A po co mam to łączyć z routerem ? Jak ten internet tylko nadaje się do użycia na jeden komp ( laptop ). Jak ktoś używa tego aero2 do routera żeby mieć na kilka komputerów to sorki alematek451 pisze:To spróbuj go z jakimś routerem? Powodzenia.

Moderator: Moderatorzy
A po co mam to łączyć z routerem ? Jak ten internet tylko nadaje się do użycia na jeden komp ( laptop ). Jak ktoś używa tego aero2 do routera żeby mieć na kilka komputerów to sorki alematek451 pisze:To spróbuj go z jakimś routerem? Powodzenia.
Tak się składa, że niektórzy mają problem z zasięgiem wewnątrz domu. Umieszcza się wówczas router na poddaszu tak aby kabel do anteny był jak najkrótszy. Nie chodzi tu o podział na kilka komputerów, tylko o to żeby w ogóle można było z tego internetu korzystać.Jak ktoś używa tego aero2 do routera żeby mieć na kilka komputerów to sorki
Żebyś się nie zdziwił, niby dlaczego BDI nie dzielić na kilka komputerów, nie każdy gra online, zasysa niepotrzebne dane, ogląda filmy online czy miliony zdjęć na FB/nk czy innym badziewnym portalu. Komunikatory, e-mail czy VoIP działają prawidłowo.glad pisze:Jak ktoś używa tego aero2 do routera żeby mieć na kilka komputerów to sorki ale
Prawidłowo ma nie działać (jest niezgodny z regulaminem BDI) z takim pietyzmem i gorliwością utrąca się tu dyskusje o dzieleniu Neo poza lokal, to zwróćmy uwagę też na to że w usłudze darmowej też są zasady! E3131 jest tanim, w pełni zgodnym z regulaminem BDI, posiadającym wejście antenowe. Po 1.X nie powinno być problemów z połączeniem na każdym modemie z WCDMA900 (choć sam operator "dmucha na zimne" i zaleca w niektórych przypadkach przełączenie modemu na pasmo 900MHz). Osobiście mam przetestowane 2 modemy podłączone do tej samej stacji-E353, E398. Przy tym pierwszym działa pod Ubuntu-system z czytuje że w roaming Plusa (po 1.X modem łączył ale trwało to dłużej a że nie mam dostępu do sprzętu na co dzień to za pomocą komend AT włączyłem mu działanie w roamingu i łączy się błyskawicznie). Z kolei E398 jest u mnie w domu jako chwilowy power do LTE a zasadniczo do obsługi BDI i z najnowszym firmware MDM9200-1 przy domyślnych ustawieniach działa rewelacyjnie na routerze i bezpośrednio na kompie (Macbook) ale co ciekawe aplikacja MegaFon podaje info że jest połączenie z siecią Aero2-nie jak w przypadku E353 Plus. Teraz jak spadły liście, przed godzinami szczytu to ten net śmiga że aż się nie chce wierzyć że jest to za free (pełny speed, pingi 40-60ms). Gdyby postarali się jeszcze o większe pokrycie terytorium RP.Smoqu pisze:Witam
Otóz Karte Aero dostalem z miesiac temu,dokupilem modem huawei E173-u2
Jeśli chodzi o dostęp do bezpłatnego internetu Aero2 to liczba osób będących w zasięgu jest dość znaczna (przede wszystkim większe miasta), dużo gorzej wychodzi, jeśli popatrzymy na pokrycie kraju zasięgiem, już nie jest tak różowo. BTS-ów Aero2 poza większymi miastami jest bardzo mało, a te z Plusa w większości pracują na takich obszarach w 2G. W takich miejscach nie pomogą nawet anteny kierunkowe - często za duże odległości do BTS-ów, aby korzystać z darmowego Aero2.jarek999 pisze:Gdyby postarali się jeszcze o większe pokrycie terytorium RP.
E169 czy E169G?tao123 pisze:Huawei 169
Masz zaznaczony "Roaming" w zakładce "GPRS/UMTS?tao123 pisze:Korzystam z topnet info
A próbowałeś zmieniać port COM na którym masz komunikację AT?sloniupl pisze: Jakiś pomysł jak to zastosować?
Od 1 października, czyli dnia integracji sieci Aero2 z Plusem, włącz w modemie roaming może pomoże.wallenrod126 pisze:ale od jakiegoś miesiąca-półtora
Przed chwilą wykonałem test na Samsungu NC-10 z wbudowanym modemem i dwoma zainstalowanymi systemami ( Windows XP i Ubuntu 12.10). Na obu systemach łączy bez problemu z tym że na Ubuntu czyta sieć jako Plus-roaming a na XP aplikacja Samsunga z czytuje sieć jako Aero2-roaming. Wg mojej oceny jest to ewidentny błąd apikacji i kulawego systemu Windows (chociaż przy Ubuntu 12.10 czsami jest problem ze wznowieniem połączenia i trzeba zrestartować system). Takich problemów nie ma na Mac OSX i routerach z Open-Wrt GargoylePL by obsy-działa to bdb (zresztą robiłem ponat tygodniowy test 24h/24h AirRouter, E398 i BDI Aero2 nie było ani jednej wpadki). Cóż na OSX nie jest tak łatwo przejść ale jak już musimy się męczyć z Windows to proponuję zainstalować i sprawdzić aplikację MegaFon do obsługi modemu.ja.michal pisze: wina sieci. Aero2 przestawia się jak Plus. Jak jest stacja bazowa z 3G 2100 Plusa i 900 MHz Aero2 to modem próbuje połączyć się w 2100 MHz mimo, że nie ma dostępu z karty Aero2.
Jak modem jest taki uparty, to trzeba go przestawić w tryb tylko umts900, niestety nie w każdym przypadku jest to możliwe.ja.michal pisze:wina sieci. Aero2 przestawia się jak Plus. Jak jest stacja bazowa z 3G 2100 Plusa i 900 MHz Aero2 to modem próbuje połączyć się w 2100 MHz mimo, że nie ma dostępu z karty Aero2.
Tu się mylisz, aplikacja samsunga korzysta z nazwy operatora zapisanej na karcie sim, co jest właściwszym rozwiązaniem. Ubuntu korzysta albo z własnej bazy danych albo tej którą w modemie zapisał producent tegoż.jarek999 pisze:Na obu systemach łączy bez problemu z tym że na Ubuntu czyta sieć jako Plus-roaming a na XP aplikacja Samsunga z czytuje sieć jako Aero2-roaming. Wg mojej oceny jest to ewidentny błąd apikacji i kulawego systemu Windows
nie pomogłowojteks pisze:modemie roaming może pomoże