Posiadam router Linksys WAG200G i jest on poprawnie skonfigurowany. Dowodem na to jest pracujący na nim jeden komp na kablu oraz jeden komp na karcie bezprzewodowej. Problem mam z trzecim komputerem , który również chce podłączyć bezprzewodowo. Tzn komputer łączy się bezprzewodowo z siecią niestety nie ma internetu. Wybierając "stan" połączenia widze, że wysyła dane niestety w odebranych jest zero. Wszystkie ustawienia wprowadzone są prawidłowo , tak samo jak w komputerach które działają oczywiście wprowadzając inne IP. Ciekawostką jest to, iż na kablu internet działa. Identyczną sytuacje miałem u mojej siostry u której też próbowałem podłączyć bezprzewodowy net niestety bez powodzenia. Na razie również u niej działa na tylko na kablu. Nie wiem czy ma to znaczenie , że jest to nowy komputer ze świeżo zainstalowanym XP-kiem. Karta sieciowa bezprzewodowa to Pentagram na USB.
A sprawdzałeś ustawienia oszczędzania energii we właściwościach karty w Menadżerze Urządzeń? Ewentualnie możesz spróbować podłączyć kartę do innego portu USB, czy nawet innegokomputera w celu wyeliminowania problemów z kartą, komputerem lub portem USB.
Tak, sprawdzałem. Również zmieniałem port usb i jest to samo. Tak jak pisałem , łączy się z siecią a netu nie ma. W "stanie" połączenia wyświetla wysłane a w odebranych jest zero.
A jakiej firmy jest karta? Ja mam w laptopie Broadcom i przez managera w windowsie karta nie chce działać. Dopiero ustawienie sieci przez program do karty dało rezultat w postaci działającej sieci. Teraz przy starcie systemu sama się sieć włącza.
O ile się takie ma. Ja nie miałem jak zakupiłem wifi na minipci i instalowałem kilka sterowników i się pojawiła lista kilku kart tylko, że różne końcówki w nazwie. Za 4 podejściem zadziałało. Teraz śmiga, aż miło.
Tak mam płytkę ze sterownikami. Bez tego ani rusz Mam zainstalowany SP, dzisiaj jeszcze pozciągałem wszystkie możliwe aktualizacje oczywiście za pomocą kabla, licząc, że może faktycznie czegoś brakuje. A na karcie bezprzewodowej tylko sieć bez internetu. Na kablu net chodzi nawet na automatycznych ustawieniach. Tak jak pisałem mam laptopa który chodzi bez problemu na wbudowanej karcie bezprzewodowej więc myśle , że to na pewno nie wina routera.
A zainstaluj kartę USB na innym komputerze. Jak tam też nie działa to znaczy, że to wina karty. Jak działa to wina portu USB w laptopie (najprawdopodobniej za mała wydajność prądowa)
Karta jest w porządku gdyż mam jeszcze jedną i na tej drugiej jest ta sama sytuacja. USB jest też w porządku gdyż mam ich 4 i na każdym jest ten sam problem Jest to komputer stacjonarny. Może są jeszcze jakieś ustawienia o których <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> aby pobierał dane a nie tylko wysyłał ?
zuzkak pisze:Może mi podpowiesz jakie muszą być ustawienia usb w biosie ażeby było dobrze ?
Ciężko mi to pomóc coś dokładniej bo co bios to inne ustawienia. Do tego nie mam do czynienia z nowszymi laptopami tak ażeby pogrzebać w biosie.
Może coś inni na forum pomogą więcej w tej kwestii.
zuzkak pisze:Karta jest w porządku gdyż mam jeszcze jedną i na tej drugiej jest ta sama sytuacja. USB jest też w porządku gdyż mam ich 4 i na każdym jest ten sam problem
No to właśnie ja bym się skłaniał ku temu, że te USB ma za małą wydajność prądową lub coś jest namieszane w BIOS'ie. A próbowałeś przywrócić ustawienia domyślne BIOS'u. Coś w stylu Load default settings.
No właśnie nie próbowałem nic robić w Biosie gdyż jestem kompletnym laikiem w tym temacie. W zasadzie wszystkie opcje już zostały wyczerpane więc to chyba ostatnia szansa. Za wszelkie wskazówki jak to zrobić będę wdzięczny