Podłączenie dwóch kompów poprzez antene 2,4

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Podłączenie dwóch kompów poprzez antene 2,4

Post autor: przemek20011 »

Witam zastanawia mnie czy istnieje możliwość podłączenia internetu jak pokazuje niniejszy schemat jeżeli tak to jakich urzadzeń bym potrzebował i jak skonfigurować tą sieć aby działałą:

Internet dostarczany jest do budynku A poprzez drogę radiową 5 Ghz następnie z tego budynku rozsyłał by sygał do budynku B anteną 2,4Ghz(w budynku A jest 2 kompy na których są karty sieciowe,a w budynku B są 3 kompy 2 poprzez Lan 1 poprzez wi-fi)

Mój stan posiadanej wiedzy pozwala na stworzenie sieci w poszczególnych domach niesety nie wiem jak przełać internet z budynku A do B. Proszę o jakieś wskazówki pozdrawiam.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Podłączenie dwóch kompów poprzez antene 2,4

Post autor: zDaleKi »

przemek20011 pisze:Mój stan posiadanej wiedzy pozwala na stworzenie sieci w poszczególnych domach niesety nie wiem jak przełać internet z budynku A do B
Skupię się na tym przesłaniu "internetu" między budynkami A.
Sposobów jest kilka ale najprostszym chyba będzie jak zwyczajnie do jednego routera (nazwijmy go głównym czyli A) na wyjściu LAN podłączysz AP + antenę kierunkową (bo nie wiem jak daleko są te domy). Natomiast w drugim miejscu podłączysz AP (również z anteną zewnętrzną) w trybie client i to wepniesz do routera do portu WAN na drugim budynku (B).

Innych sposobów nie będę podawał, bo chyba w tym przypadku nie ma sensu ich tu używać. Są troszkę bardziej skomplikowane jeżeli chodzi o konfigurację a w tym przypadku, który podałem chyba sobie poradzisz.

Tu masz inne sposoby działania AP (m.in jako bridge - który tu też może być użyty) > Access Point Ovislink WL-5460 v2 <

Swoją droga nic nie napisałeś, czy komputery te potrzebują komunikować się także po sieci? Wtedy opcja bridge może być lepsza ;)
Czy może wystarczy tylko im dostęp do internetu?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
przemek20011

Domy są w odległości ok 200-300metrów w lini prostej zero drzew, przeszkód.

Posiadam Ap TP wr 540 g a niestety nie ma od funkcji bridge wiec ten sposób odpada.Ma tylko funkcję AP client wisp routing. Nasuwa mi sie jeszcze jedno pytanie Antena 5 Ghz ma być podłączona do routera głównego(poprzez kabel) a do końcówki odkręcanej ma być kabel od 2,4ghz czy jak??Bo niestety nie mogę sobie wyobrazić jak mam przekazać neta na antene 2,4ghz.

Kompy w poszczególnych budynkach muszą się tylko komunikować a pomiędzy A i B już niekoniecznie.

Taki ma być mniej więcej schemat tego połączenia??
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

przemek20011 pisze:Posiadam Ap TP wr 540 g a niestety nie ma od funkcji bridge wiec ten sposób odpada
Dlatego m.in. sugerowałem użycie dwóch AP (w tym jednego jak APC) zamiast mostu. ;)
przemek20011 pisze:Nasuwa mi sie jeszcze jedno pytanie Antena 5 Ghz ma być podłączona do routera głównego(poprzez kabel)
Nie wiem jak to masz podłączone teraz (bo chyba o tym nie pisałeś) czy jest to podłączone do APC czy do routera w którym pracuje AP jako APC? Generalnie 5GHz się nie dotykasz. Chyba, że to wchodzi obecnie do karty sieciowej w jednym kompie.

U Ciebie powinno wyglądać to np. tak:

((( Antena 5GHz--APC(5GHz)---WAN routera głównego [router] LAN routera---AP (może być to wbudowane w router)--Antena )))

Drugi budynek
((( Antena--APC---WAN routera drugiego z AP (lub switch + AP)
Wada takiego rozwiązania z routerem, że masz dwie osobne sieci.
Przy użyciu switcha + AP będzie jedna sieć.

Mam też nadzieję, że taki opis będzie czytelny, bo nie chce mi się tworzyć takich rys.
Nie opisywałem też podłączonych kompów, bo to chyba będzie dla Ciebie jasne.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
przemek20011

BliSki pisze:
Nie wiem jak to masz podłączone teraz (bo chyba o tym nie pisałeś) czy jest to podłączone do APC czy do routera w którym pracuje AP jako APC? Generalnie 5GHz się nie dotykasz. Chyba, że to wchodzi obecnie do karty sieciowej w jednym kompie.
teraz nie mam podłączonego do 5 ghz, moj obecny schemat wyglada antena 2,4----APC WISP----AP---i od AP idzie bezprzewodowo do laptopa, a od APC idzie kablem do kompa

Teraz wlasnie chce zmienic bo mnie strasznie wnerwia ten net bo tnie itd....ale nie mam dostepu do żadnej innej sieci dlatego poprzez sąsiada kombinuje który mieszka wyżej mnie.

Mój 2 schemat obrazuje jak może być podłączony net??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

przemek20011, w takim ukladzie jak napisales w budynku A nie ma zadnego routera/NATa - zadziala to tylko jesli dostawca (ten z 5GHz) umozliwia podlaczenie wiecej niz jednego kompa.
przemek20011

Widzę że to wyższa szkoła jazdy ;) w takim wypadku musze skontaktować się z dostawcą niech on się martwi(on zaproponował mi takie rozwiązanie a ja chciałem tylko widzieć jak to wygląda w teorii) dzięki za wszelką pomoc

[ Dodano: 2008-05-07, 18:01 ]
Jo_gurt pisze:przemek20011, w takim ukladzie jak napisales w budynku A nie ma zadnego routera/NATa - zadziala to tylko jesli dostawca (ten z 5GHz) umozliwia podlaczenie wiecej niz jednego kompa.
Czy to znaczy że bede musiał o wszystkich 3 kompach powiedziec dostawcy??

Dobra już to jakoś rozwiązałem i mam szybsze łącze za mniejszą cenę :cwaniak:
ODPOWIEDZ