Jak w temacie, KOMPLETNIE nie znam sie na sprawach związanych z netem. Szczerze mówiąc to nie wiem nawet, czy w dobrym temacie pisze, bo nie rozumiem tych tematów ani o co w nich chodzi ani czym różni sie internet satelitarny od komórkowego itd. Dlatego z góry przepraszam za nie poslugiwanie sie FAQ - to nie tak, że nawet tam nie zajrzałam, bo przeczytałam nawet część, tylko po prostu nic nie rozumiem -.-
W związku z tym mam kilka pytań i proszę o wytłumaczenie mi ich w miarę ludzkim językiem

1. Potrzebuję internetu bezprzewodowego do laptopa, taniego.
2. Czy bezprzewodowy to taki, jak reklamują z kartą np. blueconnect, czy taki z routerem to też bezprzewodowy?
3. Czy karty takie jak blueconnect są dostępne w innych sieciach niż era? Można je kupić na allegro i skonfigurować do jakiejś sieci?
4. Czy do takich kart potrzebny jest router? (to chyba najgłupsze pytanie, ale na wszelki wypadek).
5. Jakie firmy oferują internet z kartą, czy zawsze za taką karte płaci się kilkaset złotych lub drogi abonament? I czy przy przyjęciu oferty od firmy muszę płacić za ich karte? Mogę mieć własną, jeśli są do kupienia na allegro?
6. Czy zawsze jest tak, że najpierw płaci się po 35zł za np. 7 pierwszych miesięcy, a potem do końca jakieś sumy powyżej 100zł? (jak w tele2, jeśli dobrze zrozumiałam)? Są jakieś oferty ze stałą, niską ceną?
7. Słyszałam, że najlepszy jest internet z iplus bodajże. Czy tam też mają takie karty?
8. Czy taki internet na kartę jest gorszy od internetu z routera? W sensie - przerywa?
9. Czy taki internet na kartę jest droższy od internetu z routera?
10. Czy instalacja tego jest trudna?
11. Przychodzą jacyś fachowcy mi to zainstalować, czy mogę sama?
12. Wiem, że te pytania są 'masakrycznie' śmieszne i głupie -.- ale wolę mieć pewność.
no i to chyba na razie tyle :d