Nokia a D-Link

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krepa
Początkujący użytkownik forum

Nokia a D-Link

Post autor: krepa »

Witam.

Jestem kompletnym noobem w tej dziedzinie - z góry zaznaczam.

Mam router bezprzewodowy D-Link Airplus G DI-524.
Mam również Nokię E51 w której chciałbym korzystać z internetu :)

Oczywiście mam ogromny problem, bo Nokia łączy się z routerem ale pokazuje przy próbie połączenia komunikat: " brak odpowiedzi bramy".

Wyczytałem gdzieś, że trzeba coś zmienić w ustawieniach routera. No to wszedłem sobie na stronkę http://192.168.0.1/ i teraz mam problem. Nie wiem co dokładnie ustawić i jak żeby wszystko działało, wyczytałem że nie jest to żaden probelm, ale jak już wspomniałem jestem żółtodziobem w tych sprawach i bardzo zależy mi żeby niczego nie popsuć. :zawstydzony:
Moje pytanie brzmi zatem: co i jak ustawić w setupie mojego D-Linka, żebym mógł śmigać po necie z mojej Nokii?

Oczywiście podam też parę danych które mogą pomóc w rozwiązywaniu problemu:
Internet: kablówka
Ustawiony WPA-PSK (TKIP)
Nie wiem co to dokłanie, ale wyczytałem że zmiana ustawień WAN może pomóc. Zatem mam ustawiony na Dynamic IP Address, a wyczytałem że pomóc może zmiana na PPPoE, z tym że nie jestem pewien czy czegoś nie popsuje, więc wole bez wcześniejszej konsultacji z doświadczonymi nic nie grzebać.

Wyczytałem też gdzieś, że należy wpisac adres MAC telefonu w router... Adres MAC telefonu mam, ale gdzie to się wpisuje na tej stronie ustawień? W ogóle może to coś pomóc?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, ponieważ nie mogę się już uporać z tą Nokią :gwiazdki:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Nokia a D-Link

Post autor: Jo_gurt »

Nie wiem co to dokłanie, ale wyczytałem że zmiana ustawień WAN może pomóc. Zatem mam ustawiony na Dynamic IP Address, a wyczytałem że pomóc może zmiana na PPPoE, z tym że nie jestem pewien czy czegoś nie popsuje, więc wole bez wcześniejszej konsultacji z doświadczonymi nic nie grzebać.
Nie nie, jak zmienisz na PPPoE przy kablowce to stracisz polaczenie.
krepa pisze:Wyczytałem też gdzieś, że należy wpisac adres MAC telefonu w router... Adres MAC telefonu mam, ale gdzie to się wpisuje na tej stronie ustawień? W ogóle może to coś pomóc?
Zajdz na zakladke Advanced i tam Filters. Zaznacz korpke przy MAC Filters i sprawdz czy masz je wlaczone w ogole. Jesli nie to nic nie ruszaj - nie tu jest problem. Jesli tak (kropka przy Only allow computers with MAC address listed below to access the network) to dopisz MACa.

Zajdz jeszcze na zakladke Home->DHCP i zobacz czy masz DHCP Server na Enabled
krepa

:super: Wlasnie smigam sobie z komoreczki. Twoja porada niestety dala efekt odwrotny do zamierzonego-wszystko padlo. Mialem niemaly problem. Zresetowalem router, podalem nowe ustawienia, ale bez tych ktore Ty mi proponowales. Ustalilem nowy klucz WEP i wklepalem go w komorke. Teraz dziala wszystko!

Ale i tak oczywiscie dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Moja rada? :zdziwko: Ale ja w zasadzie na razie nic nie radzilem ;) Tzn tylko dopisac MAC jesli masz wlaczony filtr.
No ale jak dziala to dobrze ;)
krepa

Jo_gurt pisze:Zajdz na zakladke Advanced i tam Filters. Zaznacz korpke przy MAC Filters i sprawdz czy masz je wlaczone w ogole. Jesli nie to nic nie ruszaj - nie tu jest problem. Jesli tak (kropka przy Only allow computers with MAC address listed below to access the network) to dopisz MACa.
Po zastosowaniu tego, cała strona konfiguracyjna zawiesiła się i nie mogłem wejść na żadną inną stronę internetową. Po zrestartowaniu kompa router przestał jakby istnieć, komp stracił z nim wszelkie połączenie, nawet Nokia przestała go widzieć, nie mogłem również wejść do jego ustawień. Nie wiem dlaczego tak się stało i nie wiem też dlaczego reset pomógł, ważne że już wszystko działa.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

krepa pisze:ważne że już wszystko działa.
To prawda.
ODPOWIEDZ