iPlus60 -> iPlus75

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jakub
Stały użytkownik forum

Re: iPlus60 -> iPlus75

Post autor: Jakub »

Wszedłem na stronę iPlusa zobaczyłem w cenniku, ze pojawił się iPlus 75 co dawało by mi 3GB zamiast 1. Zadzwoniłem, a tu, ze oferta tylko dla tych co przedłużają umowę z nimi. Po co podają tą informację na stronie? Niech napiszą, że tylko dla tych co przedłużają umowę.
Na pewno zrezygnuje z iPlusa za rok.m Bo tyle mi jeszcze zostało :/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jakub pisze:oferta tylko dla tych co przedłużają umowę z nimi.
Dla tych co przedłużają umowę oferta powinna być jeszcze lepsza niż 3GB za 75 zł. Przecież 2 lata płacili abonament i chcą jeszcze płacić.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jakub
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Dla tych co przedłużają umowę oferta powinna być jeszcze lepsza niż 3GB za 75 zł. Przecież 2 lata płacili abonament i chcą jeszcze płacić.
Jest, też jeszcze za 110 zł 8 GB, i chyba 160 zł 13 GB
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jakub pisze:Jest, też jeszcze za 110 zł 8 GB, i chyba 160 zł 13 GB
Ale to wszyskto jest dla nowych użyktownikow co dopiero umowy podpisują. A na przedłużenie to przy okazji wciskają... Czekam aż cyrograf mi sie skończy i jak nie pozwolą na nową taryfe przejść to chyba wypowiedznie im w ramach podziekowania dam.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jakub pisze:Jest, też jeszcze za 110 zł 8 GB, i chyba 160 zł 13 GB
Wiesz oferta przedłużeniowa moim zdaniem powinna być bardziej atrakcyjna niż oferta dla nowych klientów. Zwłaszcza, że mogę mieć Playa. Więc jak mi nie zaproponują czegoś z prawdziwego zdarzenia to raczej nie przedłużą umowy.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

marens pisze:Jak oni nawet nie są w stanie podać przybliżonego terminu upgrade do EDGE.
Plus ma stary sprzęt na stacjach na południu Polski,bez możliwości upgrade'u do EDGE - trzeba by prawie wszystko,co siedzi w kontenerach powymieniać.
To raz.

Dwa,że nie wszędzie EDGE ma sens - np.na stacjach na terenach zalesionych czy górskich - co z tego,że będzie znaczek "E" na wyświetlaczu,jak prędkość z powodu wysokiej stopy błędów (skutkującej przełączeniem na niskie schematy modulacyjne) będzie na poziomie GPRSu,a jeszcze będzie przerywać (w trudnych warunkach czysty GPRS jest lepszy od pseudo EDGE,gdyż urządzenia nie negocjują ciągle schematów modulacyjnych)

A trzy,że może po prostu Plusowi brak zasobów transmisyjnych na danym obszarze,i z pwoodów ekonomicznych nie opłaca mu się rozbudowywać sieci szkieletowej,gdy na rozmowy głosowe starcza pasma ?
Orange ma ten luksus w postaci transmisji po sieci TP.

[ Dodano: 2008-10-22, 18:54 ]
marens pisze:Jeszcze co do prędkości EDGE, to zauważyłem że w GSM zasięg ma znaczenie. Przy jednej, dwóch kreskach nie ma co liczyć na transfery na poziomie 100-200kbps.
Tak samo jak w każdej cyfrowej technologii radiowej,liczy się przede wszystkim stopa błędów.
Zwykle im słabszy sygnał,tym BER wyższy,ale nie zawsze - możesz mieć np. -65 dBm przez trudny teren czy drzewa,wysoki BER i kiepskie,urywane transfery,albo -90 dBm w LOS i 230 kbit/s
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Patryk_ pisze:Plus ma stary sprzęt na stacjach na południu Polski,bez możliwości upgrade'u do EDGE - trzeba by prawie wszystko,co siedzi w kontenerach powymieniać.
To raz.
Ze względów ekonomicznych tego nie zrobią
Patryk_ pisze:prędkość z powodu wysokiej stopy błędów (skutkującej przełączeniem na niskie schematy modulacyjne) będzie na poziomie GPRSu
Ale będzie np. 64kbps, co jest bardzo szybko w porównaniu z np 28kbps (sprawdzone na własnej skórze). Dla mnie różnica między 28kbps a 64kbps jest ogromna.

Tak na marginesie zastanawiam się, czy to są jakieś jaja, czy prezent od Orange dla marensa jako nowego klienta?

ObrazekObrazek

To by znaczyło przeskok z GPRS Plusa na HSDPA Orange...na działce (w moim przypadku UMTS, nie mam telefonu z HSDPA)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

marens pisze: Ze względów ekonomicznych tego nie zrobią
Niestety.
Wymieniają tylko sypiące się stacje.

[ Dodano: 2008-10-22, 21:54 ]
marens pisze:Ale będzie np. 64kbps
Nie więcej niż 45 kbps (tyle max.wyciąga się w modulacji GMSK,czyli na GPRSie albo na słabym edziu u polskich opów przy czterech szczelinach czasowych na wyłączność dla jednego usera).
I w takiej sytuacji lepszy jest czysty GPRS,bo przy EDGE masz wtedy urywany transfer (mówi się,że EDGE "przerywa") - dlaczego ?
Ano dlatego,że BTS i Twój terminal co chwilę próbują negocjować wyższą modulację,co się oczywiście nie udaje,i transfer siada.

Poza tym pamiętaj jeszcze o jednym - gdy stacja jest zawalona rozmowami,w timeslocie zarezerwowanym na transmisję danych muszą się gnieździć wszyscy użytkownicy data.
W przypadku,gdy wszyscy mają super warunki na linku radiowym,w tym timeslocie stosuje się najwyższą modulację EDGE,co daje 57 kbit/s dzielone na wszystkich userów.
Ale wystarczy,że jeden tylko user będzie miał słaby sygnał z wysoką stopą błędów,a transmisja do wszystkich idzie w takiej modulacji,która jest akceptowalna dla tego "najsłabszego" usera.
Czyli wtedy zostaje np. 12 kbit dzielone na wszystkich !
Dlatego EDGE nie zawsze działa,jak wydaje się,że powinno działać.

[ Dodano: 2008-10-22, 21:55 ]
marens pisze:Tak na marginesie zastanawiam się, czy to są jakieś jaja, czy prezent od
Orange dla marensa jako nowego klienta?
3G w Kłodzku ? No,ładnie,nie powiem :ok:
marens
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:Nie więcej niż 45 kbps
Czyli 42kbps na GPRS w Plusie to było super.
Patryk_ pisze:Dlatego EDGE nie zawsze działa,jak wydaje się,że powinno działać.
Dzięki za wyjaśnienie, daje "pomógł" pomimo, że wątek jest o czymś innym. Nie wiedziałem wcześniej jak to dokładnie wygląda.
Patryk_ pisze:Czyli wtedy zostaje np. 12 kbit dzielone na wszystkich !
Przy takim transferze dajesz sobie spokój z siedzeniem w internecie.
Chyba, że chcesz pogadać na GG. Jednak nigdy nie spotkałem się z takim "hardcorowym" transferem. Podejrzewam, że wtedy wyłączyłbym laptopa i dał sobie spokój z siedzeniem na bez-kabli ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Patryk_ pisze:Wymieniają tylko sypiące się stacje.
Jak z kratownic to może ktoś na złom zwędzi i szybciej będzie BTS z 3G. :rotfl:
marens pisze:Przy takim transferze dajesz sobie spokój z siedzeniem w internecie.
marens, co chcesz. Ja ostatnio zrobiłem przelew, zakupy na eBayu, zapłatę przez PayPal na takim łączu. :hyhy:
Patryk_ pisze:Ale wystarczy,że jeden tylko user będzie miał słaby sygnał z wysoką stopą błędów,a transmisja do wszystkich idzie w takiej modulacji,która jest akceptowalna dla tego "najsłabszego" usera.
Chociaż BTSy są uczciwe. :hyhy:
marens
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze: [...]
Chociaż BTSy są uczciwe. :hyhy:
Można to do WiFi porównać.
Ostatnio zmieniony 2008-10-23, 08:32 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jakub
Stały użytkownik forum

Niestety oni zainteresują się tobą gdy ci się będzie umowa kończyła.
Ja na pewno zrezygnuje z iPlusa.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Jakub pisze:Niestety oni zainteresują się tobą gdy ci się będzie umowa kończyła.
Wszyscy tacy są bez wyjątku. :hyhy:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Jakub pisze:Niestety oni zainteresują się tobą gdy ci się będzie umowa kończyła.
A ja mam wrażenie, że oni dalej mine mają w "głębokim poważaniu", chyba mnie do złego grona klijentow zaszuflatkowali (do tych co innego neta mieć nie mogą) i myślą, że sie sianem co mi wciskają zadowole. A play kusi, żeby juz wreszcie p4 wykorzystało to pozwolenie na nadajnik, bo jak do domu pojade to też by mi sie net przydał.
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

krystianb pisze:A ja mam wrażenie, że oni dalej mine mają w "głębokim poważaniu"
Stracą trochę klientów, mnie osób z nimi przedłuży umowy to może się obudzą. W sumie jest to dla nich tak czy siak zarobek. Nadajniki stoją więc będą chcieli je wykorzystać dla takich usług jak internet. Widać, że oferta Play troszkę już swoje zrobiła a gdy rozbudują swoją sieć to inni będą musieli dogonić Play jeśli chodzi o ceny internetu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Boras pisze:Widać, że oferta Play troszkę już swoje zrobiła a gdy rozbudują swoją sieć to inni będą musieli dogonić Play jeśli chodzi o ceny internetu.
Ale to potrwa pewnie coś koło roku, albo nawet dłużej. A puki co trzeba czekać.
Awatar użytkownika
wlodus

Post autor: wlodus »

Co do zmiany to może ja napiszę jak to było u mnie.
Nowa taryfa iplusa weszła 15 września, 10 września byłem na szkoleniu z nowych taryf no i się ucieszyłem, że będzie ta 75 to sobie zmienię.
15 września sprawdzam u siebie w salonie, ale nie mam możliwości zmiany.
Dzwonię za chwilę do biura obsługi, przez 15 min nikt nie jest mi w stanie odpowiedzieć na to czy da się zmieni i jak to zrobić (ale no nie dziwię się nowa promocja itd.)
Dzwonię 2 dni później, uzyskuje informację, że na razie nie ma takiej technicznej możliwości, ale poproszono mnie abym napisał prośbę o zmianę taryfy w formie reklamacji i tak robię.
W reklamacji dokładnie piszę, że proszę o zmianę na abonament iplus 75 z limitem 3 gb.
W odpowiedzi dostaję info, że w odpowiedzi na pana pismo zmieniamy panu taryfę na iplus 110.
Myślałem, że mnie coś za chwilę trafi...
Po wielkich bojach i trudach udało sie to cofnąc ale coś na ku**iłem to moje.
W międzyczasie już się dowiedziałem, że nie można zmienić. I cóż tak to wygląda.
Więc moi drodzy czytajcie uważnie co wam dział reklamacji odpisuje i jak dzwonicie to proście 3 razy aby ten ktoś potwierdził co robi
:)

Jeżeli chodzi o samą zmianę to w regulaminie promocji jest napisane:
Abonent, który zawarł Umowę w Promocji może w okresie 24 miesięcy od dnia aktywacji karty SIM zmienić wybrany promocyjny
plan cenowy wyłącznie na inny promocyjny plan cenowy, o którym mowa w § 2 pkt.2 z wyższą opłatą abonamentową.

No ale niestety taki zapis regulaminu powoduję, że osoby które już maja iplusa są oburzone, problem nie robi się w momencie gdy mamy 60 tylko 110 bo 4 gb więcej piechotą nie chodzi.

Ł.
Ostatnio zmieniony 2008-11-29, 13:53 przez wlodus, łącznie zmieniany 1 raz.
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

wlodus pisze:w reklamacji dokładnie piszę, że proszę o zmianę na abonament iplus 75 z limitem 3 gb.
w odpowiedzi dostaję info, że w odpowiedzi na pana pismo zmieniamy panu taryfę na iplus 11
W takim wypadku to im chyba można wypowiedzieć umowe i to w trybie natychmiastowym, ze tak sobie bez zgody użytkownika zmienili taryfe na droższą niż ktoś chciał.

A jeśli chodzi o samą zmiane to mnie teraz juz żaden regulamin promocji (2 lata cyrografu mineły) nie obowiązuje mam dostepne wszysktie taryfy głosowe... oprócz jednej a własciwie dwóch iplusa 75 i nowego iplusa 110 (bo to jest chyba pewne, że w 110 będzie 4gb)
Awatar użytkownika
wlodus

krystianb pisze:A jeśli chodzi o samą zmiane to mnie teraz juz żaden regulamin promocji (2 lata cyrografu mineły) nie obowiązuje mam dostepne wszysktie taryfy głosowe... oprócz jednej a własciwie dwóch iplusa 75 i nowego iplusa 110 (bo to jest chyba pewne, że w 110 będzie 4gb)
To może zastanów się nad opcją bez modemu?
12 msc i te nowe abonamenty z rabatem 25 % przez cały okres umowy.
Więc za 75 wychodzi 56,25...
W sumie się opłaca, ale jak to ująłeś cyrograf jest :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

wlodus pisze:to może zastanów się nad opcją bez modemu?
Zastanawiałem sie, we wrzesniu dawali mi 2gb za 60zl :rotfl: powstrzumując nerwy podziekowałem, przyszedł listopad zajechałęm do swojego domku a tu play mi nodeB postawił i rozwiązał mój problem. Jak byłem wypowiedzenie składać to mi proponowali te 3gb za 60zl buhahahaaa (tu gdzie mieszkam w wawie plus w szycie chodzi gorzej od playa) A w drugim miejscu gdzie z neta od świeta(czyt wakacji) plus ma tylko egde :rotfl: A btsik playa puściutki i tak mu zostanie, miasto radiowka opanowała.
Awatar użytkownika
wlodus

No i wszystko jasne :)
Ale no niestety "oferty" przedłużeniowe :)
Jakie oferty?????
Szkoda tylko, że PLAY nie wszędzie działa, bo jakby tak było to i inni operatorzy już dawno by zrobili coś podobnego.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

wlodus pisze:Szkoda tylko, że PLAY nie wszędzie działa, bo jakby tak było to i inni operatorzy już dawno by zrobili coś podobnego.
Orange juz od wakacji daje 8GB za 60zl i modem za 1zl na przedłużenie(24m) lub samo 8gb na 12m (jak bym dostał coś takieog to pewnie bym został), a reszta operatorow obudzi sie jak sie zoierntuje, ze połowa klijentów im spi.......
Ostatnio zmieniony 2008-11-29, 14:20 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wlodus pisze:Więc za 75 wychodzi 56,25...
Bardzo się opłaca. Jak się nie zmienia modemu to przecież jest to bardziej atrakcyjne niż stare oferty przedłużeniowe z podwojonym limitem. Wtedy za 60zł masz 2GB :)
Ostatnio zmieniony 2008-11-29, 16:25 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Bardzo się opłaca.
YaHooo gadasz tak jak byś w plusie pracował, opłaca sie tylko tym co innego wyjścia nie mają... a nowe "wyjście" w coraz wiekszych dziurach nodeB stawia... są też inne wyjścia...
marens
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze: a nowe "wyjście" w coraz wiekszych dziurach nodeB stawia... są też inne wyjścia...
To "wyjście" daje 10GB za 45zł bez modemu.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

marens pisze:To "wyjście" daje 10GB za 45zł bez modemu.
Żeby się tylko nie rozmyślili tak jak z ofertą dla stałych abonentow :hyhy: (Odpukać w nieekranowane)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:opłaca sie tylko tym co innego wyjścia nie mają...
Właśnie u mnie w Białymstoku Plus ma najlepszy internet. Stabilny, największe prędkości itp. (Era, Orange wypadają nieco lepiej niż Play). Play niestety wypada blado. Mało kiedy wyciąga się 1mb. Najczęściej jest coś koło 600kb/s. Podczas gdy w Plusie mam zawsze ponad 2mb/s. A Play będzie się jeszcze zapychał coraz bardziej. Dlatego z mojego punktu widzenia jest to korzystna oferta.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Dlatego z mojego punktu widzenia jest to korzystna oferta.
Ja plusa z każdym dniem bardziej nienawidze, zostało ich jeszcze 17, jak wcześniej nie pękne i playa nie polece. W szyczie to nawet 32kb/s po limicie nie idzie, tylko mniej wiecej 50% czasu to są przerwy w transmisji.
Awatar użytkownika
wlodus

No niestety tak to jest :)
nie wszystkim pasuję dany operator czy firma.
Ale na szczęście mamy wybór i z tego się cieszmy.
Może się okazać wkurzające to jak są traktowani czasem ludzie przedłużający umowę, ale...
Cóż życie, jak nie PLUS to PLAY, jak nie PLAY to Irlandia :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:W szyczie to nawet 32kb/s po limicie nie idzie, tylko mniej wiecej 50% czasu to są przerwy w transmisji.
No widzisz ja po limicie mam stabilne 32kb/s. Zatem prawdę mówi wlodus :)
ODPOWIEDZ