[Wydzielony]Vista jest zła i zamula kompa

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

[Wydzielony]Vista jest zła i zamula kompa

Post autor: Nikelajer »

jak dla mnie ceny wyjete z niewiadomo skad. Kompletnie sie nie oplaca.. Ale jesli juz z tych lapkow to maxdata bo ma XP:P a z tego belinea to nie wiadomo jak ze sterami jakby sie chcialo pozniej XP zainstalowac. No ale co do parametrow to az takie super nie sa. Procek w sumie dobry-powiedzmy nie najgorszy. ale ramu malo jak na dzisiejsze czasy (z czego nie mozemy miec pewnosci ze to dobre ddr2 jest) graficzna zintegrowana intelowska a fuu! ale zeby windowsa ogladac to wystarczy. W laptopie beli czyzby nagrywarka jesli chodzi o dvdr tylko + obslugiwala? no i do tego jeszcze smieszne jest to ze ekran w bialym jest gorszy od czarnego a procesory na odwrot:P w bialym lepszy- bez sensu ;] a i jeszcze zauwazylem ze modem dolaczany do maxdaty ma transmisje danych do 3,6 Mb/s ... Ja bym sie na te lapki na pewno nie rzucil z jezorem wywalonym ;]

Wydzielono z Oferta Orange z laptopem
Ostatnio zmieniony 2008-06-14, 10:00 przez Nikelajer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: [Wydzielony]Vista jest zła i zamula kompa

Post autor: Sundance_kid »

Jak dla mnie giga RAMu do Visty to stanowczo za mało. Zresztą laptopy o podobnych parametrach możemy kupić o wiele taniej i wziąśc sobie umowę na dwa lata. Fakt limit będzie wtedy mniejszy. Ale za to nie dostaniemy przepłaconego na starcie laptopa.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Nikelajer pisze:jak dla mnie ceny wyjete z niewiadomo skad.
Mam pewne domysły na ten temat :hyhy:
Nikelajer pisze:. Ale jesli juz z tych lapkow to maxdata bo ma XP:P
Raczej kiepski powód ;)
Nikelajer pisze:a z tego belinea to nie wiadomo jak ze sterami jakby sie chcialo pozniej XP zainstalowac.
Widzę, że kolega tutaj jest anty-vista ;) A stery się da znaleźć do każdego lapka.
Nikelajer pisze:(z czego nie mozemy miec pewnosci ze to dobre ddr2 jest)
Możemy, możemy ;)
Nikelajer pisze:Ja bym sie na te lapki na pewno nie rzucil z jezorem wywalonym ;]
W czymś się zgadzamy w końcu ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Sundance_kid pisze:Jak dla mnie giga RAMu do Visty to stanowczo za mało.
Jeden giga za mało a trzy już za dużo. ;) :rotfl:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jeden giga za mało a trzy już za dużo. ;) :rotfl:
Tylko jak z tego wyznaczyć optymalną ilość... no jak... ma ktoś jakiś pomysł? :zdziwko:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze: Tylko jak z tego wyznaczyć optymalną ilość... no jak... ma ktoś jakiś pomysł?
Problem nierozwiązywalny. :rotfl:
Nikelajer

nie tyle ze anty vista bo na viscie przez pewien czas pracowalem i az tak zadowolony nie jestem, ale wiekszosc moich znajomych po zakupie lapka po prostu nie mogli za duzo na nim przez taka viste robic bo sie cial im nawet windows i nawet po oddaniu do serwisu to zwracali im ze wszysktko ok niby. Pozniej im probowalem przeinstalowac na xp to albo cos z dzwiekiem bylo chociaz stery niby dobre, albo graficznej nie widzialo(az dziwne;]) Moze juz i da sie znalezc stery bez takich problemow jak powyzej- ale nie wiem bo dawno sie nie bawilem w to.. Co do tego ze lepiej maxdata po prostu lepsza jakosc w stosunku do ceny ale to i tak jest o wiele za drogo;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Tylko jak z tego wyznaczyć optymalną ilość... no jak... ma ktoś jakiś pomysł? :zdziwko:
Losowanie zrobić. I po kłopocie.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Sundance_kid pisze:giga RAMu do Visty to stanowczo za mało.
To zobacz co piszą na stronach Microsoftu
Windows Vista Home Basic
Zalecane wymagania systemowe

* 32-bitowy (x86) lub 64-bitowy (x64) procesor o szybkości 1 GHz,
* 512 MB pamięci systemowej,
* dysk twardy o pojemności 20 GB oraz 15 GB wolnego miejsca,
* obsługa grafiki DirectX 9 i 32 MB pamięci na karcie graficznej,
* stacja dysków DVD-ROM,
* karta dźwiękowa,
* dostęp do Internetu (może być płatny).
Źródło: http://www.microsoft.com/poland/windows ... fault.mspx

To dla mojego lapka i dlatego po miesiącu używania dokupiłem jeszcze jedną kość 512( tu :padam: w stronę BliSki ) ale i tak nie korzystam z Visty tylko z XP.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Nikelajer pisze:bo sie cial im nawet windows
Poinstalowali sobie syfu i dlatego. Pracuje na Viście, jeszcze niedawno zamulał się strasznie, wywalenie syfu i komputerek chodzi bardzo ładnie. Fakt ma skłonności do zamulania ale nie jest to notoryczne jak jeszcze niedawno.
Nikelajer pisze:Pozniej im probowalem przeinstalowac na xp to albo cos z dzwiekiem bylo chociaz stery niby dobre,
To już raczej wina sterowników co ma Vista do tego?

[ Dodano: 2008-06-14, 10:42 ]
Jaco pisze: To zobacz co piszą na stronach Microsoftu
Teoria a praktyka to dość duża rozbierzność :]
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Sundance_kid pisze:Teoria a praktyka to dość duża rozbierzność
Dokładnie :ok:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:To zobacz co piszą na stronach Microsoftu
A ja nie wiedziałem co to Vista i kiedyś sklep notebooki.xy wcisną mi laptop z 3GB ram`u.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

bob pisze:wcisną mi laptop z 3GB ram`u.
Moja docelowa ilość :hyhy:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nikelajer pisze:Pozniej im probowalem przeinstalowac na xp to albo cos z dzwiekiem bylo chociaz stery niby dobre, albo graficznej nie widzialo(az dziwne;])
Heheh, najbardziej znane problemy przy próbie reinstalki windy XP na lapach :rotfl: Czyli poprawka KB888111 i modowane stery do grafiki. :)
A mi tam Vista na blaszaku śmiga bez żadnego przycięcia, a nawet lepiej niż XP. Nie wiem co wy z nią robicie, że was tak nie lubi i zamyka się w sobie ;)
Nikelajer pisze:Co do tego ze lepiej maxdata po prostu lepsza jakosc w stosunku do ceny
W porównaniu do czego? ;)
Awatar użytkownika
brandtner
Początkujący użytkownik forum

Post autor: brandtner »

heh temat rzeka
no to parę słów o viście z punktu widzenia serwisanta sieci internetowej...
problemy z tym systemem mogą być o wiele poważniejsze, otóż Vista ni stąd ni zowąd potrafi przestać pobierać DHCP no i klientowi przestaje działać internet... problemu nie rozwiązuje nawet ponowna instalacja systemu, po długich bojach mojej firmy z Microsoft Poland otrzymaliśmy całą kartkę A4 instrukcji co i jak pozmieniać w rejestrze żeby net pod Vistą działał... pomaga w 90 procentach przypadków, jeżeli nie zadziała to klient ma do wyboru, zmienić system albo rozwiązać z nami umowę... mimo tego że wina leży po stronie MS to dostaje się nam i klientom... aha, no i wzorem szwedzkich providerów wprowadziliśmy prostą zasadą, jeżeli jest awaria a klient ma Vistę to wyjazd technika zawsze jest płatny...
tak więc radzę się zastanowić przed instalacją Visty...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

brandtner, a coś więcej? SP1 nie załatwia tej sprawy ani żadna poprawka?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Ja zawsze klientom ustawiam stałe adresy bo jeśli nie system to aplikacja do obsługi sprzętu skaszani coś zawsze a to DHCP w Windowsach i nie tylko w nich to durna rzecz jest.
Nikelajer

Jo_gurt pisze: Heheh, najbardziej znane problemy przy próbie reinstalki windy XP na lapach :rotfl: Czyli poprawka KB888111 i modowane stery do grafiki. :)
A mi tam Vista na blaszaku śmiga bez żadnego przycięcia, a nawet lepiej niż XP. Nie wiem co wy z nią robicie, że was tak nie lubi i zamyka się w sobie ;)
No dokladnie ta poprawka. Tyle ze ona mi nic nie dala. Pamietam ze kolezanka oddawala lapka tego 3razy do serwisu i nie zrobili jej tego dzwieku mowiac ze ten laptop byl robiony pod Viste ;] a pozniej jakos komus sie udalo ten dzwiek w koncu zrobic.

Na PC-cie mi tez smigala dobrze-> ale jesli by sie chcialo porownac np na ktorym OS chodza lepiej gry to raczej XP bo vista potrafi na prawde sporo ramu zezrec :P
Syfu nigdy nie instaluje zadnego bo porzadny chlopak jestem:P w komputerze musi byc zawsze czystko ;]
Jo_gurt pisze:W porównaniu do czego?
w porownaniu do tego drugiego lapka ->wg. mnie.

Po prostu kolejny system od MS, ktory jest tak samo przyjety jak XP na poczatku.. No moze troche gorzej:P ale za 2 lata nikt juz XP miec nie bedzie, wiekszosc bedzie miala Viste a nieliczna czesc bedzie miala Winde 7 z ktora bedzie pewnie tak samo jak z vista na poczatku. Wszystkim bedzie dobrze chodzic i ludzie beda sie smiac ze tak to kiedys bylo zle;] teraz juz wychodzi sprzet ktory potrafi na luzie z palcem w .. obudowie pociagnac ta winde. Wtedy mialem 2x gorszy sprzet wiec dlatego bylem tak sceptycznie do niej nastawiony. Gry mi mulily a po necie czasami sie nie dalo chodzic (kablowym) a jak jakis blad wyskoczyl to nie wiadomo o co chodzi i gdzie przyczyna. Teraz juz pewnie bym tak nie narzekal ale nie mam i poki co nie instaluje bo mi dobrze z XP ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Nikelajer pisze:Po prostu kolejny system od MS, ktory jest tak samo przyjety jak XP na poczatku..
Przynajmniej ja nie pamiętam żeby były takie cyrki z Xp. A w Viście: instalowała się z dobre dwie godziny, jakieś blokowanie programów bo niby niezgodne i cudowne błędy explorera. SP na szczęście zlikwidowała to ostatnie i teraz nie ma czarnego ekranu ni stąd ni zowąd.
Nikelajer pisze:vista potrafi na prawde sporo ramu zezrec :P
Czytałam, że jeżeli jakiś program zarząda ileś tam pamięci Vista je zwalnia. Ale fakt, że u mnie żre 750 MB :]

[ Dodano: 2008-06-14, 17:10 ]
Nikelajer pisze:ale za 2 lata nikt juz XP miec nie bedzie,
Tu się nie zgodzę. Sama Vista ma już duże wymagania a co dopiero 7. Zobacz ile osób uzywa jeszcze np 98. Wiele starszych komputerów nie da rady z Vistą a co dopiero z 7. Zanim ludzie powymieniają sprzęt minie parę lat. Zreszta pozostaje jeszcze komfort pracy i przyzwyczajenie. Co daje więcej Vista niż XP? Jak dla mnie poza wyglądem nic. Ale Microsoft skazał już ten system na wymarcie. Szkoda.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nikelajer pisze:No dokladnie ta poprawka. Tyle ze ona mi nic nie dala. Pamietam ze kolezanka oddawala lapka tego 3razy do serwisu i nie zrobili jej tego dzwieku mowiac ze ten laptop byl robiony pod Viste ;] a pozniej jakos komus sie udalo ten dzwiek w koncu zrobic.
W tym przypadku też liczy się kolejność instalowania sterowników i tej poprawki. No ale generalnie chodzi o to, że da się zrobic.
Nikelajer pisze:w porownaniu do tego drugiego lapka ->wg. mnie.
Drugi lapek to też MaxData ;)
Sundance_kid pisze:Przynajmniej ja nie pamiętam żeby były takie cyrki z Xp
Były, były ;)
Sundance_kid pisze:Sama Vista ma już duże wymagania a co dopiero 7.
Nie do końca się z tym zgodzę. Vista ma znośne wymagania biorąc pod uwagę standardowy sprzęt na dzisiaj. Komp złożony za np 1500zł spokojnie pociągnie Vistę i nawet parę gierek.
Sundance_kid pisze:Co daje więcej Vista niż XP?
U mnie np na kompie widać zauważalną różnicę działania między Vistą a XP z plusem po stronie tej pierwszej. Vista np. lepiej zarządza pamięcią (co populiści uznają za "nadmierne używanie zasobów") i znacznie lepiej chodzi np po tygodniu bez restartu niż XP. Nawet foldery się szybciej otwierają. Pamiętam jak w pewnym momencie zainstalowałem XP bo miałem BSODy i myślałem, że to wina sterowników pod Vistę. Problemy nie zniknęły (okazało się, że to sprzęt zawinił, ale to inna sprawa) ale pamiętam mój szok: "ale ten XP powoli działa".
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Komp złożony za np 1500zł spokojnie pociągnie Vistę i nawet parę gierek.
Tylko zauważ, że nie wszyscy z miejsca wymianią kompy oby Vista chodziła. Przynajmniej u mnie wśród znajomych kompy mają po kilka lat. Chodzi XP to co im więcej do szczęścia trzeba?
Jo_gurt pisze:U mnie np na kompie widać zauważalną różnicę działania między Vistą a XP z plusem po stronie tej pierwszej.
Zazdroszczę.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tylko zauważ, że nie wszyscy z miejsca wymianią kompy oby Vista chodziła.
Ale ja nic takiego nie twierdziłem :) Ja twierdzę, że jeśli ktoś kupował w miarę przyzwoitego kompa 3 lata temu lub nawet low-end niedawno to spokojnie odpali Vistę i będzie wygodnie pracował. Oczywiście zakładając, że ma odrobinę oleju w głowie, bo bezmyślnym użytkowaniem najlepszego kompa z XPkiem można zmulić.
Awatar użytkownika
raven18

Post autor: raven18 »

no i minimum 2gb ramu :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

raven18 pisze:no i minimum 2gb ramu :)
Powiedzmy. Na 2GB ja spokojnie gram w najnowsze gry na Viście w najwyższych detalach. Poza tym dzisiejsze ceny pamięci są dość śmieszne :)
Nikelajer

Jo_gurt pisze:dzisiejsze ceny pamięci są dość śmieszne :)
Jesli ktos uzywa ddr2 to tak.. znam wiele osob, w tym ja ktorzy maja ciagle ddr i tu juz nie jest tak dobrze. Wiem wiem, juz stare to to.. ale zeby miec ddr2 to zmiana plyty glownej. co za tym idzie- procesor (bo po co miec stary skoro nowsza plyta i lepsze procki moga chodzic:P) ale na viste 2gb spokojnie starcza. nawet 1.5gb jakby sie ktos uparl i powylaczal czesc bajerow upiekszajacych.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

A żebyście tej taniej pamięci za dużo nie kupili wrzucam tą tabelkę :

Edycja Windows Vista x64 x86

Home Basic 8 GB 4 GB
Home Premium 16 GB 4 GB
Business 128 GB 4 GB
Enterprise 128 GB 4 GB
Ultimate 128 GB 4 GB
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Nikelajer pisze:Jesli ktos uzywa ddr2 to tak.. znam wiele osob, w tym ja ktorzy maja ciagle ddr i tu juz nie jest tak dobrze
Ostatnio modernizowałam kompa kumpeli: socket a i pamięć sdram. Plus zasiłka. Cała zabawa koło 400 zeta :rotfl:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Cała zabawa koło 400 zeta :rotfl:
I miało to sens w zasadzie? :P Za 1200 można złożyć nowego, pewnie lepszego kompa ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Za 1200 można złożyć nowego, pewnie lepszego kompa ;)
Całego lapa Toshiby można było kupić w Selgrosie (gdzieś to pisałem już). :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Całego lapa Toshiby można było kupić w Selgrosie (gdzieś to pisałem już). :)
To też prawda ;)
ODPOWIEDZ