[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji - 2009.04-2011.06
Moderator: Moderatorzy
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji - 2009.04-2011.06
Hej no to pora na sen. Dzięki i dobranoc. 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Coś w tym jestbob pisze:Hej no to pora na sen.

Miłych snówbob pisze:Dzięki i dobranoc.

Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ten przypadek jest dość powtarzalny, chociaż w różnym stopniu.janek222 pisze:Jest komenda AT+CIMI podająca w moim przypadku kod operatora z fragmentami SN karty SIM (to pewnie przypadek) i czymś jeszcze.
Mam ze sobą 4 karty sim: Orange, Play, GG oraz chorwackiego VIP.
W Orange zgadzało mi się 8 cyfr, w VIP-ie 3 cyfry, w Play - 2 cyfry, a w GG ani jedna.
Mam ze sobą 2 modemy: Option GlobeTrotter oraz Huawei E160G. Oba rozpoznawały mi te same numery IMSI w poszczególnych kartach.AT+CIMI zwraza kod IMSI zapisany na karcie SIM ale co to za kod to jeszcze nie wiem.
Na stronie http://www.numberingplans.com/?page=analysis&sub=imsinr sprawdziłem wszystkie 4 kody otrzymane komendą AT+CIMI i wszyscy czterej operatorzy zostali rozpoznani poprawnie.
W przypadku komendy AT+CGSN, modem Option GT zwracał zarówno IMEI jak i S/N, natomiast Huawei - tylko IMEI.
Krzysztof
-
Chris-Kr dzięki za testy.
Przyjmuję tak jak wcześniej "AT+CIMI daje IMSI - unikalny numer przypisany do każdej karty SIM" - informacja w miarę pewna. To że nie jest to dokładnie numer seryjny karty to moim zdaniem ma już małe znaczenie przy tym wykorzystaniu.
Przyjmuję tak jak wcześniej "AT+CIMI daje IMSI - unikalny numer przypisany do każdej karty SIM" - informacja w miarę pewna. To że nie jest to dokładnie numer seryjny karty to moim zdaniem ma już małe znaczenie przy tym wykorzystaniu.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Do pobrania ręcznego wersja do testów (3.37k test): http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Zmiany:
1. Dodano Ustawienia -> Autoconnect i Inne -> Twórz statystyki dla każdej karty SIM osobno
Działa dopiero po ponownym uruchomieniu programu, jeżeli dane zostały poprawnie odczytane z karty SIM to w oknie głównym programu zamiast "Połączenie i transfer" pokaże się np: "Połączenie i transfer z 29008519464971467".
2. W polach edycji nie powinien już "uciekać" kursor.
3. W oknie SMS pojawił się na dole przycisk "Zamknij".
4. Dodano Ustawienia -> AT i PIN -> Zainicjuj modem podczas uruchamiania programu...
Funkcja dedykowana dla modemów Merlin firmy Novatell. Wymagana jest komunikacja AT podczas uruchamiania programu. Dodatkowo powinno się ustawić Ustawienia -> Autoconnect i Inne -> Opóźnienie otwarcia programu ze względu na długi czas startu tych modemów.
5. Zmieniono kolejność aktywności okienek w Ustawienia -> Okres rozliczeniowy -> Łatwe wprowadzanie (ma znaczenie przy używaniu klawisza Tab).
6. Na pewno jeszcze o czymś zapomniałem.
PS. Dzięki wszystkim za sugestie.
[ Dodano: 2009-07-03, 02:14 ]
Jak się najedzie kursorem myszy w oknie głównym programu na transfer w wybranym okresie to pokazuje się w "dymku" osobno "Odebrano", "Wysłano".
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-07-03, 07:44 ]
Plik wrzuciłem także na nasz serwer.
Zmiany:
1. Dodano Ustawienia -> Autoconnect i Inne -> Twórz statystyki dla każdej karty SIM osobno
Działa dopiero po ponownym uruchomieniu programu, jeżeli dane zostały poprawnie odczytane z karty SIM to w oknie głównym programu zamiast "Połączenie i transfer" pokaże się np: "Połączenie i transfer z 29008519464971467".
2. W polach edycji nie powinien już "uciekać" kursor.
3. W oknie SMS pojawił się na dole przycisk "Zamknij".
4. Dodano Ustawienia -> AT i PIN -> Zainicjuj modem podczas uruchamiania programu...
Funkcja dedykowana dla modemów Merlin firmy Novatell. Wymagana jest komunikacja AT podczas uruchamiania programu. Dodatkowo powinno się ustawić Ustawienia -> Autoconnect i Inne -> Opóźnienie otwarcia programu ze względu na długi czas startu tych modemów.
5. Zmieniono kolejność aktywności okienek w Ustawienia -> Okres rozliczeniowy -> Łatwe wprowadzanie (ma znaczenie przy używaniu klawisza Tab).
6. Na pewno jeszcze o czymś zapomniałem.
PS. Dzięki wszystkim za sugestie.
[ Dodano: 2009-07-03, 02:14 ]
Jak się najedzie kursorem myszy w oknie głównym programu na transfer w wybranym okresie to pokazuje się w "dymku" osobno "Odebrano", "Wysłano".
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-07-03, 07:44 ]
Plik wrzuciłem także na nasz serwer.
Pozdrawiam
Janek
Janek
- plum
- Stały użytkownik forum
Modem ZTE MF626
Play Online
Moc sygnału: -77dBm, 40%, CSQ 18
Play Online
-
- ### BAN ###
O przyda się na pewnojanek222 pisze:Jak się najedzie kursorem myszy w oknie głównym programu na transfer w wybranym okresie to pokazuje się w "dymku" osobno "Odebrano", "Wysłano".

[ Dodano: 2009-07-04, 09:17 ]
janek222, kiedy wyjdzie finalna wersja 3.37

-
Spróbuj ustawić w oknie USSD "Huawei e160 i niektóre nowsze..." Jak nie pomoże to daj znać a postaram się coś wymyślić.plum pisze:To ja chciałem przez USSD sprawdzić stan konta w PlayOnline i
Jak do poniedziałku nikt nie zgłosi żadnych większych problemów to planowana jest na poniedziałek.przemox.1 pisze:kiedy wyjdzie finalna wersja 3.37
Pozdrawiam
Janek
Janek
- plum
- Stały użytkownik forum
Już zmieniałem i nic to nie daje tzn.inne okienko wyskakuje:

Mów co jeszcze podać,jakieś dane itd. to bede tu pisal.
I przydałoby się żeby określać od kiedy do kiedy jest Dzień Dzisiejszy bo program chyba liczy od godziny 24 w nocy ...
Czyli np. od 9 rano do 2 w nocy,bo tak to włanczam kompa o 9 rano a juz mam nabite MB z nocki
[te po 24 godzinie]
Mów co jeszcze podać,jakieś dane itd. to bede tu pisal.
I przydałoby się żeby określać od kiedy do kiedy jest Dzień Dzisiejszy bo program chyba liczy od godziny 24 w nocy ...
Czyli np. od 9 rano do 2 w nocy,bo tak to włanczam kompa o 9 rano a juz mam nabite MB z nocki

Ostatnio zmieniony 2009-07-04, 15:24 przez plum, łącznie zmieniany 1 raz.
Modem ZTE MF626
Play Online
Play Online
-
- Mistrz bezprzewodowy
Chyba bardziej odpowiednie miejsce byłoby w oknie "Okres rozliczeniowy".janek222 pisze:1. Dodano Ustawienia -> Autoconnect i Inne -> Twórz statystyki dla każdej karty SIM osobno
Wielkie dzięki!Działa dopiero po ponownym uruchomieniu programu, jeżeli dane zostały poprawnie odczytane z karty SIM to w oknie głównym programu zamiast "Połączenie i transfer" pokaże się np: "Połączenie i transfer z 29008519464971467".
Operator wyczyścił mi konto, więc skorzystałem z okazji i w ramach eksperymentów kupiłem inną kartę (VIPme Broadband). Spróbuję, jak TNI działa na 2 karty.
Jest takie powiedzenie: "Daj palec, to Ci urwie rękę razem z płucami"

Zgodnie z tą zasadą, przyszedł mi do głowy nowy pomysł:
A gdyby tak do poszczególnych kart identycznie jak to jest ze statystykami, przypisać APN-y?
Wtedy zmieniam w modemie kartę i nie muszę ręcznie zmieniać ustawień APN-u.
Rzucam to jako pomysł do rozważenia raczej z myślą o innych, bo ja ten problem mam rozwiązany dzięki różnym modemom - gdy zmieniam kartę SIM razem z modemem, to też nie muszę zmieniać APN-u, bo on zmienia się samoczynnie i jest to niesamowicie wygodne.
[ Dodano: 2009-07-04, 16:31 ]
Trochę popływałem w morzu i teraz wracam do tematu

Nie wiem, czy ma to jakikolwiek związek z TNI, ale mniej więcej po zainstalowaniu ostatniej wersji pojawił mi się efekt, którego nigdy wcześniej nie zaobserwowałem:janek222 pisze:2. W polach edycji nie powinien już "uciekać" kursor.
w Firefoxie kursor myszy znika mi nad tekstowymi polami (np. w okienku, w którym wpisuję ten tekst), a pojawia się z powrotem po opuszczeniu takiego pola.
Czy u Was ten efekt przypadkiem też nie wystąpił?
Krzysztof
-
Do pobrania ręcznego wersja do testów (3.37o test): http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Zmiany:
1. W USSD dodano możliwość korzystania z ZTE np. MF626. Należy zaznaczyć "niektórych ZTE..." Nie zostało to jeszcze przetestowane o co proszę pluma.
2. "Twórz statystyki dla każdej karty SIM osobno" przewędrowało z Autoconnect i inne do Okres rozliczeniowy.
3. Jeżeli tworzone są osobne statystyki dla kart SIM to będą także osobne ustawienia:
- wszystkie w zakładce "Okres rozliczeniowy" po za "Twórz statystyki...",
- połączenie: nazwa, APN, numer telefonu, login, hasło,
- nowy SMS: CSMS lub SMTP.
4. Zmieniono Ustawienia i inne -> Archiwizuj. W tej chwili są archiwizowane wszystkie pliki z katalogu programu.
5. Do listy APN-ów dodano dwa APN-y chorwackiego operatora vipnet.
6. Poprawiono podawane prędkości transmitowanych danych (np. ULS).
Zmiany:
1. W USSD dodano możliwość korzystania z ZTE np. MF626. Należy zaznaczyć "niektórych ZTE..." Nie zostało to jeszcze przetestowane o co proszę pluma.
2. "Twórz statystyki dla każdej karty SIM osobno" przewędrowało z Autoconnect i inne do Okres rozliczeniowy.
3. Jeżeli tworzone są osobne statystyki dla kart SIM to będą także osobne ustawienia:
4. Zmieniono Ustawienia i inne -> Archiwizuj. W tej chwili są archiwizowane wszystkie pliki z katalogu programu.
5. Do listy APN-ów dodano dwa APN-y chorwackiego operatora vipnet.
6. Poprawiono podawane prędkości transmitowanych danych (np. ULS).
Wystarczy zamknąć TNI i sprawa będzie jasna.Chris-Kr pisze:Nie wiem, czy ma to jakikolwiek związek z TNI
Dni są od godz. 00.00 do 24.00 i chwilowo nie zamierzam tego zmieniać.plum pisze:Czyli np. od 9 rano do 2 w nocy,bo tak to włanczam kompa o 9 rano a juz mam nabite MB z nocki
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
To byłoby zbyt prostejanek222 pisze:Wystarczy zamknąć TNI i sprawa będzie jasna.

Problem niepostrzeżenie pojawia się podczas surfowania w internecie i pomaga dopiero reboot komputera.
Będę musiał poświęcić trochę więcej czasu, żeby wyśledzić źródło problemu.
Krzysztof
- plum
- Stały użytkownik forum
Modem ZTE MF626
Play Online
Play Online
-
No nic, zaraz zobaczę co da się zrobić, może coś wymyślę...plum pisze:Przetestowałem i niestety:
Pozdrawiam
Janek
Janek
- plum
- Stały użytkownik forum
ok,jakby co to jestem też na gg 772988
Modem ZTE MF626
Play Online
Play Online
-
- Mistrz bezprzewodowy
-
Do pobrania ręcznego wersja do testów (3.37p test): http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Zmiany:
1. Powinna już poprawnie wyświetlać się odpowiedź na komeny USSD przy użyciu modemów ZTE.
2.
Zmiany:
1. Powinna już poprawnie wyświetlać się odpowiedź na komeny USSD przy użyciu modemów ZTE.
2.
Teraz mam nadzieję że jest już dobrze. Martwi mnie trochę to jak wygląda ten dymek gdy pojawia się w Trayu. Np. przy odbiorze SMSa, wiadomości email. Gdybyś to kiedyś sprawdził to byłbym wdzięczny za info.ryba825 pisze:Cześć. U mnie nie działa ten "dymek", którym sprawdza się ile się wysłało a ile odebrało. Mam Vistę Home Premium.
Pozdrawiam
Janek
Janek
- plum
- Stały użytkownik forum
Modem ZTE MF626
Play Online
Play Online
-
Cała przyjemność po mojej stronieplum pisze:hehe Panie, fachuradzieki

Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
1. "Dymek" z odebranymi i wysłanymi danymi już działa.

2. "Dymek" w tray'u wygląda tak. Wysłałem SMS, "dymek" wyskoczył, ale wyglądał tak jak na screenie, dopiero jak wcisnąłem "SMS" w programie to wyskoczyło okienko, że dostałem nową wiadomość.

3. W ustawieniach w zakładce "Połączenie" przy "Modem (aktualizowany po wybraniu połączenia)"

4. Wiem, że dużo czasu poświęcasz na program, ale czy mógłbyś aby można by było wybierać czy prędkość "ULS" i "DLS" będzie w "KB/s" czy "kb/s" ?
5. Jeszcze techniczne pytanie w jakim języku programowania piszesz TNI ?
To by było na tyle, jak jeszcze coś zauważę to dam znać.

2. "Dymek" w tray'u wygląda tak. Wysłałem SMS, "dymek" wyskoczył, ale wyglądał tak jak na screenie, dopiero jak wcisnąłem "SMS" w programie to wyskoczyło okienko, że dostałem nową wiadomość.

3. W ustawieniach w zakładce "Połączenie" przy "Modem (aktualizowany po wybraniu połączenia)"

4. Wiem, że dużo czasu poświęcasz na program, ale czy mógłbyś aby można by było wybierać czy prędkość "ULS" i "DLS" będzie w "KB/s" czy "kb/s" ?
5. Jeszcze techniczne pytanie w jakim języku programowania piszesz TNI ?
To by było na tyle, jak jeszcze coś zauważę to dam znać.
- plum
- Stały użytkownik forum
Masz cos nietak z kompem,systemem...
U mnie dymek SMS działa bez problemu.Wysłałem smsa i dymek sam pojawił sie w trayu.
Zaznaczam w Ustawieniach-Powiadamiaj o nowych smsach i jest ok.
Jestem czysto po formacie.SP1 SP2 Vista.
Prędkość "ULS" i "DLS" w "KB/s" czy "kb/s" ustawiasz w ...Ustawieniach.
Ustawienia-Ogólne- i po prawej na dole.
U mnie dymek SMS działa bez problemu.Wysłałem smsa i dymek sam pojawił sie w trayu.
Zaznaczam w Ustawieniach-Powiadamiaj o nowych smsach i jest ok.
Jestem czysto po formacie.SP1 SP2 Vista.
Prędkość "ULS" i "DLS" w "KB/s" czy "kb/s" ustawiasz w ...Ustawieniach.
Ustawienia-Ogólne- i po prawej na dole.
Modem ZTE MF626
Play Online
Play Online
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ale w ustawieniach są tylko "Bajty/s (np. KB/s)" a mi chodzi o "bity/s (np. kb/s)".
Jeszcze pytanie do janek222
W programie w ustawieniach-->ogólne-->Wyświetlanie wielokrotności bajtów
"Przedrostki dziesiętne" jest to ustawione jako krotności liczby 10 ?
"Przedrostki binarne" jest to ustawione jako krotności liczby 2 ?
Pytam się bo w informatyce nazwy przedrostków dziesiętnych (np. kilobajt) są zamiast przerostków binarnych (np. kibibajt), czyli w informatyce 1 KB=1024 bajty.
Więc jeżeli tam jest napisane "Przedrostki binarne (informatyka), np. kibibajt" to powinno być zmienione na "kilobajt" z zastrzeżeniem, że tu kilobajt=kibibajt.
Jeżeli coś pokręciłem to mnie poprawcie.
Pytam się bo w informatyce nazwy przedrostków dziesiętnych (np. kilobajt) są zamiast przerostków binarnych (np. kibibajt), czyli w informatyce 1 KB=1024 bajty.
Więc jeżeli tam jest napisane "Przedrostki binarne (informatyka), np. kibibajt" to powinno być zmienione na "kilobajt" z zastrzeżeniem, że tu kilobajt=kibibajt.
Jeżeli coś pokręciłem to mnie poprawcie.
Ostatnio zmieniony 2009-07-05, 22:42 przez ryba825, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Prawdopodobnie zmienił styl w Windowsach na inny niż jest u Ciebie.plum pisze:Masz cos nietak z kompem,systemem... U mnie dymek SMS działa bez problemu.
Nie, w ustawieniach zmienia się inne jednostki (KiB <-> KB), tu chodzi o zmianę KB <-> kb.plum pisze:Prędkość "ULS" i "DLS" w "KB/s" czy "kb/s" ustawiasz w ...Ustawieniach. Ustawienia-Ogólne- i po prawej na dole.
Cieszy mnie toryba825 pisze:"Dymek" z odebranymi i wysłanymi danymi już działa.

W tej sprawie przesłałem Ci wiadomość na pw.ryba825 pisze:ale wyglądał tak jak na screenie
W następnej wersji powinno być poprawione.ryba825 pisze:W ustawieniach w zakładce "Połączenie" przy "Modem
Myślę że kiedyś tak ale nie w tej chwili.ryba825 pisze:aby można by było wybierać czy prędkość "ULS" i "DLS" będzie w "KB/s" czy "kb/s" ?
Delphi.ryba825 pisze:w jakim języku programowania piszesz TNI ?
Na pewno nie zaszkodziryba825 pisze:jak jeszcze coś zauważę to dam znać.

Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeżeli coś pokręciłem to mnie poprawcie
Jeżeli coś pokręciłem to mnie poprawcie
-
KB = 1000 bajtówryba825 pisze:Wyświetlanie wielokrotności bajtów
KiB = 1024 bajty
[ Dodano: 2009-07-06, 00:28 ]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kilobajt
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
wikipedia pisze:W przeciwieństwie do innych dziedzin nauki, w informatyce przedrostek kilo oznacza nie krotność 10 do potęgi 3, tylko 2 do potęgi 10
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ryba825, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Mam pytanie do osób, które przemiennie używają SIM-kart różnych operatorów (jak np. marens):janek222 pisze:Do pobrania ręcznego wersja do testów (3.37o test):
[...]
Czy Wam w tej wersji działa automatyczna zmiana: APN-u, loginu i hasła po zmianie karty SIM oraz restarcie TNI?
Bo u mnie w Win2K te dane są przywiązane do modemu, a nie do kart SIM i zawsze samoczynnie ustawiają mi się takie, jakie były ostatnie ustawienia dla danego modemu, niezależnie od tego, jaka karta SIM jest obecnie w modemie.
A jak jest z tym u Was?
[ Dodano: 2009-07-06, 17:00 ]
Ale tenże sam Wikipedia napisał:ryba825 pisze:wikipedia pisze:W przeciwieństwie do innych dziedzin nauki, w informatyce przedrostek kilo oznacza nie krotność 10 do potęgi 3, tylko 2 do potęgi 10
"Aby uniknąć niejednoznaczności, w wielu krajach (w tym w Polsce) przyjęło się używanie dużej litery K dla oznaczania krotności 1024, zaś małej k - dla krotności 1000."

Krzysztof
-
- Mistrz bezprzewodowy
A czy jest możliwość aby zrobić przeszukiwanie sieci (pokazuje jakie sieci "łapie" i moc) i wyszukiwacz BTS (pokazuje z jakich BTS-ów "łapiemy" sygnał, moc, i jeżeli to możliwe aby można było wybrać BTS, z którym się chcemy połączyć) ?
To są tylko funkcję, które by były mile widziane. Nie znam się za bardzo na możliwościach modemów i teleinformatykiem, więc nie wiem czy to możliwe jest.
To są tylko funkcję, które by były mile widziane. Nie znam się za bardzo na możliwościach modemów i teleinformatykiem, więc nie wiem czy to możliwe jest.
Owszem mam styl "Podstawowy Windows Vista a jeżeli zmienię na "Standardowy Windows" to "dymek" w tray'u się pokazuje.janek222 pisze:Prawdopodobnie zmienił styl w Windowsach na inny niż jest u Ciebie.plum pisze:Masz cos nietak z kompem,systemem... U mnie dymek SMS działa bez problemu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Takie coś jest możliwe, jeśli modem obsługuje komendę AT^MONI, AT^MONP, AT^SMONC, At^SMONG albo modem posiada inną komendę z zestawy specyficznych komend producenta modemu.ryba825 pisze:A czy jest możliwość aby zrobić przeszukiwanie sieci (pokazuje jakie sieci "łapie" i moc) i wyszukiwacz BTS
Niestety takie coś na modemie nie jest możliwe. Modem łączy się z BTS'em który ma najsilniejszy sygnał. Chyba, że się wymusi 2G albo 3G, wtedy łaczy się z BTS'em/nodeB który daje najsilniejszy sygnał.ryba825 pisze:jeżeli to możliwe aby można było wybrać BTS, z którym się chcemy połączyć
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Mam problem z TNI.
Jeżeli włącze "Lista BTS" i wyłącze i za chwilę chcę znowu włączyć to muszę zrestartować program.

A funkcja blokowania łączenia się z danym BTS/NodeB byłaby możliwa BTS/NodeB ? Może jakieś blokowanie software'owe np. jeżeli program wykryje BTS/NodeB to można zaznaczyć czy blokowany czy można się łączyć ? Czasami przydatne jest jak modem się chce połączyć w nadajnikiem, który jest bardziej obciążony niż inny, ponieważ sygnał jest mocniejszy.
Jeżeli włącze "Lista BTS" i wyłącze i za chwilę chcę znowu włączyć to muszę zrestartować program.

A funkcja blokowania łączenia się z danym BTS/NodeB byłaby możliwa BTS/NodeB ? Może jakieś blokowanie software'owe np. jeżeli program wykryje BTS/NodeB to można zaznaczyć czy blokowany czy można się łączyć ? Czasami przydatne jest jak modem się chce połączyć w nadajnikiem, który jest bardziej obciążony niż inny, ponieważ sygnał jest mocniejszy.