problem z radiówką

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dex123
Początkujący użytkownik forum

problem z radiówką

Post autor: dex123 »

Witam. Zainstalowałem system win xp sp2. Następnie zorientowałem się że nie mam płytki od płyty głównej. No cóż trudno, na innym kompie wlazłem na stronke ASUS'a , pościągałem wsie stery , zainstalowałem, następnie zainstalowałem karte sieciową, następnie skonfigurowałem połączenie i zonk. Pisze mi że "kabel sieciowy jest odłączony". pomocy proszę.
p.s. O ile dobrze pamiętam to jak instalowałem stery do płyty głównej z oryginalnego nośnika a nie ze stronki to w połączeniach sieciowych miałem drugie połączenie (oprócz tego"połączenie lokalne") z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam wszystkich (to mój 1szy post) :)
NOTTI80
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: problem z radiówką

Post autor: NOTTI80 »

Włączenie karty sieciowej.
Start - Panel Sterowania - Połączenia sieciowe - Połączenie lokalne (prawym przyciskiem myszki kliknij na ikonkę i klik -"włącz")
A jeśli chodzi o kartę bezprzewodową to zainstaluj stery.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Czy masz jeszcze jakieś urządzenia z pytajnikiem w Menedżerze Urządzeń?

Czy instalowałeś sterowniki do karty radiowej o ile taką masz w komputerze?
Nie pomagam na PW!
NOTTI80

kolego na pewno chodzi o kartę radiową a nie kartę sieciową.
Sprawdź proszę e Menadżer Urządzeń Karty sieciowe i je wypisz na forum.
dex123

NOTTI80 - Mam włączone tylko pisze mi że "kabel sieciowy jest odłączony"
wojteks - mam coś takiego z wykrzyknikiem "Atheros AR5005GS Wireless Network Adapter" , jak kliknę na to: "system windows nie może załadować sterownika urządzenia dla tego sprzętu. Sterownik może być uszkodzony lub nieobecny. (Kod 39)"
Tak mam taką w komputerze, jest to karta Planet WL-8310. Mam zainstalowane do niej sterowniki, ikonka od niej pojawiła się na pasku zadań z czarnym X, gdy najadę na nią myszką to pokazuje "WLANMON No Card Found"
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

dex123 pisze:mam coś takiego z wykrzyknikiem "Atheros AR5005GS Wireless Network Adapter"
Drivery do kart na www.atheros.cz :)
NOTTI80

jeśli jest wykrzyknij oznacza to to tylko jedno; problem z kartą bezprzewodową.

Włóż płytkę ze storami do DVD a w menadżer tam gdzie widzisz wykrzyknik prawym myszki i klik aktualizuj sterownik.
dex123

Tak tylko że moja karta to Planet WL-8310 i do niej zainstalowałem sterowniki.. to mam zainstalować jeszcze do tej atheros ?
Po kliknięciu na aktualizuj sterownik i oczywiście w następnym okienku "nie, nie tym razem" ,"system windows nie może odnaleźć sterownika... " i tak dalej. A druga karta sieciowa w managerze urządzeń to "VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter" , po kliknięciu - "to urządzenie działa poprawnie".

[ Dodano: 2008-06-15, 14:57 ]
Ściągnąłem sterowniki do tego Atherosa ze stronki którą podał mi "bob". Po wypakowaniu tego są same dziwne rzeczy.. jakieś pliki zabezpieczające, jakieś konfigi, a instalki niet. Żadnego setup'a. A jak teraz chcę zaktualizować sterownik w managerze (z nadzieją że odnajdzie to z pulpitu) to niestety taka sama reakcja jak wcześniej. Nie może odnaleźć sterownika.. ratunku :cry:
Pozdrawiam :(
NOTTI80

ja wnioskuje ze coś ci nie wgrały się stery tak jak trzeba, zainstaluj ponownie. ale niech się wypowiedzą inni jeszcze.
dex123

NOTTI80 pisze:ja wnioskuje ze coś ci nie wgrały się stery tak jak trzeba, zainstaluj ponownie. ale niech się wypowiedzą inni jeszcze.
Ale stery do czego? do karty sieciowej ? instalowałem już kilkukrotnie... załamka :cry:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

dex123 pisze:Tak tylko że moja karta to Planet WL-8310
Większość kart jest na atherosie, trzeba tylko dobrać odpowiedni ster. Który Ty ściągałeś ? :)
dex123

odpowiedni do modelu tzn. Ten -> http://www.atheros.cz/download.php?athe ... S&system=1
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Usuń kartę sieciową w magagerze urządzeń, potem reset kompa i manager urządzeń - nowy sprzęt - karta sieciowa - z dysku i ten driver, wyłączyć i włączyć kompa. :)
dex123

Którą kartę sieciową mam usunąć , tą Atheros czy tą VIA.... ? czy obie?

[ Dodano: 2008-06-15, 15:26 ]
Dobra usunąłem obie, po resecie kompa wlazły obie z powrotem w managera , Atheros nadal z wykrzyknikiem , druga działa poprawnie, a na połączeniu lokalnym nadal "kabel sieciowy jest odłączony" .. :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

dex123 pisze:Atheros nadal z wykrzyknikiem
To PCI karta prawda ? Zmień może slot na inny - czyli wsadź ją gdzie indziej. :)
dex123

No niestety nie mogę... mam na tym kompie plomby , ona była wsadzana tam przez serwis, i przed formatem wszystko działało.. i po formatach kilku też tylko po instalacji sterowniki z płyty do płyty głównej, po prostu w połączeniach sieciowych poza połączeniem lokalnym (to chodzi na integrze chyba) miałem "połączenie sieci bezprzewodowej" i to działało z tą radiówką i wszystko śmigało, a teraz tego nie ma.. why? tylko nie mówcie "for money" :P nie no żartuję, proszę o pomoc :cry:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Ściągnij najnowsze aktualizacje dla płyty głównej z obsługą pci. :)
dex123

Jak ? tzn. Skąd? Bo tak na tym ASUS'ie stronce nie ma ... yyy.. tzn. nie mogę znaleźć koślawy jestem, jakbyś mógł linka podesłać... bo tam gdzie te stery podstawowe ściągałem to nie mogę coś znaleźć.. a możliwe że to będzie to rozwiązanie problemu.. dałeś mi iskierkę nadziei .. daj mi płomień (linka) . :)

[ Dodano: 2008-06-15, 15:49 ]
Zapomniałbym , model płyty głównej to "P5VD2-MX" 1xx.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

dex123

Tą stronkę mam już dawno w zakładkach... już dawno ściągnąłem stamtąd wszystko co się dało , zainstalowałem co się dało... i nic.. nie działa... myślałem że to są standard sterowniki a masz na myśli jakąś inną aktualizację czy cóś.. czyli co? pozostaje mi? no właśnie nawet nie wiem co teraz zrobić... napisać do ASUS'a żeby mi przysłali płytkę ze sterami? nierealne.. help help :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

dex123

Nie da się tego zainstalować. Jedno po wypakowaniu jest taka biała ikonka i nic się z tym nie dzieje jak kliknę, a drugie jest ładnie "asus.setup" po kliknięciu wyskakuje na ułamek sekundy konsola CMD i nic się nie dzieje :szok: . A w procesach widnieje uruchomione AsusSetup. :zdziwko: :szok: :zdziwko: . I co teraz?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Doinstaluj to może w managerze urządzeń jako nowe urządzenie jeśli jest tam wśród plików jakiś plik *.inf :)
dex123

Nie widzę w managerze urządzeń czegoś takiego jak "dodaj nowe" .. może podać dokładną ścieżkę aby wykonać tę operację? thx
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Panel sterowania - dodaj usuń sprzęt
Lub w managerze: kliknij na samej górze, gdzie masz nazwe komputera prawym przyciskiem.

[ Dodano: 2008-06-15, 17:16 ]
Lub jak masz plik z wykrzyknikiem to usuń go i zaraz powinno Ci się pokazać, że znaleziono nowy sprzęt. I tam ręcznie wskaż sterownik.
dex123

Sundance_kid pisze:Panel sterowania - dodaj usuń sprzęt
Lub w managerze: kliknij na samej górze, gdzie masz nazwe komputera prawym przyciskiem.

[ Dodano: 2008-06-15, 17:16 ]
Lub jak masz plik z wykrzyknikiem to usuń go i zaraz powinno Ci się pokazać, że znaleziono nowy sprzęt. I tam ręcznie wskaż sterownik.
To jest jakieś :klnie: .. Kasuje to w managerze to wyskakuje za chwile znaleziono nowy sprzęt itd i SAMO SIE ROBI NA NOWO I ZNOWU JEST Z WYKRZYKNIKIEM !. A jak chce ręcznie dodać urządzenie to wyskakuje że sterownik nie jest przeznaczony dla tej platformy i :klnie: go to obchodzi że mam winn xp 32bit i sciagnalem stery dla win xp 32bit on to ma głęboko w :klnie: i tak mu nie pasuje i wywala ze wystapil blad podczas instalacji urzadzenia! przeciez mnie zaraz :klnie: weźmie !!!! Ma ktos z Was szanowni moderatorzy gg? wiem ze nie o to chodzi w pomocy na forum ale tak by było szybciej i sprawniej bo ja juz tu palpitacji dostaje z tym :klnie: .. najchetniej bym zainstalował linuxa i by grało ale to komputer kuzynki małej i ona sobie nie da rady z linuxem.. a ja dostane :klnie: z tym :klnie: ŁINDOŁSEM !!!!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

dex123 pisze:to wyskakuje że sterownik nie jest przeznaczony dla tej platformy
Instaluj pomimo tego.
dex123 pisze:SAMO SIE ROBI NA NOWO I ZNOWU JEST Z WYKRZYKNIKIEM
Aktualizuj sterownik i bodajrze zaawansowane.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

dex123, nie denerwuj się i odpuść sobie może już dzisiaj to. :)
Najlepiej jak spętasz kogoś bardziej obczajonego w tym temacie i zaprzęgniesz go do pomocy. :)
dex123

Sundance_kid pisze:
dex123 pisze:to wyskakuje że sterownik nie jest przeznaczony dla tej platformy
Instaluj pomimo tego.
Aktualizuj sterownik i bodajrze zaawansowane.
Ad. 1 To wyskakuje PO instalacji ^^ po protu extra. pisze że wystapil blad podczas instalacji i pod spodem to o platformie.. łondołsowo :klnie:
Ad. 2 Juz probowalem nie działa.

[ Dodano: 2008-06-15, 17:35 ]
bob pisze:dex123, nie denerwuj się i odpuść sobie może już dzisiaj to. :)
Najlepiej jak spętasz kogoś bardziej obczajonego w tym temacie i zaprzęgniesz go do pomocy. :)
W tym problem że nie mam kogo teraz , a muszę to zrobić dzisiaj :/

[ Dodano: 2008-06-15, 17:41 ]
Aktualizuj sterownik i bodajrze zaawansowane.[/quote]

WOW ALLELUJA A JEDNAK MIAŁEŚ RACJE UDAŁO SIE
tylko że prawie.. pojawia sie wyczekiwany ekranik od połączenia bezprzewodowego i.. resetuje sie komputer ! po włączeniu wyseiwtla komunikat ze system łindołs powrocil do działania po powaznym błędzie i ekranik znika .. :klnie: :klnie: :klnie:

[ Dodano: 2008-06-15, 17:54 ]
A TERAZ JESZCZE LEPIEJ ! TO DOPIERO NUMER. UDAŁO SIE TAK ZE SIE WLACZYLO SUPER JUZ UCIESZONY, ZACZYNAM KONFIGUROWAC... WPISUJE DNS'Y , ADRES IP ITD, STANDARD.. KLIKAM OK .. CZEKAM, CZEKAM, CZEKAM, BRAK ODPOWIEDZI.. KLIKAM ZAMKNIJ.. ZAKONCZ TERAZ.. ZRESETOWAL SIE KOMP.. :szok: :szok: OK CZEKAM AZ SIE ZALACZY.. ZAPRASZAMY... ITD.. ZACZYNAJA SIE POJAWIAC IKONKI NA PASKU ZADAN III? RESET, I TERAZ TAK W KOLKO JUZ NIE WLACZE KOMPA BO CIAGLE SIE SAM RESETUJE :szok: :szok: :szok: :szok: RATUNKU CO TO ?????

[ Dodano: 2008-06-15, 18:22 ]
W dodatku tryb awaryjny również nie działa. Po kliknięciu enter na "tryb awaryjny" pojawia się czarny ekran i nic więcej. :cry:

[ Dodano: 2008-06-15, 21:48 ]
Normalnie też się nie da włączyć. Nie ma ekranu Windows XP tylko czarny ekran i nic się nie dzieje...

[ Dodano: 2008-06-16, 13:37 ]
hello ????
ODPOWIEDZ