Pomoc w wyborze anteny do IPLUS'a

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KUHD
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w wyborze anteny do IPLUS'a

Post autor: KUHD »

Witam.
Forum to poleciło mi kilku znajomych, podobno mozna tu uzyskać wiele cennych jak i porządanych rad nt. internetu bezprzewodowego.
Mój problem polega na tym, iż od jakiegoś czasu mam IPLUS'a z modemem Huawei e800.
Teoretycznie jestem w zasięgu EDGE. Moja miejscowość Leźnica Wielka woj. Łódzkie.
Do tej pory złapało mi EDGE tylko na 3-4 minuty i słuch po nim zaginął.
Chce zakupić antenę, która pozwoli mi na odbiór EDGE w zadowalający sposob. W mojej okolicy są trzy nadajniki w odległości od 4km do 10km. Dzwoniłem już do Obsługi Technicznej IPLUSA z pytaniem, który nadajnik ma EDGE. Mają do mnie oddzwonić i poinformować, który to BTS.
Możecie mi poradzić jaką antenę wybrać ? Kierunkową (obszar jest płaski, po drodze są małe domki, pola i pare lasków), czy Dookólną ? Zależy mi na antenie sprawdzonego producenta i takiej, która pozwoli mi się cieszyć wyśmienitym odbiorem EDGE, bo GPRS to porażka :(
Proszę Was o pomoc, za ktorą będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc w wyborze anteny do IPLUS'a

Post autor: Patryk »

Poczekaj na odpowiedź od Plusa.
Jeśli stacja z EDGE jest oddalona o 10 km,i nie ma z nią widoczności optycznej,to idealnym rozwiązaniem będzie antena ATK-20 z Dipola - www.dipol.com.pl wyniesiona najwyżej,jak się da,nawet kosztem dołożenia dodatkowych 10m kabla.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-05-29, 18:05 ]
Poprawilem linka, skleil sie z 'wyniesiona'.
Ostatnio zmieniony 2008-05-29, 17:03 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
KUHD
Początkujący użytkownik forum

Post autor: KUHD »

Ja przypuszczam, że antena z EDGE to ta oddalona o 4km. Kiedy pójde z laptopem 400metrów w jej kierunku to łapie mi EDGE - tylko sygnał jest troche slaby. Zapewnienie IPLUS'a to tylko formalność.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

A ja dodam od siebie, że niekoniecznie najwyżej i kosztem kabla, ponieważ fale to nie taka oczywista sprawa. Np. gdy jestem z telefonem na balkonie, czyli dość wysoko do pełnego zasięgu brakuje mi 2 kreski, a gdy udałem się do małej dolinki gdzie rosną takie pokrzywy, że mnie z nich prawie nie widać ;) był full zasięg(różnica ok. 10 metrów pionie i 150 w poziome). Miałem więcej takich doświadczeń z Internetem przesyłanym drogą radiową (komórkowy i radiowy). Takie anomalie zdarzają się dość często i warto poeksperymentować. Oczywiście nie chcę podważać reguły, że z … reguły sposób – jak najwyżej i żeby się widziały- jest zły :cwaniak:
Latka lecą...
Awatar użytkownika
Fazzi
Stały użytkownik forum

Post autor: Fazzi »

Kolega @sardo nunspa ma rację. Gdy kupiłem ATK20 z 10 m kabla miałem 4 kreski zasięgu. Pomyślałem, że dam antenę jeszcze ok. 5 m wyżej i będę miał pełny zasięg. Dokupiłem kabel i . . . lipa! Zasięg spadł o 2 kreski.
Uważam, że 10 m kabla który jest z anteną w zupełności wystarcza. Tym bardziej, że kolega jest z Leźnicy Wielkiej, a więc niedaleko mnie i zapewniam, że więcej mu nie trzeba, a antenę musi skierować na nadajnik w Wartkowicach. Sam z niego korzystam i na 100% ma piękny sygnał EDGE.
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Fazzi pisze:Zasięg spadł o 2 kreski.
Akurat siła sygnału potrafi być bardzo myląca...jest jeszcze coś takiego jak jakość sygnału,BER (Bit error rate) - mając dwie kreski sygnału i LOS ze stacją bazową pingi potrafią być niższe,a transfer stabilniejszy niż przy czterech kreskach i działaniu z odbić :]
Awatar użytkownika
Fazzi
Stały użytkownik forum

Post autor: Fazzi »

Nie ufam miernikowi z iPlus Managera dlatego zawsze siłę sygnału mierzę też HyperTerminalem. U mnie akurat wtedy spadła o 2 stopnie. Jeśli kolega @KUHD będzie zainteresowany, to możemy sprawdzić na moim sprzęcie złapiemy u niego porządny EDGE.
WiFi System = 10 Mbit (w nocy 2 razy szybciej)
Orange CDMA
iPlus LTE
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Patryk_ pisze:Akurat siła sygnału potrafi być bardzo myląca...jest jeszcze coś takiego jak jakość sygnału,BER (Bit error rate)
Potwierdzam, to samo jest np. z sygnałem satelitarnym gdzie często przy słabszej (nazwijmy to mocy) sygnału BER jest lepszy.

[ Dodano: 2008-06-04, 14:05 ]
Jak kogoś interesuje coś więcej o BER, to tu można poczytać http://pl.wikipedia.org/wiki/Bit_Error_Rate ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Po części pisałem tu o tym:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=77046#77046

[ Dodano: 2008-06-04, 17:38 ]
I w temacie pisał al-czerniawski:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=61682#61682
ODPOWIEDZ