PlusGSM pakiet 50mb/10zł

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
demboch
Początkujący użytkownik forum

PlusGSM pakiet 50mb/10zł

Post autor: demboch »

Witam,
moj pierwszy post , i o dziwo nie bede prosil o rade ale wysune rade wam ;]

Wiele osób z moich zaczytanych tematów uskarża sie na działanie pakietów w simplusie/Mixplusie/Abo tzn na zuzywanie zbyt duzej ilosci danych

Moge zadysponowac konkretnymi danymi i przeprowadzić dla was test jaki dla siebie przeprowadzalem wielokrotnie

Licznik danych windows - licznik danych na komorce - wypis z iboa o pobranych danych (tzn roznica przed i po polaczeniu) wahania pomiedzy tymi trzeba nie przekroczyly mi nigdy 10% (na ogol wahania rzedu 5%). Posiadam abo taryfa kubali 75 + 50mb w pakiecie, korzystam z nokii e50.

95% sukcesu jest tu dobrze skonfigurowany telefon, niestety, (panie)/panowie miejcie wymuszony edge/gprs zawsze a klopotu nie ma, najwiecej pozera z kazdorazowym nawioazywaniem łacznosci otwierajac co dane nowy pakiet, nabijajac nam kosmiczne zuzycie(np.po 10sek bezczynnosci rozlacza albo rozlacza odrazu po zakonczeniu transmisji i rozpoczyna nowa paczke z nowymi danymi od razu).

Na pakiecie 50 mb ladnie i lajtowo moge sprawdzac sobie poczte i duzo właczone gadu (~4-8 h/doba) i rzadko kiedy wybijam sie ponad pakiet (w abo mozna pakiety mnozyc tzn np.dwa lub wiecej pakietow na dane).

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-05-29, 07:22 ]
Poprawiłem lekko pisownię.
Ostatnio zmieniony 2008-05-29, 06:21 przez demboch, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: PlusGSM pakiet 50mb/10zł

Post autor: mar_kow »

demboch pisze:[...] najwiecej pozera z kazdorazowym nawioazywaniem łacznosci otwierajac co dane nowy pakiet, nabijajac nam kosmiczne zuzycie(np.po 10sek bezczynnosci rozlacza albo rozlacza odrazu po zakonczeniu transmisji i rozpoczyna nowa paczke z nowymi danymi od razu).[...]
Wszystko O.K. oprócz stwierdzenia że dane rozliczane są pakietami (100kB). A to nieprawda, bo dane są rozliczane co do 1 bajta. Oczywiście wychodzi to na korzyść użytkownika :) Temat już gościł na forum wcześniej ale nie szkodzi go odświeżyć.
W zasadzie nie muszę specjlnie przeprowadzać testów bo w modemie (AirCard) mam wbudowany sprzętowo licznik danych a plikcja 3G Watcher bezbłędnie to pokazuje.

Dużym minusem pakietów jest brak możliwości blokowania połączenia po jego zużyciu lub w ogóle brak automatycznej wiadomości na temat ilości pozostałych danych.

Niekontrolowany upływ danych powodują nie zablokowane aktualizacje Windowsa, antywirusa lub innych aplikacji korzystających automatycznie z dostępu do Internetu.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

mar_kow pisze:Wszystko O.K. oprócz stwierdzenia że dane rozliczane są pakietami (100kB). A to nieprawda, bo dane są rozliczane co do 1 bajta.
Czy przy rozłączeniu i ponownym połączeniu także? Coś mi się wydaje, że wtedy właśnie pakiety mają znaczenie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Dane są wysyłane/pobierane ale rozliczanie ich nie polega na na 100kB pakietach jak przy simdacie. Używam takiego pakietu 20MB za 5 zł w abonamencie. Większy 50Mb'owy nawet nie jest mi potrzebny (10 zł). Przynajmniej dotychczas ;).
demboch

nawiazanie pakietu to jest 5kb (nadanie nowego połączenia - tylko pobrania ip itp itd),tzn kiedy rwie polaczenie zawiazanie kolejnego to jakies 5kb ,jak nm rwie co 10 sek n gadu to po 30 minutach gadania oprocz zuzytych danych rzeczywiscie mamy drobna strate 5x6x30=900kb (w porównaniu do wykorzystancyh przez gadu może 100kb razem robi wrażenie)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Taki pakiet można ewentualnie wykupić (w simplusie lub do abonamentu) w przypadku sporadycznego korzystania z sieci. Jeżeli chcemy mieć stały dostęp to nie ma co się szczypać tylko uaktywnić iPlusa za 60 zł/mies. Pod warunkiem oczywiście że ma się numer w abonamencie. A wtedy kb mniej się liczą w stosunku do 1GB.
demboch

w momencie jak potrzebuje sie neta np. na wakacje albo do pracy gdzie nasze zapotrzebowanie nie przekracza np. okolo 3mb dziennie (kilka stronek i gg) to iplus nadaje sie do tego jak bejsbol do zabijania komarów :P
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

demboch pisze:[...] np. okolo 3mb dziennie (kilka stronek i gg) [...]
W moim przypadku rzadko się kończy na 3 MB ;) . A jeszcze jak się żona dorwie :D . W domu ma swój komputer ale na urlopie laptop przeżywa oblężenie. Cena transferu na simdacie nie wyszła by dobrze dla mojego portfela :( . Na parodniowe wyjazdy wystarcza mi 20 MB w abonamencie, w domu miesięcznie na pewno wychodzi mi ok 10-30 GB wysłanych/pobranych danych.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

demboch pisze:na wakacje albo do pracy gdzie nasze zapotrzebowanie nie przekracza np. okolo 3mb dziennie (kilka stronek i gg)
Raczej moim zdaniem jest to niemożliwe. Pomijając te gg to 3MB to strasznie mało ma strony. Ja przeglądając większość tematów ma tym forum dziennie zużywam jakieś 10-15MB, a czytam czasem jeszcze inne strony.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ