Nokia 6021+ TAK TAK= problem?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wiesiu79
Początkujący użytkownik forum

Nokia 6021+ TAK TAK= problem?

Post autor: Wiesiu79 »

Witam!
Testuję u siebie zasięg różnych operatorów. Z orange i plusem nie miałem żadnych problemów natomiast nie mogę ustawić połączenia ery. Próbowałem ściągnąć konfigurację na telefon ale dotarła do mnie tylko wapgprs natomiast internetowa mimo wielu prób nie dotarła. Próbowałem wprowadzić ustawienia w telefonie ręcznie ale podczas połaczenia przez bluetooth i dial-up wywala mi "BŁĄD 734" a na telefonie komunikat "UAKTYWNIJ DANE PAKIETOWE" Co robić?
Dzięki za porady.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Nokia 6021+ TAK TAK= problem?

Post autor: Jaco »

Zapewne kupiłeś starter i od razu chciałeś sie połączyć z netem. Najpierw zadzwoń pod 9797 i sprawdź czy są uruchomione usługi. Na nowej karcie nie są więc trzeba je włączyć. Ponadto należy wykonać jedno połączenie płatne lub sms aby karta zaczęła żyć własnym życiem.
Wiesiu79

Starter kupiłem parę dni temu i połączenie wykonałem. Gprs aktywowałem. Przeglądarka w telefonie działa a internet w laptopie jak nie tak nie.
Dzwoniłem do biura obsługi za 2,44 żeby mi przysłali tą konfigurację na telefon a oni mi na to że to niby nie działa na viście.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Wiesiu79 pisze:internet w laptopie jak nie tak nie.
Dodatkowe komendy inicjujące do modemu musisz wpisać.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=60410#60410 - w tym poście ostatni obrazek.
Wiesiu79

Ta komenda wpisuje mi się sama automatycznie jak konfiguruję połączenie.
Przy konfiguracji przez bluetooth nie ma problemów. Komp wykrywa urządzenie i że to Era, podaje numer i hasło również poprawne. Dopiero gdy chcę połaczyć się z siecią w trakcie tworzenia połączenia wywala mi to co podalem wyżej.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Wiesiu79

Niestety ciągle nic. Próbuję się połaczyć, wyświetla sie kolejno: wybieranie numeru, weryfikacja nazwy i hasła, rejestrowanie w sieci i telefonie pojawia się komunikat "najpierw uaktywnij dane pakietowe" . Może w telefonie mam coś źle ustawione? Może ktoś używa tego telefonu ?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Wiesiu79 pisze:rejestrowanie w sieci i telefonie pojawia się komunikat "najpierw uaktywnij dane pakietowe"
Czy wgrywałeś jakiś menadżer od nokii? A może razem z driverami się zainstalował?
Zobacz do "Panelu sterowania" czy nie masz tam czegoś w rodzaju "Nokia Modem Options". Tam wpisz APN dla TakTaka jak rozumiem, czyli erainternettt - na końcu jest 3xt
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Wiesiu79 pisze:Ta komenda wpisuje mi się sama automatycznie jak konfiguruję połączenie.
W dial upie :szok:

[ Dodano: 2008-05-16, 17:02 ]
Przecież to robisz w managerze urządzeń.

[ Dodano: 2008-05-16, 17:03 ]
Wiesiu79 pisze:Może ktoś używa tego telefonu ?
Tak, ja uzywam przez BT ale w Plusie. I był podobny problem jak u Ciebie i pomogło wpisanie komend we właściwościach modemu.
Wiesiu79

Nie instalowałem niczego od nokii bo w plusie i orange nie trzeba było.
Co do tej komendy to: wchodzę do bluetootha, on wykrywa urządzenie, kreuje połączenie, pojawia się okno z przyciskiem "zaawansowane funkcje modemu" i tam jest już wpisana komenda: +CGDCONT=1,"IP","erainternet"
Potem kolejne okno: numer *99# , nazwa użytkownika: erainternet , i hasło.
Może winę ma Vista?
A co dokładnie trzeba ustawić w telefonie bo przypominam że nie sciągnąłem konfiguracji internetowej na telefon bo poprostu do mnie nie dotarła i ustawiałem to samemu?
I co oznacza ten komunikat "najpierw uaktywnij dane pakietowe"?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Wiesiu79 pisze:wpisana komenda: +CGDCONT=1,"IP","erainternet"
BliSki pisze:Tam wpisz APN dla TakTaka jak rozumiem, czyli erainternettt - na końcu jest 3xt
Wiesiu79

Działa wreszcie!
Konfigurowalem od nowa jeszcze raz i dopisałem te dwie literki tt i ruszyło!
Dzięki wszystkim za rady i informacje!!!
Niestety chyba tylko gprs, są może jakieś pakiety w tak tak? Czy jak uaktywnię era omnix to dotyczy to też internetu w laptopie czy tylko w telefonie?
zDaleKi

Wiesiu79 pisze:są może jakieś pakiety w tak tak?
Niestety mimo naszych apeli tu na forum Era nie ma żadnych sensownych pakietów czy choćby dobrych cen bez pakietów na przesyłanie danych w Tak-Taku. Dlatego jednak radze Ci jeżeli chcesz używać tego typu połączenia dłużej, zainwestuj w SimDatę, Orange free na kartę lub WPmobi. Osobiście polecam SimDatę ze względu na możliwość ustawienia optimizera (czyli kompresji obrazków)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Tak jak napisał BliSki jest to najtańsze rozwiązanie jeśli nie chcesz wiązać się abonamentem a jednocześnie najdroższe nie licząc pakietowych ofert na pobieranie ograniczonej ilości danych w skali całego netu komórkowego. Era niestety żyje swoimi niesprecyzowanymi problemami. :(
Wiesiu79

Ok. Na razie będę korzystał z orange bo z tego co się wstępnie zorientowałem to tylko ta sieć ma u mnie zasięg edge. Cenowo to chyba to samo co simdata.
Testując simdatę nie korzystałem z tego optimizera. On dużo daje? No ale pewnie edge orange to chyba nie przebije?
zDaleKi

Wiesiu79 pisze:Testując simdatę nie korzystałem z tego optimizera. On dużo daje?
Zamiast APN internet wpisujesz optimizer. Efekt jest taki, że przy pierwszym podłączeniu wybierasz 4 lub 5 stopni kompresji grafiki od najsłabszej do najsilniejszej i z moich obserwacji ta najsilniejsza kompresja daje wiele. Oczywiście wszystkie grafiki na stronach będziemy mieli słabej jakości. Przykładowo u nas na forum wszystkie emotki są zamieniane na nieruchome :cfaniak:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ