Laptopy w Orange i inne takie ;)
Moderator: Moderatorzy
- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Laptopy w Orange i inne takie ;)
jahin, ja mam pytanie, czy w Orange będą nowe laptopy?? I czy ten Belinea się opłaca? Bo nie podali modelu i nie mam jak sprawdzić... W sumie to widziałem Toshibę za 3100zł o wiele lepszą, więc chyba drogo sobie liczą za tą Belineę?!
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-05-13, 06:51 ]
Rozmowa o lapkach wydzielona stad: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=87665#87665
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-05-13, 06:51 ]
Rozmowa o lapkach wydzielona stad: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=87665#87665
- bob
- Guru bezprzewodowy
Co by nie rozpisywać sięDarQ pisze:W sumie to widziałem Toshibę za 3100zł o wiele lepszą, więc chyba drogo sobie liczą za tą Belineę?!

- Darecky
PS: kolega mi powiedział, że pomimo, że laptop ma lepszą specyfikację od pceta, to i tak będzie się ciął, bo wszystkie lapki się tną, a pc nie będzie
Czy to prawda? Myslałem, że czasy, gdy lapek myslał 5 min zanim coś zrobił, bezpowrotnie minęły!

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na calej rozciaglosci, od poczatku do konca i jeszcze troszke: NIE. Kolega nie wie co mowi, zapraszam go na forum.laptopy.info.pl , tam mu pomozemy z jego przycieciamiDarQ pisze:Czy to prawda?

Minely razem z czasami, kiedy PCet myslal 5 min zanim cos zrobilDarQ pisze:Myslałem, że czasy, gdy lapek myslał 5 min zanim coś zrobił, bezpowrotnie minęły!

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
- Darecky
Mam nadzieję, że jest tak, jak mówicie. Moja kolezanka ma Maxdatę, co sprzedawali w Orange z netem razem i strasznie jej się zacina... Ale tam jest tylko 512 MB ram, w Toshibie, którą zamierzam sobie kupić jest 2GB 

-
- Początkujący użytkownik forum
laptopy w oryndż, tak?
kupujesz hapeka w saturnie za 2399, idziesz do punktu kredytowego i wychodzi ci rata na 36 miesięcy 117zł... czyli w sumie płacisz za kompa około 4200zł.
no ale i internet chcesz mieć, więc idziesz do orange i tam się dowiadujesz, że kosztuje 120zł miesięcznie, a do tego aktywacja 61zł (zdaje się). czyli kolejne 4300zł, a jak ci się znudzi internet, to płacisz 1000zł kary...
suma to 117zł+120zł=237zł
a teraz rozwiązanie numer dwa:
laptop w orange, rata miesięczna 100zł, a na pewno masz lepszy sprzęt niż hp za 2399, a w dodatku laptop ma wbudowany modem, więc nic ci nie wystaje:)
do tego internet nie za 120zł, a za 89zł
czyli płacisz 189zł miesięcznie... a jak ci się internet znudzi, lub nie będzie ci się podobał, to kara za zerwanie umowy to 300zł.
suma: 189zł
czy się opłaca?
zależy do czego ci laptop, jak jesteś studentem, i wklepujesz swoją pracę magisterską, a w między czasie oglądasz gołe panienki i grasz w kłejka, to wystaczy.
moim zdaniem plusami są:
rabat na internet
wbudowany modem
niska kara za zerwanie umowy na neta
ekonomia
możliwość załatwienia wszystkiego na dowód;)
(powyższy przykład z życia mojego kolegi;) )
kupujesz hapeka w saturnie za 2399, idziesz do punktu kredytowego i wychodzi ci rata na 36 miesięcy 117zł... czyli w sumie płacisz za kompa około 4200zł.
no ale i internet chcesz mieć, więc idziesz do orange i tam się dowiadujesz, że kosztuje 120zł miesięcznie, a do tego aktywacja 61zł (zdaje się). czyli kolejne 4300zł, a jak ci się znudzi internet, to płacisz 1000zł kary...
suma to 117zł+120zł=237zł
a teraz rozwiązanie numer dwa:
laptop w orange, rata miesięczna 100zł, a na pewno masz lepszy sprzęt niż hp za 2399, a w dodatku laptop ma wbudowany modem, więc nic ci nie wystaje:)
do tego internet nie za 120zł, a za 89zł
czyli płacisz 189zł miesięcznie... a jak ci się internet znudzi, lub nie będzie ci się podobał, to kara za zerwanie umowy to 300zł.
suma: 189zł
czy się opłaca?
zależy do czego ci laptop, jak jesteś studentem, i wklepujesz swoją pracę magisterską, a w między czasie oglądasz gołe panienki i grasz w kłejka, to wystaczy.
moim zdaniem plusami są:
rabat na internet
wbudowany modem
niska kara za zerwanie umowy na neta
ekonomia
możliwość załatwienia wszystkiego na dowód;)
(powyższy przykład z życia mojego kolegi;) )
- Darecky
Tylko 300zł za zerwanie umowy?
Jeśli chodzi o 1 przykład: stać mnie kupić laptopa za pełną sumę, więc nie brałbym go na raty. Kusi mnie za to ten internet za 89zł/msc, aczkolwiek odstrasza umowa na 3 lata... W sumie to będę mieszkał na stancji w ciągu roku szkolnego i tam chciałem podłączyć neo, ale:
1. przez wakacje nie będe miał neta, oprócz np. Simdaty itp., więc to mało zadowalające;
2. w przypadku umowy na czas nieokreslony neo 128 kosztuje 118zł/msc - a nóż coś się stanie i będę musial się przeprowadzić?? <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie wchodzi w grę umowa dłuższa niż rok, a wtedy za neo 128 jest 71zł/msc! - drogo!
Wg moich wyliczeń:
Laptop Belinea 3600zł + 36 *89 zł =3600 + 3204zł = 6804zł
Laptop inny, z podobnymi funkcjami: 2500zł + 36*120zł +1 zł modem = 2500 + 4321=6821zł
W sumie wychodzi na to samo, ale: zerwanie umowy 300zł w razie czego ( jahin, możesz podesłać reguamin tego, bo ja nie znalazłem? ) w opcji z laptopem i gwarancja 36 msc door to door
, w większości sklepów sa normalne gwarancje i na 24 msc
... Wcześniej była promocja, że dodawali 1GB transferu, nie wiem jak teraz?? Jest standardowo 6GB, dają 7GB ( nie przez internet)?
Ma ktoś ten laptop Belinea? Może ktoś mi powiedzieć, czy jest dobry? Ja niestety na lapkach się nie znam... Posłuży mi te 3 lata?
Ostatnia sprawa: czy dostanę coś gratis do tej ofert, jeżeli wziąłbym tego laptopa na przedłuzenie umowy i ile msc wcześniej można przedłużać umowę?
[ Dodano: 2008-05-11, 14:31 ]
PS: i stąd moje pytanie, czy będą jakieś lepsze, nowsze laptopy w Orange?
[ Dodano: 2008-05-11, 14:36 ]
Intel Graphics Media Accelerator x3100 - Co to za karta graficzna? Pogram sobie w Gothica na niej?
Jeśli chodzi o 1 przykład: stać mnie kupić laptopa za pełną sumę, więc nie brałbym go na raty. Kusi mnie za to ten internet za 89zł/msc, aczkolwiek odstrasza umowa na 3 lata... W sumie to będę mieszkał na stancji w ciągu roku szkolnego i tam chciałem podłączyć neo, ale:
1. przez wakacje nie będe miał neta, oprócz np. Simdaty itp., więc to mało zadowalające;
2. w przypadku umowy na czas nieokreslony neo 128 kosztuje 118zł/msc - a nóż coś się stanie i będę musial się przeprowadzić?? <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie wchodzi w grę umowa dłuższa niż rok, a wtedy za neo 128 jest 71zł/msc! - drogo!
Wg moich wyliczeń:
Laptop Belinea 3600zł + 36 *89 zł =3600 + 3204zł = 6804zł
Laptop inny, z podobnymi funkcjami: 2500zł + 36*120zł +1 zł modem = 2500 + 4321=6821zł
W sumie wychodzi na to samo, ale: zerwanie umowy 300zł w razie czego ( jahin, możesz podesłać reguamin tego, bo ja nie znalazłem? ) w opcji z laptopem i gwarancja 36 msc door to door

Ma ktoś ten laptop Belinea? Może ktoś mi powiedzieć, czy jest dobry? Ja niestety na lapkach się nie znam... Posłuży mi te 3 lata?
Ostatnia sprawa: czy dostanę coś gratis do tej ofert, jeżeli wziąłbym tego laptopa na przedłuzenie umowy i ile msc wcześniej można przedłużać umowę?
[ Dodano: 2008-05-11, 14:31 ]
PS: i stąd moje pytanie, czy będą jakieś lepsze, nowsze laptopy w Orange?
[ Dodano: 2008-05-11, 14:36 ]
Intel Graphics Media Accelerator x3100 - Co to za karta graficzna? Pogram sobie w Gothica na niej?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mowisz o lapkach? Wiekszosc firmowych lapow tez ma gwarancje d2d, z ktora sprzedawca nie ma nic wspolnego.DarQ pisze:w większości sklepów sa normalne gwarancje i na 24 msc
Pierwszego - tak, drugiego - jak przytniesz detale i rozdzialke to tez. Jesli chodzi o 3 to najwyzej mozesz poogladac screenyDarQ pisze:Intel Graphics Media Accelerator x3100 - Co to za karta graficzna? Pogram sobie w Gothica na niej?

- Darecky
A można do tego lapka dokupić kartę graficzną na ExpressCard ( modem wbudowany, więc slot będzie wolny
)?
[ Dodano: 2008-05-11, 17:01 ]
I proszę o odp na resztę moich pytań oczywiście

[ Dodano: 2008-05-11, 17:01 ]
I proszę o odp na resztę moich pytań oczywiście

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie, nie ma takiej mozliwosci - nie ma kart graficznych na ECDarQ pisze:A można do tego lapka dokupić kartę graficzną na ExpressCard ( modem wbudowany, więc slot będzie wolny)?

- Darecky
To co oprócz modemu można włożyć do EC? A na PCMCIA chyba były?
[ Dodano: 2008-05-11, 17:15 ]
Jo_gurt, widzę, że masz troche pojęcia, więc czy mógłbyś mi coś powiedzieć o tym laptopie Belinea w Orange? Choćby patrząc na specyfikacje? Wersja biała oczywiśce!
[ Dodano: 2008-05-11, 17:15 ]
Jo_gurt, widzę, że masz troche pojęcia, więc czy mógłbyś mi coś powiedzieć o tym laptopie Belinea w Orange? Choćby patrząc na specyfikacje? Wersja biała oczywiśce!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z tego co widze to tak:DarQ pisze:czy mógłbyś mi coś powiedzieć o tym laptopie Belinea w Orange? Choćby patrząc na specyfikacje? Wersja biała oczywiśce!
- za malo RAMu - 1GB to dzisiaj zdecydowanie ponizej standardu
- grafika nadaje sie praktycznie tylko do prac biurowych i "raczej" starszych gier
- nie wiem nic wiecej o tym lapku, ale wydaje mi sie, ze to zwykly skladak po prostu skladany przez MaxData i z naklejka Belinea, ja tam osobiscie za skladakami nie przepadam
Najlepiej zajdź na <a href="http://forum-laptopy.info.pl/"><b>forum ... .pl</b></a> i tak popytaj

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 2 razy.
- Darecky
No właśnie, a za 3100 widziałem w sklepie u najbliższym mieście fajną Toshibę, 250 GB dysk, procek 2,2 MHz ( jakiś dwurdzeniowy), 2GB RAM i nie wiem jak tam z kartą graficzną było. To wszystko za 3100zł, więc taniej. Teraz kolejne pytanie: Czy przedlużając OF 60 na oF 120 daliby rabat 25% na te 90 zł/msc? Ale wtedy jeszcze modem trza by kupić na EC... Ehh i tu właśnie dylemat. W sumie dużo nie gram, więc ten lapek Belinea powinien mi starczyć. A można tam Xp pro zainstalowac?
[ Dodano: 2008-05-11, 17:34 ]
PS: kostki ramu można dokupić jakby co, prawda?
[ Dodano: 2008-05-11, 17:37 ]
A i kiedy można przedłużać umowę w Orange na neta?
[ Dodano: 2008-05-11, 17:34 ]
PS: kostki ramu można dokupić jakby co, prawda?
[ Dodano: 2008-05-11, 17:37 ]
A i kiedy można przedłużać umowę w Orange na neta?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
ale wszystko zalezy do czego ma ten latop (belinea) sluzyc. jak do gier to odpada ze wzgledu na ten ram przede wszystkim jak juz wczesniej kolega napisal, do zwyklej pracy typu gg, poczta, przegladanie stron to kazdy jest dobry 
i procek tez czy to intel czy amd. ale skoro nie grasz to Tobie ten belinea starczy. XP zainstalowac mozesz na pewno, ciekawe tylko jak ze sterami pozniej
co do ramu to mozna dokupic ale nie jestem pewien czy mozna bedzie dolozyc (brak miejsc na dodatkowy moze byc)

No niby fajnie jednak by sie przydalo wiedziec jaka grafikaDarQ pisze:No właśnie, a za 3100 widziałem w sklepie u najbliższym mieście fajną Toshibę, 250 GB dysk, procek 2,2 MHz ( jakiś dwurdzeniowy), 2GB RAM i nie wiem jak tam z kartą graficzną było. To wszystko za 3100zł, więc taniej.

-
Ja powiem inaczej - co to w ogóle za laptop
Belinea to kiedyś monitory robiła ale laptopa tejże firmy z całą pewnością bym nie kupił.

Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
RAM mozna dokupic, gorzej z grafika, ktora w grach kuleje.Nikelajer pisze:jak do gier to odpada ze wzgledu na ten ram przede wszystkim jak juz wczesniej kolega napisal, do zwyklej pracy typu gg, poczta, przegladanie stron to kazdy jest dobry
To w zasadzie mniej wazne.Nikelajer pisze:i procek tez czy to intel czy amd.
No wlasnie - tu jest troche problem. Najpierw slipstream sterow SATA a potem zmudne szukanie do podzespolow.Nikelajer pisze:XP zainstalowac mozesz na pewno, ciekawe tylko jak ze sterami pozniej
MaxData z naklejka Belineaprzewaks pisze:Ja powiem inaczej - co to w ogóle za laptop![]()

- Darecky
Aha, bo do mojej drukarki HP moze nie być sterów pod vistę
Właściwie to te urządzenie wielofunkcyjne HP PSC 1410.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Są. Znajdziesz je na stronie HPDarQ pisze:Aha, bo do mojej drukarki HP moze nie być sterów pod vistę

- Darecky
Są ? Nie wiem, nie zaglądałem, bo sądząc po sędziwości mojej drukarki wątpiłem, czy będą do niej jakieś nowsze sterowniki
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2008-05-12, 21:16 ]
Żeby nie nabijać postu: są bo sprawdziłam
Ja też sprawdziłem :0 Nawet dużo mega nie zajmują
Proponuję skasowac zbędne treści.
[ Dodano: 2008-05-12, 22:03 ]
Tak w ogóle można skasowac połowę tematu bo juz problem mam rozwiązany: W OrangeFreeDom przy umowie rocznej za najniższą prędkość 256 kb/s ( szybciej niż EDGE
) 34zł/msc, czyli bbbardzo tanio. Za 512 49zł też tanio.

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2008-05-12, 21:16 ]
Żeby nie nabijać postu: są bo sprawdziłam

Ja też sprawdziłem :0 Nawet dużo mega nie zajmują

[ Dodano: 2008-05-12, 22:03 ]
Tak w ogóle można skasowac połowę tematu bo juz problem mam rozwiązany: W OrangeFreeDom przy umowie rocznej za najniższą prędkość 256 kb/s ( szybciej niż EDGE

Ostatnio zmieniony 2008-05-13, 05:50 przez Darecky, łącznie zmieniany 2 razy.