Konfiguracja routera WiFi Linksys WRVS4400N

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qst
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja routera WiFi Linksys WRVS4400N

Post autor: qst »

Wczoraj pisałem o peoblemie konfiguracji w/w routera z modemem AM200 do Noesytrady. Dziś po radach na forum internet działa po ethernecie.Router rozsyła sygnał drogą radiową.
Ale jest jeszcze problem z konfiguracją. Utworzona i zabezpieczona sieć jest wykrywalna na dwóch iPhone. Można po podaniu hasła z kilkunastu metrów logować sie i korzystać z internetu.Natomiast dwa komp[utery z Vistą nie widzą tej sieci. Próbowałem różnych ustawień w opcjach wierelles routera i nic.Moje pytanie zmierza do ustalenia dlaczego sieć widzi po WiFi iPhone a komputery nie? Czy muszę wpisywać Mac adresy komputerów do konfiguracji routera? Mac adres iPhone nie jest wpisany.Na co mam zwrócić uwagę przy konfigracji tego routera? Czy dioda ,, internet'' w routerze powinna migać czy świecić stale? Ale internet jest rozsiewany, gdyż dwa iPhony się logują. Proszę o radę doświadczonych kolegów. Wszak to tylko prawdopodobnie włączenie bądź wyłączenie jakiejś opcji w wierelles routera.
Sławek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Konfiguracja routera WiFi Linksys WRVS4400N

Post autor: ja.michal »

qst pisze:Natomiast dwa komp[utery z Vistą nie widzą tej sieci.
A karta WiFi jest włączona? Jeśli to laptopy mogą mieć wyłączniki na obudowie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Właśnie - testowałeś te kompy z Vistą na innej sieci? Bo to raczej wygląda na problem z nimi a nie z routerem, jeśli z aj-fonami działa.
qst

Jo_gurt pisze:Właśnie - testowałeś te kompy z Vistą na innej sieci? Bo to raczej wygląda na problem z nimi a nie z routerem, jeśli z aj-fonami działa.
Nie testowałem.Nie mam w poblizu innej sieci.Karty WiFi są właczone.Vista jakoś dziwnie się konfiguruje.Ale w ustawieniach WiFi jest duzo opcji.Nie wszystkie rozumiem.Nie wiem czy przypisywac MAC adresy komputerów w konfiguracji routera.Jest też klonowanie MAC -adress.
Tu gdzieś leży pies pogrzebany. Jak dodam ręcznie sieć a laptopie, to ją widać. Ale nie może połaczyć.
Może jeszcze coś znajdę.Póki co -poległem.
Sławek

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-06-07, 09:16 ]
Wywaliłem podwójnego posta.
Ostatnio zmieniony 2008-06-07, 08:16 przez qst, łącznie zmieniany 1 raz.
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

Spróbuj zrobić tak połącz się kablem z routerem jeżeli będziesz miał neta to ustawieniach połączenia sprawdź stan połączenia(bo jak sądzę masz automatyczne pobieranie adresu) i następne przepisz te wszystkie dane i ustaw statyczny adres na karcie bezprzewodowej powinno działać :]
Nie pomagam poza forum.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Dopisywanie adresów MAC nic nie da, jeśli w iPhonach działa bez ich MACów. Filtr MAC jest tylko opcjonalny.

Diodą Internet się nie przejmuj, do sieci WiFi powinno się dać podłączyć nawet jakby kabel z netem był odłączony,

Z jakiego softu korzystasz na Viście do obsługi WiFi? Jakie tam siedzą sieciówki?

Spróbuj odpalić jeszcze program NetStumbler, służy tylko do wykrywania sieci (nie połączysz się przez niego), ale jak znajdzie to będzie kawałek sukcesu.
qst

Jo_gurt pisze:Dopisywanie adresów MAC... Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
Korzystam ze standardowego softu.Ale przyszło mi na myśl jeszcze jedno ustawienie.Proszę o radę jak to ustawić. W setupie routera jest WAN i LAN. W WAN mam automatyczne DHCP i nic nie jest wpisane.Może spróbować wpisać recznie dane. Tylko czy to jest potrzebne i co tam wpisać? Jak sprawdzić czy wszystko jest w porządku. W Lan mam adres 192.168.2.1.Napisz czy muszą być skonfigurowane obie te sieci? Tego nie rozumiem, ale chyba tu leży problem.Dziś na swoim laptopie szukałem tej sieci u sasiada i jej takze nie wykrył pod XP. Czyli gdzies konfiguracja leży.Natomiast komputer podłączony do routera kablem ethernet na jednym z portów ma internet.Ale na karcie WiFI już n ie. Gdzieś brakuje jakiegos poprawnego wpisu.Myślę, ze coś przegapiłem.
Sławek
Ostatnio zmieniony 2008-06-07, 14:05 przez qst, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ustawienia WAN nie mają żadnego związku z wykrywalnością (lub jej brakiem) sieci WiFi, więc to nie tu leży problem :/
Jeśli na kablu jest net to WAN jest w porządku.
qst

To chyba pozostaje tylko wpisać we właściwościach połączenia laptopa ręcznie adresy i moze pójdzie.
Nie wiedzę innej przyczyny.
Czy jest jakaś metoda sprawdzenia czy ta sieć jest poprawnie skonfigurowana? Tak jak pisałem, iPhone ją wykrywa.Komputery też muszą ale nie potrafią..
Sławek
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

qst pisze:To chyba pozostaje tylko wpisać we właściwościach połączenia laptopa ręcznie adresy i moze pójdzie.
Spróbuj i powiedz jak poszło :D
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

A próbowałeś NetStumbler?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

A w jakim trybie (a, b czy g) oraz kanale jest ustawiona sieć? Może karta w komputerze nie obsługuje tego kanału (może tak być jak sieć jest na kanale 12 lub 13) lub trybu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ