Najtańszy modem EC lub PCMCIA do EDGE
Moderator: Moderatorzy
- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
Najtańszy modem EC lub PCMCIA do EDGE
Witam. Potrzebny będzie mi modem na express card. Na allegro dużo jest Optionów globetrotter geo 210 i 201 z vodafone bez simlocka za około 350zł. Dobre one są? Ktoś taki ma i może podzielić się opinią na jego temat? Może lepiej dopłacić i kupić xu 870 za około 450zł? Głównie chodzi mi o dobre chodzenie gprs edge,bo tylko w tych technologiach jest mi dane pracować. Czy dobrze łapie sygnał? Czy dobrze działa z każdym laptopem? Proszę o radę.
Edit:
Okazuje się, że mój nowy lapek będzie miał zarówno wejście PCMCIA jak i ExpressCard. No więc wolę tańszy modem na PCMCIA. Potrzebny mi tylko EDGE, więc może jakiś SE GC85/89, GlobeTrotter EDGE/ Combo EDGE, itp? Chodzi o to, żeby nie przepłacać. Co polecacie? Chodzi o to, żeby dobrze łapał sygnał sieci ( bo u mnie na EDGE mało kresek zasięgu) i miał wejście na antenę zewnętrzną ( jak będę procował przy biurku, to chętnie sobie podłączę, coby necik szybciej działał).
Edit:
Okazuje się, że mój nowy lapek będzie miał zarówno wejście PCMCIA jak i ExpressCard. No więc wolę tańszy modem na PCMCIA. Potrzebny mi tylko EDGE, więc może jakiś SE GC85/89, GlobeTrotter EDGE/ Combo EDGE, itp? Chodzi o to, żeby nie przepłacać. Co polecacie? Chodzi o to, żeby dobrze łapał sygnał sieci ( bo u mnie na EDGE mało kresek zasięgu) i miał wejście na antenę zewnętrzną ( jak będę procował przy biurku, to chętnie sobie podłączę, coby necik szybciej działał).
Ostatnio zmieniony 2008-06-24, 20:58 przez Darecky, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Najtańszy modem EC lub PCMCIA do EDGE
Z Merlinem były problemy na MacBookach Pro.
Nie wiem czy zostały już rozwiązane.
Nie wiem czy zostały już rozwiązane.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
DarQ, jak już za prawie 500zł masz kupować modem to kup lepiej Optiona GT Express Ultra na ebayu. Te modemy mają chipset z hsupa do ponad 5Mbs.
Ja kupowałem gt maxa za 245zł z przesyłką wyszedł. Przesyłkę miałem po 3 dniach. Jak by nie było weekendu pewnie doszła by i po 2 z Atlanty.
Karta nowa.
Ja kupowałem gt maxa za 245zł z przesyłką wyszedł. Przesyłkę miałem po 3 dniach. Jak by nie było weekendu pewnie doszła by i po 2 z Atlanty.
Karta nowa.
- Darecky
Oczywiście prosze o ponowne rozpatrzenie mojej sprawy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
DarQ, jeśli chodzi o GT Combo EDGE to u mnie z nim problemy bywały. Czasem się rozłączał. Z tego co czytałem inni też mieli problemy. To się robiło po wgraniu nowszego firmwareu. Nie wiem jak jest z GT EDGE. Po GT Combo EDGE i GT Maxie widzę, że ten motylek nie tak super łapie ten zasięg. Za konektor dałem 18zł z przesyłką ostatnio. Mocno w optionach konektor siedzi (w porównaniu do huawei).
Nie wiem jak się zachowują SE. Miałem tylko raz z SE (tym bez WiFi) do czynienia i chodził znośnie. Z zasięgiem nie było problemów bo pod nadajnikiem byłem więc nie wiem jaką czułość. Nie wiem czy ma wyjście na antenę zewnętrzną.
Nie wiem jak się zachowują SE. Miałem tylko raz z SE (tym bez WiFi) do czynienia i chodził znośnie. Z zasięgiem nie było problemów bo pod nadajnikiem byłem więc nie wiem jaką czułość. Nie wiem czy ma wyjście na antenę zewnętrzną.
- DJMETRIX
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja mam ten modem od miesiąca i jestem bardzo z niego zadowolony.jeśli chodzi o GT Combo EDGE to u mnie z nim problemy bywały. Czasem się rozłączał. Z tego co czytałem inni też mieli problemy. To się robiło po wgraniu nowszego firmwareu.
Modemy SE jak dla mnie są nalepszymi modemami GSM.Wyciskają na maxa!Nie wiem jak się zachowują SE. Miałem tylko raz z SE (tym bez WiFi) do czynienia i chodził znośnie.
Miałem SE GC79 i transfery miałem 5-7 kBs !!! Zero zamuleń.
DarQ po co masz wydawać te 400-500zł na modem z HSDPA jak i tak nie będziesz korzystał z tej technologi.Ja polecam do stabilnego EDGE modem SE GC89 ( http://allegro.pl/item389744738_se_gc89 ... ideal.html ) albo Option GT Combo EDGE
Ostatnio zmieniony 2008-06-29, 09:23 przez DJMETRIX, łącznie zmieniany 1 raz.
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
- Darecky
I tak będę musiał kupić na ExpressCard... Okazało się, że będę go używał na dwóch lapach, z czego jeden ma PCMCIA i EC, a drugi tylko EC. Te GEO 210/201 chodzą już po około 300-350zł i chyba na niego się zdecyduje. W niektórych aukcjach można nawet wcześniej sprawdzić modem przy odbiorze osobistym ( Wawa i Gdańsk mi pasuje) więc na takie coś bym się pisał ( i płatne dopiero po sprawdzeniu) 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To masz dobrą wersję.DJMETRIX pisze:Ja mam ten modem od miesiąca i jestem bardzo z niego zadowolony.

To są te z cingulara/AT&T?DarQ pisze:Te GEO 210/201 chodzą już po około 300-350zł
Jak tak to sprawdź czy będą chodzić karty wszystkich operatorów (czy modem kartę sim widzi). Mi jeden GT MAX z usa nie wykrywał kat plusa i playa a z erą było różnie.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Pamiętamja.michal pisze:Mi czasem potrafił siąść.

- Darecky
Z Vodafone, takie czerwone, wszystkie jakie są na allegro GEO są z vodafoneja.michal pisze:To są te z cingulara/AT&T?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A co z nimi nie miałem do czynienia. 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Miałeś z naklejką Cingular.ja.michal pisze:A co z nimi nie miałem do czynienia.

- Darecky
Czyli czatować na coś polskiego ( tzn. kupionego w polsce od operatora ) jak XU870 itp?bob pisze:Miałeś z naklejką Cingular.
[ Dodano: 2008-06-29, 18:17 ]
Oj, chłopaki, wszystkie moje plany w łeb idą

- bob
- Guru bezprzewodowy
Nie dlaczego ?DarQ pisze:Czyli czatować na coś polskiego
Te z Vodofone 0201 będą Ok i jeszcze najwięcej na forum dla Optiona masz rozwiązań a na dodatek chyba bardziej kompatybilnych dla WRT54G3G (jeśli kiedyś Ci się zachce) nie może być.
Co do Cingular to testowałem na Plusie i Orange i działa.

Jak będziesz kupował to sprawdź, żebyś w razie czego mógł oddać szybko czy wymienić na inny jeśli coś nie tak pójdzie.

[ Dodano: 2008-06-29, 18:21 ]
DarQ pisze:Oj, chłopaki, wszystkie moje plany w łeb idą

- Darecky
Czyli ok, bo Michał mówił, że miał kiedyś problemy...
Czatuję na aukcje, gdzie proponują, że sami wszystko zainstalują
Sam bym to zrobił, ale tak to zawsze modemik mozna sprawdzić przed kupnem :d Mam do wyboru Warszawę lub Trójmiasto, więc z tym nie powinno być problemu.
[ Dodano: 2008-06-29, 18:27 ]
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=99775#99775 -> a moze taka alternatywa ( zawsze bezpieczniejsza ) ?
Czatuję na aukcje, gdzie proponują, że sami wszystko zainstalują

Sam bym to zrobił, ale tak to zawsze modemik mozna sprawdzić przed kupnem :d Mam do wyboru Warszawę lub Trójmiasto, więc z tym nie powinno być problemu.
[ Dodano: 2008-06-29, 18:27 ]
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=99775#99775 -> a moze taka alternatywa ( zawsze bezpieczniejsza ) ?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ok to dobrze.
Szkoda tylko, że te 0301 są jeszcze drogie, mają HSUPA do 2.0Mbps z możliwością hardware`u do ponad 5Mbps tego uplinku. Mają świetny chip set MSM7200 najszybszy z dotychczasowych stosowanych w modemach.
[ Dodano: 2008-06-29, 18:31 ]

Szkoda tylko, że te 0301 są jeszcze drogie, mają HSUPA do 2.0Mbps z możliwością hardware`u do ponad 5Mbps tego uplinku. Mają świetny chip set MSM7200 najszybszy z dotychczasowych stosowanych w modemach.
[ Dodano: 2008-06-29, 18:31 ]
Generalnie Orange nie jest skore do współpracy przy przedłużeniach umów.DarQ pisze:a moze taka alternatywa ( zawsze bezpieczniejsza ) ?

- Darecky
Jak mi tylko EDGE wystarczy. Chociaż nie ukrywam, że chętnie bym przetestował HSDPA Orange w Wawie i Gdańsku ( czasami tam bywam).bob pisze:Szkoda tylko, że te 0301 są jeszcze drogie, mają HSUPA do 2.0Mbps z możliwością hardware`u do ponad 5Mbps tego uplinku. Mają świetny chip set MSM7200 najszybszy z dotychczasowych stosowanych w modemach.
- bob
- Guru bezprzewodowy
To nie ma co szaleć.DarQ pisze:Jak mi tylko EDGE wystarczy.

- Darecky
Czy to się sprawdza?Podwójny tuner radiowy Rx-diversity Equalizer wzmacniający siłę sygnału
I nawet bym miał bliskoOdbiór osobisty po wcześniejszym kontakcie telefonicznym
6XX XXX XXX
ul. Puławska 300 9 - 16 oraz na Woli ul.Górczewska po 18

http://allegro.pl/item386645942_express ... a_sim.html
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja bym adapter sobie zostawił. Potem łatwiej będzie sprzedać całość jako zestaw. 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Trudno mi powiedzieć bo mam dosyć mocny sygnał i u mnie tak samo dobrze chodziły 201,301 jak i starszy gt max 1,8.DarQ pisze:Czy to się sprawdza?

- Darecky
Tylko ciekawe jakie?Złącze anteny zewnętrznej
No ciekawe jak to się sprawdzi.Unikatowa antena typu fold-out zwiększa możliwości transmisji w miejscach o słabym sygnale i jest elementem nowego systemu firmy Option - Advanced Receiver Technology (ART), umożliwiającego znakomity odbiór w mocno zakłóconym już falami radiowymi środowisku.
Swoją drogą pewnie juz złącz SMA standardowo nie montują?
[ Dodano: 2008-06-29, 18:56 ]
bob, jakiego masz lapka??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Do kart Optiona? Nie. Optiony mają z regóły MCCARD.DarQ pisze:Swoją drogą pewnie juz złącz SMA standardowo nie montują?
- bob
- Guru bezprzewodowy
MC CARD http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=02053DarQ pisze:Tylko ciekawe jakie?
- Darecky
Ogólnie chyba już rzadko SMA montują
A mam takie wyjście na antenie. Ale od czego są konektory 

- Jaco
Teoretycznie można zamówić antenę z każdą końcówką o ile producent anten takową dysponuje.DarQ pisze:Ogólnie chyba już rzadko SMA montują
- bob
- Guru bezprzewodowy
I przejścia tego typu http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=380495899 ale im mniej tych złączek tym lepiej.DarQ pisze:Ale od czego są konektory
- Jaco
Miałem takie gdy próbowałem COMBO EDGE zmusić do korzystania z WI-FI. Niestety wejście antenowe jest tylko dla GSMbob pisze:I przejścia tego typu

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Albo zakup modemu na USB Teltoniki, która ma standardowo SMA. 
http://www.welcom.pl/go/_info/?user_id=295&lang=pl

http://www.welcom.pl/go/_info/?user_id=295&lang=pl
- bob
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie wyjście dla tandemów jest w funkcji GSM.Jaco pisze:Niestety wejście antenowe jest tylko dla GSM

[ Dodano: 2008-06-29, 19:09 ]
To chyba jednak drożej niż konektor.ja.michal pisze:Albo zakup modemu na USB Teltoniki, która ma standardowo SMA.