option gt max hsdpa 7.2
Moderator: Moderatorzy
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: option gt max hsdpa 7.2
Nie chcę zakładać nowego tematu i opisze mój problem z modemami Option tutaj.
Mam nowy modem Option GT Max HSUPA 7,2 i osiagam na nim ok. 1,2 Mb/s przy pełnym zaięgu HSDPA w Orange. Upolad jest bardzo niski i nie przkracza 55 kb/s.
Cały czas myślałem że ten niski upload jest spowodowany lokalizacją mojego nadajnika (Nowa Huta - Kraków).
Jakie było moje zdziwienie, gdy włozyłem do notebooka ostatnio nie używaną kartę Option GT Fusion +. Download był podobny ok 1 Mb/s, natomiast upload mam powyzej 360 kb/s.
Dlaczego karta starszego typu (fusion +) ma lepszy Upload przy tej samej lokalizacji.
Jest jakiś sposób aby skonfigurować kartę GT Max jako o dial -up, bo automatyczna instalacja wykrywa ten modem jako kartę sieciową.
Mam nowy modem Option GT Max HSUPA 7,2 i osiagam na nim ok. 1,2 Mb/s przy pełnym zaięgu HSDPA w Orange. Upolad jest bardzo niski i nie przkracza 55 kb/s.
Cały czas myślałem że ten niski upload jest spowodowany lokalizacją mojego nadajnika (Nowa Huta - Kraków).
Jakie było moje zdziwienie, gdy włozyłem do notebooka ostatnio nie używaną kartę Option GT Fusion +. Download był podobny ok 1 Mb/s, natomiast upload mam powyzej 360 kb/s.
Dlaczego karta starszego typu (fusion +) ma lepszy Upload przy tej samej lokalizacji.
Jest jakiś sposób aby skonfigurować kartę GT Max jako o dial -up, bo automatyczna instalacja wykrywa ten modem jako kartę sieciową.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zeby karta byla wykrywana jako modem musisz ja przelaczyc w tryb RAS. W faq masz jak to zrobic. Polecam jednak zostawic ja tak jak jest czyli w trybie NDIS. Chodzi szybciej. Mozesz sciagnac tylko aplet do tego. Jest w tym temacie jak przelaczac tryby. Temat pisal bob.
- piotr2802
Dzieki za odpowiedż. Ale zastanawiam się dlaczego stara karta Fusion + ma lepszy upload (ok. 350 kb/s) niż nowo zakupiony modem GT Max HSUPA gdzie zaledwie mam ok. 55 kb/s.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
piotr2802, a czym mierzysz?
- piotr2802
Mierzę różnymi programami (Speedtest.net, numion.com itp.). Najwazniejszy test to jest w momencie jak ja wysyłam pocztę lub jestem na SKype i mój głos się nie zacina, ponieważ mam obiektywnie wyższy upload z modemu Fusion +. Dlaczego najnowszy modem Option GT Max HSUPA 7,2 daje mi mniejszy upload ?Jo_gurt pisze:piotr2802, a czym mierzysz?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Może jest zepsuty bo ja mam ponad 800kBps download i upload do 140kBps przy realnym ściąganiu i wysyłaniu pliku na Linuxie. Pod Windowsem miałem jak w podpisie.piotr2802 pisze:Dlaczego najnowszy modem Option GT Max HSUPA 7,2 daje mi mniejszy upload ?
[ Dodano: 2008-06-04, 17:09 ]
Wyrzuć to do kosza.piotr2802 pisze:Mierzę różnymi programami (Speedtest.net, numion.com itp.).
- piotr2802
To w takim razie czym mierzyćbob pisze:Wyrzuć to do kosza.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
piotr2802, w FAQ masz parę programów które wskazują aktualny transfer. Sprawdź go np pobierając coś (noc.gts.pl) lub wysyłając na szybki server (np poczta o2).
- bob
- Guru bezprzewodowy
Upload najlepiej rapidshare.de lub com. A download ściągając ten sam plik z rapida.piotr2802 pisze:To w takim razie czym mierzyć

[ Dodano: 2008-06-04, 20:26 ]
Szybkie też są serwery Microsoft jeśli chodzi o download.
- piotr2802
Dzwoniłem do firmy z Wrocławia, która jest bespośrednim sprzedawcą modemów Option w Polsce. Podobno Orange jeszcze w Krakowie nie wdrożył technologii HSUPA i stąd te małe transfery przy Upload. Dlatego więc starsze modemy Option jak Fusion + mają lepszy transfer na Upload. Tak to jest jak się kupuje najnowsze technologie a operator nie nadąża z wprowdzeniem tego
Czy ktoś kompetentny może mi potwierdzić tę wiadomość odnośnie HSUPA w Krakowie.
[ Dodano: 2008-06-05, 21:42 ]
Kontaktowałem się dzisiaj Z BOK Orange i uzyskałem wiadomość że Kraków jeszcze nie ma HSUPA, dopiero za kilka miesięcy jest planowane uruchomienie technologii HSUPA w naszym miescie...Jest to wiadomośc od pracownika Orange i nie wiem ile w tym prawdy...

Czy ktoś kompetentny może mi potwierdzić tę wiadomość odnośnie HSUPA w Krakowie.
[ Dodano: 2008-06-05, 21:42 ]
Kontaktowałem się dzisiaj Z BOK Orange i uzyskałem wiadomość że Kraków jeszcze nie ma HSUPA, dopiero za kilka miesięcy jest planowane uruchomienie technologii HSUPA w naszym miescie...Jest to wiadomośc od pracownika Orange i nie wiem ile w tym prawdy...

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Hmm to jeszcze nie tak źle.