Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.
Ok. Poczytam. Problem mam tylko. Jak sciagam plik na ff w ubuntu to sie komp zaczyna strasznie mulic.
Nie wiem czy to nie wina tego starego dysku bo procek 1.8 p4 i 1.5ram.
Mam jeszcze problem z pakietami. Nie moge zainstalowac real playera. Daje:
No już to znalazłem, ale jakoś nie moge zrozumieć jak się ten bin instaluje. Próbowałem różnie i nie szło.
[ Dodano: 2008-05-29, 20:00 ] bob, właściwie chyba zawieszę prace na pingwinem do czasu zakupu normalnego dysku. Ten jest tak wolny, że jak się plik ściąga to się muli cały system. A procek 1.8 i 1.5GB ramu to chyba nie powinno się tak mulić.
Teraz kombinuje jak połączyć 2 karty WiFi w jedno łącze. Na razie kicha.
ja.michal, przy takim kompie powinno ci wszystko dzialac dobrze. Ja mam slabsza konfiguracje a linuch u mnie smiga az milo. Sciagnij sobie tego bina ze strony realplayera, to najszybszy i najlepszy sposob zeby ci rmvb oddtwarzalo. Tylko nadaj mu atrybut wykonywania i wtedy uruchom, sam sie zainstaluje. Zanim zabierzesz sie do wine i emulacji poczytaj troche o samym linuxie, o systemie plikow, obsludze sprzetu i generalnie o tym jak sie sam system obsluguje bo jakos mam przeczucie ze nie bardzo wiesz o co chodzi
Mavie pisze:Tylko nadaj mu atrybut wykonywania i wtedy uruchom, sam sie zainstaluje.
A no właśnie. Jak?
Mavie pisze:mam przeczucie ze nie bardzo wiesz o co chodzi
Nie w każdym momencie. Ogólnie już tą strukturę jakoś ogarnąłem i zasady instalacji, ale i tak zajmie kilka lat żeby to naprawdę porządnie poznać.
A system ogólnie śmiga jak burza tylko jak dochodzi do zapisywania plików na tym starym dysku to zaczyna przycinać. Ten dysk ma 9 lat był baaaardzo mocno eksploatowany. W ogóle dziwie się, że działa.
Ubuntu samo zapytało przy odtwarzaniu avi czy pobrać kodek i ładnie poszło. O rmvb też zapytał, ale nie ściągną, nie znalazł kodeka. Ściągnąłem i zainstalowałem sam kodek wg instrukcji i mnie idzie.