Problem z siecią w domu (2xAP)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
konjo
Początkujący użytkownik forum

Problem z siecią w domu (2xAP)

Post autor: konjo »

Witam,

Mam w domu sieć jak na rysunku

Obrazek

Linksys stoi na strychu, potem jest kabel do WT-2000AP, który stoi na pierwszym piętrze. WT-2000AP rozgłasza sieć bezprzewodowo. Jako, że na parterze WiFi kulało, kupiłem też drugiego APka, który stoi właśnie na parterze i ustawiony jest w tryb Universal Repeater.

Wszystko było by pięknie, gdyby nie to, że pojawiają się problemy z łączeniem do sieci bezprzewodowo. Problem jest taki, że owszem łączność do AP jest nawiązywana, ale często jest problem z DHCP, tzn. laptop nie dostaje adresu i daje komunikat, że "łączność jest ograniczona". Takie mam wrażenie, jakby laptopy (mam dwa, oba z kartą Intel 4965AGN) miały problem z połączeniem do DHCP, ale chyba nie jest to wina Linksysa, bo mam też jeden komp stacjonarny podłączony kablem do WT-2000AP i wszystko śmiga elegancko...

Czy może to być wina tego, że sieć jest rozgłaszana przez dwa APki i np. z obu łapie DHCP Offer?

Co może być przyczyną tych problemów? I jakbyście może poradzili lepiej zorganizować tę sieć...

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Konjo
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z siecią w domu (2xAP)

Post autor: Jo_gurt »

Jakie masz poziomy sygnalu?
Najlepiej to by bylo podlaczyc drugiego AP tez kablem, ale to juz kwestia mozliwosci.
konjo

Sygnał jest bardzo dobry.

Dodam, że po wpisaniu adresu ręcznie wszystko śmiga jak należy. (Potem, po przestawieniu kompa, żeby znowu pobierał adres, wszytsko działa dobrze...)

Po podłączeniu kablem ustawić takie same dane sieci? W sensie SSID, kanał, itp.?
Pozdrawiam,
Konjo
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

konjo pisze:Po podłączeniu kablem ustawić takie same dane sieci? W sensie SSID, kanał, itp.?
W zasadzie to zalezy. Te APki obsluguja roaming? Jesli nie to mozna zorbic po prostu oddzielna siec i tyle. Najprostsze i najskuteczniejsze, tylko moze ograniczac przemieszczanie sie z lapkiem miedyz pietrami.

A swoja droga nie masz w tym drugim APku czegos takiego jak DHCP Relay?
konjo

APki roamingu raczej nie obsługują. To raczej leży po stronie karty w laptopie. No ale jeden AP ustawiony jest jako Repeater.

DHCP Relay nie ma, ale ten WT-2000AP ma opcje w DHCP ustawiania adresu gatewaya. Jeszcze nie sprawdzałem jak to działa, ale to zrobię i wtedy może uruchomię po prostu serwer DHCP właśnie na tym środkowym AP.
Pozdrawiam,
Konjo
ODPOWIEDZ