Internet przez wi-fi w budynku

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
QbaF
Początkujący użytkownik forum

Internet przez wi-fi w budynku

Post autor: QbaF »

Witam wszystkich.
:)

Mam następujący problem - potrzebuję "usieciowić" firmowy budynek, dostęp do internetu (tepsowy DSL) mają mieć dwa notebooki.
Rzecz w tym że "pomieszczenie docelowe" jest po przeciwległej stronie budynku do miejsca w którym jest łącze i będzie stał router.
Ciągnięcie kabli, ze względu na szereg uwarunkowań jest mocno problematyczne, więc padło na wi-fi.

Eksperymentowałem z moim prywatnym routerem U.S.Robotics 9108 i mówiąc obrazowo, "brakuje mi" jednego pomieszczenia.
Tzn. w ostatnim pomieszczeniu przed docelowym (biurem) sygnał jest, a w docelowym już nie ma.

I teraz pytanie - co z tym zrobić ?

Jeśli postawienie access pointa tudzież jakiegoś range boostera "po drodze" okaże się konieczne to trzeba będzie tak zrobić,
ale to także będzie mocno problematyczne, więc lepiej by było bez wpinania dodatkowych urządzeń.

W sklepie poradzono mi założyć do routera antenę o większym zysku - zamiast standardowych 2dbi im więcej tym lepiej.

Czy może ktoś polecić jakiś dobry router z modemem ADSL i odkręcalnymi antenami ?
(Zawsze mogę kupić kolejnego USR 9108, przynajmniej sprawdzony sprzęt).
Czy może lepiej sam router a modem tepsowy podpiąć ?
Pasował by mi Linksys z serii WRT54 ale nie mają one bodaj modemów ADSL.
WAG200G z kolei ma stałą antenę...

Jako że notebooki nie mają wi-fi w standardzie N, stawianie routera N raczej mija się z celem.

Czy będzie ktoś uprzejmy poradzić co z tym fantem zrobić ?

Z góry dziękuję,
Qba
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Internet przez wi-fi w budynku

Post autor: morion »

Zastanów się lepiej jak puścić tam kabel, wszelkie inne rozwiązania będą dalece rózne od ideału. Możesz oczywiscie kombinować z wifi, np. powiesić na korytarzu dwa APki działające w WDS, ale jak malinowy byłby jakikolwiek standard wifi nigdy nie dorówna kablowi.
jutro to dzis... tyle że jutro :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jak router ma odkręcaną antenę to można spróbować użyć anteny kierunkowej (np. panelowej bo jest cienka), żeby nadawała tylko w stronę pomieszczeń, w których ma działać internet.
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Post autor: de_stroy »

Zdarzył mi się kiedyś podobny problem, przy podłanczaniu sieci. Zwykłe antenki nie dawały rady, jednak podłączenie mocnej kierunkowej załatwiło problem.
QbaF pisze:Jako że notebooki nie mają wi-fi w standardzie N, stawianie routera N raczej mija się z celem.
Zawsze można dokupić karty "n" via express card :) Ale faktycznie, odradzam tego typu rozwiązanie.
morion pisze:Zastanów się lepiej jak puścić tam kabel
Czasami po prostu nie da się kablem :/ Jeśli jest tylko taka możliwość, zawsze polecam takie rozwiąznie. Przy wifi nigdy nie ma 100% odpowiedzi na pytanie dotyczące działania. Zwykłe wyładowania atmosferyczne i infrastruktura może "leżeć". Ale mimo wszystko polecam odkręcenie antenki od ruterka i kierunkową o większym zysku.
Komu w drogę, temu notebook...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

de_stroy pisze:Zawsze można dokupić karty "n" via express card :) Ale faktycznie, odradzam tego typu rozwiązanie.
Poza tym baaaardzo ciężko coś takiego znaleźć. EC jest tylko w nowszych notkach, a nowsze notki mają wifi wbudowane, więc nikt prawie nie produkuje wifi na EC.
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Post autor: de_stroy »

Jo_gurt pisze:baaaardzo ciężko coś takiego znaleźć
Największa hurtownia przerzutowa w Polsce (ABCData), ma tego typu sprzęt na składzie. Jeśli nie znajdzie się na allegro, wystarczy odwiedzić vobis, albo komputronik i powiedzieć o co chodzi - zrobią indywidualne zamówienie (oczywiście z piękną marżą :D ). Ale to już nawet nie chodzi o samą dostępność: po pierwsze przerost formy nad treścią, po drugie za drogo, po trzecie standard "n" to dla mnie abstrakcja... Po postawieniu routerka dlinka z enką, przyszedł sąsiad z dołu (autentyczna sytuacja) i stwierdził, że mu jego "g" na szóstym kanale zniknęła... :D I trzeba było enkę odłączyć.Ponoć zdarzają się tego typu zakłócenia sygnałowe, chociaż nie wiem czym to jest spowodowane. Zaznaczam, że sytuacja zdarzyła się w okresie, kiedy o "n" mało kto jeszcze słyszał, więc nie wiem, jak jest teraz z tym standardem. Ale mimo wszystko odradzam... :)
Komu w drogę, temu notebook...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

de_stroy pisze:Ponoć zdarzają się tego typu zakłócenia sygnałowe, chociaż nie wiem czym to jest spowodowane.
N podobno używa kilku kanałów jednocześnie. Po drugie to nie wiem czy ten N dostał w ogóle certyfikat bo np. N linksysa nie działa z N intela.
Co N to inne działanie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Bo na razie jest tylko Draft-N, czyli w wolnym tłumaczeniu "szkic". Nic konkretnego.

EDIT: Rozmowy o technologiach i innych takich wydzieliłem tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=96633#96633
QbaF
Początkujący użytkownik forum

Post autor: QbaF »

OK, dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi.

Na tą chwilę skłaniam się ku rozwiązaniu router
http://tinyurl.com/ywqsvr
plus repeater
http://tinyurl.com/47dpn4

Jakieś komentarze, sugestie ?
Z góry dziękuję i dalej kombinuję.
;)
ODPOWIEDZ