Gc89- problem z zasięgiem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Gc89- problem z zasięgiem

Post autor: hubert »

Witam
Nabyłem ostatnio modemik Gc89, ale jest jakiś dziwny problem z nim, jak nie podłącze do nie go anteny to w ogóle nie łapie zasięgu, ale nawet gdy podepnę antenę to i tak dużo się nie poprawia, jedna maksymalnie dwie kreski, chociaż w telefonie przyłożonym do uniwersalnego złącza antenowego mam zasięg na maksa, co jest grane?
Acha i jeszcze coś, jak za pomocą windowsowego dialupu ustanowić połączenie na tym modemie, ja próbuje i nic, cały czas błąd 692, wpisałem również stringa inicjującego we właściwości modemu, i dalej problem, także na razie korzystam z dołączonego Wireless Managera.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Gc89- problem z zasięgiem

Post autor: YaHooo »

hubert pisze:jak nie podłącze do nie go anteny to w ogóle nie łapie zasięgu, ale nawet gdy podepnę antenę to i tak dużo się nie poprawia, jedna maksymalnie dwie kreski, chociaż w telefonie przyłożonym do uniwersalnego złącza antenowego mam zasięg na maksa
Generalnie modemy mają mniejszą czułość niż telefony. Zatem telefon będzie pokazywać większy zasięg. Jak masz możliwość to przetestuj modem w innej lokalizacji, albo porównaj z zasięgiem podawanym przez inny modem. Kolejna sprawa to, że modem oraz telefon może pokazywać zasięg różnych technologii (np. UMTS oraz GPRS). Tak przy okazji to moc sygnału najlepiej odczytywać za pomocą komendy AT+CSQ wydanej w Hyperterminalu.
hubert pisze:jak za pomocą windowsowego dialupu ustanowić połączenie na tym modemie, ja próbuje i nic, cały czas błąd 692
A masz zdjęty PIN z karty SIM? Wireless Manager jest wyłączony w momencie jak łączysz przez dial-up?
Ostatnio zmieniony 2008-05-16, 19:22 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
hubert

Wireless manager jest wyłączony jak próbuje ustanowić połączenie za pomocą dialupa.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

W takim razie w Menadżerze Urządzeń we właściwościach modemu na zakładce diagnostyka kliknij Kwerenda modemu. Zobacz jaki jest jej wynik.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
hubert

Kwerenda kwerenduje :)
Ale to to nic, najbardziej mnie załamuje fatalna jakość sygnału, no na telefonie chodzi jak trzeba, a tu to po prostu porażka na całej linii :klnie: , a co gdybym nie miał w ogóle anteny? Jak takiego dziadostwa (bo tak to trzeba nazwać) w takim przypadku używać ?
W miejscowości gdzie jest dobre pokrycie sygnałem jest ok.
Ooooo nie!!!, to mój pierwszy i ostatni modem, tylko pieniądze wyrzucone w błoto.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

hubert pisze:renda kwerenduje :)
W takiej sytuacji albo masz jakiś błąd w konfoguracji połączenia dial-up, albo masz złe sterowniki. Proponuję zainstalować same sterowniki i odinstalować Wireless Managera np. z tego wątku: > Software / Oprogramowanie / Sterowniki do kart i modemów <
hubert pisze:W miejscowości gdzie jest dobre pokrycie sygnałem jest ok.
W takim razie modem najprawdopodobniej jest dobry, zaś wina leży po stronie sieci (przeciążony BTS, słaba moc sygnału, itp.)
ODPOWIEDZ