internet livebox

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ostry_7_7
Użytkownik forum

internet livebox

Post autor: ostry_7_7 »

witam, mam nastepujace pytanie. chcialbym do mojego nooteboka jakis internet bezprzewodowy, chce z neigo korzystac w domu a nie mam domowego telefonu. Bylem w tp sie pytac ile to kosztuje wiec tak albo 36.60 za podtrzymanie lini miesiecznie + za neostrade + livebox (ok 135zl), albo druga opcja, zalozyc telefon 10zl brutto jednorazowo, potem wziasc abonament za telefon domowy conajmniej za 50zl, zamowic neostrade i czekac az aktywuja. jak aktywuja to zawiesic telefon a przy zawieszonym telefonie bedzie chodzic neostrada. i za zawieszenie miesiecznie 21zl + neostrada + livebox (ok 120zl) no moze mniej ;) mam takie pytanie, czy to najlepsze rozwiazanie czy mozna gdzies wziasc internet taniej powiedzmy do 90zl z predkoscia no wolalbym 1mb ale za 512 sie nei obraze?

Pozdrawiam, aha i te wszystkie iplusy blueconnecty orangefreee maja limity wiec to raczej odpada, chyba ze o czyms nie wiem

ps. nie wiedizalem gdzie zalozyc temat wiec zakladam tu. jak cos to mozna przeniesc, przepraszam.

z gory dzieki
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: internet livebox

Post autor: Jo_gurt »

Po pierwsze - nie bierz LiveBoxa. Lepiej kupic sobie przyzwoity sprzet na wlasnosc od poczatku i nie miec potem problemow. Koszt bedzie ok 100-200zl jednorazowo, zaleznie od modelu routerka.

Internet komorkowy to zdecydowanie gorsze rozwiazanie jesli masz kabel i nie potrzebujesz stalej mobilnosci poza domem.

Co do samych cen to w zasadzie zawsze bedziesz mial oplate za "utrzymanie linii". Ewentualnie moze byc pakiet socjalny (czy jak sie on tam zwie - najtanszy) i usluga nie od tp (np multimo, netia, tele2 czy cokolwiek innego).
ostry_7_7
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Po pierwsze - nie bierz LiveBoxa. Lepiej kupic sobie przyzwoity sprzet na wlasnosc od poczatku i nie miec potem problemow. Koszt bedzie ok 100-200zl jednorazowo, zaleznie od modelu routerka.

Internet komorkowy to zdecydowanie gorsze rozwiazanie jesli masz kabel i nie potrzebujesz stalej mobilnosci poza domem.

Co do samych cen to w zasadzie zawsze bedziesz mial oplate za "utrzymanie linii". Ewentualnie moze byc pakiet socjalny (czy jak sie on tam zwie - najtanszy) i usluga nie od tp (np multimo, netia, tele2 czy cokolwiek innego).
sluchajcie, ja jestem tu tak zielony ze nie wiem co to router nawet... na ten caly router moge wydac nawet 300zl na dzien dobry tylko o co kaman ?! na jakiej zasadzie te internety dzialaja i jaki najlepiej wziasc z tych wyzej wymienionych przez jogurta ... sorry za ciemnote :gwiazdki:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Router to takie urzadzonko, ktore podlaczasz do swojego internetu. Dzieki temu mozesz podlaczyc wiecej niz jeden komp na raz i do tego mozesz korzystac z neta bezprzewodowo, jesli router bedzie mial AP (nadajnik).
LiveBox to wlasnie taki router, tylko dosc kiepskiej jakosci i o ograniczonych mozliwosciach. Za to splacasz go w ratach. Moim zdaniem nie warto.

Co do samej uslugi i wyboru operatora - kombinuj po prostu tak, zeby bylo najtaniej - i oczywiscie jesli masz mozliwosc techniczna :)
Kablowki zadnej nie ma w poblizu?
ostry_7_7
Użytkownik forum

witam po przerwie: są wakacje jest czas na ponowne i dokładne przeglądniecie ofert.

po pierwsze: internet z multimo

http://www.internet.multimo.jgh.pl/inde ... -1024-kb-s

czy ten modem co oni dają będzie mógł rozsyłać sygnał, tak jak livebox, inaczej mówiąc czy będzie miał nadajnik żeby łapać na lapie, a żeby kabelkiem szedł sygnał też na stacjonarny? no i tam w wymaganiach nie ma systemu windows vista, czyli co, już odpada?

po drugie: internet z dialogu

http://www.dialog.pl/cms/upload/dialnet ... -d2283.pdf

DialNet 1
- umowa na czas określony 24 m-ce 52,00 zł abonament

niżej jest taka tabelka przedstawiajaca oplaty za staly adres ip, 12zl jednorazowo plus jeszcze 12 zl miesiecznie ? a jak tego nie zamowie to bede mial zmienny ? dobrze rozumiem? wole miec zmienny, prosze o weryfikacje lub poprawke mojego myslenia

no i oczywiscie trzeba tutaj nadajnik za wlasna kase

po trzecie: internet nieszczęsny z tp

jesli niechcialbym brac liveboxu a chcialbym miec neta na dwoch kompach router trzeba kupic, pytanie - jaki ? do 200zl doradzcie jaki, wazne zeby wszystko zgrało ze sobą i nie było problemów, tylko kurczaki w laptopie mi wyłapie sygnał bo jest wbudowane, a w stacjonarnym? czyli co livebox tylko ? jak sie nie da lepiej (i taniej) to biore liveboxa

priorytet to internet na dwoch komputerach. prosze o pomoc

z gory dziekuje

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-07-08, 13:58 ]
Złagodziłem troszkę wyrażenie.
Ostatnio zmieniony 2008-07-08, 12:56 przez ostry_7_7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Bierz najtańszą usługę bez modemu i dokup swój router - LB nawet jeśli wychodzi taniej (a wychodzi?) to jakościowo odbiega np. od Linksys'a WAG200G lub Pentagram Cerberus'a.
ostry_7_7
Użytkownik forum

no ale jak do stacjonarnego dojdzie sygnal skoro nie bede mial tego odbiornika usb...

?!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ostry_7_7 pisze:no ale jak do stacjonarnego dojdzie sygnal skoro nie bede mial tego odbiornika usb...
Albo kablem albo kupisz sam sieciówkę - na PCI lub USB.
andzia-024
Początkujący użytkownik forum

Post autor: andzia-024 »

witam wszystkich !!! mam pytanko w sprawie liveboxa. czy jest mozliwosc podłączenia liveboxa nie posiadając neostrady a internet od innego dostawcy? jesli ktos mogłby mi pomóc to bede bardzo wdzieczna. Jak skonfigurowac ten modem? moze jakis link?
pozdrawiam i dziekuje :)

[ Dodano: 2008-07-17, 18:56 ]
i jeszcze jedno. czy jest mozliwosc podłaczenia tego modemu nie korzystajac z inetrnetu na łączach telefonicznych
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Powinno się dać podłączyć do łącz ADSL Annex A (czyli na analogowej linii, np. wszystkie ADSLe świadczone na kablach tepsy), ale nie wiem czy tepsa swoim brandowanym firmware czegoś nie namieszała. Do czego chcesz podłączyć tego LB konkretnie?
Poza tym jakością ten sprzęt nie zachwyca, lepiej sprawić sobie coś lepsze firmy.
andzia-024

Chciałabym podłączyc ten modem do 2 komputerów. Nie mam telefonu stacjonarnego a posiadam internet z firmy Petrus. która rozprowadza internet. do kompa podłączony jest bezpośrednio kabel ym mogła miec neta. A chciałabym poprzez modem LB rozdzielic sygnał ale nie wiem czy w ogole sie da. Gdzy instalowałam lb od razu pokazało mi ze nie jestem uzytkownikiem TPSA
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez andzia-024, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Petrus to kablówka, tak? To LB się nie nadaje.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jeżeli do komputera wchodzi kabel ze złączem 8 stykowym RJ 45 (ethernet) to musisz niestety kupić inny router z WiFi czyli np. TpLink wr543g, Linksys wrt54gl czy podobny.
Nie pomagam na PW!
andzia-024

No właśnie Petrus to kablówka. A co do złącza to żeczywiście jest na ethernet. No to dziękuje bardzo za podpowiedź. Pozostaje zakup routera :( szkoda że nie można wykorzystać tego modemu :( pozdrawiam Serdecznie i dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ