Jaki najlepszy router ze zmianą maca interfejsu WIFI?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaki najlepszy router ze zmianą maca interfejsu WIFI?
Witam.Mam pytanie- jaki router posiada (i jest najlepszy) zmiane maca interfejsu WIFI(Wireless)? Bo maca WAN moge chyba w kazdym zminiec np. tp link wr543g. Polecono mi Blackbox'a np: http://allegro.pl/item367474942_black_a ... _wisp.html
Czy ten nadaje sie do tego i czy bede mógł wstanie zmienic maca. Czy są moze jakies inne? Dziękuje za pomoc.
Czy ten nadaje sie do tego i czy bede mógł wstanie zmienic maca. Czy są moze jakies inne? Dziękuje za pomoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki najlepszy router ze zmianą maca interfejsu WIFI?
Ja polece tradycyjnie Linksys WRT54GL + Tomato.
Po zmianie softu masz praktycznie wszystkie funkcje oferowane przez routerki tej klasy + duzo innych.
Po zmianie softu masz praktycznie wszystkie funkcje oferowane przez routerki tej klasy + duzo innych.
-
- Użytkownik forum
A co znaczy to Tomato?:)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To jest wlasnie nazwa opensourcowego nieoficjalnego oprogramowania (tak na prawde jest to linux z ladna strona konfiguracyjna).
-
- Użytkownik forum
A co do zmiany Softu to róznie moze byc. moge stracic gwarancje jesli pójdzie cos nie tak, np nie bede wstanie okresli jaki soft wgrac,aby nic sie nie stało. A chyba w blackbox'sie moge zmieniac maca bez zmiany softu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To prawda, istnieje ryzyko utraty gwarancji. Chociaz na allegro sprzedawali tez wersje z wgranym juz tomato i dawali na to gwarancje.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wielkość ryzyka zależy od stawki ... 

-
- Użytkownik forum
A jak z tym blackboxem, nadal sie bede przy nim upierał:) Mozna zmieniac maca na nim bez zmiany softu- jesli wiesz cos na ten temat?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja niestety BB nie uzywalem, ale sprobuj po prostu znalezc manuala to bedzie wszystko jasne 

-
- Użytkownik forum
Jeszcze ostatni pytanie:) gdzie moge znaleźć oprogramowanie(softa) Tomato, bo takich ruskich stronek:) z softami jest sporo, ale sa tez takie gdzie mozna znlesc cos bardziej przyzwoitego.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-05-24, 23:21 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-05-24, 23:21 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-05-24, 22:21 przez wojciechmz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
-
- Użytkownik forum
Tak tylko z tymi manualami jest tak ze napisza ze jest mozliwosc mac cloning i nic wiecej, a potem sie okazuje ze mozna tylko sklonowac maca WAN-a, a nie interfejsu WIFI. juz włąsnie tak wtopiłem z tp lin wr543g. inna kwestia jest tez taka ze nie znam sie taz tak dobrze na tym. Dopiero co poznaje tego typu sprzety:)
[ Dodano: 2008-05-24, 23:24 ]
Okey. wielkie dzięki za pomoc i miejmy nadzieje ze w przyszłosci to ja bede jej udzielał;)
[ Dodano: 2008-05-24, 23:24 ]
Okey. wielkie dzięki za pomoc i miejmy nadzieje ze w przyszłosci to ja bede jej udzielał;)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jesli chodzi o Tomato to na pewno jest taka mozliwosc, mam go u siebie na routerku i dla pewnosci przed chwila sprawdzilem.
Tylko nie pamietam dokladnie jakia zlaczke antenowa ma ten Linksys, zdaje sie RP-TNC, wiec jakas przelotka bylaby potrzebna na RP-SMA.
Tylko nie pamietam dokladnie jakia zlaczke antenowa ma ten Linksys, zdaje sie RP-TNC, wiec jakas przelotka bylaby potrzebna na RP-SMA.
-
- Użytkownik forum
Aha na ja mam RP-SMA,ale to rzeczywiscie nie problem. Bede musiał sie jeszcze zastanowic nad tymi routerami(tylko z ta zmiana softu troche sie boje) ale jesli nie bede miał wyjscia to bede musiał kupic Linksysa.
P.S jesli ktos by cos wiedział na temat Blackbox'a- czy trzeba np w nim zmieniac softa aby sie potem bawic macami w sposób wyzej wymieniony to prosze o rade. dzięki
P.S jesli ktos by cos wiedział na temat Blackbox'a- czy trzeba np w nim zmieniac softa aby sie potem bawic macami w sposób wyzej wymieniony to prosze o rade. dzięki
- wojteks
- *** Administrator ***
Na alledrogo sprzedają Linksysy z tomato (podobno bez utraty gwarancji).wojciechmz pisze:tylko z ta zmiana softu troche sie boje) ale jesli nie bede miał wyjscia to bede musiał kupic Linksysa.
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Dziwne, bo gwarancja wyraźnie stanowi, że nie można.wojteks pisze:Na alledrogo sprzedają Linksysy z tomato (podobno bez utraty gwarancji)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Podejrzewam, ze to jest ich gwarancja - jak cos bedzie nie tak to po prostu daja inny egzemplarz i tyle.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Taki scenariusz też jest możliwyJo_gurt pisze:Podejrzewam, ze to jest ich gwarancja

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Kup BlackBoxa i nie musisz nic kombinować
Produkt niszowy, a tańszy i tak samo dobry jak linksys z tomato.

-
- Użytkownik forum
Chyba tak zrobie. A jeszcze dla pewnosci:) Ten moze byc? poniewaz u nich kupiłem wr543g i teraz dokonam zamiany-jesli sie bedzie dało.
http://www.allegro.pl/item367474942_bla ... _wisp.html
http://www.allegro.pl/item367474942_bla ... _wisp.html
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Smiem watpicDJ1910 pisze:i tak samo dobry jak linksys z tomato.

-
- Użytkownik forum
..........i kupiłem Blackboxa WA-2204A, ale dopiero w najblizszy piatek przekonam sie co moge nim zdziałac;)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Podziel sie wrazeniami jak juz dostaniesz 

-
- Użytkownik forum
Podziele sie....miejmy nadzieje,ze pozytywnymi 

- DJ1910
A uzywałeś kiedys?:)Jo_gurt pisze:[...]
Smiem watpicAle do podstawowych zastosowan bedzie OK.
Powiem Ci że nie tylko do zastosowań podstawowych to sie nadaje.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-05-27, 14:22 ]
Wycinam zbędny autocytat.
Ostatnio zmieniony 2008-05-27, 13:21 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie uzywalemDJ1910 pisze:A uzywałeś kiedys?:)

- DJ1910
No to to prawda
Jesli chodzi o jego plusy to mialem na mysli m.in bardzo dobrą koncówkę mocy, bo w stosunku do porownywalnych sprzetów w trybie APC sygnał jest o 10-15 dB większy. A wiadomo że np dla providera może mieć duże znaczenie
Do tego sprzęcik który nie łapie zawiech, nie wypalają sie w nich koncówki mocy jak w TP-Linkach itp sprawy.
W kategorii cena/jakość/funkcjonalność wg mnie 1 miejsce. Bo mozna nówke wyrwać za ok 100 zł na luzie.

Jesli chodzi o jego plusy to mialem na mysli m.in bardzo dobrą koncówkę mocy, bo w stosunku do porownywalnych sprzetów w trybie APC sygnał jest o 10-15 dB większy. A wiadomo że np dla providera może mieć duże znaczenie

Do tego sprzęcik który nie łapie zawiech, nie wypalają sie w nich koncówki mocy jak w TP-Linkach itp sprawy.
W kategorii cena/jakość/funkcjonalność wg mnie 1 miejsce. Bo mozna nówke wyrwać za ok 100 zł na luzie.
-
- Użytkownik forum
- mozną wiedziec co to znaczy? Jakie są tego wady(bo pewnie nie zalety:) i jakie moze byc inne QoS anizeli na podstawie adresu/portu?Jo_gurt pisze:Ale z tego co czytalem to ma np tylko QoS na podstawie adresu/portu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wojciechmz, oznacza to tyle, ze możesz prioretyzować między sobą tylko komputery. Ale (z tego co wiem DJ1910, wyprowadź mnie z błędu najlepiej jakimś screenem z ustawieniami QoS z BB
) już np poszczególnych programów na jednym kompie nie koniecznie.
Taki np Tomato ma bardzo zaawansowany QoS klasowy, mniej wiecej działa to tak:
- tworzysz klasy, np High Priority, Medium, Low, itp itd
- przypisujesz określony ruch klasom na podstawie adresów docelowych, źródłowych, portów docelowych czy źródłowych, protokołu a nawet tzw Layer 7 czyli na podstawie rozpoznawania rodzaju ruchu (np tylko p2p)
- przypisujesz priorytety klasom i tworzysz stack'a, czyli listę po której algorytm idzie w kolejności dopasowując dany ruch do klasy

Taki np Tomato ma bardzo zaawansowany QoS klasowy, mniej wiecej działa to tak:
- tworzysz klasy, np High Priority, Medium, Low, itp itd
- przypisujesz określony ruch klasom na podstawie adresów docelowych, źródłowych, portów docelowych czy źródłowych, protokołu a nawet tzw Layer 7 czyli na podstawie rozpoznawania rodzaju ruchu (np tylko p2p)
- przypisujesz priorytety klasom i tworzysz stack'a, czyli listę po której algorytm idzie w kolejności dopasowując dany ruch do klasy
-
- Użytkownik forum
hehe, widze, że to dość rozbudowana funkcja,zaś co nie które pojecia przyprawiaja mnie o zawrót głowy...musze sie jeszcze duzo nauczyc, ale mysle ze najlepiej bedzie w praktyce....
P.S ja na temat QuS wiedziałem tylko tyle: funkcja pozwalająca na przyznawanie priorytetów poszczególnym komputerom za routerem oraz na ograniczanie przepustowości poszczególnym użytkownikom, i ze jest to skrót od Quality of Service:)
P.S ja na temat QuS wiedziałem tylko tyle: funkcja pozwalająca na przyznawanie priorytetów poszczególnym komputerom za routerem oraz na ograniczanie przepustowości poszczególnym użytkownikom, i ze jest to skrót od Quality of Service:)