Darmowe smsy w Iplus.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Darmowe smsy w Iplus.

Post autor: Boras »

Kilka razy poruszany był temat smsów w iplusie. Ja sam nie mogłem wysyłać tych darmowych i odkryłem przyczynę tego stanu rzeczy. Otóż zauważyłem że wysyłać smsy mogę tylko wtedy gdy przełączę się na GPRS/EDGE. W UMTS i HSPDA smsy nie dochodzą. Może to sprawa modemu, ja posiadam model E220. Mam nadzieję że ta wiadomość pomoże komuś kto chce wykorzystać te darmowe smsy a też miał z tym problem.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Darmowe smsy w Iplus.

Post autor: Engelbert »

To też nie jest zasadą. Ogólnie, tak bardzo uproszczając, kiedy jesteśmy połączeni, radio jest zajęte, czyt. smsy nie dochodzą/nie dają się wysłać. Rzeczywiście w większości przypadków pomaga rozłączenie i ponowienie próby wysłania. Ale to chyba żadna nowość ;)
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

Mi nic nie pomagało, żadne restarty czy kombinowanie. Teraz przez przypadek wysłałem smsa tak dla sprawdzianu a byłem w zasięgu EDGE no i poszedł. Widocznie mam jakieś specyficzne warunki ale dobrze, ze teraz te smsy wykorzystam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Miałem Huawei E630 i eski wychodziły i przychodziły nawet jak było połączenie (podobnie jak się dzwoni to przychodzą eski w tle). Teraz mam Optiona GT Max i też wychodzą i wchodzą jak jest połączenie.
Tak samo na GSM i na 3G.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Nie ma zasady, czy 2G czy 3G, zależy od tego pod jakim typem SGSN jesteście zalogowani. Niestety w większości przypadków jest jednak problem z wiadomościami.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Miałem Huawei E630 i eski wychodziły i przychodziły nawet jak było połączenie (podobnie jak się dzwoni to przychodzą eski w tle).
Ja teraz używam właśnie Huawei E630 i SMS'ki dochodzą podczas pracy zarówno na 3g jak i GSM. Chociaż raz SMS nie doszedł do mnie, ale to pewnie była wina systemu GSM, bo doszedł dopiero na następny dzień.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

YaHooo pisze:SMS nie doszedł do mnie, ale to pewnie była wina systemu GSM, bo doszedł dopiero na następny dzień.
Takie sytuacje też miałem.
ODPOWIEDZ