Witam. Chciałbym się pobawić co nieco w Wardriving ;p
A i też czasami przydałoby się podłączyć zewnętrzną antene do laptopa(przenośne jak wiadomo), np. dzisiaj ustawialiśmy u kumpla antene i trzeba było 3 osoby. Jedna ustawia, druga czyta wyniki a trzecia podaje bo daleko i nie słychać było.
Jak wiem w laptopie są w monitorze umiejscowione 2 anteny o zysku ok. 2dbi czyli są osobno raczej podłączone.
Ja chciałbym podłączyć pigtail i żeby jedna antena co jest wbudowana też rownocześnie działała.
Czy będzie tak, że jeden sygnał chce pobrać z anteny wbudowanej a drugi z pigaila ?
Bo jakbym całkiem stracił, albo poważnie upośledził sygnał wkładając pigtaila to sobie chyba daruje, bo latanie też z antenką(chociażby małą też ma swoje wady).
Kartę mam a/b/g/n
Jak to jest z pigatilem
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak to jest z pigatilem
Tak jest, ale nie wiem czy we wszystkich w kartach Intela na pewno są dwa wejścia.Bolo92 pisze:Jak wiem w laptopie są w monitorze umiejscowione 2 anteny o zysku ok. 2dbi czyli są osobno raczej podłączone.
Teoretycznie to jest możliwe, ale czasem to działa różnie. Widziałem raz, że takie rozwiązanie działało, a na innej karcie, że nie.Bolo92 pisze:Czy będzie tak, że jeden sygnał chce pobrać z anteny wbudowanej a drugi z pigaila ?
Pigtail daje około 1-3 dB tłumienia, więc przy odpowiednio silnej antenie powinno być wszystko w porządku.Bolo92 pisze:Bo jakbym całkiem stracił, albo poważnie upośledził sygnał wkładając pigtaila to sobie chyba daruje
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Karta mini pci (expres?)?Bolo92 pisze:Kartę mam a/b/g/n
Może być problem, szczególnie jeśli "n" nie jest na sztukę tylko bardziej normalnie

Bynajmniej nie chodzi o ilość wyjść karty wbudowanej, ale o sposób ich obsługi.
Też miałem taki problem, i (z czystego lenistwa) używam do "zabawy" karty pcimcia b/g - akurat była po ręką, i jedyne co zrobiłem sam było dorobienie przejściówki gniazda antenowego.
Moim zdaniem do pomiarów im prostsze rozwiązanie tym lepiej - mniejsza szansa zajścia niespodziewanych okoliczności

-
- Użytkownik forum
Karta Broadcom, wbudowana w laptopa to nie wiem chyba mPCI.
Co do tego upośledzenia to chodziło mi o tą antenkę wbudowaną, chyba nie pozostaje nic innego jak próbować.
Co do tego upośledzenia to chodziło mi o tą antenkę wbudowaną, chyba nie pozostaje nic innego jak próbować.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Bolo92 niektóre karty wbudowane w laptopy mają dwa wejścia (np. Intela 3945 a/b/g). Można do nich podłączyć tak jak chcesz. Gdzieś nawet widziałem opis jak coś takiego zrobić, łącznie z rozebraniem laptopa oraz wykonaniem otworu na pigtail w miejscu złącza RJ-11 ma modem analogowy. Dzięki czemu można w każdej chwili podłączyć mocniejszą antenę.
Dokładnie po prostu odłączasz jedną antenę, a podłącz pigtail i zobacz czy nie spadnie Ci siła sygnału z wbudowanej antenki.Bolo92 pisze:chyba nie pozostaje nic innego jak próbować.
Pozdrawiam YaHooo