iPlus HSDPA w Warszawie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
matanzas
Początkujący użytkownik forum

iPlus HSDPA w Warszawie

Post autor: matanzas »

Witam,
Właśnie przedłużyłem umowę wymieniając modem na nowszy, obługujący HSDPA. Sprawdzałem zasięg na mapce Plusa w necie i w Wawie na Powstańców Śląskich powinienem łapać HSDPA. I tu niemiła niespodzianka. Nie wiem czemu, ale łapię TYLKO EDGE:( Czy możliwe aby w tej części Wawy był taki słaby zasięg?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus HSDPA w Warszawie

Post autor: Sundance_kid »

matanzas pisze:Nie wiem czemu, ale łapię TYLKO EDGE:
Czym to mierzysz? Kiedy robisz testy: dzień, noc?
Może inny nadajnik bez HSDPa ma mocniejszy sygnał i tego łapie. Zobacz w FAQ temat jak wybrac antenę.
matanzas

Zainstalowałm modem dosłownie 2h temu. Zobaczę, może w nocy będzie inaczej. Byłem przekonany, że co jak co, ale w Wawie z HSDPA nie powinno być żadnego problemu.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

matanzas pisze:Byłem przekonany, że co jak co, ale w Wawie z HSDPA nie powinno być żadnego problemu.
Może być np przeciążony nadajnik. Np u mnie na końcu świata iPlus działa ok, pojadę do Łodzi i w godzinach 10-16 można zapomnieć o korzystaniu z internetu. GPRS przy tym jak to działa to demon prędkości. Wieczorkiem łapie spokojnie EDGE (mam modem tylko z ta technologią, drugi z UMTSem w tych godzinach tez bez problemu). Tu może byc problem, sprawdź, ewentualnie w silniejszym sygnale z nadajnika obslugującego tylko EDGE wtedy zainwestuj w antenę.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Spróbuj wymusić tryb "tylko 3G" z poziomu aplikacji.
Co do HSDPA - póki co nawet na mapie na stronie Plus.pl jest informacja, że jest to technologia dostępna na zewnątrz budynków.
matanzas

Wychodziłem specjalnie z laptopem na dwór i niestety nic się nie zmieniło. Cały czas tylko EDGE :(
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

A w tej lokalizacji na telefonie łapiesz umts ? Bo jeśli nie to znaczy że akurat masz dziurę w zasięgu umts co jest dość częste niestety i to w każdej sieci - ze względu na parametry pasma 2100mhz.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

matanzas, no a druga część mojego posta? Próbowałeś wymusić tryb "tylko 3G"?
Przetestuj też w zupełnie innej lokalizacji, być może to problem ze sprzętem.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Engelbert pisze:Próbowałeś wymusić tryb "tylko 3G"?
:ok:
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Skoro już w temacie HSDPA jesteśmy, to mogę powiedzieć, że u mnie, w centrum Pragi Północ, w Warszawie oczywiście, na 4 piętrze bloku też mam bardzo ciekawą sytuację. W jednym pokoju zasięg 3G jest tak słaby, że jeśli w ogóle złapie HSDPA, to prędkość jest i tak na poziomie 30-40 kB/s, z drugiej zaś strony budynku (w drugim pokoju) zasięg jest prawie normalny (3-4 kreski) i wszystko wraca do normy choć i tak prędkości nie są super wysokie - 100-120 kB/s. Taka sytuacja jest u mnie spowodowana dużą ilością ścian i to z płyty żelbetowej. Poprostu porażka... To taki mały OT.
Powracając do tematu - jak radził Engelbert, spróbuj wymusić tryb 3G i sprawdź, czy będziesz miał zasięg. Jeśli nie to może to równie dobrze oznaczać, że masz jakieś problemy z modemem. Ale żeby to ostatecznie ustalić, sprawdź działanie w innym miejscu, np. w centrum Warszawy.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
matanzas

Wczoraj pod wieczór łapałem HSDPA (1-2 kreski), ale zasięg był dużo mniejszy niż w EDGE (4-5 kresek). Przy wymuszeniu połączenia na UMTS, niestety nie łączy się. Domyslnie mam ustawione na "preferuj UMTS". Wziałem dzisiaj sprzęt do roboty i w godzinach rannych na Żaryna w Warszawie (200m od Pól Mokotowskich) też łapałem tylko EDGA.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Teraz nie wiadomo czy czasem aplikacja do łączenia tu nie bruździ.
Spróbuj może odinstalować aplikację do łączenia i zastosować ten program:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=55979#55979
ODPOWIEDZ