iplus+ics+ad-hoc

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krzys221982
Początkujący użytkownik forum

iplus+ics+ad-hoc

Post autor: krzys221982 »

Witam. Mam problem z udostepnieniem łacza iplus: modem icon 225; komputer stacjonarny, laptop. Komputery sie widzą, mozna przesyłac miedzy nimi pliki, nie łacze sie przez windows tylko przez oprogramowanie dołaczone do wifi karty oraz standardowe oprogramowanie laptopa. Nie moge sie połaczyc z internetem zainstalowanym na komputerze stacjonarnym zarowno probowalem iplus comander jak i zwykły dial-up. niby na laptopie pojawia sie brama internetowa, ale nie uruchamiaja sie strony ani nie chodzi zaden komunikator. prosze o pomoc. bede wdzieczny za wszelkie wskazówki,
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: iplus+ics+ad-hoc

Post autor: ja.michal »

krzys221982

sek w tym iz przeszukalem cale forum. czytalem faq i niestety nie da rady walcze juz z tym od tygodnia. bezskutecznie. nie wiem co moze byc przyczyna takiego stanu. na obu nawet juz jest nowy windows z sp3. i lipa :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A karta jest widoczna jako modem czy jako karta lan/wifi?
Skonfigurowałeś stałe ip na komputerach?
krzys221982 pisze:nie łacze sie przez windows tylko przez oprogramowanie dołaczone do wifi karty oraz standardowe oprogramowanie laptopa
Tu też może być problem. Są tam jakieś ustawienia do robienia sieci AD-HOC?
krzys221982

jesli chodzi o ustawienia kart sieciowych to mam ustawione odpowiednio na komputerze stacjonarnym 192.168.0.1;255.255.255.0; laptop;192.168.0.2;255.255.255.0;brama domyslna :192168.0.1; komputery sie widza i jest połaczenie ad-hoc. karta stacjonarnego to asmax usb 411 g, laptop ma wbudowana nx6110;jesli chodzi o modem to karte sieciową mam wyłaczoną, uruchomiony tylko modem; w połączeniach sieciowych jest połaczenie dial-up; tak jak w faq. niestety wymiekam. moze cos robie zle. bede wdzieczny za jakis dodatkowy opis krok po kroku co powinienem zrobic (oprocz tych co zawarte zostały w faq)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

A próbowałeś załączyć mechanizm ICS na komputerze w którym jest zainstalowany modem? Jak komputery się widzą, to wystarczy we właściwościach modemu w połączeniach sieciowych włączyć udostępnianie połączenia na kartę sieciową i wszystko gra. Na pewno robiłeś tak jak to jest według mego opisu a FAQ? > Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc <. Jak robiłeś to w którym momencie coś nie działa.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krzys221982, a w dial-up masz tak zaznaczone?
krzys221982

mam udostepniony internet na karte sieciowa z połaczenia ad-hoc, karte sieciowa w modemie mam wyłączoną. u mnie wyglada to tak jak na załaczonym rysunku z jednym szczegolem na stacjonarnym nie widac ikony brama internetowa. choc juz walczylem z konfiguratorem sieci z udostepenieniem interntetu na obu komputerach odpowiednio. pozostal mi jeszcze dlink di524 moze z tym da sie cos zadzialac, bo szczerze mowiac to siwe wlosy sie mi zaczynaja pojawiac :( jesli chcecie moge dołaczyc sreeny z obu komputerow, choc nie wiem czy to cos pomoze.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Lepiej daj screeny ustawień protokołu TC/IP z podpisem co jest w tym komputerze gdzie jest modem oraz który pochodzi z tego który ma odebrać internet.

Moim zdaniem najlepiej jest konfigurować wszystko ręcznie, niż za pomocą konfiguratorów. Tak samo proponowałbym ustanowienie połączenia ad-hoc za pomocą narzędzia wbudowanego w Windows, może w tym tkwi problem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ