internet na pc przez komórkę wlan

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Lukasss
Początkujący użytkownik forum

internet na pc przez komórkę wlan

Post autor: Lukasss »

dzień dobry. niedawno kupiłem sobie nokie e51, ktora posiada możliwość połączenia sie do internetu przez wlan, oraz kabel usb do połączenia z komputerem. zastanawiam się czy jest możliwość aby mieć internet w pcecie z tej komórki przez wlan. jestem w zasiegu bezprzewodowej sieci.

czy jest taka możliwość a jesli tak to jak to ustawić???
Ostatnio zmieniony 2008-06-11, 19:27 przez Lukasss, łącznie zmieniany 1 raz.
alleluja i do przodu
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: internet na pc przez komórkę wlan

Post autor: zDaleKi »

Gdyby to było PDA z Windows Mobile, to rozwiązanie jest w FAQ >KLIK<. Na symbiana nie znam takiego programu, ale użytkowników takich i podobnych nokii jest tu sporo i zapewne ktoś doradzi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

http://my-symbian.com/s60v3/software/ap ... =389&faq=4 może coś takiego?

EDIT: Aha, drobne uwagi:
- nie testowałem :)
- dostępna jest wersja Light Beta, darmowa, ale z ograniczeniami - np nie obsługuje IMAP i FTP, dość duże ograniczenie, ale to już jakiś krok w dobrą stronę
- komercyjna płatna wersja ma być pozbawiona tych ograniczeń, ale jeszcze jej nie ma
-
-PSP and Nintendo DS require WLAN infrastructure mode and
Symbian does not support it yet. We are looking into it and discussing with Symbian.

EDIT2:
Lukasss pisze:niedawno kupiłem sobie nokie n51
A nie chodzi o E51?

EDIT3: Ja chyba jestem już o tej porze nieprzytomny. Wydaje mi się, że źle zrozumiałem, tzn nie chcesz urostępnić połączenia 3G na poprzez WLAN tylko użyć E51 jako bezprzewodowej karty sieciowej? :oops:

EDIT4: Pogooglowałem trochę i żadnego takiego rozwiązania nie znalazłem. W zasadzie najlepszym rozwiązaniem w takim układzie jest... dokupienie karty WiFi do PCta za jakieś 30zł ;)
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: hubert »

:szok:
Bardzo ciekawy programik, aktualnie testuje i jestem w szoku , telefon jako hotspot, no tego jeszcze nie bylo.
zDaleKi

hubert pisze:Bardzo ciekawy programik, aktualnie testuje i jestem w szoku , telefon jako hotspot, no tego jeszcze nie bylo
Zatem skoro działa ten program, to dodaję go do spisu w FAQ (Link jak powyżej w moim poście).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
hubert

Chciał bym jeszcze od siebie dorzucić jedną propozycję z tej kategorii, otóż zaciekawiony powyższym programikiem przeszukałem trochę sieci i znalazłem kolejne tego typu narzędzie, nazywa się to WalkingHotSpot , nijakiej firmy TapRoot Systems. Wersje demonstracyjną można pobrać spod tej strony: http://www.walkinghotspot.com/trial.php
Nie ma ona ograniczeń tak jak JoikuSpot (programik zaproponowany przez Jo_gurt'a) co do wykorzystywanych protokołów, także działa poczta, wszelkie komunikatory i inne usługi nie chodzące pod darmową wersją Joikuspot, bo jest oczywiście edycja premium bez tych ograniczeń.
Co jeszcze powiem to że chętnie bym zakupił pełną wersje jednego z tych programowych cudeniek , ale zdaje się że obydwie aplikacyjki nie będą sprzedawane dla klientów indywidualnych a tylko udostępniane za pośrednictwem operatorów.
zDaleKi

hubert pisze:Nie ma ona ograniczeń tak jak JoikuSpot (programik zaproponowany przez Jo_gurt'a)
Jakie on ma ograniczenia? Chodzi o to IMAP i FTP, czy jeszcze coś innego? Opisz troszkę, przyda się innym ;) np. tu: > Udostępnianie połączenia z PDA (Windows Mobile) i Symbiana na PC <
hubert pisze:działa poczta, wszelkie komunikatory i inne usługi nie chodzące pod darmową wersją Joikuspot
Czyli tu jest różnica?
hubert pisze:otóż zaciekawiony powyższym programikiem przeszukałem trochę sieci i znalazłem kolejne tego typu narzędzie, nazywa się to WalkingHotSpot , nijakiej firmy TapRoot Systems. Wersje demonstracyjną można pobrać spod tej strony
Czyli nie ma wersji free :(
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jo_gurt, fajny ten JoikuSpot Light :ok:
Faktycznie komunikatory nie działają, ale... ;)
Web GG działa. ;)
Jeśli chodzi o ftp też się to da obejść. :) Jak się posiada konto na rapidshare to jest taka opcja, że się link ftp podaje i na konto twoje konto rs się plik ściąga. No i jest widoczny jako http wtedy. :)
Nie wiem czy ten program Lingt nie ma ograniczenia czasu połączenia. Wyłączył mi się program po czasie.
Testowałem na Nokii E51.
Lukasss

dzieki wielkie za pomoc. zaraz zainstaluje ten program i zobacze jak dziala.

wiele prob pozniej...

:( niestety nie bardzo to dziala. to znaczy zainstalowalem ten programik joiku na komorce. jak przy uruchomieniu podaje siec bezprzewodowa to nie laczy a jak podaje joiku spot to laczy (tylko nie wiem jak czy to przez ten wlan co mam w bloku czy wap). a pozniej nie wiem jak zrobic aby kompiuter wykryl ta siec, abym mial internet na pc.
alleluja i do przodu
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Kolego musisz wybrać w telefonie połączenie GPRS/UMTS a nie wlan. Wtedy zaczyna działać komórka jako AP.
Komputer będzie widział ją jako ad hock.

[ Dodano: 2008-06-11, 20:49 ]
Czekaj.
Ty chcesz użyć komórki jako karty wifi?
Jak tak to ten program nie do tego. Ten programik łączy z netem przez łącze gsm/3G i przekazuje na komputery za pomocą wifi.
Lukasss

ja.michal pisze:Czekaj.
Ty chcesz użyć komórki jako karty wifi?
Jak tak to ten program nie do tego. Ten programik łączy z netem przez łącze gsm/3G i przekazuje na komputery za pomocą wifi.
tak wlasnie napisalem na poczatku. bez sensu by bylo gdybym mial laczyc sie z internetem przez gsm i pozniej komputerem przez wifi. do tego nie byla by mi potrzebna komorka z wlanem, ani kabel usb i musialbym miec bezprzewodowa lacznosc z pc ktorej nie mam.

skoro juz wiadomo o co mi sie rozchodzi to ponawiam moje pytanie. czy tak sie da?
alleluja i do przodu
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z tego co mi się wydaje to nie.
Karta wifi to 30-40zł tylko. :]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Lukasss pisze:czy tak sie da?
Zajrzyj do moich EDIT 3 i 4 ;) Niestety, takiej możliwości nie ma z tego co wiem.
hubert

Jest już wersja premium Joikuspota, i nawet rozsądnie kosztuje, około 15Euro, ale te przeklęte karty kredytowe, tylko tak można uiścić zapłatę za program.
Nie posiadam takowej i na razie muszę się obejść smakiem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To przeglądania stron wersja light starcza. :) Na komunikatory jest sposób. Trzeba użyć wersji web. :)
ODPOWIEDZ