internet na pc przez komórkę wlan
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
internet na pc przez komórkę wlan
dzień dobry. niedawno kupiłem sobie nokie e51, ktora posiada możliwość połączenia sie do internetu przez wlan, oraz kabel usb do połączenia z komputerem. zastanawiam się czy jest możliwość aby mieć internet w pcecie z tej komórki przez wlan. jestem w zasiegu bezprzewodowej sieci.
czy jest taka możliwość a jesli tak to jak to ustawić???
czy jest taka możliwość a jesli tak to jak to ustawić???
Ostatnio zmieniony 2008-06-11, 19:27 przez Lukasss, łącznie zmieniany 1 raz.
alleluja i do przodu
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: internet na pc przez komórkę wlan
Gdyby to było PDA z Windows Mobile, to rozwiązanie jest w FAQ >KLIK<. Na symbiana nie znam takiego programu, ale użytkowników takich i podobnych nokii jest tu sporo i zapewne ktoś doradzi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
http://my-symbian.com/s60v3/software/ap ... =389&faq=4 może coś takiego?
EDIT: Aha, drobne uwagi:
- nie testowałem
- dostępna jest wersja Light Beta, darmowa, ale z ograniczeniami - np nie obsługuje IMAP i FTP, dość duże ograniczenie, ale to już jakiś krok w dobrą stronę
- komercyjna płatna wersja ma być pozbawiona tych ograniczeń, ale jeszcze jej nie ma
-
EDIT2:
EDIT3: Ja chyba jestem już o tej porze nieprzytomny. Wydaje mi się, że źle zrozumiałem, tzn nie chcesz urostępnić połączenia 3G na poprzez WLAN tylko użyć E51 jako bezprzewodowej karty sieciowej?
EDIT4: Pogooglowałem trochę i żadnego takiego rozwiązania nie znalazłem. W zasadzie najlepszym rozwiązaniem w takim układzie jest... dokupienie karty WiFi do PCta za jakieś 30zł
EDIT: Aha, drobne uwagi:
- nie testowałem

- dostępna jest wersja Light Beta, darmowa, ale z ograniczeniami - np nie obsługuje IMAP i FTP, dość duże ograniczenie, ale to już jakiś krok w dobrą stronę
- komercyjna płatna wersja ma być pozbawiona tych ograniczeń, ale jeszcze jej nie ma
-
-PSP and Nintendo DS require WLAN infrastructure mode and
Symbian does not support it yet. We are looking into it and discussing with Symbian.
EDIT2:
A nie chodzi o E51?Lukasss pisze:niedawno kupiłem sobie nokie n51
EDIT3: Ja chyba jestem już o tej porze nieprzytomny. Wydaje mi się, że źle zrozumiałem, tzn nie chcesz urostępnić połączenia 3G na poprzez WLAN tylko użyć E51 jako bezprzewodowej karty sieciowej?

EDIT4: Pogooglowałem trochę i żadnego takiego rozwiązania nie znalazłem. W zasadzie najlepszym rozwiązaniem w takim układzie jest... dokupienie karty WiFi do PCta za jakieś 30zł

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior

Bardzo ciekawy programik, aktualnie testuje i jestem w szoku , telefon jako hotspot, no tego jeszcze nie bylo.Jo_gurt pisze:http://my-symbian.com/s60v3/software/ap ... =389&faq=4 może coś takiego?
-
Zatem skoro działa ten program, to dodaję go do spisu w FAQ (Link jak powyżej w moim poście).hubert pisze:Bardzo ciekawy programik, aktualnie testuje i jestem w szoku , telefon jako hotspot, no tego jeszcze nie bylo
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Chciał bym jeszcze od siebie dorzucić jedną propozycję z tej kategorii, otóż zaciekawiony powyższym programikiem przeszukałem trochę sieci i znalazłem kolejne tego typu narzędzie, nazywa się to WalkingHotSpot , nijakiej firmy TapRoot Systems. Wersje demonstracyjną można pobrać spod tej strony: http://www.walkinghotspot.com/trial.php
Nie ma ona ograniczeń tak jak JoikuSpot (programik zaproponowany przez Jo_gurt'a) co do wykorzystywanych protokołów, także działa poczta, wszelkie komunikatory i inne usługi nie chodzące pod darmową wersją Joikuspot, bo jest oczywiście edycja premium bez tych ograniczeń.
Co jeszcze powiem to że chętnie bym zakupił pełną wersje jednego z tych programowych cudeniek , ale zdaje się że obydwie aplikacyjki nie będą sprzedawane dla klientów indywidualnych a tylko udostępniane za pośrednictwem operatorów.
Nie ma ona ograniczeń tak jak JoikuSpot (programik zaproponowany przez Jo_gurt'a) co do wykorzystywanych protokołów, także działa poczta, wszelkie komunikatory i inne usługi nie chodzące pod darmową wersją Joikuspot, bo jest oczywiście edycja premium bez tych ograniczeń.
Co jeszcze powiem to że chętnie bym zakupił pełną wersje jednego z tych programowych cudeniek , ale zdaje się że obydwie aplikacyjki nie będą sprzedawane dla klientów indywidualnych a tylko udostępniane za pośrednictwem operatorów.
-
Jakie on ma ograniczenia? Chodzi o to IMAP i FTP, czy jeszcze coś innego? Opisz troszkę, przyda się innymhubert pisze:Nie ma ona ograniczeń tak jak JoikuSpot (programik zaproponowany przez Jo_gurt'a)

Czyli tu jest różnica?hubert pisze:działa poczta, wszelkie komunikatory i inne usługi nie chodzące pod darmową wersją Joikuspot
Czyli nie ma wersji freehubert pisze:otóż zaciekawiony powyższym programikiem przeszukałem trochę sieci i znalazłem kolejne tego typu narzędzie, nazywa się to WalkingHotSpot , nijakiej firmy TapRoot Systems. Wersje demonstracyjną można pobrać spod tej strony

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jo_gurt, fajny ten JoikuSpot Light 
Faktycznie komunikatory nie działają, ale...
Web GG działa.
Jeśli chodzi o ftp też się to da obejść.
Jak się posiada konto na rapidshare to jest taka opcja, że się link ftp podaje i na konto twoje konto rs się plik ściąga. No i jest widoczny jako http wtedy. 
Nie wiem czy ten program Lingt nie ma ograniczenia czasu połączenia. Wyłączył mi się program po czasie.
Testowałem na Nokii E51.

Faktycznie komunikatory nie działają, ale...

Web GG działa.

Jeśli chodzi o ftp też się to da obejść.

Nie wiem czy ten program Lingt nie ma ograniczenia czasu połączenia. Wyłączył mi się program po czasie.
Testowałem na Nokii E51.
-
dzieki wielkie za pomoc. zaraz zainstaluje ten program i zobacze jak dziala.
wiele prob pozniej...
niestety nie bardzo to dziala. to znaczy zainstalowalem ten programik joiku na komorce. jak przy uruchomieniu podaje siec bezprzewodowa to nie laczy a jak podaje joiku spot to laczy (tylko nie wiem jak czy to przez ten wlan co mam w bloku czy wap). a pozniej nie wiem jak zrobic aby kompiuter wykryl ta siec, abym mial internet na pc.
wiele prob pozniej...

alleluja i do przodu
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kolego musisz wybrać w telefonie połączenie GPRS/UMTS a nie wlan. Wtedy zaczyna działać komórka jako AP.
Komputer będzie widział ją jako ad hock.
[ Dodano: 2008-06-11, 20:49 ]
Czekaj.
Ty chcesz użyć komórki jako karty wifi?
Jak tak to ten program nie do tego. Ten programik łączy z netem przez łącze gsm/3G i przekazuje na komputery za pomocą wifi.
Komputer będzie widział ją jako ad hock.
[ Dodano: 2008-06-11, 20:49 ]
Czekaj.
Jak tak to ten program nie do tego. Ten programik łączy z netem przez łącze gsm/3G i przekazuje na komputery za pomocą wifi.
-
tak wlasnie napisalem na poczatku. bez sensu by bylo gdybym mial laczyc sie z internetem przez gsm i pozniej komputerem przez wifi. do tego nie byla by mi potrzebna komorka z wlanem, ani kabel usb i musialbym miec bezprzewodowa lacznosc z pc ktorej nie mam.ja.michal pisze:Czekaj.
skoro juz wiadomo o co mi sie rozchodzi to ponawiam moje pytanie. czy tak sie da?
alleluja i do przodu
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z tego co mi się wydaje to nie.
Karta wifi to 30-40zł tylko.![:]](./images/smilies/splash.gif)
Karta wifi to 30-40zł tylko.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zajrzyj do moich EDIT 3 i 4Lukasss pisze:czy tak sie da?

-
Jest już wersja premium Joikuspota, i nawet rozsądnie kosztuje, około 15Euro, ale te przeklęte karty kredytowe, tylko tak można uiścić zapłatę za program.
Nie posiadam takowej i na razie muszę się obejść smakiem.
Nie posiadam takowej i na razie muszę się obejść smakiem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To przeglądania stron wersja light starcza.
Na komunikatory jest sposób. Trzeba użyć wersji web.