Witam!
Akurat tak się składa, że wczoraj jechałem z Bełchatowa do Piotrkowa

Mogę potwierdzić to co kolega
michał pisze - na CAŁEJ trasie pomiędzy tymi miastami jest zasięg Playa! Podobnie pomiędzy Piotrkowem i Tomaszowem. Mało tego - jadąc samochodem stronki ładowały się w ruchu i to w połowie drogi pomiędzy miastami. Oni muszą bardzo wysoko anteny wieszać. Co ciekawe w przypadku Piotrkowa siedziałem cały szas na jednym node B (tylko sektory się zmieniały), a jechałem od Bełchatowa, wjechałem do miasta i wyjechałem dalej w stronę Warszawy (chciałem sprawdzić czy jest zasięg na Słowackiego, nie jechałem obwodnicą). Tomaszów też 1 node B, Bełchatów 2. W Piotrkowie anteny wiszą chyba na tym wysokim kominie. A np. jadąc w stronę Częstochowy zasięg jest aż za Wolę Krzysztoporską.
Ja mieszkam ponad 20 km od Skierniewic, gdzie mam najbliższą stację Playa. W domu znalazłem miejsce, gdzie mam 1-3 kreski zasięgu. O dziwo to działa i chodzi dość stabilnie! Aż sam nie wierzyłem

Jak zasysałem plik 20 MB ok. godz. 17 to wyszło mi średnio 45 KB/s. Teraz o tej porze dsl.cz pokazał w dowlinku 569 kb/s, w uplinku 54 kb/s. speedtest nawet 734 kb/s i 57 kb/s. Jak dla mnie REWELACJA, zwłaszcza biorąc pod uwagę ogromną jak na UMTS odległość. Wszystkie testy na E51.
Teraz myślę nad jakimś modemem lub telefonem i anteną zewnętrzną.
[ Dodano: 2008-11-02, 04:02 ]
Ufo atakuje pisze:A ile kilometrów do stacji?
Z tego zaznaczonego miejsca do Bełchatowa będzie z 10 km albo i więcej.
Powiedz mi
Ufo atakuje - Ty chyba lutowałeś kiedyś antenę do Nokii 6630? Nie mogę coś tego znaleźć... Ale nie wiem, bo 6630 nie ma HSDPA. Właśnie jaki jest najtańszy tel. z HSDPA?
[ Dodano: 2008-11-02, 04:42 ]
Ok, znalazłem - to konektor, a coś mi się kojarzyło, że kabelek był lutowany