Witam,
wieczorem odrabiałem zadanie domowe, więc odpowiadam teraz.
Dziękuję za sugestie. Ten Asus wydaje się być w porządku; w wymianę kontrolera wifi na Atherosa raczej się nie będę bawił, ale rozważę instalację tego OpenWrt. Nie jestem co prawda przekonany - instalacja open software tylko dlatego że jest open, jak już się zapłaciło za komercyjne, to nie jest dla mnie specjalny argument, a na stronie
OpenWrt jego zalety jakoś nie są wyjaśnione specjalnie... nawet sekcja Why should I run OpenWrt? ogranicza się głównie do dość enigmatycznego "... enables you to use stateful packet inspection, intrusion detection, and any number of other things...". Może jeszcze znajdę obszerniejszy opis. Instrukcje instalacji i backupu firmaware w każdym razie są, więc nie powinno być problemu.
Z Fritza raczej zrezygnuję - jeden port USB, no i to jest kombajn, czego nie lubię - zgadzam się z wspomnianymi zastrzeżeniami, urządzenia, które są "do wszystkiego", często są do niczego. Producent (niemiecki AVM) ma dość wąski wybór, nic sensowniejszego nie znalazłem. Z drugiej strony, ponoć voip Interii chodzi na fritzach, więc może nie są takie złe... ale wiedząc jak polityczne mogą być wybory sprzętu w firmach, niekoniecznie
Co do drukarki z interfejsem Ethernet - to praktycznie skazywałoby mnie na laser, czyli czerń i biel. Znalazłem jakiegoś bodajże jednego Epsona z portem LAN, też z trochę wyższej półki. To raczej urządzenia biznesowe, a co najmniej SOHO, więc powyżej moich potrzeb.
Za to kieszeń z ethernetem to ciekawy pomysł, na pewno go rozważę. Znalazłem na przykład
Welland ME-740AN IDE 3,5'/USB Ethernet; co prawda przez LAN obsługuje tylko FAT, ale ma i Sambę, i FTP.
Dzięki.