Zrywanie polaczenia co 2 minuty. Blueconnect.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zrywanie polaczenia co 2 minuty. Blueconnect.
Witam. Jestem posiadaczem Blueconnecta juz dluzszy czas i od okolo miesiaca mam problem z polaczeniem, poniewaz co minute, dwie moj modem (Option Globesurfer II) zrywa polaczenie zeby po paru sekundach znowu sie polaczyc.
Mieszkam na wsi i mam na dachu antene kierunkowa, zasieg jest rzedu -99dB, wiem, ze to nieduzo jednak z tego powodu nie mialem wczesniej zadnych problemow. Internet ladnie smigal, DL byl rzedu 160kB/s, a polaczenie bylo stale. Ostatnio zauwazylem jednak, ze internet dziala bez zarzutow tylko od godziny 22, tak wiec jak sie domyslam usterka jest zwiazana z przeciazeniami. Dodam, ze teraz gdy HSDPA zrywa polaczenie uzywam EDGE i wszystko jest ok, internet dziala bez przerwy. Oczywiscie o wszystkim poinformowalem BOA, a oni mi odpowiadali, ze u nich jest wszystko ok i to cos u mnie musi byc nie tak.
Pytanie jak z czyms takim walczyc? Jak im udowodnic, ze u nich jest cos nie tak? Zastanawialem sie nad tym, ze moze u mnie cos nie gra, modem swiruje lub cos w tym stylu.
Z gory dzieki za jakakolwiek pomoc i mam nadzieje, ze nie dubluje tematow. Szukajac podobnych nie zauwazylem opisania takiego problemu.
Mieszkam na wsi i mam na dachu antene kierunkowa, zasieg jest rzedu -99dB, wiem, ze to nieduzo jednak z tego powodu nie mialem wczesniej zadnych problemow. Internet ladnie smigal, DL byl rzedu 160kB/s, a polaczenie bylo stale. Ostatnio zauwazylem jednak, ze internet dziala bez zarzutow tylko od godziny 22, tak wiec jak sie domyslam usterka jest zwiazana z przeciazeniami. Dodam, ze teraz gdy HSDPA zrywa polaczenie uzywam EDGE i wszystko jest ok, internet dziala bez przerwy. Oczywiscie o wszystkim poinformowalem BOA, a oni mi odpowiadali, ze u nich jest wszystko ok i to cos u mnie musi byc nie tak.
Pytanie jak z czyms takim walczyc? Jak im udowodnic, ze u nich jest cos nie tak? Zastanawialem sie nad tym, ze moze u mnie cos nie gra, modem swiruje lub cos w tym stylu.
Z gory dzieki za jakakolwiek pomoc i mam nadzieje, ze nie dubluje tematow. Szukajac podobnych nie zauwazylem opisania takiego problemu.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Zrywanie polaczenia co 2 minuty. Blueconnect.
masz Kasperskiego ?
Orange Standard - 100kB/s
Play 10GB - 120kB/s
Play 10GB - 120kB/s
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety moim zdaniem raczej nie masz szans na udowodnienie im tego, że to coś u nich nie gra.klops pisze:Jak im udowodnic, ze u nich jest cos nie tak?
A czego używasz do łączenia się z internetem? Jak aplikacji od Blueconnect'a to spróbuj ją usunąć i używać połączenia dial-up.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Może wirusa złapałeś? Ponadto YaHooo podał ci najlepsze rozwiązanie zamiast aplikacjiklops pisze:to cos u mnie musi byc nie tak.

-
Myslalem nad tym, ale jezeli bym mial wirusa to dlaczego net mialby dobrze chodzic w godzinach wieczornych?
Ogolnie do laczenia nie uzywam zadnego softwaru, od tego jest modem, a do komputera od modemu leci kabel. Acha i Kasperskiego nie mam.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No ale chyba gdzieś musisz kliknąć w komputerze połącz, czy coś w tym stylu aby mieć internet. I o to tu chodziło.klops pisze:Ogolnie do laczenia nie uzywam zadnego softwaru, od tego jest modem, a do komputera od modemu leci kabel.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Do tego nie mam zadnych dodatkowych programow, od tego jest konfiguracja polaczenia w Windzie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W takim razie masz najlepsze z możliwych rozwiązań
Ale jak to zrywa to najprawdopodobniej masz przeciążony BTS i tyle nic na to nie poradzisz. Ewentualnie jakaś antena kierunkowa.

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
A jaki masz ustawiony typ sieci ?
-
Mam antene kierunkowa typu Yagi (niestety nie bardzo sie na tym znam) ze wzgledu na to, ze jestem troche daleko od BTS i mam zasieg rzedu -99 dB, wiem, ze to troche malo, ale zawsze bylo ok, transfery ok, zadnych zrywow... Dziwne, ze tak nagle BTS sie tak przeciazyl.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Laczysz sie przez kabel czy WiFi??

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A może to wina anteny. Mogła się po prostu przekrzywić. Próbowałeś ją przestawić by znaleźć lepszy poziom sygnału?klops pisze:Dziwne, ze tak nagle BTS sie tak przeciazyl.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Lacze sie przez kabel.
Jezeli chodzi o antene to nie bylem na dachu zeby sprawdzic czy dobrze jest ustawiona, ale patrzac z ziemi wszystko wyglada ok, tymbardziej, ze jak patrze na dB to nie widze roznicy w zasiegu, a mysle, ze jezeli by sie przekrzywila to od razu by zasieg zmalal, dlatego, ze przy ustawianiu jej musialem niezle cyrklowac i przy malym odchyleniu od prawidlowej pozycji zasieg od razu spadal.
Teraz do was pisze juz z HSDPA, wszystko jest ok, zadnego przerywania dlatego, ze zrobilo sie pozniej. Wczesniej caly dzien jechalem na EDGE bo HSDPA co chwile przerywalo.
Jezeli chodzi o antene to nie bylem na dachu zeby sprawdzic czy dobrze jest ustawiona, ale patrzac z ziemi wszystko wyglada ok, tymbardziej, ze jak patrze na dB to nie widze roznicy w zasiegu, a mysle, ze jezeli by sie przekrzywila to od razu by zasieg zmalal, dlatego, ze przy ustawianiu jej musialem niezle cyrklowac i przy malym odchyleniu od prawidlowej pozycji zasieg od razu spadal.
Teraz do was pisze juz z HSDPA, wszystko jest ok, zadnego przerywania dlatego, ze zrobilo sie pozniej. Wczesniej caly dzien jechalem na EDGE bo HSDPA co chwile przerywalo.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Najwidoczniej są jakieś problemy z BTS'em. Jak jest dużo ludzi zalogowanych, to potrafi wyrzucać tych co są najdalej. A piszesz, że jesteś daleko od BTS'a wiec to może być przyczyną. A nie masz innego BTS'a obsługującego 3g. Może po przestawieniu anteny na niego byłoby lepiej.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Tak teraz przegladam mape z BTSami i jest drugi w okolicy tylko pamietam, ze do niego byl gorszy zasieg niz do tego co teraz na nim jestem. Szkoda tylko, ze niebardzo mam kogo wziac zeby mi zasieg mowil jaki jest, ale to jakos sobie kogos skombinuje
Moze znajdzie sie ktos kto uzywa takiego BTSa:
Gdańsk, Słowackiego 200
Era GSM900 GSM1800 UMTS
Współrzędne: 18E27′39″ 54N22′58″
Moze by powiedzial czy tez ma podobne problemy.

Gdańsk, Słowackiego 200
Era GSM900 GSM1800 UMTS
Współrzędne: 18E27′39″ 54N22′58″
Moze by powiedzial czy tez ma podobne problemy.
Dopiero teraz zauwazylem, ze kolega pisal. Mam ustawione "Tylko HSDPA/UMTS".darek pisze:A jaki masz ustawiony typ sieci ?
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 11:49 przez klops, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stały użytkownik forum
Ja przy ustawianiu anteny miałem pod ręką lapka połączonego przez WiFi
-
Boje sie wchodzic na drabine z laptopem na dach 

-
- Stały użytkownik forum
Jak włączysz automatyczne odświeżanie to nawet dziecko z lapkiem na dole poda jaki jest sygnał. Ja mam siła sygnału bardzo dobra-znakomita -53-51dBm a mimo to kilku sekundowe przerwy się zdarzają, w takim czasie jest też niższa prędkość. Jest tak co kilka dni a w niedzielę od południa prawie zawsze
-
Jednak wlazlem z laptopem na dach (teraz pisze z dachu) i sprobuje nakierowac antene na drugi BTS, moze to cos pomoze
EDIT: Od tego czasu co napisalem, tego posta ani razu internet mi sie nie rozlaczyl, wszystko dziala poprawnie. Moze zasieg spadl o pare dB, ale przynajmniej nie ma problemow z rozlaczaniem. Dzieki za wszystkie rady.
EDIT: Od tego czasu co napisalem, tego posta ani razu internet mi sie nie rozlaczyl, wszystko dziala poprawnie. Moze zasieg spadl o pare dB, ale przynajmniej nie ma problemow z rozlaczaniem. Dzieki za wszystkie rady.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Widać, że czasem można poświęcić kilka dB dla stabilniejszego sygnałuklops pisze:Moze zasieg spadl o pare dB, ale przynajmniej nie ma problemow z rozlaczaniem.

Pozdrawiam YaHooo 

-
klops pisze:Witam. Jestem posiadaczem Blueconnecta juz dluzszy czas i od okolo miesiaca mam problem z polaczeniem, poniewaz co minute, dwie moj modem (Option Globesurfer II) zrywa polaczenie zeby po paru sekundach znowu sie polaczyc.
[...]Ostatnio zauwazylem jednak, ze internet dziala bez zarzutow tylko od godziny 22, tak wiec jak sie domyslam usterka jest zwiazana z przeciazeniami. Dodam, ze teraz gdy HSDPA zrywa polaczenie uzywam EDGE i wszystko jest ok, internet dziala bez przerwy. [...]
Sam chciałem sobie polepszyć zmieniłem usługodawcę Idea na Era oraz kupiłem modem Blueconnect GlobeSurferII. I Nic się nie zmieniło.
Mam podobne warunki do Twoich i to nieszczęscie że świat zapomniał o tym kacie w którym mieszkam. Jednak odbieram usługę bez anteny. Myślę że niewiele wniesie. BTS jest w prostej linii ok 3-4 km jego czubek widzę w nocy ponad szczytami drzew.
Mam te same objawy i nie wynika to zapewne z zasięgu. U mnie są 4 kreski i zasięg nie powinien wpływac na jakość usługi. To prawdopodobnie wina złego routingu do odległych BTSów. To wina rownież nieprawidłowego przygotowania się dostawcy do świadczenia usługi. Większość zrywów ma miejsce w godzinach popołudniowych i dotyczy głównie przeglądanych stron http. Podstawowy protokoł usługi http jest generalnie schrzaniony juz na poziomie serwerów usługodawcy. Osobiście podejrzewam generalnie schrzaniona usługe PROXY. Zacięcia , nieprawdopodobie długi czas oczekiwania na stronę, białe strony, limit czasu dostępu do stron, zrywanie sesji bankowych itd.
Dlaczego podejrzewam proxy ?. Wynika to z obserwacji że np ściąganie plików przez http jest w tej dennej usłudze jeszcze pzyzwoite jezeli za przyzwoite uznać 5-10 KB transfery. Proxy jak wykryje że jest to plik do sciagnięcia kieruje usługe bezposrednio natomiast za kazdą zmiana strony proxy szuka najpierw na serwerach lokalnych czy nie ma kopii, zwykle dla tak rozległych usług Proxy bedzie szwankować (róznorodność przeglądanych zasobów jest ogromna). Proxy ma przyspiesać usługi a nie zwalniać je lub nawet uniemozliwiać. Usługodawca powinien to naprawić a najlepszym wyjściem byłaby rezygnacja z proxy serwera.
W swoim zadufaniu usługodawca olewa klientów, ale jest na to metoda jezeli zgadamy się my uzytkownicy i jedna a siła złożymy zażalenie do Urzędu Kontroli Elektronicznej (spór rozstrzyga prezes UKE) to myślę że sroga kara za nieuczciwe obiecanki i zła jakość usług, zmusi usługodawcę do zajęcia się problemem. Płacę co miesiąc od kilku lat ponad tysiąc trzysta zł miesięcznie za usługi telefonii cyfrowej i internetu a otrzymałem w odpowiedzi jedynie lakoniczny, obrażający mnie sms, ze wszystko jest prawidłowo, łącze jest współdzielone i nie stwierdzono nieprawidłowości. Ja rozumiem współdzielenie łącza ale i nie nalezy oczekiwać dla Edge niz te 384 kilobity(~40 Kilo Bajtów) , ale ciągłe prawie zawsze 10-30 kilobitów (1-5 KB) i z ciągłymi zrywami połączenia to zdecydowane oszustwo usługodawcy i przejaw lekceważenia klienta.
Pojedynczo z pewnością przegramy, choć jak nie będzie chętnych sam uderzę. Ale razem możemy coś zdziałać.
Zapraszam niezadowolonych i tych co ulegli nieuczciwej reklamie. Nie dajmy się !!!.
Andrzej Kmicic
[ Dodano: 2008-06-30, 13:44 ]
Pisząc powyżej tego nie zauważyłem, napisz proszę o parametrach odbioru skopiuj ze sterownika. Masz szczęscie że możesz wybierać BTS, u mnie jest niestety jeden w realnym zasięgu i jego mozliwość kończy sie na EDGE.klops pisze:Od tego czasu co napisalem, tego posta ani razu internet mi sie nie rozlaczyl, wszystko dziala poprawnie
pozdr
AK
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-30, 14:22 ]
Przycinam nieco zbędny cytat.
Ostatnio zmieniony 2008-06-30, 13:21 przez andrzej.kmicic, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Kmicic
Kmicic
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Kolega sie bardzo rozpędzł, EDGE to jest tylko max 236 kilobitow/s (25kB), a wyskoki poziom sygnału to nie wszysko, jakosc sygnału moze byc marna ze wzgledu na interferencje fal odbitych, wynik duza predkosc ale mnóstwo pakietow zawierajacy błedy ktore musza byc przeslane ponownie, przez co mamy kila kilobitow dobrej transmisji. A 4km to jednak dosc duzy dystans, ja za pare dni jade w miejsce gdzie jest tez tylko edge, do nadajnika ~1km i kto wie czy nie bede myslał o antenie.andrzej.kmicic pisze:Edge niz te 384 kilobity(~40 Kilo Bajtów)
A rozłacznie nie wydaje mi sie zeby mialo jakies powiazanie z tym co sie przesyla, jest to bardziej zwiazane z przeciazeniem nadajnika, albo jego awaria.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-07-01, 22:09 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-07-01, 21:09 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!