telefon vs. modem - Toshiba G900 vs. E220
Moderator: Moderatorzy
- YORK
- Użytkownik forum
telefon vs. modem - Toshiba G900 vs. E220
Witam,
To moje pierwsze zabranie głosu na tym forum, chociaż wcześniej już tutaj zaglądałem.
Ale do rzeczy.
Chciałbym dowiedzieć się - najlepiej od użytkownika(ów) - jak sprawuje się Toshiba G900 w funkcji modemu HSDPA i wolniejszych.
Z siecią łączę się za pomocą modemu Huawei E220, ale od kilku dni chodzi mi po głowie myśl żeby kupić ww. Tośkę, którą mógłbym zaadoptować także jako modem. Nie wiem tylko jak ona sprawuje się w tej roli. Jakie ma do tego oprogramowanie. I w ogóle chciałbym poznać subiektywne odczucia użytkowników.
Dzięki za odpowiedzi - jeśli będą :-)
To moje pierwsze zabranie głosu na tym forum, chociaż wcześniej już tutaj zaglądałem.
Ale do rzeczy.
Chciałbym dowiedzieć się - najlepiej od użytkownika(ów) - jak sprawuje się Toshiba G900 w funkcji modemu HSDPA i wolniejszych.
Z siecią łączę się za pomocą modemu Huawei E220, ale od kilku dni chodzi mi po głowie myśl żeby kupić ww. Tośkę, którą mógłbym zaadoptować także jako modem. Nie wiem tylko jak ona sprawuje się w tej roli. Jakie ma do tego oprogramowanie. I w ogóle chciałbym poznać subiektywne odczucia użytkowników.
Dzięki za odpowiedzi - jeśli będą :-)
York
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: telefon vs. modem - Toshiba G900 vs. E220
Własnie się zastanawiam nad tym cudeńkiem. Jeżeli będzie w takiej cenie jak mi się wydawało to jutro zostanę szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem. Windows Mobile 6.0 ze 128 RAM i prockiem 520 MHz daje szerokie możliwości , HSDPA do 3,6 Mb/s to też wielka zaleta. Jako modem na pewno da się zmusić do pracy. Jedyny niewielki minus to brak GPS-u.
L I N K
L I N K
- YORK
- Użytkownik forum
Z tego co zdołałem do tej pory dowiedzieć się o telefonie, aż taka pełnia szczęścia, to to nie jest. Doznania estetyczne i jakość wykonania pozostawiją ponoć sporo do życzenia. Ale cena i gęstość matrycy rzeczywiście są niezłe (jak na polskie warunki cenowe, bo w Stanach to to żaden deal).
Aby trochę ochłodzić zapał Sz.P. mar_kow-a polecam ' http://toys4boys.blox.pl/2007/09/Test-T ... rtege.html '. Choć trzeba przyznać, że z artykuł jest wybitnie "na nie".
W dalszym ciągu oczekuję na opinie o możliwościach G900 jako modemu.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-05-14, 22:44 ]
Poprawa linka .
Aby trochę ochłodzić zapał Sz.P. mar_kow-a polecam ' http://toys4boys.blox.pl/2007/09/Test-T ... rtege.html '. Choć trzeba przyznać, że z artykuł jest wybitnie "na nie".
W dalszym ciągu oczekuję na opinie o możliwościach G900 jako modemu.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-05-14, 22:44 ]
Poprawa linka .
Ostatnio zmieniony 2008-05-14, 21:44 przez YORK, łącznie zmieniany 1 raz.
York
- bob
- Guru bezprzewodowy
Brak HSDPA 7,2 a więc nominalnie dostępnego.
Brak GPS
Cienka gęstość matrycy.
Toshiba

Brak GPS

Cienka gęstość matrycy.

Toshiba

W Polsce to też żaden deal.YORK pisze:bo w Stanach to to żaden deal

- YORK
- Użytkownik forum
HSDPA 7,2 jest rzeczywiście dostępny 'nominalnie' więc wg. mnie to nie jest problem. Zresztą nie zależy mi na gonieniu królika dla samego gonienia. Istotna jest cena/parametrów, a ta - porównując z alternatywnymi możliwościami - jest do zaakceptowania. Ale to wszystko niestety w oparciu o suche dane. Właśnie dlatego zależy mi na poznaniu opinii użytkowników ze stażem. Czy kupiliby to raz jeszcze. A nie sprzedawców czy wielbicieli innych modeli, którym wszystko inne to g...
Co do GPS do w PDA to jest ponoć tylko kiepski gadżet.
Co do matrycy to wskaż proszę większą.
Nie lubię uogólnień. Mój pierwszy lapek do Satellite 2755DVD. Ma już prawie 8 lat i b. go lubię, ale do produktów np, Della, to jej daleko. No, ale zostawmy to, bo temat rzeka.
Co do GPS do w PDA to jest ponoć tylko kiepski gadżet.
Co do matrycy to wskaż proszę większą.
Nie lubię uogólnień. Mój pierwszy lapek do Satellite 2755DVD. Ma już prawie 8 lat i b. go lubię, ale do produktów np, Della, to jej daleko. No, ale zostawmy to, bo temat rzeka.
York
- bob
- Guru bezprzewodowy
Przy 7,2 faktycznie uzyskujesz do 5,5 a przy 3,6 do 2,8. Możliwa różnica dwukrotna.YORK pisze:HSDPA 7,2 jest rzeczywiście dostępny 'nominalnie' więc wg. mnie to nie jest problem. Zresztą nie zależy mi na gonieniu królika dla samego gonienia.
Ja z tego korzystam i jest to wygodne a nie ma to nic wspólnego z gonieniem królików.
Dodatkowo zapomniałem o HSUPA czyli jego brak czyli.

Osobiście wolę wysyłać pliki z prędkością 1Mbps a nie 384kbps i tu też spora różnica.

Nie większą tylko gęstszą na przykład głupawy telefon N80 2.1", 352x416 pixeli z 146,462 tysiącem punktów i ok. 252 tysiącem kolorów.YORK pisze:Co do matrycy to wskaż proszę większą.
Niby, że Toshibie daleko do Dell`a ?YORK pisze:Satellite 2755DVD. Ma już prawie 8 lat i b. go lubię, ale do produktów np, Della, to jej daleko.

To już faktycznie OT ale chyba chciałeś napisać odwrotnie.

- YORK
- Użytkownik forum
Zgadzam się to 2krotnie szybciej, tylko, że jest jeszcze limit wielkości od operatora sieci i jej pokrycie. Może i możesz się rozpędzić tylko maszyna zaraz sama zwolni. To tak jak mieć super szybkie auto na naszych autostradach.
Ale ta mała Tośka ma matrycę 800x480 przy 3'' przekątnej. Kolorów rzeczywiście jest 64k. No ale w zamian ma dotykowy ekranik.
Tematu Toshiba vs Dell czy inny HPek nie kontynuuję.
Ale ta mała Tośka ma matrycę 800x480 przy 3'' przekątnej. Kolorów rzeczywiście jest 64k. No ale w zamian ma dotykowy ekranik.
Tematu Toshiba vs Dell czy inny HPek nie kontynuuję.
York
- bob
- Guru bezprzewodowy
W takim razie coś źle popatrzyłem i przyznaję, że ekranik jest niezły. Jest naprawdę gęsty.YORK pisze:Ale ta mała Tośka ma matrycę 800x480 przy 3'' przekątnej.

Również plus.YORK pisze:No ale w zamian ma dotykowy ekranik.
Na rynku było trochę oferowanych cesji umów bez limitów ale nie wiem jak jest teraz z dostępnością. Ja na przykład nie lubię limitów, które chronią mnie przed limitem (prędkość do ilości pobranych bajtów).YORK pisze:to 2krotnie szybciej, tylko, że jest jeszcze limit wielkości od operatora sieci
Powiedzmy, że na moim terenie (GOP) jest całkiem niezły ale faktycznie mógłby być jeszcze lepszy.YORK pisze:i jej pokrycie
Tematu nie było.YORK pisze:Tematu Toshiba vs Dell czy inny HPek nie kontynuuję.

Generalnie nie ma na rynku małego urządzenia, które korzystałoby z dobrodziejstw obecnej technologii w pełni i Twój wybór uważam, za sensowny a wytykając pewne niedociągnięcia w tym sprzęcie słusznie bądź nie chciałem trochę ożywić ten temat bo zdaję sobie sprawę, że niewielu jest posiadaczy tego sprzętu na forum.

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Nie ma urządzenia idealnego niestety
. Dużo również stanowi cena. Jeżeli w moim sklepie przed cyfrą 999 nie stoi jedynka to stanowi to pewną atrakcję. Oczywiście urządzonko nowe. Można oczekiwać czegoś więcej ale wówczas cena przekracza magiczne 2 tys. lub do niej zbliża jak HTC TyTn II. Zobaczymy...
A co do tematu "modem" poruszany przez p. YORK'a to nic lepszego jak Nokia 6120 trudno znaleźć. 3,6 Mb/s za 530 zł na Allegro to trudno o lepszą ofertę. Nawet jeżeli miałby pracować tylko jako modem i czasami jako telefon. Fakt, że trzeba dodatkowego źródła ładowania baterii ale alternatywa jest. Osobiście dużo podróżując służbowo stwierdzam że nie ma co się za bardzo nastawiać na HS 7,2 Mb/s. W większości jest tylko EDGE a często tylko GPRS. W niewielu miejscach mogłem korzystać z dobrodziejstw HS. Biorąc pod uwagę oczywiście cały obszar Polski a nie tylko duże aglomeracje miejskie.
Cena jednak 999 zł - idę obejrzeć...

A co do tematu "modem" poruszany przez p. YORK'a to nic lepszego jak Nokia 6120 trudno znaleźć. 3,6 Mb/s za 530 zł na Allegro to trudno o lepszą ofertę. Nawet jeżeli miałby pracować tylko jako modem i czasami jako telefon. Fakt, że trzeba dodatkowego źródła ładowania baterii ale alternatywa jest. Osobiście dużo podróżując służbowo stwierdzam że nie ma co się za bardzo nastawiać na HS 7,2 Mb/s. W większości jest tylko EDGE a często tylko GPRS. W niewielu miejscach mogłem korzystać z dobrodziejstw HS. Biorąc pod uwagę oczywiście cały obszar Polski a nie tylko duże aglomeracje miejskie.
Cena jednak 999 zł - idę obejrzeć...