Telefon z UMTS i wyjściem na antene zew.

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Telefon z UMTS i wyjściem na antene zew.

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Zasięg na karcie -108dBm, telefon jedna kreska. Niemożliwe dla nadajnika 300m dalej przy raczej otwartej przestrzeni (staw).
Rzeczywiście niemożliwe. Zatem Plus się ociąga :dobani:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

YaHooo pisze:Zatem Plus się ociąga :dobani:
Może ksiądz nie poświęcił. :rotfl:
pidsud
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pidsud »

Plus na dobre o mnie zapomniał - już 18GB na liczniku. Za to transmisja w GSM padła w połowie grudnia i do dziś problem nie jest rozwiązany. Mam 3G więc niewiele mnie to już obchodzi, ale gdy jeszcze nie miałem zestawu K600i + antena samoróbka kilka dni dręczyłem Pomoc Techniczną, w końcu złożyłem reklamację i wczoraj dostałem odpowiedź - to wina limitu :szok: :szok: Transmisja w GSM na wykresie to szpilki co 0,5 - 1cm o maksymalnej watrości 5KB, sprawdzane na kilku telefonach.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

pidsud pisze:Plus na dobre o mnie zapomniał - już 18GB na liczniku.
A mi właśnie wczoraj przycięli z chirurgiczną dokładnością. Więc co to za sprawiedliwość ;)

[ Dodano: 2009-01-15, 09:36 ]
pidsud pisze:Transmisja w GSM na wykresie to szpilki co 0,5 - 1cm o maksymalnej watrości 5KB, sprawdzane na kilku telefonach.
To na pewno nie powinno być winą limitu. U mnie podczas limitu na wykresie jest prostokąt max około 36kb/s. Co jakiś czas spadnie na około 28kb/s. Tak więc średnio mam te 32kb/s. I to bez względu na to czy to 2g czy 3g.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
pidsud

YaHooo pisze:To na pewno nie powinno być winą limitu.
to wiem, bo wcześniej GSM stabilnie działało. Śmiać mi się chiało gdy cztałem odpowiedź Plusa, na końcu "mamy nadzieję, iz powyższe wyjaśnienie przyjmie Pan ze zrozumieniem" :hyhy: Jeszcze wtedy, gdy do nich dzwoniłem jakiś <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font> włączył mi iPlus extra. Oczywiście bez mojej wiedzy. W reklamacji twierdzą, że to na moje zlecenie, ale są tak troskliwi o klienta, że anulują ta opłatę.
pgoral

Post autor: pgoral »

Ty tyle reklamacji naskładałeś, że oni się już boją Tobie przyciąć transferu :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

pidsud pisze:W reklamacji twierdzą, że to na moje zlecenie, ale są tak troskliwi o klienta, że anulują ta opłatę.
No widzisz. Jak narzekałeś że wolno Ci łącze chodzi. Czyli chciałeś przywrócić prędkość. Tak pewnie konsultant zrozumiał....\

BTW jak to dobrze, że ja nie musiałem ani razu tam zdwonić :hyhy:
solev
Początkujący użytkownik forum

Post autor: solev »

pidsud pisze:Plus na dobre o mnie zapomniał - już 18GB na liczniku.
Może bonusy szykują. Odpowiedź na playa.
pidsud

solev pisze:Może bonusy szykują. Odpowiedź na playa.
20GB za 30zł - o takiej ofercie złego słowa nie powiem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

pidsud pisze:o takiej ofercie złego słowa nie powiem.
Chyba, że prędkość GPRS. :rotfl:
Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: reilord »

W prawdzie nie do 150 zl, ale polecam (typowo do internetu) ... moj telefon :)
Tutaj info: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=111763.0

To co jest piekne, ma dwa osobne wejscia na anteny zewnetrzne, jedno gniazdo do anteny GSM/GPRS/EDGE i drugie do UMTS + wilkei mozliwosci zwiazane z WM. Mozna dostaz zuzyty na allegro za 300 zl (jak sie zapoluje, np. tutaj BCM http://allegro.pl/item565422711_mda_pro ... 0_gps.html). Do tego kolyska i lata! Mozna przez USB udostepnic internet, mozna przez BT, jak rowniez przez wifi lub IR., a jak bedzie potrzebna mobilnosc to wystarczy go podniesc i isc. Simlocka sciagamy w 5 minut wgrywajac nowy ROM. A jak komus ideologicznie nie pasuje WM to mozna sobie zainstalowac Debiana etc. Na prawde bosko!

Rozwiazanie jest dosc niecodzienne tzn. mam na mysli stosunek jakosci/mozliwosci do ceny, wiec apeluje o info w FAQ, zreszta jakby co to moge pomoc w tej kwestii (tzn. kwestii Universala).

Jeszcze na podsumowanie (stad: http://msmobiles.com/news.php/5424.html):

Advantages:

* the only Windows Mobile phone on the market with VGA display (640x480) - not counting phones available exclusively in Japan - what also means: mobile phone with the highest display resolution in the world (juz mamy athene i inne)
* UMTS/3G/W-CDMA what brings faster transfer speeds (300 kbps realistically and 384 kbps theoretically) and 3G video calling (do WM w wersji 5, w 6 juz ciezko)
* very big and very comfortable QWERTY keyboard - for thumb typing with 2 hands - it is too big to be usable with one hand only.
* free SIM unlock available
* very flexible hardware design so that users can use it as PDA phone with touch screen or as mini notebook
* availability of Push Email and A2DP (stereo audio over Bluetooth)

Disadvantages:

* too big for most people to be used as regular mobile phone (potwierdzam)
* lack of support for cellular standards: EDGE, HSDPA, American UMTS, GSM850 (one of 2 American GSM bands) (ja mam czestotliwosc 1900 :))
* may be expensive (but there are many cheap deals with this phone and some distributors offer it nowadays at low prices)
* there are rumors that HTC will soon announce "HTC Universal 2" that will be much thinner and support also HSDPA - so this phone may become outdated soon. Please note however that there is no confirmation of these rumours whatsoever yet - not even one photo of the replacement for HTC Universal is available.

To z WIKi tez jest dobre!
Unofficial extensions

With registry editing and/or ROM re-flashing (both of which should only be done by people who are confident and experienced with these processes), substantial extra functionality can be added to this device. A few examples follow (there are many more):

* Wireless G (802.11g) connectivity. This only allows the device to communicate using the 802.11g protocol instead of 802.11b, it does not give a speed increase beyond 11Mbit.
* Full emulation of an "SD card reader" (USB mass storage device class).
* Full VGA (640x480 resolution) graphics, as opposed to the "QVGA (320x240) emulation/compatibility mode" which the Universal runs in by default. The two main downsides to this are that some software cannot handle "true VGA" mode, which usually results in corrupted graphics, and that it can be quite difficult to see (and use a stylus with) such small screen elements like text.
* Emulation and mapping of additional keys not found on the Universal native keyboard, such as CTRL & ALT.
* Support for SDHC cards. 8GB, 16GB and 32GB cards have been tested successfully. This is only made possible via a third-party hacked driver.
* 128MB of RAM. It is possible to replace 64MB memory modules with 128MB one. It can be only used with 128MB enabled ROMs but it make more space for running applications.
tomek34
Stały użytkownik forum

Post autor: tomek34 »

Osobiscie poleceam Nokie 6650 ale ta stara z UMTS`em super mi kiedys chodzilo, a teraz mozna ja kupic na Allegro za ok. 100zl .
ODPOWIEDZ