Jaki router z możliwością podłączenia drukarki i dysku?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tekno
Początkujący użytkownik forum

Jaki router z możliwością podłączenia drukarki i dysku?

Post autor: tekno »

Witam,

chciałbym kupić router wifi z możliwością podłączenia do niego dysku i drukarki.
Rozumiem, że dedykowane dyski sieciowe podłączyłbym do routera kablem RJ-45; a co z dyskami zewnętrznymi podłączanymi przez USB? Są routery obsługujące sensownie
takie dyski czy lepiej się w nie nie bawić? I jak będzie to współpracować z drukarką?

Rozwiązanie jest przeznaczone do domu, więc high-endowe, zwlaszcza pod względem cenowym, propozycje raczej nie wchodzą w grę ;) Jeśli dałoby się znaleźć taki router w granicach do 300-400 zł byłoby super, jeśli powyżej, to może zrezygnuję z pomysłu scentralizowanego systemu ;)

Internet mam z UPC, więc router byłby bez modemu ADSL. Mieszkanie nie jest duże, więc jakiś super silny sygnał nie jest ważnym kryterium. Miła byłaby możliwość podłączenia później bramki VoIP, ale to, jeśli dobrze kojarzę, może być (i pewnie lepiej gdy jest), oddzielne urządzenie?

Proszę o poradę, z góry wielkie dzięki!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router z możliwością podłączenia drukarki i dysku?

Post autor: Jo_gurt »

Najlepsze co mi przychodzi do glowy to Asus WL-500g Premium v1 - tylko pewnie trzebaby wrzucic OpenWRT zamiast firmowego oprogramowania.
Sa tez wydaje mi sie D-Linki z serii DIR-costam, ale glowy nie dam.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Są jeszcze routery Fritza z portem USB do którego można podłączyć drukarkę lub dysk. Ale chyba jednocześnie nie podłączysz jednego i drugiego. Tu masz wątek u nas na forum > FRITZ!Box Fon WLAN 7140 < Ten model tam opisywany (jest nawet link do strony dystrybutora) co prawda ma już modem ADSL (ale można go wyłączyć). Ma też bramę VoIP.

Obecnej ceny tego rozwiązania nie znam. Poszukaj na stronie producenta, bo chyba jest podobny router bez VoIPa.

Moja uwaga. Już kiedyś pisaliśmy, że takie urządzenia wszystko w jednym ma swoje wady i zalety. A co do samego USB i drukarki + dysku. To może jednak zainwestować w drukarkę z portem Ethernet i kieszeń z takim samym portem? Będzie to chyba o wiele bardziej uniwersalne.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
tekno

Witam,

wieczorem odrabiałem zadanie domowe, więc odpowiadam teraz.
Dziękuję za sugestie. Ten Asus wydaje się być w porządku; w wymianę kontrolera wifi na Atherosa raczej się nie będę bawił, ale rozważę instalację tego OpenWrt. Nie jestem co prawda przekonany - instalacja open software tylko dlatego że jest open, jak już się zapłaciło za komercyjne, to nie jest dla mnie specjalny argument, a na stronie OpenWrt jego zalety jakoś nie są wyjaśnione specjalnie... nawet sekcja Why should I run OpenWrt? ogranicza się głównie do dość enigmatycznego "... enables you to use stateful packet inspection, intrusion detection, and any number of other things...". Może jeszcze znajdę obszerniejszy opis. Instrukcje instalacji i backupu firmaware w każdym razie są, więc nie powinno być problemu.

Z Fritza raczej zrezygnuję - jeden port USB, no i to jest kombajn, czego nie lubię - zgadzam się z wspomnianymi zastrzeżeniami, urządzenia, które są "do wszystkiego", często są do niczego. Producent (niemiecki AVM) ma dość wąski wybór, nic sensowniejszego nie znalazłem. Z drugiej strony, ponoć voip Interii chodzi na fritzach, więc może nie są takie złe... ale wiedząc jak polityczne mogą być wybory sprzętu w firmach, niekoniecznie ;)

Co do drukarki z interfejsem Ethernet - to praktycznie skazywałoby mnie na laser, czyli czerń i biel. Znalazłem jakiegoś bodajże jednego Epsona z portem LAN, też z trochę wyższej półki. To raczej urządzenia biznesowe, a co najmniej SOHO, więc powyżej moich potrzeb.

Za to kieszeń z ethernetem to ciekawy pomysł, na pewno go rozważę. Znalazłem na przykład Welland ME-740AN IDE 3,5'/USB Ethernet; co prawda przez LAN obsługuje tylko FAT, ale ma i Sambę, i FTP.

Dzięki.
zDaleKi

tekno pisze:Z Fritza raczej zrezygnuję - jeden port USB, no i to jest kombajn, czego nie lubię - zgadzam się z wspomnianymi zastrzeżeniami, urządzenia, które są "do wszystkiego", często są do niczego
Popieram. Swoją drogą na e-bay podobno często są atrakcyjne aukcje z Fritzami z Niemiec. Trzeba tylko uważać na modem ADSL, bo czasami są z tym problemy.
tekno pisze:Co do drukarki z interfejsem Ethernet - to praktycznie skazywałoby mnie na laser, czyli czerń i biel.
Niekoniecznie, do każdej drukarki możesz kupić "print server" - jest to mała skrzynka z jednej strony ma USB (czasami jeszcze DB25/Centronics) a z drugiej Ethernet. Podpinasz to do dowolnej drukarki i masz ja "po IP".
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 5 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
p-luka81

Post autor: p-luka81 »

Posiadam Router ASUS WL-500W jest to standard n, Posiada on 2 wejścia USB, do których można podłączyć dysk (podłączony mam 500GB) i drukarkę, co do bramki nie jestem pewien (nie używam czegoś takiego). Jak do tej pory sprawuje się przyzwoicie Jakość sygnału i transfery są nie najgorsze z i na dysk twardy ~4Mb (karta typu g w laptopie) mimo 2 żelbetonowych ścian.
tekno

BliSki pisze:Niekoniecznie, do każdej drukarki możesz kupić "print server" - jest to małą skrzynka z jednej strony ma USB a z drugiej Ethernet. Podpinasz to do dowolnej drukarki i masz ja "po IP". >Przykład print serwerów LinkSysa - H&B<
nie wiedziałem że takie rzeczy istnieją... człowiek uczy się całe życie ;-)
Inna sprawa że cena też jest konkretna - prawie tyle co router z printserverem,
np > taki <. Jeszcze te z podanego linka mają coś więcej - pierwszy zintegrowany switch, drugi wifi, ale np. > ten Netgear < nie ma nic. Może dlatego są niespecjalnie popularne...
Niemniej zawsze to jakaś opcja.

[ Dodano: 2008-05-21, 10:40 ]
p-luka81 pisze:Posiadam Router ASUS WL-500W jest to standard n, Posiada on 2 wejścia USB, do których można podłączyć dysk (podłączony mam 500GB) i drukarkę, co do bramki nie jestem pewien (nie używam czegoś takiego). Jak do tej pory sprawuje się przyzwoicie Jakość sygnału i transfery są nie najgorsze z i na dysk twardy ~4Mb (karta typu g w laptopie) mimo 2 żelbetonowych ścian.
też wygląda ciekawie... a testowałeś połączenie na 802.11n? Na stronie sprzedawcy
znalazłem taką adnotację: "Pełną wydajność komunikacji bezprzewodowej 802.11n WL-500W osiągnie tylko z kartą WL-100W.". Jak to u Ciebie wygląda?
p-luka81

Nie nie mam takiego sprzętu, ale planuje zakup. Oprócz WL-100W jest jeszcze WL-130W i WL-160W, ta ostatnia jest to adapter podłączany za pomocą USB około 140PLN. A za router dałem 315PLN (wgrałem tylko nowy bios ze strony asus-a, jest znacznie lepszy od poprzednika, w nawiązaniu do openWRT). Jak zakupie to napiszę jak jest.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

p-luka81 pisze:Jakość sygnału i transfery są nie najgorsze z i na dysk twardy ~4Mb (karta typu g w laptopie) mimo 2 żelbetonowych ścian.
~4MB/s? :zdziwko: Ja bym powiedzial, ze to zdrowo ponad przecietna jesli po WiFi. Tak ponad, ze jestem sklonny watpic :)
tekno pisze:Nie jestem co prawda przekonany - instalacja open software tylko dlatego że jest open, jak już się zapłaciło za komercyjne, to nie jest dla mnie specjalny argument,
No faktycznie, takie argumentowanie by bylo raczej... glupie. Ale zajrzyj tutaj:
http://openlinksys.info/readarticle.php?article_id=6
i zobacz mniej wiecej jak to sie przedstawia. Przedostatnia kolumna to oryginalny firmware Linksysa. Sprzet inny, ale mozna sie mniej wiecej przekonac czym to sie faktycznie rozni od tego co daja nam producenci.
Natomiast p-luka81 mowi, ze nawet nie trzeba zmieniac firmware do obslugi dysku i drukarki.
zDaleKi

tekno pisze:człowiek uczy się całe życie
Tak to jest ;)
tekno pisze:Inna sprawa że cena też jest konkretna
Niestety ceny print-serverów są wysokie :(
tekno pisze:Może dlatego są niespecjalnie popularne
Nie są popularne, bo są drogie... Są drogie, bo nie są popularne i tak w koło ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
p-luka81

Drukarka to HP LJ1010, troszeczkę w dziwny sposób się ją dodaje, ale działa (ponoć gdzieś na stronie ASUS-A jest lista obsługiwanych drukarek)... Na początku (na starym biosie) było 2-3MB ale po zmianie jest 3,5-4MB ale bliżej 4.
tekno

p-luka81 pisze:ponoć gdzieś na stronie ASUS-A jest lista obsługiwanych drukarek
prawdopodobnie mówisz o tej > stronie <. Całkiem sporo tych drukarek.

A przez te MB co masz na myśli? szybkość transferu danych z dysku podłączonego do tego routerka?
p-luka81

Dokładnie, z tym, iż transfer z dysku jest większy, niż na dysk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

p-luka81 pisze:Dokładnie, z tym, iż transfer z dysku jest większy, niż na dysk.
Ale ty mowisz po WiFi czy po kablu? Bo to troche zasadnicza roznica.
ODPOWIEDZ