[NEWS] Play Online Prepaid

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: [NEWS] Play Online Prepaid

Post autor: krystianb »

yagi pisze: jesli pozwolenie jest od kwietnia to ta stacja juz raczej pracuje
1. Października jeszcze nie pracowała. Potem nie sprawdzałem. Współrzedne sie w miare zgadzają pare sekund róznicy, adres też sie zgadza, a data ważności pozwolenia: 2018-04-30, wiec wydane chyba w kwietniu. Niestety miasteczko niewielkie koło 15k ludzi, i chyba jednak sobie na zapas wyrobili...
A z tym, że play sie szybko uwija to widziałem pozwolenia z mają działające jak wracałem do domu, ale to w coś mniej wiecej 2x wiekszym mieście.

W weekend będe w u "siebie" to sprawdze i powiem czy sie coś zmieniło...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
michał
Stały użytkownik forum

Post autor: michał »

Ja na Wszystkich Świętych będę na wsi (między Piotrkowem Tryb. a Bełchatowem). Play ma tam 3G z własnych nadajników, więc jeśli wystarczy być w zasięgu macierzystym 3G Play'a by korzystać z jego internetu to powinno działać. Oj to by była bardzo miła niespodzianka. Oczywiście dam znać na forum, bo jeśli internet tam będzie to to będzie duża nadzieja dla tych, którzy znajdują się nawet ponad 10 km od stacji Playa (często poza miastem na wsi gdzie kabel nie dochodzi).
Swoją drogą te mapki Play'a w odróżnieniu od "świętej trójcy" są niedokładne na korzyść potencjalnych klientów, bo często na mapie niby nie ma zasięgu, a w realu okazuje się, że jest i można cieszyć się internetem w Play.

Pozdro for ALL
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Z tego co obserwuję to Play ma w wielu miejscach w Polsce nieoficjalnie zasięg, który nie jest zaznaczony na mapce. Byłem 2 tygodnie temu w Polsce i w Nysie poza Era i Orange zasięg UMTS miał również Play co na mapce tego operatora zaznaczone nie jest.
A co do tego, że w odległości 10KM można jeszcze odbierać zasięg UMTS od Node B to zależy to przed wszystkim od terenu i ilości przeszkód na drodze przesyłu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

SQ08 pisze:A co do tego, że w odległości 10KM można jeszcze odbierać zasięg UMTS od Node B
Ale nie zawsze się można z takiej odległości zalogować do nodeB. Poza tym jak będzie sieć przeciążona to będzie wyrzucać tych użytkowników co są daleko. Więc i tak nic to nie daje za bardzo.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

michał pisze:bo często na mapie niby nie ma zasięgu, a w realu okazuje się, że jest
Ja powiem tylko tyle, ta mapa to ma juz brode do ziemi... Już miesiąc temu w całym Sierpcu był zasieg play, a na mapie i dziś nie ma...
ejanek
Użytkownik forum

Post autor: ejanek »

Odnośnie zrywania połączeń. Ciągnę pliki [ internet download manager ]
jak mi przerywa to wznawiam i nie tracę danych
janek
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ejanek pisze:jak mi przerywa to wznawiam i nie tracę danych
Ciekawe jak to zrobisz na Rapidshare w wersji free??
Adamusek xD
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Adamusek xD »

krystianb pisze:data ważności pozwolenia: 2018-04-30
U mnie podobnie :( w LW i Bartoszycach P4 czerwiec 2018 a Orange w maju 2018 w Bartoszycach :cry:
ejanek
Użytkownik forum

Post autor: ejanek »

Na rapidzie mam premium
Przydałby się taki programik co by rozłączał połączenie jak prędkość spadnie poniżej jakiejś wartości na ileś sekund a potem automatycznie wznawiał.
Nie trzeba by siedzieć przy kompie :]
Ja używam topnetinfo ale tam niema tego a szkodz
Ostatnio zmieniony 2008-10-30, 17:04 przez ejanek, łącznie zmieniany 1 raz.
janek
Awatar użytkownika
michał
Stały użytkownik forum

michał pisze:Ja na Wszystkich Świętych będę na wsi (między Piotrkowem Tryb. a Bełchatowem). Play ma tam 3G z własnych nadajników, więc jeśli wystarczy być w zasięgu macierzystym 3G Play'a by korzystać z jego internetu to powinno działać. Oj to by była bardzo miła niespodzianka. Oczywiście dam znać na forum, bo jeśli internet tam będzie to to będzie duża nadzieja dla tych, którzy znajdują się nawet ponad 10 km od stacji Playa (często poza miastem na wsi gdzie kabel nie dochodzi). Swoją drogą te mapki Play'a w odróżnieniu od "świętej trójcy" są niedokładne na korzyść potencjalnych klientów, bo często na mapie niby nie ma zasięgu, a w realu okazuje się, że jest i można cieszyć się internetem w Play.
no więc jestem i oto moja relacja:
moja lokalizacja:
Obrazek

zdjęcia telefonu:
Obrazek

Obrazek

kilka testów:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Internet chodził całkiem przyjemnie, jak już złapał to trzymał sygnał, nawet przy takiej sobie pogodzie. Wiadomo pingi i upload był nie za specjalny, ale sama odpowiedź w porównaniu do gprs, nie ma co porównywać. Download-jak widać hsdpa był, o czym też świadczy znaczek 3,5G na telefonie. Niestety cały zestaw: odbiór internetu i dalej do laptopa przez wifi jest tak prądożerny, że nawet pod ładowarką telefon padł.
Po zamianie telefonu na modem plus antena zewnętrzna i spokojnie i komfortowo można korzystać z Play online. Tak więc polecam najpierw sprawdzić osobiście czy net działa, mapką można się kierować orientacyjnie chociaż też z dużym dystansem (w Bełchatowie stoi wieża Playa a na mapie ani dudu).
To by bylo tyle, w razie jakichś pytań jak tylko będę mógł to odpowiem.

Pozdro for ALL
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

A ile kilometrów do stacji?
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: 3G_ »

Witam!
Akurat tak się składa, że wczoraj jechałem z Bełchatowa do Piotrkowa :) Mogę potwierdzić to co kolega michał pisze - na CAŁEJ trasie pomiędzy tymi miastami jest zasięg Playa! Podobnie pomiędzy Piotrkowem i Tomaszowem. Mało tego - jadąc samochodem stronki ładowały się w ruchu i to w połowie drogi pomiędzy miastami. Oni muszą bardzo wysoko anteny wieszać. Co ciekawe w przypadku Piotrkowa siedziałem cały szas na jednym node B (tylko sektory się zmieniały), a jechałem od Bełchatowa, wjechałem do miasta i wyjechałem dalej w stronę Warszawy (chciałem sprawdzić czy jest zasięg na Słowackiego, nie jechałem obwodnicą). Tomaszów też 1 node B, Bełchatów 2. W Piotrkowie anteny wiszą chyba na tym wysokim kominie. A np. jadąc w stronę Częstochowy zasięg jest aż za Wolę Krzysztoporską.

Ja mieszkam ponad 20 km od Skierniewic, gdzie mam najbliższą stację Playa. W domu znalazłem miejsce, gdzie mam 1-3 kreski zasięgu. O dziwo to działa i chodzi dość stabilnie! Aż sam nie wierzyłem :) Jak zasysałem plik 20 MB ok. godz. 17 to wyszło mi średnio 45 KB/s. Teraz o tej porze dsl.cz pokazał w dowlinku 569 kb/s, w uplinku 54 kb/s. speedtest nawet 734 kb/s i 57 kb/s. Jak dla mnie REWELACJA, zwłaszcza biorąc pod uwagę ogromną jak na UMTS odległość. Wszystkie testy na E51.
Teraz myślę nad jakimś modemem lub telefonem i anteną zewnętrzną.

[ Dodano: 2008-11-02, 04:02 ]
Ufo atakuje pisze:A ile kilometrów do stacji?
Z tego zaznaczonego miejsca do Bełchatowa będzie z 10 km albo i więcej.

Powiedz mi Ufo atakuje - Ty chyba lutowałeś kiedyś antenę do Nokii 6630? Nie mogę coś tego znaleźć... Ale nie wiem, bo 6630 nie ma HSDPA. Właśnie jaki jest najtańszy tel. z HSDPA?

[ Dodano: 2008-11-02, 04:42 ]
Ok, znalazłem - to konektor, a coś mi się kojarzyło, że kabelek był lutowany :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ŁW pisze:Właśnie jaki jest najtańszy tel. z HSDPA?
http://www.gsmarena.com/results.php3?sN ... sFreeText= :rotfl:
andrzejxxl0
Użytkownik forum

Post autor: andrzejxxl0 »

Nie wiem,czy ten jest najtańszy,ale Sony Ericsson W910 ma Hsdpa. Na Allegro widziałem takie,po jakieś 5 stówek.
Ostatnio zmieniony 2008-11-02, 09:47 przez andrzejxxl0, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

ŁW pisze:wczoraj jechałem z Bełchatowa do Piotrkowa :) Mogę potwierdzić to co kolega michał pisze - na CAŁEJ trasie pomiędzy tymi miastami jest zasięg Playa! Podobnie pomiędzy Piotrkowem i Tomaszowem.
Więc jak widać Play staje się coraz bardziej mobilny.
faridrox
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: faridrox »

Ja sam mam samsung z630 i łapie mi hspd z 10 km . Na allegro mozna go dorwac za 250 zł z tym, ze jest to tylko 1.8 mb, ale w play to i tak bez znaczenia :D
Ostatnio zmieniony 2008-11-02, 13:00 przez faridrox, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

faridrox pisze:Ja sam mam samsung z630 i łapie mi hspd z 10 km
A te połączenie jest stabilne? Czy tylko wykrywa Ci sieć i nie możesz się nawet zalogować?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
faridrox
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: faridrox »

w 100% stabilne tylko telefon musze na monitorze poloyzc zeby byly 2 kreski.
W kazdym razie transfer na poziomie 120 kb/s jest zadowalajacy.
Pozniej popinguje i dam jakies speedtesty.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Właśnie co jest dla mnie dziwne ten mój net też jest stabilny. Bardziej stabilny chyba nawet niż to co miałem do tej pory czyli Simdata po EDGE'u. Wieczorami to była masakra. Ale w Erze i Orange było to samo.

Co do sprzętu, to tak myślę, że nie muszę w sumie mieć HSDPA - goły UMTS też będzie ok. Sprawdzona 6630 byłaby chyba niezłym rozwiązaniem. Ale najlepszy byłby chyba Option Icon + antena, ale cena sprzętu jest wysoka niestety.
Awatar użytkownika
michał
Stały użytkownik forum

Na stronie UKE Play ma trzy pozwolenia na stacje w Piotrkowie i jedno w Bełchatowie. Wynika z tego, że w Bełchatowie jest jedna stacja (ul. Fabryczna), a w Piotrkowie max. 3. Ile to <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font>, bo nic tam nie ma o tym czy node już stoi.

Tak sobie myślę, że dobrzeby było zrobić jakąś osobną mapkę z zasięgiem Play i wprowadzać potwierdzone lokalizacje gdzie zasięg faktycznie jest, bo w punktach Play nawet nie wiedzą co mają.
Jak się raz pytałem (ok. 1,5 miesiąca temu) to mi powiedział, że sprawdzał i jak tylko wyjedzie za Piotrków to nie ma internetu. A już wtedy ja miałem na tej trasie 3G w Play (żaden inny operator u mnie na wsi nie ma 3G). Jak im powiem, że internet chodzi kilkanaście km od Piotrkowa to chyba, każą mi iść do doktora :D
Ilu oni potencjalnych klientów tracą przez to nidoinformowanie i brak aktualnych mapek. Sam im min. dwóch klientów nakręcę we mzurkach (wieś obok), gdzie zasięg jest bez dodatkowych anten (wszystkie kreski).

Jak w tym tempie będą rozwijać swój zasięg to za jakiś czas nie pozostanie nic innego jak powiedzieć "So let's Play" :hyhy:
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Czy w starterze "Play Online na kartę" jest karta USIM czy SIM?
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Wiem, że wg UKE są 3 stacje w Piotrkowie. Ja chciałem tylko powiedzieć, że bardzo dlugo siedziałem na jednej i pokrywa ona duży obszar. Może być coś na południu miasta jeszcze. W Bełchatowie na bank widziałem dwa różne CID-y.
A w salonach oni nic nie wiedzą, nie ma co pytać.
Nie wiem czy mam SIM czy USIM, jak mam to poznać?
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:Czy w starterze "Play Online na kartę" jest karta USIM czy SIM?

Wiadomo że USIM, przecież Play to sieć operająca się na UMTS, więc innych kart raczej nie mogłoby tam być.
Ostatnio zmieniony 2008-11-02, 17:16 przez SQ08, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

SQ08 w Erze nie ma USIM, w Plusie z tego co wiem tez nie. Przez jakis czas byly w Orange. Play z tego co wiem stosuje USIM. Najlepszym testerem jest telefon NEC :rotfl:
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

SQ08, z tych usim (3gsim) Orange chyba też zrezygnowało. :)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

yagi pisze:Najlepszym testerem jest telefon NEC
Akurat w tym celu zadałem to pytanie - żeby upewnić się czy warto kupić NEC jako modem do Play Online. I tak oto kółko się zamyka... haha
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

SQ08 pisze:przecież Play to sieć operająca się na UMTS, więc innych kart raczej nie mogłoby tam być.
A czemuż to? Ja mam kartę SimPlusa sprzed 5 lat, a 3g działa na niej ładnie :)
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Hmm jak widać to co kraj to inny obyczaj. Tutaj np; żadna karta SIM nie wejdzie do sieci UMTS musi być USIM a osoby które chcą z UMTS korzystać mogą bezpłatnie wymienić starą kartę SIM na USIM, aczkolwiek odsetek ten jest mały bo wiele osób w Niemczech ma już nowe karty USIM, swoją drogą ciekawe dlaczego niemieccy operatorzy tak konfigurują sieci.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Doczytałem, na wikipedii, że karty z modułem USIM mogą przechowywać więcej wpisów książki telefonicznej niż karty z modułem SIM. Dla SIM jest to najwyżej 255 wpisów. Stąd pomysł żeby zidentyfikować kartę z modułem USIM po ilości dostępnych wpisów książki telefonicznej.
Komendą AT w terminalu: AT+CPBS?
W przypadku karty z modułem SIM (SimPlus) dostałem odpowiedź:
+CPBS: "SM",27,200
co oznacza że na nośniku "SM" wykorzystano 27 wpisów z 200 możliwych.

Proszę użytkowników Play Online na kartę o przeprowadzenie takiego testu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr niektóre modemy (np. Huawei e630) obsługują komendę AT^CARDMODE:
This command is used to identify the type of SIM card being used
Returned parameters:
0 - unknown,
1 - SIM
2 - USIM
Zablokowany