czy brać trochę droższy dual. Sprawdzałem mapy bts orange i w prawie każdym mieście na pomorzu są nadajniki 900 i również 1800, nie wiem jaki jest na petrobalticu....
ODPOWIEDZ