Karta z anteną do laptopa, opłaca się?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
drogus
Początkujący użytkownik forum

Karta z anteną do laptopa, opłaca się?

Post autor: drogus »

Witam,

Mam della d610 i używam jego wewnętrznej karty sieciowej. Problem w tym, że pracując w niektórych hotspotach (albo chociażby w pokoju u dziewczyny) sygnał jest czasami dość słaby. Z tego co wyczytałem na forum, można dokupić kartę usb (np edimax) z wejściem rsma i do tego jakąś antenkę.

Czy różnica w stosunku do wewnętrznej karty jest znacząca? Ewentualnie jak dużą antenę muszę dokupić, żeby podnieść jakoś połączenia? Wystarczy taka mała jakich pełno na allegro (w opisach z reguły 5dbi)?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Karta z anteną do laptopa, opłaca się?

Post autor: YaHooo »

drogus pisze:Czy różnica w stosunku do wewnętrznej karty jest znacząca?
U mnie poprawa sygnału przy użyciu karty na USB wynosi ok. 3-5dBm. Antena standardowa dołączona do karty o zysku 5dBi.
drogus pisze:Ewentualnie jak dużą antenę muszę dokupić, żeby podnieść jakoś połączenia
Wszystko zależy od tego jaki masz poziom sygnału. Sprawdź za pomocą programu NetStumbler moc sygnału jaką masz (nawet na wbudowanej karcie laptopa). Z doświadczenia wiem, że do uzyskania poprawnego połączenia o prędkości 1mpbs wystarczy poziom sygnału powyżej -80dBi.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ