Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Nowy program do wybierania połączenia... Top_NetInfo

Post autor: janek222 »

Lotherad pisze:Jak w tym cudzie zmienić na LTE? Mam iPlusa i modem ZTE MF821 LTE. Z góry dziękuję.
Z cudami to nie tutaj.
Proponuję spróbować:
1. Ustawienia -> GPRS/UMTS -> Wybierz modem -> ZTE -> Wymuszaj technologię -> Nie zmieniaj
2. Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> komendy AT -> wpisać lub skopiować komendę AT+ZSNT=0,0,0 -> Wyślij
Komenda ta nie włącza tylko i wyłącznie trybu LTE a automatyczny wybór co powinno skutkować przełączeniem na ten tryb w zasięgu tej technologii.
Pozdrawiam
Janek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

janek222, orientujesz się może czy jak ustawię modem Huawei w tylko UMTS 900 i potem włożę do routera to czy router coś pozmienia czy modem będzie "pamiętać" ustawienia wydane komendami AT?
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

ja.michal pisze:czy router coś pozmienia czy modem będzie "pamiętać" ustawienia wydane komendami AT?
Niestety za bardzo Ci nie pomogę. Wydaje mi się że modem pamięta te ustawienia ale pewności też nie mam, co router "zrobi" nie wiem.
Pozdrawiam
Janek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

OK. Dzięki.
marcin94r
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marcin94r »

Witam mam problem

Mój model to ZTE 821 lte

W ustawianiach- wybierz połączenia- edytuj
Jest funkcja wyboru modemu lecz nic nie pokazuje

A kiedy próbuje sie połączyć to wyskakuje mi

Nie znaleziono modemu w systemie czy chcesz kontynuować

Proszę o pomoc
Lotherad

Post autor: Lotherad »

janek222 pisze:Z cudami to nie tutaj.
Proponuję spróbować:
1. Ustawienia -> GPRS/UMTS -> Wybierz modem -> ZTE -> Wymuszaj technologię -> Nie zmieniaj
2. Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> komendy AT -> wpisać lub skopiować komendę AT+ZSNT=0,0,0 -> Wyślij
Komenda ta nie włącza tylko i wyłącznie trybu LTE a automatyczny wybór co powinno skutkować przełączeniem na ten tryb w zasięgu tej technologii.
Po wpisaniu tego polecenia internet rozłącza się tzn. nie może chyba znaleźć tego LTE. Dodam, że na iPlusie potrafił, dwie kreski, ale dawało radę.

I mam pyranie. Czy jakbym znalazł innego BTS'a było by lepiej? Czy jest taka możliwość, że program nie wybiera najbliższego? I pewnie BTS musi być z mojej sieci, nie mogę skorzystać z np. Mobylandu?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-12-20, 18:12 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-12-20, 18:12 przez Lotherad, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Lotherad pisze:że program nie wybiera najbliższego?
To wybiera sam modem/sieć.
Lotherad pisze: nie mogę skorzystać z np. Mobylandu?
W PL LTE na 1800MHz ma tylko Mobyland, Plus/CP działają jako hurtowi kupcy transferu który odsprzedają detalicznie.
Nie pomagam na PW!
Lotherad

Czyli można podłączyć się do najbliższego BTS'a?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Lotherad pisze:Czyli można podłączyć się do najbliższego BTS'a?
To modem/sieć wybiera do której stacji bazowej się połączy.
Nie pomagam na PW!
Lotherad

Ależ czy w tym programie nie istnieje opcja wybrania ów bazy? Jeśli nie to szkoda. Ale problem z LTE dalej pozostaje. Czekam na rozwiązanie, z góry dzięki :)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Lotherad pisze:Czyli można podłączyć się do najbliższego BTS'a?
Modem spośród dostępnych BTS-ów wybiera ten, który ma najmocniejszy sygnał i na ogół jest to najbliższy BTS.
Gdybyś chciał łączyć się jakimś innym, to wtedy musisz użyć anteny kierunkowej.
Krzysztof
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Chris-Kr pisze: Gdybyś chciał łączyć się jakimś innym, to wtedy musisz użyć anteny kierunkowej.
I niestety to też nie zawsze jest możliwe. W szczególnym przypadku gdy stacje znajdują się blisko siebie antena też nie pomoże.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Lotherad

Znowu mam problem z LTE. Ostatnio program sam się zresetował (okres rozliczeniowy, PIN, ogólnie wszystko). Ustawiłem na nowo i nagle łączył się z LTE. Przed chwilą miałem dosyć długie problemy z internetem. Na szczęście udało mi się wszystko naprawić, ale top_netinfo przestał łączyć się z LTE. Już nie mam 100 mb/s tylko 3.6. Dodam, że iPlus potrafi się połączyć. Wcześniejsze komendy podane przez autora programu nie pomagają. Czekam na pomoc. Mam nadzieję, że ktoś umie to rozwiązać bo program fajny i szkoda się z nim rozstawać na rzecz oryginalnego software'u. Pozdrawiam.
beziko

Post autor: beziko »

Da się jakoś ustawić połączenie HSPA/HSPA+ w tym programie na Cyfrowym Polsacie? Na oryginalnym programie mi odbiera, tutaj nie widzę nawet w opcjach tego :/
anatol 007

Post autor: anatol 007 »

Witam
Przepraszam, że odchodzę od obecnie omawianych zagadnień, ale mam pytanie z innej beczki. Od jakiegoś czasu używam TNI (wielkie gratulacje dla autora) i podoba mi się ta aplikacja. Uważam iż jest dużo bardziej funkcjonalna i o niebo lepsza od Mobil Partnera. Z tego powodu myślałem o zrobieniu czegoś w rodzaju "dashboardu TNI" do swoich modemów. Pytanie do szanownych forumowiczów: jeśli nagram sterowniki do odpowiedniego modemu i TNI na wirtualnym CD modemu, czy to będzie chodziło bez kopiowania na dysk komputera. Obawy moje dotyczą plików ustawień i historii tworzonych przez program. Może ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?
Pozdrawiam
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Nie wiem jak to będzie ze sterownikami, ale jeśli na komputerze są już zainstalowane sterowniki modemu, to np. TNI zainstalowany na karcie pamięci w modemie, pracuje bardzo dobrze.
Jest to o tyle wygodne, że nawet jeśli korzysta się z różnych komputerów, to liczone przez TNI statystyki transferu są zawsze aktualne i poprawne.
Problem się pojawia tylko wtedy, gdy wyciągniesz modem ze złącza USB przed zamknięciem programu, gdyż wtedy TNI nie mogąc zapisać swoich danych, wiesza się.
Ostatnio zmieniony 2013-01-06, 18:33 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
daras

Post autor: daras »

Jak wyłączyć odtwarzanie cd w modemie?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

daras pisze:Jak wyłączyć odtwarzanie cd w modemie?
AT^U2DIAG=256
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

anatol 007 pisze:Obawy moje dotyczą plików ustawień i historii tworzonych przez program.
Jeśli program będzie się znajdował na wirtualnym CD romie, to nie za bardzo to widzę. Jednak jeśli modem ma wejście na kartę SD, to można tam go uruchomić. To powinno pomóc ominąć problem.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:Jeśli program będzie się znajdował na wirtualnym CD romie, to nie za bardzo to widzę.
Faktycznie, coś mnie przyćmiło, ze napisałem o tym CD-ROM-ie. Cały czas miałem na myśli kartę pamięci zainstalowaną w modemie.
Krzysztof
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chris-Kr pisze: Faktycznie, coś mnie przyćmiło, ze napisałem o tym CD-ROM-ie. Cały czas miałem na myśli kartę pamięci zainstalowaną w modemie.
Ok, każdemu może się zdarzyć :)
anatol 007

Post autor: anatol 007 »

Dzięki Panowie
Właśnie tak myślałem, że z plikami historii będzie problem. A jeszcze pytanie czysto techniczne odnośnie modemu. Jeśli będą na wirtualnym CD stery do modemu z plikiem autorun, to będzie go każdy komputer normalnie wykrywał i będzie można eksplorować zawartość CD?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

anatol 007 pisze: A jeszcze pytanie czysto techniczne odnośnie modemu. Jeśli będą na wirtualnym CD stery do modemu z plikiem autorun, to będzie go każdy komputer normalnie wykrywał i będzie można eksplorować zawartość CD?
Powinno tak być. A czy będzie, to najlepiej samemu sprawdzić :)
Myślę że ten wątek powinien Cie zainteresować: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Krzysztof
browarnicy

Post autor: browarnicy »

Mam problem z modemem huawei e173. Bawiłem się tym programem top_netinfo, a mianowicie za jego pomocą pozostawiłem uruchomiony tylko modem. Chciałem spróbować takich ustawień przy podłączaniu do tabletu Lark FreeMe 70.0. Oczywiście nie pomogło. Ale do rzeczy. Próbowałem włączyć wszystkie funkcje z powrotem ale wyskakuje error. komenda włączania samego modemu działa, modem + CD-ROM niby daje wynik OK ale przy próbie uruchomienia połączenia w iPlus Manager jest komunikat o braku modemu.
Więc mam pytanie czy jest jakaś inna komenda uruchamiająca wszystkie funkcje w modemie, lub czy są komendy które te wszystkie funkcje jedna po drugiej uruchomią.
Najbardziej mi chodzi by po włożeniu startował autoran i dostep do pamięci + oczywiście działająca funkcja modemu
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

browarnicy, aby uruchomić wszystkie urządzenia wyślij komendę: AT^U2DIAG=276
marian1616

Post autor: marian1616 »

Witam.

Czytałem FAQ odpowiedzi na pytania:
Co oznaczają hasła: CSQ, CID oraz LAC?
Co to jest BTS_ID i czym różni sie od CID?
Chciałbym się dowiedzieć z jakiego nadajnika odbieram internet, na jakiej częstotliwości i jaką antenę zewnętrzną powinienem zainstalować. Czy TNI mi to umożliwi?
Z TNI już odczytałem CID oraz LAC mojej stacji bazowej. Jak ją teraz mogę zlokalizować?

Mimo to nie mogę poprawnie zlokalizować mojego nadajnika, według mapy nadajników w miejscowości Police koło Szczecina są 3 Orange, jestem ok 1 km od dwóch z nich a mam duże problemy ze stabilnością prędkości i częstym zrywaniem połączenia. Według danych podawanych w Top_NetInfo 3.65 C jestem podłączony do nadajnika w innym województwie.

Proszę może ktoś bardziej "kumaty" pomoże mi zlokalizować nadajnik:
moc sygnału -87dBm, 41 %, CSQ 13, CID: 23227, 7 - N NE (pn -ws) LAC: 57410

Dziękuję
Mariusz
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Podejrzewam, że jest to BTS z Net Works Orange i T-Mobile. Może o tym świadczyć LAC. Na jakiej częstotliwości się łączysz?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

marian1616 pisze:Chciałbym się dowiedzieć z jakiego nadajnika odbieram internet, na jakiej częstotliwości i jaką antenę zewnętrzną powinienem zainstalować. Czy TNI mi to umożliwi?
To jest jeden z celów, dla jakich ten program został stworzony.
Według danych podawanych w Top_NetInfo 3.65 C jestem podłączony do nadajnika w innym województwie.

Proszę może ktoś bardziej "kumaty" pomoże mi zlokalizować nadajnik:
moc sygnału -87dBm, 41 %, CSQ 13, CID: 23227, 7 - N NE (pn -ws) LAC: 57410
Coś musiałeś źle wprowadzić, bo w bazie danych BTSearch nie ma żadnej stacji o takich numerach CID i LAC.
Tak jak napisał matek451, numer LAC wskazuje na stację T-Mobile w sieci NetWorkS!, ale najwyraźniej nikt jej jeszcze nie zgłosił do bazy danych BTSearch.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, gdzie zlokalizowany jest ten nadajnik, to musisz wziąć laptopa, samochód i pojeździć po okolicy szukając rosnącego sygnału.
Teoretycznie, nadajnik powinien znajdować się na południe lub w kierunku południowo-zachodnim od Twojej lokalizacji, ale na początek możesz obejść dom dookoła i sprawdzić, z której strony domu sygnał jest najmocniejszy, a z której najsłabszy.
Do tych pomiarów najlepiej jest przełączyć TNI w tryb ustawiania anteny:
Ustawienia > Komunikacja AT i PIN > Komendy AT > CSQ
w którym wartość mocy odbieranego sygnału jest odświeżana co sekundę.
Krzysztof
marian1616

Post autor: marian1616 »

matek451 - częstotliwość w zakładce GPRS/UMTS mam zaznaczone na zielono W850, W900, W1900, W2100. Orange sprzedało usługę chętnie ale pomóc już nie chcą i zrywa nawet 15 razy w ciągu 5 godzin połączenie.

Chris-Kr - wprowadzone poprawnie, właśnie też sprawdzałem i nie znalazłem dlatego prosiłem o pomoc, myślałem, ze coś źle robię. Zrobię według tego co pisałeś w weekend i sprawdzę.

Generalnie mam wyniki na http://www.orange.pl/speedtest.phtml od 0,49 Mb/s do 15 Mb/s ciągle się waha, wolałbym jakoś ustawić na modemie aby wymuszał mniejszą prędkość a stabilną niż takie wahania, w Orange mówili, cytat" że to niemożliwe i tak już musi być, a płacić trzeba". Może jakoś można zmusić modem to pracy z wolniejszą prędkością a stabilnie?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

marian1616 pisze:Generalnie mam wyniki na http://www.orange.pl/speedtest.phtml od 0,49 Mb/s do 15 Mb/s ciągle się waha,
Taka już specyfika mobilnego internetu. Nie bez powodu użytkownicy preferują łącza kablowe ponad radiowe.
Obawiam się, że przyczyną huśtawki jest przeciążenie stacji bazowej, gdyż sygnał o mocy -87dBm jest jeszcze dość przyzwoitym i chyba nie on jest przyczyną problemów.
wolałbym jakoś ustawić na modemie aby wymuszał mniejszą prędkość a stabilną niż takie wahania, w Orange mówili, cytat" że to niemożliwe i tak już musi być, a płacić trzeba". Może jakoś można zmusić modem to pracy z wolniejszą prędkością a stabilnie?
Można by wymusić EDGE, ale myślę że stabilne 0,38 Mb/s to nie jest to, o co Ci chodziło ;)
Krzysztof
ODPOWIEDZ