smartphone - jaki?
Moderator: Moderatorzy
- japolak
- Początkujący użytkownik forum
smartphone - jaki?
Witam
..
Mam z niedalekiej przyszlosci sobie kupic smartfonika.. czyli cos co laczy w sobie komputerek / telefonik.. i wszystko co mozliwe ;P
Ogólnie chodzi mi o to zeby w jednym urządzonku byl Komp/ telefon/ GPS/ Aparat minimum 2 mpx / i zeby necik smigal na biznes everyware..
Jakieś propozycje? doswiadczenia?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-06, 10:25 ]
Poprawa pisowni.
..
Mam z niedalekiej przyszlosci sobie kupic smartfonika.. czyli cos co laczy w sobie komputerek / telefonik.. i wszystko co mozliwe ;P
Ogólnie chodzi mi o to zeby w jednym urządzonku byl Komp/ telefon/ GPS/ Aparat minimum 2 mpx / i zeby necik smigal na biznes everyware..
Jakieś propozycje? doswiadczenia?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-06, 10:25 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-06-06, 09:24 przez japolak, łącznie zmieniany 1 raz.
Hack the Planet!!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: smartphone - jaki?
1) Ile chcesz na to wydać?
2) Zobacz te wątki:
>KLIK 1 - internet na smartphona i palmtopa<
>KLIK 2 - Jaki model palmtopa z Windowsem<
2) Zobacz te wątki:
>KLIK 1 - internet na smartphona i palmtopa<
>KLIK 2 - Jaki model palmtopa z Windowsem<
- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Gdyby odjąć GPS to szczerze polecił bym Ci ppc Toshibę G900. Miałem ostatnio okazję się nim "pobawić". Wygodna klawiatura... dobry aparat... i bardzo duży wyświetlacz... GPS można zawsze dokupić w postaci modułu BT. Tutaj masz opis tego cudeńka
Jeżeli tak bardzo Ci zależy na wbudowanym GPS to zainteresował bym się smartphonem ASUS P750. Pozdrawiam

Jeżeli tak bardzo Ci zależy na wbudowanym GPS to zainteresował bym się smartphonem ASUS P750. Pozdrawiam
Dawno mnie tutaj nie było 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja bym polecił Glofiish Eten M700 albo M800.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
rzęsor, tylko tego jeszcze trochę nie ma 

-
- Początkujący użytkownik forum
Osobiście mam SPV M650 i zawiera wszytko co potrzebujesz, chociaż tu zależy na jakiej skali to potrzebujesz. Ja korzystam w podróży służbowej (net + gps), czasem jak trzeba szybko sprawdzić meila i w domu do czytania notatek z zajęć w autobusie. Przez ostatni miesiąc z powodu awarii laptopa korzystałam z telefonu jak z komputera (normalnie to na telefonie odbieram tylko pocztę i czasem sprawdzam coś jak mi bateria w loaptopie siądzie) i nie narzekałam, fakt nie był to duży monitor jak w lapku ale kiedy byłam po za biurem a potrzebowałam komputera to się sprawdził.
Chociaż teraz są już lepsze modele
Ojciec ma Nokie N95 i jak wzięłam od niego na próbę to jednak wolę swojego SPV. Zwłaszcza że N95 to mimo wszystko "cegła"[/list]
Chociaż teraz są już lepsze modele

-
- Użytkownik forum
Weź pod uwagę HTC Diamond, w T-Mobile (i Erze) znany jako MDA Compact IV. Posiada: GPS, wyświetlacz 640x480, HSDPA 7.2, WiFi, aparat 3,2Mpix, 4 GB dysk flash... lista plusów jest długa a do tego jest mały i zgrabny a nie żaden kloc.japolak pisze: .. zeby w jednym urządzonku byl Komp/ telefon/ GPS/ Aparat minimum 2 mpx / i zeby necik smigal...
Ewentualnie któryś z ostanich modeli HTC - np TyTN II (Kaiser) - ma z kolei wysuwaną klawiaturę qwerty. W sumie polecam uwadze jeszcze wspomniany wcześniej ASUS P750 - też niczego mu nie brakuje.
-
- Stały użytkownik forum
- bob
- Guru bezprzewodowy
Mamy i lubimy, fajny sprzęt, który polecam również.cygan pisze:Weź pod uwagę HTC Diamond

- tomekk55
- Stały użytkownik forum
NOKIA N82
Funkcje z N95, plus lampa ksenonowa.
Funkcje z N95, plus lampa ksenonowa.
N82 & Play Online prepaid
http://i291.photobucket.com/albums/ll31 ... embers.png
member of symbianos.pl community
http://i291.photobucket.com/albums/ll31 ... embers.png
member of symbianos.pl community
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Jakoś nie widzę tych "wielu negatywnych opinii", no ale niech tam. O ile się nie mylę to Diamond w wersji na Polskę miał być z tyłu gładki. Może urodą nie powalać, ale iPhone jakoś mnie nie przekonuje, cóż, wolę windęrzęsor pisze:HTC mają wiele negatywnych opinii.
http://www.pcworld.pl/news/159740/HTC.T ... tfon..html

Miałem HTC TyTN i bardzo chwaliłem sobie ten sprzęt. Qmpel ma Dual Touch i jest zachwycony, a jego żona się w nim zakochała

Uważam, że produkują bardzo dobry sprzęt, nie ujmując Apple, Toshibie czy Etenowi oczywiście.
Ciekawą opcją jest BlackBerry, ale te mapy, które wypuścili wymagają jeszcze dopracowania.
Dla sceptyków (sam nim byłem), proponuję potestować chociażby BB Curve 8310. Wady to brak dotykowego ekranu i wspomniane mapy i 3G w modelu 8310 (nowsze już mają), a reszta? Bardzo dużo zalet, choć największa to to, że został stworzony do komunikacji mailowej/smsowej/głosowej, ale nie będę się rozpisywał, bo warto samemu się przekonać. Nie twierdzę, że jest lepsze lub gorsze, ale jest ciekawą alternatywą dla maszynek z innymi OSami.
-
- Użytkownik forum
Czytając zarówno podany przez rzęsor artykuł z PCW, jak również kilka portali i fora użytkowników jestem przekonany że urządzenia HTC mają zdecydowanie więcej pozytywnych opinii (ba, wręcz licznych zagorzałych fanów) niż realnych mankamentów, w porównaniu z konkurencyjnymi produktami o zbliżonych parametrach.
Blackberry jest raczej dedykowane do mobilnej poczty, a właściwie pełnej bezprzewodowej synchronizacji zawartości outlooka (maili, kalendarza, kontaktów, notatek) - ale do tego jest potrzeby własny lub firmowy serwer MS Exchange i BES. Brak dotykowego ekranu czyni przeglądanie stron www dość uciążliwym, ponadto tylko jeden model RIM 9000 (Bold) znany na razie z zapowiedzi posiada UMTS, wszystkie inne dostępne na rynku modele wspierają maksymalnie transmisję EDGE.
Dodatkowo zaś zamknięty system blokuje korzystanie z licznych aplikacji (w tym popularnych programów do nawigacji, ani Automapa, ani TomTom czy iGo nie mają wersji na Blackberry)
Blackberry jest raczej dedykowane do mobilnej poczty, a właściwie pełnej bezprzewodowej synchronizacji zawartości outlooka (maili, kalendarza, kontaktów, notatek) - ale do tego jest potrzeby własny lub firmowy serwer MS Exchange i BES. Brak dotykowego ekranu czyni przeglądanie stron www dość uciążliwym, ponadto tylko jeden model RIM 9000 (Bold) znany na razie z zapowiedzi posiada UMTS, wszystkie inne dostępne na rynku modele wspierają maksymalnie transmisję EDGE.
Dodatkowo zaś zamknięty system blokuje korzystanie z licznych aplikacji (w tym popularnych programów do nawigacji, ani Automapa, ani TomTom czy iGo nie mają wersji na Blackberry)
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Jak najbardziej masz rację odnośnie systemu, ale i też się mylisz. Brak jest wsparcia dla aplikacji znanych z Windows, ale jest cała masa freeware dla BB. Analogiczna sprawa z systemem dotyczy iPhone... Nie ma ekranu dotykowego (to fakt i o tym pisałem), ale jest scroll działający całkiem przyzwoicie. Wysoka rozdzielczość to plus, bo większość palmtopów ma niską, więc czytanie www jest trudniejsze na PDA.
Zauważ, że temat dotyczył:
Zgadzam się, że urządzenia HTC są bardzo dobre jakościowo, ale to piszą wszyscy, więc zaproponowałem "rzut okiem" na BB jako ciekawą alternatywę.
W sumie autor wątku nie podał czy chce mieć WM6, ekran dotykowy, klawiaturę sprzętową czy softwareową, co znaczy aby w jednym urządzeniu był komp (pakiet office i przeglądarka z netem czy coś więcej), itd, itp.
Zauważ, że temat dotyczył:
Więc chociażby BB 8310 spełnia w/w wymogi.japolak pisze: Ogólnie chodzi mi o to zeby w jednym urządzonku byl Komp/ telefon/ GPS/ Aparat minimum 2 mpx / i zeby necik smigal na biznes everyware..
Zgadzam się, że urządzenia HTC są bardzo dobre jakościowo, ale to piszą wszyscy, więc zaproponowałem "rzut okiem" na BB jako ciekawą alternatywę.
W sumie autor wątku nie podał czy chce mieć WM6, ekran dotykowy, klawiaturę sprzętową czy softwareową, co znaczy aby w jednym urządzeniu był komp (pakiet office i przeglądarka z netem czy coś więcej), itd, itp.