[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04
Moderator: Moderatorzy
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04
Rozumiem, że z uwagi na wersję testową nie podmieniamy na pierwszej stronie linka?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jasne, że zapomniałeśjanek222 pisze:Zmiany:
[...]
4. Pewnie jeszcze coś o czym zapomniałem

4. Także dla modemów Option GlobeTrotter, po zmianie technologii sieciowej (GPRS - EDGE lub UMTS - HSDPA) wyświetla się już nie np. UMTS/HSDPA a konkretna technologia.

Krzysztof
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Dokładnie tak. Niestety sam nie jestem w stanie wszystkiego przetestować, jeszcze trochę posiedzę nad programem i jak nie będzie żadnych zastrzeżeń od osób, które testują to będzie kolejna wersja.BliSki pisze:Rozumiem, że z uwagi na wersję testową nie podmieniamy na pierwszej stronie linka?
DziękiChris-Kr pisze:Jasne, że zapomniałeś![]()

[ Dodano: 2008-06-05, 04:47 ]
Wersja 2.39j podczas pracy nad nią: http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip do testów.
Zmiany:
1. Dodano w oknie głównym programu (prawy, dolny róg) poziom naładowania baterii.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.40 beta.
W programie Topnetinfo od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje
Zmiany (na pewno nie wszystkie):
1. Doszło trochę opcji w:
- Ustawienia -> AT i SMS
- SMS -> Nowy
2. Zmieniono sposób wyświetlania operatora. Np. w starszym Orange nie wyświetla się MILEGO DNIA a Orange.
Inne:
- Niektóre modemy, jeszcze nie wiem dlaczego, nie odbierają raportów.
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.41 beta.
Zmiany:
1. Mała zmiana związana z wyświetlaniem operatora Play.
2. Jak program nie będzie mógł zidentyfikować operatora to wyświetli się jego ID.
PS. Poprawki małe ale dla niektórych użytkowników mogą być ważne. Jak komuś będzie błędnie wyświetlał się operator to proszę o info. Oczywiście wszelkie sugestie i uwagi jak zwykle mile widziane.
1. Doszło trochę opcji w:
- Ustawienia -> AT i SMS
- SMS -> Nowy
2. Zmieniono sposób wyświetlania operatora. Np. w starszym Orange nie wyświetla się MILEGO DNIA a Orange.
Inne:
- Niektóre modemy, jeszcze nie wiem dlaczego, nie odbierają raportów.
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.41 beta.
Zmiany:
1. Mała zmiana związana z wyświetlaniem operatora Play.
2. Jak program nie będzie mógł zidentyfikować operatora to wyświetli się jego ID.
PS. Poprawki małe ale dla niektórych użytkowników mogą być ważne. Jak komuś będzie błędnie wyświetlał się operator to proszę o info. Oczywiście wszelkie sugestie i uwagi jak zwykle mile widziane.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.42 beta.
1. Poprawiono wyświetlanie raportów po wysyłaniu SMSów w modemach firmy Option.
2. Raporty są dopisywane do Archiwum a nie do SMSów.
3. W wyszukiwaniu BTSów umożliwiono wyszukiwanie dokładnie wpisanego BTSa.
4. Dla kilku polskich operatorów sprawdzanie poprawności adresu (numeru) centrum SMS (CSMS) podczas wysyłania SMSów.
5. Zmieniono sposób yświetlania komunikatów o nowych mailach, SMSach - komunikaty nie nachodzą na siebie, każdy ma swój czas.
6. Odbieranie smsów typu Flash.
7. Ponoć (fragment kodu został zmieniony ale nie mam pewności czy na pewno o niego chodziło) nie występuje już problem z rozpakowywaniem plików po pobraniu (BTSy, aktualizacje).
Chris-Kr dzięki za pomoc przy testach.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-12, 09:32 ]
Dodaję do pierwszego posta.
1. Poprawiono wyświetlanie raportów po wysyłaniu SMSów w modemach firmy Option.
2. Raporty są dopisywane do Archiwum a nie do SMSów.
3. W wyszukiwaniu BTSów umożliwiono wyszukiwanie dokładnie wpisanego BTSa.
4. Dla kilku polskich operatorów sprawdzanie poprawności adresu (numeru) centrum SMS (CSMS) podczas wysyłania SMSów.
5. Zmieniono sposób yświetlania komunikatów o nowych mailach, SMSach - komunikaty nie nachodzą na siebie, każdy ma swój czas.
6. Odbieranie smsów typu Flash.
7. Ponoć (fragment kodu został zmieniony ale nie mam pewności czy na pewno o niego chodziło) nie występuje już problem z rozpakowywaniem plików po pobraniu (BTSy, aktualizacje).
Chris-Kr dzięki za pomoc przy testach.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-12, 09:32 ]
Dodaję do pierwszego posta.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Do czego służy ta bateryjka w prawym rogu głównego ekranu?
Screen:

Screen:

Chlebem się nie najesz, gdy się z drugim nie podzielisz!
-
Witaj Corpose, dawno nie pisałeś. To jest wskaźnik naładowania baterii. Oczywiście w modemach jej nie ma ale jak ktoś podłączy telefon to może mu się przydać. Część osób korzysta z modemów w telefonach.Corpose pisze:Do czego służy ta bateryjka w prawym rogu głównego ekranu?
[ Dodano: 2008-06-12, 02:04 ]
No widzę że tu się rozpędziłem, nie przetestowałem dobrze. Może będzie w następnej wersjijanek222 pisze:6. Odbieranie smsów typu Flash.

Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Wersja 2.43 podczas pracy nad nią: http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip do testów.
Zmiany (jak zwykle na pewno o kilku zapomniałem):
1. Dodano przypominacz do menu górnego w oknie głównym programu. Włącza się go w Ustawienia -> Inne.
2. Dodano archiwizowanie ustawień, danych (Ustawienia -> Inne).
3. Czyszczenie bazy, teraz jako Wyczyść historię połączeń przewędrowało do Ustawienia -> Ogólne.
4. Umożliwiono wybór częstotliwości (Ustawienia -> GPRS/UMTS) w modemach Huawei. Do testów dodano częstotliwości 900 i 1800, które trochę upośledzają modem - opis w: Ustawienia -> GPRS/UMTS -> Informacje. Osobiście nie spotkałem się z różnymi częstotliwościami jednego operatora w tym samym miejscu (pomijając 2100) ale niektórym forumowiczom na tym zależało, więc powsały do testowania. Aby zmieniać częstotliwości należy wybrać modem w: Ustawienia -> GPRS/UMTS -> Wybierz modem.
5. Zmieniono całkowicie algorytm pakujący i rozpakowujący pliki (używany: pobierz listę BTSów, archiwizuj, aktualizuj). Nie jest już używana biblioteka pokazująca się w katalogu programu.
6. Dodano trochę operatorów w Ustawienia -> Połączenie -> Ustaw APN
[ Dodano: 2008-06-23, 23:27 ]
Zapomniałem jeszcze o ważnej rzeczy:
7. Jeżeli połączenie się nie powiedzie to oprócz kodu błędu powinien pojawić się opis w języku angielskim, często i polskim, niekiedy dodatkowe informacje w których może być konkretna przyczyna błędu a nawet rozwiązanie problemu.
8. Jeżeli wystąpi błąd podczas wysyłania SMSa to może pojawić się opis jak w pkt. 7.
Zmiany (jak zwykle na pewno o kilku zapomniałem):
1. Dodano przypominacz do menu górnego w oknie głównym programu. Włącza się go w Ustawienia -> Inne.
2. Dodano archiwizowanie ustawień, danych (Ustawienia -> Inne).
3. Czyszczenie bazy, teraz jako Wyczyść historię połączeń przewędrowało do Ustawienia -> Ogólne.
4. Umożliwiono wybór częstotliwości (Ustawienia -> GPRS/UMTS) w modemach Huawei. Do testów dodano częstotliwości 900 i 1800, które trochę upośledzają modem - opis w: Ustawienia -> GPRS/UMTS -> Informacje. Osobiście nie spotkałem się z różnymi częstotliwościami jednego operatora w tym samym miejscu (pomijając 2100) ale niektórym forumowiczom na tym zależało, więc powsały do testowania. Aby zmieniać częstotliwości należy wybrać modem w: Ustawienia -> GPRS/UMTS -> Wybierz modem.
5. Zmieniono całkowicie algorytm pakujący i rozpakowujący pliki (używany: pobierz listę BTSów, archiwizuj, aktualizuj). Nie jest już używana biblioteka pokazująca się w katalogu programu.
6. Dodano trochę operatorów w Ustawienia -> Połączenie -> Ustaw APN
[ Dodano: 2008-06-23, 23:27 ]
Zapomniałem jeszcze o ważnej rzeczy:
7. Jeżeli połączenie się nie powiedzie to oprócz kodu błędu powinien pojawić się opis w języku angielskim, często i polskim, niekiedy dodatkowe informacje w których może być konkretna przyczyna błędu a nawet rozwiązanie problemu.
8. Jeżeli wystąpi błąd podczas wysyłania SMSa to może pojawić się opis jak w pkt. 7.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Zatem umieszczać ja na pierwszej stronie czy jeszcze nie?janek222 pisze:Wersja 2.43 podczas pracy nad nią
EDIT:
Drobne uwagi:
1) Ustawienia/Okres rozl. -> Ważne informacje
Czytamy tu:
Wyświetlanie (okno główne programu) aktualnie używanego BTSa można
ustawić w zakładce AT i PIN -> Wyświetlanie -> BTS (musi być włączona
komunikacja AT).
Nie powinno tu być AT i SMS? Tam teraz jest to wyświetlanie?
2) Jak mam wersję 2.43 (testową) to przy aktualizacji podaje, że jest nieaktualna i chce ściągać starszą wersję 2.42

3) Może dodać w: Ustawienie -> Połączenia i tu gdzie jest nr. Login Hasło

EDIT (dodałem wieczorem):
4) Czy da się dodać kody USSD do sprawdzania stanu konta na stałe do programu, jak w tym poście >KLIK<. Może to być z listy rozwijanej albo na podstawie APN automatycznie ustawiane na jednym klawiszu/buttonie. Dodam tylko (bo poprzednio chyba nie było), że dla WPmobi kod to: *132*#
5) Raport AT, czy można dodać zapis "loga" do pliku jednym klawiszem?
Ostatnio zmieniony 2008-06-25, 07:18 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.44 beta.
Zmiany w stosunku do wersji testowej:
- wszystkie zasugerowane przez BliSkiego.

Zmiany w stosunku do wersji testowej:
- wszystkie zasugerowane przez BliSkiego.
UmieszczaćBliSki pisze:Zatem umieszczać ja na pierwszej stronie czy jeszcze nie?

Niestety bez edycji w polu edycji bo dodatkowo wstawiany jest numer telefonu, login i hasło. Przy edycji pola edycji za bardzo nie ma jak tego zrobić. Może dodać przycisk Edytuj APN?BliSki pisze:a może z edycją
Pozdrawiam
Janek
Janek
- bob
- Guru bezprzewodowy
Mam pytanie. Czy ta aplikacja potrafi wysyłać AT (taki wbudowany terminal) ? Czy można zrobić reset modemu AT_ORESET ? 

-
Tylko że edytuj APN robiło by prawie identycznie to samo co teraz Ustaw APN.
[ Dodano: 2008-06-24, 22:57 ]
[ Dodano: 2008-06-24, 23:03 ]
Wysyłanie komend AT:
1. Działa z wcześniej ustawionym portem - modemem i zaznaczoną Komunikacja AT w tej samej zakładce co przycisk (Komendy AT):
Ustawienia -> AT i PIN -> Komendy AT
2. Bez ustawiania portu - modemu i komunikacji AT (Należy samemu ustawić port w oknie Test portów):
Ustawienia -> AT i PIN -> Komendy AT -> Test portów
[ Dodano: 2008-06-24, 23:12 ]
Ustawienia -> AT i PIN -> Res. modemu -> Restart modemu...
dlatego że przy włączonym porcie wyłączany jest na chwile modem (przynajmniej mój Huawei). Dlatego może lepiej użyć:
a dokładniej wybrać i włączyć port, wysłać komendę, rozłączyć port, poczekać chwilę i spróbować włączyć port ponownie (sprawdzenie tego nie było mi potrzebne). Jak powiesz mi dokładnie jak działa ta komenda to dodam ją do:
Ustawienia -> AT i PIN -> Res. modemu
Czy AT_ORESET to kompletna komenda?

[ Dodano: 2008-06-24, 22:57 ]
Potrafi.bob pisze:Czy ta aplikacja potrafi wysyłać AT (taki wbudowany terminal) ?
[ Dodano: 2008-06-24, 23:03 ]
Wysyłanie komend AT:
1. Działa z wcześniej ustawionym portem - modemem i zaznaczoną Komunikacja AT w tej samej zakładce co przycisk (Komendy AT):
Ustawienia -> AT i PIN -> Komendy AT
2. Bez ustawiania portu - modemu i komunikacji AT (Należy samemu ustawić port w oknie Test portów):
[ Dodano: 2008-06-24, 23:12 ]
Nie wiem co robi AT_ORESET bo np. jak robi się: AT+CFUN=1,1 to należy zrestartować później program (pojawia się stosowny komunikat) po wybraniu opcji:bob pisze:Czy można zrobić reset modemu AT_ORESET ?
Ustawienia -> AT i PIN -> Res. modemu -> Restart modemu...
dlatego że przy włączonym porcie wyłączany jest na chwile modem (przynajmniej mój Huawei). Dlatego może lepiej użyć:
a dokładniej wybrać i włączyć port, wysłać komendę, rozłączyć port, poczekać chwilę i spróbować włączyć port ponownie (sprawdzenie tego nie było mi potrzebne). Jak powiesz mi dokładnie jak działa ta komenda to dodam ją do:
Ustawienia -> AT i PIN -> Res. modemu
Czy AT_ORESET to kompletna komenda?
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Także te dodane chwilę temu - patrz edycja (punkty 4 i 5)janek222 pisze:Zmiany w stosunku do wersji testowej:
- wszystkie zasugerowane przez BliSkiego

Może. Warto to rozważyć będzie to chyba bardziej intuicyjne.janek222 pisze:Może dodać przycisk Edytuj APN?
To może tylko przy tym nowym polu tekstowym (jeszcze tego nie oglądałem) przenieść stary button? Może to będzie bardziej intuicyjne? Sam nie wiem. Jak uważasz, ze będzie źle, to zostaw tylko "pokazywanie" APN aktualnego.janek222 pisze:Tylko że edytuj APN robiło by prawie identycznie to samo co teraz Ustaw APN
EDIT:
Faktycznie samo nowe pole wystarczy i nie warto nic innego zmieniać

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak kompletna i robi tylko taki reset jakbyśmy modem wyciągnęli ze slotu i wsadzili z powrotem.janek222 pisze:Czy AT_ORESET to kompletna komenda?
Czyli taka komenda wyklucza nam tą fizyczną czynność.
-
Jeszcze jedno.
Przy "Ustaw APN" jest lista, można ją zrobić klikalną? Aby nie wpisywać tylko numeru ale także wybrać z listy.
Przy "Ustaw APN" jest lista, można ją zrobić klikalną? Aby nie wpisywać tylko numeru ale także wybrać z listy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
@bob
Dzięki za info o komendzie.
Dzięki za info o komendzie.
Tak zrobię.BliSki pisze:można ją zrobić klikalną?
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
Dodam jeszcze zebrane w jedno miejsce kody USSD do sprawdzania stanu konta:
Era TT - *101#
Heyah - *108#
Plus SimData - kod: *100# ( *125# - termin ważności konta)
Orange - kod: *124*#
Play - kod: *101#
WPmobi - *132*#
Można to dodać na podstawie wyboru APN lub na podstawie kodu operatora.
[ Dodano: 2008-06-25, 09:15 ]
Czy po pobraniu listy BTSów może program sam skasować plik: btsearch.zip gdyż jak już się rozpakuje do ZIPa wydaje się on zbędny
Era TT - *101#
Heyah - *108#
Plus SimData - kod: *100# ( *125# - termin ważności konta)
Orange - kod: *124*#
Play - kod: *101#
WPmobi - *132*#
Można to dodać na podstawie wyboru APN lub na podstawie kodu operatora.
[ Dodano: 2008-06-25, 09:15 ]
Czy po pobraniu listy BTSów może program sam skasować plik: btsearch.zip gdyż jak już się rozpakuje do ZIPa wydaje się on zbędny

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Zauważyłem też, że następujące błędy pojawiają się też przy niektórych sytuacjach (można to dopisać do listy kodów błędów).
619 – pojawia się także gdy: brak karty SIM w modemie, brak usługi przesyłu danych, brak środków na koncie w Pre-Paid.
692 – pojawia się przy złym PINie.
619 – pojawia się także gdy: brak karty SIM w modemie, brak usługi przesyłu danych, brak środków na koncie w Pre-Paid.
692 – pojawia się przy złym PINie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.45a beta.
Zmiany:
1. Zmieniono USSD - wstawiono listę rozwijaną z operatorami, której ustawienie jest zapamiętywane. Po wybraniu operatora zawężana jest tylko do niego lista komend poniżej. Nie da rady identyfikować operatora po jego id (kilku operatorów ma takie samo id np. 26002 - Era i Heyah o ile dobrze pamiętam) ani APN (jest np. uniwersalny "internet" i wtedy nie wiemy jaki operator).
2. Dodano przycisk "Zapisz m." (zapisz monitor) do zapisywania raportów lub komend i odpowiedzi na nie.
Ustawienia -> AT i PIN -> Komendy AT i Test portów -> Zapisz m.
3. Lista APN jest klikalna (ale to chyba już było).
4. Dodano komendę (AT_ORESET) restartującą niektóre modemy.
Ustawienia -> AT i PIN -> Res. modemu -> Restartuj...
Poprawiono odczyt odpowiedzi modemu po wysłaniu tych komend.
5. Kody błędów uzupełnione.
Wielkie dzięki Bliski za sugestie.
Jak o czymś zapomniałem to proszę o przypomnienie.
Zmiany:
1. Zmieniono USSD - wstawiono listę rozwijaną z operatorami, której ustawienie jest zapamiętywane. Po wybraniu operatora zawężana jest tylko do niego lista komend poniżej. Nie da rady identyfikować operatora po jego id (kilku operatorów ma takie samo id np. 26002 - Era i Heyah o ile dobrze pamiętam) ani APN (jest np. uniwersalny "internet" i wtedy nie wiemy jaki operator).
2. Dodano przycisk "Zapisz m." (zapisz monitor) do zapisywania raportów lub komend i odpowiedzi na nie.
Ustawienia -> AT i PIN -> Komendy AT i Test portów -> Zapisz m.
3. Lista APN jest klikalna (ale to chyba już było).
4. Dodano komendę (AT_ORESET) restartującą niektóre modemy.
Ustawienia -> AT i PIN -> Res. modemu -> Restartuj...
Poprawiono odczyt odpowiedzi modemu po wysłaniu tych komend.
5. Kody błędów uzupełnione.
Wielkie dzięki Bliski za sugestie.
Jak o czymś zapomniałem to proszę o przypomnienie.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
janek222 pisze:1. Zmieniono USSD - wstawiono listę rozwijaną z operatorami

Bardzo dobre rozwiązanie, mamy do wyboru tylko danego operatora lub wszystkich.
W sumie racjajanek222 pisze:Nie da rady identyfikować operatora po jego id (kilku operatorów ma takie samo id np. 26002 - Era i Heyah o ile dobrze pamiętam) ani APN (jest np. uniwersalny "internet" i wtedy nie wiemy jaki operator).

Dziekijanek222 pisze:2. Dodano przycisk "Zapisz m."

Nie było albo u mnie nie działałojanek222 pisze:3. Lista APN jest klikalna (ale to chyba już było)

Teraz jest bardzo dobrze. Tylko jeszcze opis "APN kompletny" opisałbym jakoś tak, aby wiadomo było, ze można to zmienić ręcznie.
janek222 pisze:5. Kody błędów uzupełnione

619 działa

Nie ma za cojanek222 pisze:Wielkie dzięki Bliski za sugestie

[ Dodano: 2008-06-26, 23:24 ]
Dodałem nową wersje do pierwszego posta.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
programik fajny wszystko mi działa o prócz wyświetlania BTS-u nie mogę tego uruchomić tak na karcie plusa jak i orange jakieś podpowiedzi?
janek
-
ejanek pisze:programik fajny wszystko mi działa

Jaki modem? Sieć tu nie ma nic do rzeczy. Zacznijmy od tego:ejanek pisze:o prócz wyświetlania BTS-u nie mogę tego uruchomić tak na karcie plusa jak i orange jakieś podpowiedzi?
1. Ustawienia -> AT i PIN -> Komendy AT
2. Polecenie AT: AT+CREG?
3. Wcisnąć "Wyślij".
4. Skopiować tu na forum albo pw to co się pojawiło, wtedy zobaczymy co dalej.
[ Dodano: 2008-07-06, 21:40 ]
Postaram się nie zapomnieć przy następnej wersji.BliSki pisze:Tylko jeszcze opis "APN kompletny" opisałbym jakoś tak, aby wiadomo było, ze można to zmienić ręcznie.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Użytkownik forum
odpowiedz Polecenie:
AT+CREG?
Odpowiedź:
AT+CREG?
+CREG: 0,1
OK
AT+CREG?
Odpowiedź:
AT+CREG?
OK
janek
-
Tu jest problem, odpowiedź jest jakby niekompletna. Chwilowo nie mam pomysłu jak to zmienić, jak coś wymyślę to dam znać. Może ktoś coś podpowie?ejanek pisze:+CREG: 0,1
Przykładowa pełna odpowiedź: +CREG: 2,1,1C21,51FA42E
Jaki to modem ? Może w nim inaczej odczytuje się LAC i CID.
Pozdrawiam
Janek
Janek
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
ejanek a przed wydaniem komendy AT+CREG? wydałeś komendę AT+CREG=2 Jaka jest u Ciebie odpowiedź po wydaniu tej ostatniej komendy?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jest to warunek wykonania poprawnie komendy AT+CREG?. Czasem pomaga wydanie przed wszystkim ATZ a więc:YaHooo pisze:ejanek a przed wydaniem komendy AT+CREG? wydałeś komendę AT+CREG=2
ATZ
AT+CREG=2
AT+CREG?
-
- Użytkownik forum
Polecenie:
ATZ
Odpowiedź:
ATZ
ERROR
-----------------------------
Polecenie:
AT+CREG=2
Odpowiedź:
AT+CREG=2
ERROR
Polecenie:
AT+CREG?
Odpowiedź:
AT+CREG?
OK
no i kiszka
a tu cały raport
ATE1: ATE1
OK
ATQ: ATQ
OK
ATV1: ATV1
OK
Producent: AT+CGMI
Option N.V.
OK
Model: AT+CGMM
GlobeTrotter Fusion Quad Lite
OK
Wersja: AT+CGMR
1.5.5 (Date: May 17 2005, Time: 14:55:44)
OK
Numer seryjny (SIM ID): AT+CGSN
355201021728501,QL4A61517B
OK
Międzynarodowe oznaczenie operatora: AT+CIMI?
ERROR
Siła sygnału (przed przecinkiem, min. 10, max. 31): AT+CSQ
+CSQ: 22,0
OK
Naładowanie baterii (po przecinku od 0 do 100 ): AT+CBC
+CBC: 0,100
OK
Stan PIN: AT+CPIN?
+CPIN: READY
OK
Żądanie PIN: AT+CLCK="SC",2
+CLCK: 0
OK
SIMLOCK: AT+CLCK="PN",2
OK
Tryby pracy: AT+GCAP
+GCAP: +CGSM,+ES
OK
Tryb przesyłania danych: AT+CBST?
+CBST: 0,0,1
OK
Kodowanie: AT+CSCS?
+CSCS: "IRA"
OK
Parametry PDP: AT+CGDCONT?
+CGDCONT: 1,"IP","optimizer","",0,0
OK
BTS (CREG=2): AT+CREG=2
ERROR
Operator: AT+COPS?
+COPS: 0,2,"26001",2
OK
Modem status: AT+CPAS
+CPAS: 4
OK
Aktualnie używany BTS: AT+CREG?
OK
Parametry sieci: AT^MONI
ERROR
Parametry łącza danych: AT+CMER
ERROR
Dostępność GPRS (0,0 - brak, 0,1 - OK, 0,5 - w Roamingu): at+cgreg?
+CGREG: 0,1
OK
Czy podłączony do GPRS (0 - nie, 1 - tak): AT+CGATT?
+CGATT: 1
OK
Klasa: AT+FCLASS?
0
OK
ATI1: ATI1
Manufacturer: Option N.V.
Model: GlobeTrotter Fusion Quad Lite
Revision: 1.5.5 (Date: May 17 2005, Time: 14:55:44)
OK
ATI2: ATI2
OK
ATI3: ATI3
OK
Centrum SMS: AT+CSCA?
+CSCA: "+48601000310",145
OK
ATZ
Odpowiedź:
ATZ
ERROR
Polecenie:
AT+CREG=2
Odpowiedź:
AT+CREG=2
ERROR
Polecenie:
AT+CREG?
Odpowiedź:
AT+CREG?
OK
no i kiszka
a tu cały raport
ATE1: ATE1
OK
ATQ: ATQ
OK
ATV1: ATV1
OK
Producent: AT+CGMI
Option N.V.
OK
Model: AT+CGMM
GlobeTrotter Fusion Quad Lite
OK
Wersja: AT+CGMR
1.5.5 (Date: May 17 2005, Time: 14:55:44)
OK
Numer seryjny (SIM ID): AT+CGSN
355201021728501,QL4A61517B
OK
Międzynarodowe oznaczenie operatora: AT+CIMI?
ERROR
Siła sygnału (przed przecinkiem, min. 10, max. 31): AT+CSQ
+CSQ: 22,0
OK
Naładowanie baterii (po przecinku od 0 do 100 ): AT+CBC
+CBC: 0,100
OK
Stan PIN: AT+CPIN?
+CPIN: READY
OK
Żądanie PIN: AT+CLCK="SC",2
OK
SIMLOCK: AT+CLCK="PN",2
OK
Tryby pracy: AT+GCAP
+GCAP: +CGSM,+ES
OK
Tryb przesyłania danych: AT+CBST?
+CBST: 0,0,1
OK
Kodowanie: AT+CSCS?
+CSCS: "IRA"
OK
Parametry PDP: AT+CGDCONT?
+CGDCONT: 1,"IP","optimizer","",0,0
OK
BTS (CREG=2): AT+CREG=2
ERROR
Operator: AT+COPS?
+COPS: 0,2,"26001",2
OK
Modem status: AT+CPAS
+CPAS: 4
OK
Aktualnie używany BTS: AT+CREG?
OK
Parametry sieci: AT^MONI
ERROR
Parametry łącza danych: AT+CMER
ERROR
Dostępność GPRS (0,0 - brak, 0,1 - OK, 0,5 - w Roamingu): at+cgreg?
+CGREG: 0,1
OK
Czy podłączony do GPRS (0 - nie, 1 - tak): AT+CGATT?
+CGATT: 1
OK
Klasa: AT+FCLASS?
0
OK
ATI1: ATI1
OK
ATI2: ATI2
OK
ATI3: ATI3
OK
Centrum SMS: AT+CSCA?
+CSCA: "+48601000310",145
OK
janek
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ta komenda chyba do Nokii jest a ten ATZ może nie w tym modelu albo firmware i stąd ten kłopot także z innymi komendami.ejanek pisze:Parametry sieci: AT^MONI
ERROR
-
- Użytkownik forum
no nie wiem o co tu chodzi ale tak to wygląda szkoda że nie mogę wybierać BTS ów
janek
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Widać modem nie przyjmuje parametru 2 dla tej komendy, zatem nie umożliwia szczegółowego raportowania logowania do stacji BTS. Nic na to najprawdopodobniej nie poradzisz.ejanek pisze:AT+CREG=2
ERROR
Pozdrawiam YaHooo